Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieuze gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Daarom is het belangrijk tijdig hulp te zoeken wanneer je vermoed dat je hier last van hebt. Lees hier alles over een besmetting met Helicobacter pylori.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

De bacterie hecht zich aan de maagwand

Wat is een infectie met Helicobacter pylori?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door de gelijknamige bacterie.

Dit is een spiraalvormig micro-organisme dat je lichaam binnendringt. Eenmaal binnen vestigt het zich in je maagwand, waar het voor zwakte en schade zorgt.

Deze bacterie is relatief bekend en wordt dan ook wijdverspreid gevonden.

In West Europa komt een infectie met deze bacterie niet ontzettend veel voor. Naar schatting raakt zo'n 10 tot 20% van de bevolking hiermee besmet.

Maar dit is een ander verhaal voor ontwikkelingslanden. Hier kan tot wel 90% van de bevolking de bacterie bij zich dragen. Daarom is het besmettingspercentage van de gehele wereldbevolking zo'n 50 tot wel 60%. 

Wist je dat...

...de Helicobacter pylori bacterie loop je doorgaans op als kind, meestal voor je vijfde levensjaar. 

Welke schade richt deze bacterie aan?

De bacterie trekt in het slijmvlies dat je maagwand bedekt tegen het scherpe maagzuur. Hier zal de bacterie zonder behandeling een heel mensenleven blijven zitten.

Het micro-organisme weet op een heel slimme manier te overleven in de zure, gevaarlijke omgeving van je maag. Het tast je maagzuur aan, waardoor dit minder scherp wordt en de bacterie niet beschadigt.

Ook kunnen de bacteriën door een spiraalachtige vorm gemakkelijk in je slijmvlies boren. Je eigen maagslijm beschermt ze tegen de ingrijpende cellen van het immuunsysteem.

Wanneer je zuurtegraad van je maag lager is dan normaal wordt je voedsel minder goed verteerd en loop je een hoger risico op neven-infecties. Doordat je maag normaliter zo zuur is biedt het namelijk een goede bescherming tegen bacteriën.

Daarnaast zorgt het boren in het slijmvlies ook voor schade aan je maagwand. Dit kan zorgen voor verstoringen van je weefsel.

Tip

Heb je erge buikpijn, zwarte ontlasting, zwart braaksel of moeite met slikken? Bezoek dan zo snel mogelijk een arts.

Symptomen van een infectie met de Helicobacter pylori bacterie

Het bijzondere aan een Helicobacter pylori infectie, is dat deze vaak symptoomloos verloopt. Je kunt de bacterie dus bij je dragen zonder klachten te ervaren.

Is de aangerichte schade echter te groot, dan kan dit secundaire problemen opleveren, zoals:

Een maagontsteking

Het slijmvlies waarin de bacterie zich geboord heeft, kan door de schade gaan ontsteken. Dit wordt ook wel gastritis genoemd en wordt niet altijd opgemerkt.

Heb je wel symptomen? Dan heb je meestal last van (een van) de volgende klachten:

 • Brandend maagzuur
 • Een lichte of zeurende pijn in je maagstreek
 • Misselijkheid
 • Een opgeblazen gevoel
 • Oprispingen of boeren
 • Overgeven
 • Een verminderde eetlust

Soms ontstaat bij deze ontsteking een maagzweer. Dit ontwikkelt zich echter niet bij iedereen, de reden hiervoor is medisch gezien nog onbekend.

Ook kan er een ontsteking of zweer ontstaan in het duodenum, het eerste deel van Je dunne darm.

Maagkanker

Duurt de infectie van het slijmvlies te lang? Dan kan je weefsel aangetast worden. Dit kan tot een zeer dun slijmvlies leiden, maar kan ook de groei en het herstel van je weefsel beïnvloeden.

In dit laatste geval kan er maagkanker ontstaan. De cellen zijn zodanig aangetast dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. De celdeling verloopt hierdoor verkeerd, wat kankergroei kan veroorzaken. Dit is echter zeldzaam.

We zien hier doorgaans de volgende symptomen (al verloopt zoals gezegd de infectie in het eerste stadium meestal klachtenloos):

 • Een afkeer van specifieke voeding, zoals gekruid of sterk ruikend eten
 • Duizeligheid
 • Gewichtsverlies
 • Indigestie
 • Misselijkheid
 • Een opgeblazen gevoel
 • Pijn in de maagstreek
 • Verminderde energie
 • Zwarte ontlasting

Ziekte van Ménétrier

Ook kan een chronische ontsteking leiden tot de vorming van dikke plooien in je maagwand. Deze raakt verdraaid en vergroot, wat ook wel 'reuzenplooimaag' genoemd wordt. Hierbij treedt eiwitverlies op en krijg je last van oedeem (zwelling).

Bij deze aandoening zien we de volgende symptomen:

 • Braken
 • Gewichtsverlies
 • Maagpijn
 • Misselijkheid
 • Waterzucht 

Helaas bestaat er voor deze ziekte nog geen behandeling. 

Tip

Heb je last van een van bovenstaande symptomen? Aarzel dan niet om tijdig contact te zoeken met je arts.

Oorzaken van een Helicobacter pylori infectie

Eigenlijk is er nog best veel onbekend over hoe je een Helicobacter pylori infectie oploopt. Gedacht wordt dat de bacterie van persoon op persoon doorgegeven wordt.

Toch is de Helicobacter pylori bacterie niet heel besmettelijk. Daarnaast komt een tweede besmetting met dezelfde bacterie nauwelijks voor.

Het doorgeven van de Helicobacter pylori bacterie heeft vaak te maken met hygiëne. 

De bacterie wordt doorgegeven van mond op mond, maar ook wanneer je je handen niet goed reinigt na een toiletbezoek. 

Door het delen van glazen of bestek kan ook voedsel of water besmet raken.

Het stellen van een diagnose 

Het stellen van de juiste diagnose kan lastig zijn, vooral als je als patiënt (nog) geen of weinig symptomen hebt. Gelukkig kan je arts je lichaam op meerdere manieren onderzoeken om te kijken of je last hebt van een infectie met de Helicobacter pylori bacterie.

Er wordt op koorts gecontroleerd

Ontstekingen gaan vaak gepaard met koorts. Daarom kun je aan je lichaam merken dat er iets mis is, wanneer je verhoging hebt.

Wanneer je vermoed dat je last hebt van een infectie met de Helicobacter pylori zal je dokter hier dus op controleren. Hij/zij zal ook pijnsignalen, buikgeluiden en zwellingen checken.

Vervolgens kan je arts besluiten om bloed- en ontlastingstesten te doen. In je bloedbeeld wordt dan gezocht naar verhoogde antistoffen tegen de Helicobacter pylori. Zijn deze aanwezig, dan is een besmetting zeer aannemelijk. Hetzelfde geldt voor sporen van de bacterie die kunnen worden gevonden in ontlastingsonderzoek.

Hiernaast kan er een ademtest gedaan worden. Je krijgt hierbij een mengsel te drinken dat ureum bevat. De Helicobacter pylori bacterie zal deze stof gaan afbreken met specifieke enzymen, waardoor kooldioxide ontstaat. Vervolgens kan je arts dit met een ademtest detecteren.

Een laatste manier om een goede diagnose te stellen, is een gastroscopie. Hierbij gaat je arts met een slang via je keel je maag binnen. Zo kan de binnenkant van je maag bekeken worden. Vervolgens zal er een hapje weefsel, een biopt, weggehaald worden. Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht op aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie.

Wist je dat...

...om de uitslagen van de testen zo goed mogelijk te interpreteren is het soms belangrijk om tijdig te stoppen met het nemen van medicatie. Dit zal je arts voorafgaand aan de onderzoeken met je overleggen. 

Behandeling van een Helicobacter pylori infectie

Is de Helicobacter pylori aanwezig in je lichaam, maar heb je geen klachten? En loop je volgens de arts geen risico op het ontwikkelen van maagkanker? Dan is een behandeling vaak niet nodig.

Heb je (lichte) maagklachten dan kun je vaak verlichten krijgen met behulp van maagzuurremmers en/of pijnstillers. Toch is het in dit geval ook belangrijk om je te laten controleren door een arts, om chronische of ernstige klachten te voorkomen.

Een ontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticakuur. Vaak wordt dit gecombineerd met een maagzuurremmer om je maagslijmvlies te laten helen. Ook maagzweren worden op deze manier behandeld. Heeft de eerste antibioticakuur niet aangeslagen, dan kan er een tweede, andere kuur ingezet worden.

Bij maagkanker wordt het verstoorde weefsel operatief weggehaald. De aandoening wordt vervolgens verder behandeld met chemotherapie of bestraling.

Bij een normale Helicobacter pylori infectie, kan men na vier weken gecontroleerd worden op de effectiviteit van de behandeling. Een bloedtest geeft pas zes maanden na de behandeling een goed beeld weer, omdat de antistoffen tijd nodig hebben om te verminderen.

Hoe kun je een Helicobacter pylori infectie voorkomen?

Een Helicobacter pylori infectie loop je doorgaans op in je kindertijd. Om besmetting te voorkomen, zal je dus alert moeten zijn op het naleven van een goede hygiëne. Wanneer je in een in ontwikkelingslanden woont loop je daarom automatisch een groter risico op besmetting.

Ook een hoge bevolkingsdichtheid is een factor die een belangrijke rol speelt. Hoe meer mensen op een kluitje, hoe makkelijker de bacterie zich verspreidt.

Tip

Heb je maagklachten of een maagzweer? Onderzoek wijst uit dat alcoholgebruik, roken en kruidig, scherp of vet voedsel dit kan verergeren. Een positieve leefstijlverandering en wat aanpassingen in je eetpatroon kunnen dan verlichting bieden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Buikpijn bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het str...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al v...

Toon meer (426)