Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën.

Als je nooit eerder last hebt gehad van hooikoorts dan is het misschien lastig te herkennen. Je zou het kunnen aanzien voor een langdurige verkoudheid.

In dit artikel informeren we jou over hooikoorts symptomen, de oorzaak van hooikoorts en behandelmethodes. En voor wie al een diagnose heeft gehad, die kan wellicht nog wel wat tips gebruiken.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts wordt ook wel seizoensgebonden allergische rhinitis genoemd. Hooikoorts symptomen beginnen meestal in het vroege voorjaar. Rond februari komen de pollen in de lucht. Het seizoen duurt dan meestal zo tot en met september.

Maar wanneer de winter zacht is geweest kunnen planten ook eerder gaan bloeien. De klimaatsveranderingen zullen hier in de toekomst zeker van invloed op zijn.

Hooikoorts symptomen openbaren zich meestal tussen het 7e en 15e levensjaar maar het kan ook eerder of later opkomen. Na je 40ste levensjaar zullen de klachten meestal afnemen, en na je 55ste levensjaar kunnen ze zelfs volledig verdwijnen.

Je kunt last hebben van de volgende hooikoorts symptomen:

 • Verstopte neus of loopneus
 • Kriebel in je neus, niezen
 • Waterige, tranende of juist droge ogen. Rode, jeukende, gezwollen en soms ontstoken ogen
 • Bloedneus
 • Pijn in je keel
 • Benauwdheid / astma
 • Kriebelhoest
 • Verstopte, suizende oren (buis van Eustachius)
 • Overgevoeligheid voor licht
 • Eczeem
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Misselijkheid en diarree

Als je last hebt van een verstopt neus dan zwelt het neusweefsel op en geeft het slijmvlies vocht af (snot). De holten (sinus) vullen zich met dit slijmvlies.

De hooikoorts symptomen verschillen per persoon en ook per jaar. De frequentie van de klachten verschilt eveneens. Zo kun je af en toe een dagje last hebben maar ook het hele seizoen lang klachten hebben.

Wist je dat...

...je klachten tijdens een zwangerschap kunnen verergeren?

Oorzaken hooikoorts

Oorzaken hooikoorts

Hooikoorts heeft niets te maken met hooi. Vroeger werd dit wel gedacht omdat de hooikoorts symptomen samen gingen met de 'hooitijd'. Hooikoorts is een allergie voor (bepaalde) grassen, planten en bomen die in bloei staan.

De pollen / de stuifmeelkorrels worden door de wind verspreid (vooral op zonnige dagen) en geven een heftige reactie van het afweersysteem van je lichaam.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Je lichaam denkt namelijk dat de stoffen die je inademt schadelijk zijn voor je luchtwegen. Het is een overgevoeligheidsreactie. De gras- en boompollen worden allergenen genoemd.

Wist je dat...

...1 op de 8 Europeanen elk hooikoortsseizoen mee te maken heeft met deze allergie?

De stof histamine komt in je lichaam vrij en daardoor krijg je hooikoorts symptomen. Je slijmvliezen raken geprikkeld en kunnen ontstoken raken. Hooikoorts kan erfelijk bepaald zijn, maar niet in alle gevallen.

Heb je het hele jaar door last van allergie klachten, dan kan het zijn dat de boosdoener bijvoorbeeld huismijt / stof is. Maar het kan ook goed zijn dat er sprake is van meerdere allergieën.

Wanneer je al last hebt van astma, een voedselallergie of eczeem dan is de kans dat je ook hooikoorts hebt of krijgt aanzienlijk groter.

Andere allergieën zijn bijvoorbeeld die voor: (huis)dieren, bepaalde voeding, latex en bepaalde schimmels.

Door deze hooikoorts symptomen kun je je enorm beroerd voelen. Er zitten echter geen ernstige gevolgen aan. Zodra het seizoen voorbij is zou je weer klachtenvrij moeten zijn.

Behandeling bij hooikoorts

Behandeling bij hooikoorts

Heb je meer dan 2 weken last van vermoedelijke hooikoorts symptomen? Breng dan een bezoekje aan je huisarts.

Deze zal je dan onderzoeken en wellicht doorsturen naar een allergoloog, een KNO arts of een dermatoloog om door middel van tests precies te onderzoeken om welke allergie(ën) het gaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Er zijn 3 peilers in de behandeling van een allergie:

 • Vermijden
 • Bestrijden
 • Onderdrukken

Je kunt natuurlijk niet geheel vermijden dat je met pollen in aanraking komt. Wel kun je de hooikoorts symptomen bestrijden en onderdrukken.

Wist je dat...

...zelfs je hond of kat last kan krijgen van een vorm van hooikoorts?

In de meeste gevallen krijg je medicatie voorgeschreven door je huisarts, de zogenaamde antihistaminica. Deze dempen de reactie van het afweersysteem en maakt deze wat milder.

Je kunt het beste al met de medicatie starten nog vòòr het pollenseizoen in alle hevigheid is losgebarsten.

Deze medicatie is verkrijgbaar in tabletvorm en neusspray en vaak ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. De medicatie werkt soms wel tot 24 uur per dosis.

Wist je dat...

...medicijnen vaak bijwerkingen geven? Denk bijvoorbeeld aan een droge mond, vermoeidheid en/ of hoofdpijn.

Verder zijn er diverse neussprays op de markt die hooikoorts symptomen verminderen. Neussprays zijn de laatste jaren in opspraak gekomen omdat ze verslavend zouden kunnen zijn.

Je slijmvliezen en bloedvaten kunnen telkens weer gaan opzetten zodra de neusspray is uitgewerkt. Daardoor wil je de neusspray steeds opnieuw gebruiken.

Ook je trilhaartjes kunnen beschadigd raken en je vatbaarder maken voor infecties.

Je kunt daarom wat ons betreft beter zelf neusdruppels maken (een zoutoplossing neusspray). Met deze zelfgemaakte neusspray ben je er zeker van dat je geen verslavingsverschijnselen krijgt.

Tip

Snuit altijd je neus voordat je de neusspray toedient. Snuit je neus zachtjes om irritaties te voorkomen.

Oogdruppels helpen om branderigheid en jeuk tegen te gaan. Wanneer je lenzen draagt heb je soms sneller last van je ogen en zul je misschien even moeten zoeken naar de juiste oogdruppels.

Ga niet in je ogen wrijven ook al is dat verleidelijk. Gebruik liever een verkoelend washandje om je ogen mee te deppen.

Een effectieve manier om je hooikoorts symptomen te verminderen is het aanleggen van kinesiotape op je borst en rug door een fysiotherapeut.

Hierdoor wordt er invloed uitgeoefend op je ademhalingsspieren en het longgebied, waardoor je meer longinhoud krijgt en het gevoel hebt vrijer te kunnen ademen.

Veel patiënten hebben enorm veel baat bij bijenpollen (gele korrels van stuifmeel en nectar). Het klinkt gek, maar werkt wonderbaarlijk goed en is ook nog eens heel gezond.

Wist je dat...

...in bijenpollen een anti-histamine stofje zit dat de hooikoorts symptomen doet verminderen?

Alternatieve therapieën als homeopathie en acupunctuur kunnen eveneens de klachten bestrijden. 

Een infrarood / lichttherapie behandeling geeft voor veel patiënten letterlijk en figuurlijk verlichting.

De doorbloeding van de bloedvaten wordt gestimuleerd en de slijmvliezen slinken hierdoor. Je zult deze behandeling wel meerdere malen moeten ondergaan.

Bij immunotherapie bij een allergoloog word de patiënt immuun / ongevoelig gemaakt voor pollen en stuifmeel. Dit gebeurt door middel van (met name) injecties met stuifmeel (allergenen).

Deze behandeling is erg duur en geeft geen garanties op verbetering, dus vooral patiënten met ernstige hooikoorts symptomen hebben hier baat bij.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tips voor het bestrijden en voorkomen van hooikoorts symptomen

Het aantal mensen met hooikoorts symptomen blijft stijgen. Dit heeft onder andere te maken met de invloed die luchtverontreiniging heeft op de samenstelling van de pollen (meer eiwitvorming).

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Deze kun je hieronder terugvinden.

Tip 1: Vermijd plekken met veel pollen

De weerdiensten kondigen soms een 'pollenalarm' aan op droge, warme dagen. Ook zijn er hooikoorts radar apps die je kunt raadplegen.

Als je veel last hebt van je hooikoorts symptomen dan kun je ervoor kiezen om bepaalde locaties te vermijden op die dagen. Ga bijvoorbeeld indien mogelijk liever wandelen aan zee dan in het bos.

Tip 2: Bescherm je ogen en neus

Wanneer je een zonnebril draagt bescherm je je ogen. Ook kun je, voordat je naar buiten gaat, een beetje vaseline smeren rond je ogen en neus ter bescherming.

Tip 3: Houd de pollen uit je huis

Je kunt op de ramen van je huis anti-pollen horren bevestigen. Zo ventileer je je huis wel maar houd je de boosdoeners op afstand.

Tip 4: Richt je tuin anders in

Kijk ook eens naar de inrichting van je tuin en eventueel de tuinen van je buren. Wellicht kun je (in samenspraak) kijken naar alternatieven voor grassen, planten en bomen waar je allergisch voor bent om zo hooikoorts symptomen te bestrijden.

Tip 5: Let op je voeding

Letten op je voeding kan ook enorm veel verschil maken. Dat komt omdat allergenen die hooikoorts veroorzaken ook in bepaalde voeding zitten.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Histamine: wat is het en war is een histamine-intolerantie?

Histamine: Functie, Histamine Intolerantie en Anti Histamine

Histamine is een chemische stof met verschillende belangrijke functies. Je vindt deze stof in voedsel, maar je maakt het...

Lees wat je gemist hebt

13266 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'