Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen wij bespreken. Oogirritatie komt vaak net op het verkeerde moment en je bent dan niet altijd in de gelegenheid om gelijk naar de drogist of apotheek te gaan voor oogdruppels.
Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen
Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl
Symptomen oogirritatie
Geïrriteerde ogen komen voor in verschillende uitingen.
De meest voorkomede uiting van geïrriteerde ogen is droge en rode ogen. Maar je kunt ook last hebben van een van de (of een combinatie van) onderstaande symptomen.
- tranende ogen
- jeuk
- prikken
- tintelingen
- het gevoel dat er iets in je oog zit
- vermoeid gevoel
- opgezwollen huid
- overgevoelig voor licht.
- troebel zicht
- Spiersamentrekkingen
- Zwarte vlekken
Mogelijke oorzaken oogirritatie
Er zijn talloze redenen voor oogirritatie. De meest voorkomende hiervan heet allergische conjunctivitis. Het slijmvlies en bindvlies van het oog is hierbij ontstoken door een virus, bacterie of allergie. Meestal wordt het slijmvlies van de keel en de neus (luchtwegen) ook aangedaan. Als het afweersysteem in de slijmvliezen abnormaal reageert op de indringer, dan spreken we van een allergie; een overgevoeligheidsreactie.
Allergie
Zo kun je last hebben van een allergie voor bepaalde voeding, huismijt (piepklein spinnetje dat in huisstof leeft), stof of (huis)dieren. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Als het hooikoortsseizoen weer begint en je bent allergisch voor stuifmeel/pollen van bepaalde grassen, planten en bomen, zullen je ogen je dit snel genoeg laten weten.
Wist je dat...
...90% van de gevallen van oogirritatie seizoensgebonden is. Bomen staan meestal in februari/maart in bloei en voor grassen gelden de maanden april en mei.
Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Conserveringsmiddelen in oogdruppels, oogzalf en lenzenvloeistoffen maar ook de lenzen zelf kunnen een allergische reactie geven. Er zijn nog veel meer (meestal chemische) stoffen die oogirritatie kunnen geven. Denk aan make-up zoals eyeliner of mascara, bepaalde crèmes en het materiaal van brillen. Ook chloor in zwembaden of schoonmaakmiddelen in het algemeen kunnen te scherp zijn voor je ogen en rode ogen en een loopneus veroorzaken.
Omgeving
De omgeving, en voornamelijk de luchtkwaliteit, heeft ook invloed op je ogen.
Droge lucht door bijvoorbeeld airconditioning of een sauna kunnen droge ogen geven. Opwaaiend zand en vuil kan in kleine deeltjes in je ogen komen. Van overmatig veel zon of sterke wind kan er een tekort ontstaan aan traanvocht, waardoor je ogen droog worden en dan plotseling ook weer hevig kunnen gaan tranen. Maar sommige mensen kunnen juist niet goed tegen kunstlicht.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolOmstandigheden
Ga ook na of bepaalde omstandigheden de irritatie veroorzaakt hebben.
Na een dag achter de computer kunnen je ogen vermoeid zijn en 'vierkant' aanvoelen. Dat komt onder andere omdat je heel weinig hebt geknipperd met je ogen en je ogen daardoor uitgedroogd raken.
Oogspier-spanning kan ontstaan door stress en spanningen. Het kan ook komen doordat je voor je beroep of studie hele dagen achter de computer zit. Maar ook verschillende soorten hoofdpijn, gespannen kaken of een beugel kunnen doortrekken naar je ogen.
Na een feestelijke avond met alcohol en weinig slaap kunnen je ogen dik en vermoeid aanvoelen. Ook na sigarettenrook branden je ogen nog na.
Denk ook aan scherp en gekruid eten als je aan het koken bent of eten aan het snijden bent. Raak vooral je ogen hierna niet aan. Als er iets in je oog is gekomen, bijvoorbeeld een tak of een stukje glasvezel, is het belangrijk om dit gelijk te laten bekijken door een arts.
Ziekte en aandoeningen
Oogirritatie kan simpelweg een ontsteking zijn door vuil van buitenaf, maar het kan ook een symptoom zijn van een aandoening.
Bij verkoudheid, griep, neusholte-, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking zullen je ogen wellicht een reactie geven. Sommige mensen hebben last van chronische verkoudheid, bijvoorbeeld door een obstructie van het neus-bot of de kaak, of door overgevoelige neusamandelen.
Een talg- of zweetkliertje kan ontstoken raken en dan kan een abces (blaasje met pus) zich ontwikkelen. Meestal is dit onder invloed van een bacterie genaamd stafylokok. We noemen dit abces een strontje (hordeolum). Een gesprongen bloedvaatje geeft vaak roodheid van het oogwit. Is dit na een paar dagen nog niet weggetrokken, ga dan even langs bij je huisarts.
Mensen met de huidziekte rosacea kunnen zeer heftige oogontstekingen krijgen. De huid rondom het oog is dan aangedaan en dit kan zich uitbreiden tot in het oog zelf. Dit dient onmiddellijk behandeld te worden omdat het kan leiden tot verlies van zicht.
Bij bepaalde vormen van reuma kun je veel last hebben van droge ogen, en bij auto-immuunziektes zoals het syndroom van Sjögren kunnen de traanklieren ontstoken raken. Bij een migraine-aanval kan het zicht vertroebelen en kunnen er aura's waargenomen worden.
Tot slot kun je last hebben van een drukkend gevoel op de oogbol. Je oogdruk kan dan te hoog zijn en het is belangrijk dat je op dat moment snel een arts bezoekt. Dit kan namelijk wijzen op glaucoom.
Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen?
Als je last hebt van droge, rode, geïrriteerde ogen of andere klachten hebt in en rond je ogen, ga dan vooral niet wrijven of pulken, want je kunt daarmee je hoornvlies beschadigen.
Algemene tips
Laat lauw water stromen en spoel hiermee je ogen schoon. Een koud kompres helpt ook vaak om pijn of jeuk te verlichten.
Zijn je ogen vaak droog omdat je te weinig traanvocht aanmaakt? Gebruik dan oogdruppels. Je kunt zelf ook steriele oogdruppels maken met gefilterd/gezuiverd water, gejodeerd zout en zuiveringszout, maar dit vereist wel dat alles zeer hygiënisch gebeurt. Je kunt deze druppels niet langer dan een aantal dagen.
Als je last hebt van spierspanning in je oogspieren, kun je bepaalde ontspanningsoefeningen doen, zoals 'palmeren'. Je bedekt dan met je handen je ogen en laat de warmte en energie van je handen je ogen ontspannen.
Een andere oefening heet 'zwaaien'. Je zwaait dan heen en weer met je hoofd, romp en armen en zorgt er zo voor dat je ogen loskomen en de kleine oogbewegingen weer terugkomen. Veel mensen hebben hier baat bij.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Overige tips
Laat jezelf onderzoeken door een arts, bijvoorbeeld op allergieën. Het is in zulke gevallen ook belangrijk om je huis goed schoon te houden (ook onder je bed) en eventueel een speciaal matras te kopen.
Bij een strontje, een rood bultje op of aan de binnenkant van je ooglid, kun je watjes gebruiken met uitgekookt water om een nieuwe besmetting te voorkomen.
Als je merkt dat cosmetica (zoals make-up remover) of oogdruppels van de apotheek de irritatie veroorzaken, stap dan over naar speciale anti-allergeen cosmetica en middelen zonder conserveringsmiddelen. Bewaar je make-up ook liever niet te lang en gebruik liefst alleen je eigen make-up. Dit om infecties te voorkomen.
Acupunctuur en homeopathie kunnen droge, rode, geïrriteerde ogen en andere vormen van oogirritatie ook verhelpen.
Houd je ogen gezond
Je weet wat ze zeggen; voorkomen is beter dan genezen. Ook irritatie aan de ogen kun je voorkomen. Lees hieronder de tips.
Voeding
Goede voeding helpt je ogen gezond te houden.
Vitamine A is essentieel voor de ogen, bijvoorbeeld om in het donker te kunnen zien. In de ogen wordt de meeste vitamine A van het hele lichaam geproduceerd.
Eet veel verzadigde vetten zoals vette vis. Eet je geen vis? Slik dan visolie of krill-olie en gebruik voldoende olijfolie en roomboter. Zink, een belangrijke stof voor het oog, kun je ook vinden in vis.
Voedingsstoffen als luteïne, zeaxanthine en caroteen zijn ook zeer goed voor je ogen. Deze stoffen zitten in groene groentes, fruit, maïs en paprika. Ook pure, liefst rauwe chocolade is goed voor de ogen vanwege de flavonoïden die erin zitten.
Meer tips
De ogen zijn dag en nacht aan het werk en beginnen dus snel te protesteren als er tekorten ontstaan. Voldoende slaap in een koele slaapkamer is belangrijk om je ogen te laten rusten. Ga ook niet te lang achter elkaar voor je computerscherm zitten. Dit verhoogt de spierspanning en creëert droge ogen. Bij aanhoudende oogspierspanning kan het helpen om een craniosacraal therapeut te zoeken.
Als je lenzen hebt is het goed om af en toe ook een bril te dragen, bijvoorbeeld in de avond. Sowieso moet je je lenzen goed schoonhouden (en ook je handen wassen voordat je ze inzet) en ervoor zorgen dat je genoeg traanvocht blijft aanmaken zodat je ogen niet uitdrogen.