Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur te verlichten en in de toekomst te voorkomen?

Brandend maagzuur na een maaltijd kan de rest van je avond behoorlijk verpesten. Ook is het zeker niet goed voor je lichaam als je er vaak last van hebt.

Je wilt misschien niet steeds grijpen naar de bekende geneesmiddelen tegen brandend maagzuur. In dit artikel geven wij je 10 tips over hoe je brandend maagzuur op een natuurlijke manier kunt verhelpen .

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wat is brandend maagzuur

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel 'zuurbranden' genoemd, is een oncomfortabel brandend gevoel achter je borstbeen, richting je keel.

Het wordt veroorzaakt door maagzuur dat terug in je slokdarm wordt gestuwd.

De onderste sluitspier in je slokdarm, die er tijdens het verteringsproces voor zorgt dat het voedsel van je slokdarm naar je maag gaat, ontspant op zo'n moment.

Terwijl deze eigenlijk zou moeten aanspannen. En laat daarbij dus maagzuur terug naar boven gaan.

Tip van Gezondeten.nl

Blijf niet te lang rondlopen met brandend maagzuur. Een Rennie Suikervrij Tablet begint brandend maagzuur te verlichten na 40 seconden. De tabletten zijn suikervrij en dus ook geschikt voor diabetici.

Maagzuur is extreem zuur en het is daarom een vervelend gevoel als deze vloeistof niet in je maag blijft. Je slokdarm raakt geïrriteerd en licht ontstoken.

Het terugstromen van je maaginhoud naar je slokdarm wordt 'reflux' genoemd. Reflux kan ook plaatsvinden zonder dat je last hebt van brandend maagzuur.

Je kunt daarbij last hebben van zure oprispingen, boeren, slechte adem, zweten, kortademigheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid en onrustige darmen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Hoe verhelp je brandend maagzuur? 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om maagzuur te voorkomen of om klachten te verminderen. Hieronder volgen 10 tips.

Tip van Gezondeten.nl

Heb je veel last van brandend maagzuur? Dan doe je er verstandig aan om een afspraak te maken met de huisarts. Klik hier voor een online consult.

Brandend maagzuur - baking soda

Tip 1: Baking soda

Je zou er misschien niet opkomen, maar baking soda, oftewel zuiveringszout, is een zeer effectief middel tegen brandend maagzuur.

Het heeft een hoge pH-waarde (meer dan 7.0) en werkt daardoor neutraliserend op het maagzuur, wat brandend maagzuur verhelpen kan.

Dit maakt dat het maagzuur misschien nog wel omhoog komt maar niet meer zo brandt.

Hoe maak je het?

Neem een theelepeltje baking soda en voeg dit toe aan een glas met niet meer dan 0,2 liter water. Roer het goed door elkaar en drink het glas leeg. Je kunt dit het beste drinken zo'n 20 minuten voor het eten.

Tip

Je kunt dit herhalen voor het slapengaan, maar doe dit niet te vaak op een dag; het is tenslotte zout.

Brandend maagzuur - appelazijn

Tip 2: Appelazijn

Het klinkt tegenstrijdig: brandend maagzuur verhelpen door zuur te eten. Toch is het zo! Je maagzuur hoort zuur te zijn zodat je eten goed wordt verteerd.

Drink elke dag een glas water met daarin opgelost een eetlepel appelazijn. Vind je dit echt niet te doen, meng de azijn dan door een smoothie, puur kokoswater of aloë vera.

Drink het mengsel voordat je gaat eten. Herhaal dit eventueel voordat je gaat slapen. Bouw het drinken van appelazijn wel op. Je lichaam heeft in veel gevallen even tijd nodig om eraan te wennen.

Tip

Je kunt de appelazijn ook door je salade heen doen en hiermee je maaltijd beginnen.

Brandend maagzuur - aloë vera

Tip 3: Aloë vera sap

Aloë vera is een plant die bekend staat om zijn verkoelende en kalmerende werking.

Net zoals bij het aanbrengen van aloë vera (crème) bij zonnebrand, kan het drinken van het sap van aloë vera het brandend maagzuur 'blussen'.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Drink het liefst voor de maaltijd een glas aloë vera drank. Het is belangrijk dat je kiest voor puur sap waar geen suikers en E-nummers aan zijn toegevoegd. Veel suikers zorgen juist voor nog meer verzuring.

Wist je dat...

...aloë vera laxerend kan werken? Probeer eerst even op een rustige avond uit of dit voor jou het gewenste effect geeft.

Brandend maagzuur - gember thee

Tip 4: Gemberthee

Gember staat bekend om een weldadige werking voor je maag en darmen. Een kopje gemberthee zo'n 20 minuten voor je maaltijd kan brandend maagzuur verhelpen.

Een dobbelsteentje gember per dag is een weldaad voor je gezondheid.

Snijd een paar plakjes van de gemberwortel en laat deze in heet water, kamillethee of groene thee trekken. Dek het glas af en laat het liefst 30 minuten trekken voordat je het opdrinkt.

Brandend maagzuur - kauwgom

Tip 5: Kauwgom kauwen na de maaltijd

Kauw na je maaltijd 30 minuten lang op een stukje suikervrije kauwgom.

Dit bevordert de aanmaak van speeksel door je speekselklieren, waardoor je voedsel sneller verdund en verteerd wordt.

Tip

Ben je benieuwd welke voordelen kauwgom kauwen je nog meer biedt? Je ontdekt het in dit artikel.

Brandend maagzuur - Niet gaan liggen

Tip 6: Niet gaan liggen net na je maaltijd

Wanneer je gaat liggen op de bank of gaat slapen kan het brandende gevoel erger worden.

Dit heeft simpelweg te maken met de zwaartekracht: het brandend maagzuur loopt gemakkelijker terug je slokdarm in als je ligt dan wanneer je zit of staat.

Tip

Zorg dat je je lijf de tijd geeft om je maaltijd te verteren. Probeer na 20:00 niet meer te eten, zodat je de kans op een reflux vermindert.

Probeer sowieso  niet (zwaar) te tafelen vlak voordat je gaat slapen. Eet het liefst niet 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen. Nog beter is om een wandelingetje te maken na het eten.

Als je na het eten op de bank wilt neerploffen, dan kun je brandend maagzuur verhelpen door wat rechter op te blijven zitten, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. 

Tip

Tijdens het slapen kun je ervoor zorgen dat je met je hoofd iets hoger ligt. Dit kunt je doen met kussens.

Brandend maagzuur - let op hoe en wat je eet

Tip 7: Neem de tijd en let op je portiegrootte

Neem de tijd voor je eten en zorg dat je met je volledige aandacht bij je eten bent (laat je werk even vor wat het is en leg je telefoon weg).

Eet kleine happen en kauw hier goed op. Je hoeft niet altijd te eten tot je niet meer kunt.

Let op wat je eet: bepaalde producten kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn; tomaten, citrusvruchten, kruiden, koffie, frisdranken (met of zonder prik), uien en glutenrijke producten.

Heb je een lactose-intolerantie? Dan kan het zijn dat je last krijgt van buikklachten en zure oprispingen door het consumeren van melk(producten).

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip van Gezondeten.nl

Wil je ondanks je lactose-intolerantie toch genieten van melk(producten)? Dat kan met MetaDigest. Dit product verbetert de vertering van lactose en draagt zo bij aan de vermindering van klachten.

Bananen en appels zijn producten die juist maagzuurremmend werken. Een appel is een prima 'snack' om te eten tussen je avondmaaltijd en het slapen. Zeker als je brandend maagzuur verhelpen wilt.

Na elke maaltijd enkele rauwe, ongebrande amandelen eten schijnt eveneens een uitstekende natuurlijke remedie te zijn.

Brandend maagzuur verhelpen doe je ook door ervoor te zorgen dat je lichaam niet verzuurt. Dit heeft dus niet te maken met het eten van zure producten, maar met het in balans houden van de pH-waarden in je lichaam.

Wist je dat...

...goede kwaliteit mosterd ook goed werkt tegen brandend maagzuur?

Brandend maagzuur - vermijd strakke kleding

Tip 8: Vermijd strakke kleding

Strakke kleding, met name bij je maag en taille, zet druk op je maag en de onderste sluitspier van je slokdarm, waardoor er sneller maagzuur omhoog kan komen.

Gelukkig hoeven dames geen korset meer te dragen tegenwoordig, maar ook strakke broeken, riemen en corrigerend ondergoed kunnen druk geven.

Brandend maagzuur - vermijd roken en te veel alcohol

Tip 9: Vermijd roken en een teveel aan alcohol

Nicotine en alcohol verzwakken de onderste sluitspier in je slokdarm, zodat deze minder goed het opkomende maagzuur kan tegenhouden.

Wil je brandend maagzuur verhelpen? Stop dan met roken en beperk of vermijd alcohol. Alcohol irriteert je maag.

Brandend maagzuur - voorkom overgewicht

Tip 10: Voorkom overgewicht

Overgewicht kan leiden tot brandend maagzuur. De extra kilo's drukken op je maag en op de onderste sluistpier van je slokdarm. Ze kunnen deze spier op den duur zelfs verzwakken.

Heb je last van overgewicht? Dan kan het verliezen van enkele kilo's al zorgen voor een vermindering van je klachten.

Brandend maagzuur - verminder stress en beweeg voldoende

Bonus tip: Verminder stress en beweeg voldoende

Als je last hebt van teveel stress zal je lichaam de focus voornamelijk leggen op je ademhaling, bloeddruk en hartslag en niet op je spijsverteringsproces.

Dit is erg slecht voor je lichaam en kan leiden tot overgewicht, wat refluxklachten verergert.

Je kunt bij teveel stress last krijgen van allerlei maag- en darmklachten, en zelfs een maagzweer oplopen. Voldoende beweging is goed voor je spijsvertering en vermindert stress, wat brandend maagzuur verhelpen kan.

Brandend maagzuur - reflux ziekte

Refluxziekte

Heb je zeer regelmatig last van brandend maagzuur en heb je alles al geprobeerd om het te verhelpen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.

Voordat je je huisarts bezoekt is het aan te raden om een paar weken een eetdagboek bij te houden. Zodat je een beeld hebt welke producten bij jou voor klachten zorgen.

Je huisarts kan de mogelijkheid op gastro-oesofageale refluxziekte onderzoeken, in het Engels bekend als gastroesophageal reflux disease (GERD).

Heb je deze aandoening, dan is het belangrijk om medische hulp te krijgen. Je slokdarmslijmvlies kan hierdoor namelijk ontstoken en beschadigd raken.

Mogelijk oorzaken van deze aandoening zijn: overgewicht, een middenrifsbreuk of veranderingen in het slokdarmslijmvlies.

Een aanpassing van je leefstijl, medicatie en eventueel een operatie behoren tot de behandelmethodes.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Gember in eten en drinken gezond

Gember, hoe gezond is deze smaakvolle wortel?

Gember is de laatste jaren steeds populairder geworden. Gemberthee is een vast onderdeel op de menukaart van vele caf&ea...

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

passageklachten doordat eten niet goed zakt in de slokdarm

Zakt jouw eten niet goed? Deze 12 tips kunnen je helpen

Ken je dat vervelende gevoel? Je hebt net gegeten, maar je eten lijkt maar niet te willen zakken. Dit geeft een heel ver...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoordelen, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13309 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'