Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur te verlichten en te voorkomen?

Brandend maagzuur na een maaltijd kan de rest van je avond behoorlijk verpesten. Ook is het zeker niet goed voor je lichaam als je er vaak last van hebt.

Je wilt misschien niet steeds grijpen naar de bekende geneesmiddelen tegen brandend maagzuur. In dit artikel geven wij je 10 tips over hoe je op een natuurlijke manier brandend maagzuur verhelpen kunt.

Wat is brandend maagzuur

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur, ook wel 'zuurbranden' genoemd, is een oncomfortabel brandend gevoel achter het borstbeen, richting de keel.

Het wordt veroorzaakt door maagzuur dat terug in de slokdarm wordt gestuwd.

De onderste slokdarm sluitspier, die er tijdens het verteringsproces voor zorgt dat het voedsel van de slokdarm naar de maag gaat, ontspant op zo'n moment, terwijl deze eigenlijk zou moeten aanspannen. En laat daarbij dus maagzuur terug naar boven gaan.

Maagzuur is extreem zuur en het is daarom een vervelend gevoel als dit niet in de maag blijft. De slokdarm raakt geïrriteerd en licht ontstoken.

Het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm wordt 'reflux' genoemd. Reflux kan ook plaatsvinden zonder dat je last hebt van brandend maagzuur.

Je kunt daarbij last hebben van zure oprispingen, boeren, slechte adem, zweten, kortademigheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid en onrustige darmen.

Brandend maagzuur - baking soda

Brandend maagzuur verhelpen tip 1: Baking soda

Je zou er misschien niet opkomen, maar baking soda, oftewel zuiveringszout is een zeer effectief middel tegen brandend maagzuur.

Het heeft een hoge pH-waarde (meer dan 7.0) en werkt daardoor neutraliserend op het maagzuur, wat brandend maagzuur verhelpen kan.

Dit maakt dat het maagzuur misschien nog wel omhoog komt maar niet meer zo brandt.

Neem een theelepeltje baking soda en voeg dit toe aan een glas met niet meer dan 0,2 liter water. Roer het goed door elkaar en drink het glas leeg. Je kunt dit het beste drinken zo'n 20 minuten voor het eten.

Tip

Je kuny dit herhalen voor het slapen gaan, maar doe dit niet te vaak op één dag; het is tenslotte zout.

Brandend maagzuur - appelazijn

Tip 2: Appelazijn

Het klinkt tegenstrijdig: brandend maagzuur verhelpen door zuur te eten. Toch is het zo! Het maagzuur hoort zuur te zijn zodat je eten goed wordt verteerd.

Neem elke dag een eetlepel appelcider azijn en mix deze door een glas water. Vind je dit echt niet te doen, meng het dan door je smoothie, door een glas puur kokoswater of aloë vera.

Drink het mengsel voordat je gaat eten. Herhaal dit eventueel voordat je gaat slapen. Bouw het drinken van appelcider azijn wel op. Je lichaam heeft misschien even tijd nodig om eraan te wennen.

Tip

Je kunt de appelazijn ook door je salade heen doen en hiermee je maaltijd beginnen.

Brandend maagzuur - aloë vera

Tip 3: Aloë vera sap

Aloë vera is een plant die bekend staat om zijn verkoelende en kalmerende werking.

Net zoals bij het aanbrengen van aloë vera (crème) bij zonnebrand, kan het drinken van het sap van aloë vera het brandend maagzuur 'blussen'.

Drink liefst nog voor de maaltijd een glas aloë vera drank. Het is belangrijk dat je kiest voor puur sap waar geen suikers en E-nummers aan toe zijn gevoegd. Veel suikers zorgen juist voor nog meer verzuring.

Wist je dat...

...aloë vera laxerend kan werken? Probeer eerst even op een rustige avond uit of dit voor jou het gewenste effect geeft.

Brandend maagzuur - gember thee

Tip 4: Gemberthee

Gember staat bekend om diens weldadige werking voor de maag en darmen. Een kopje gemberthee drinken zo'n 20 minuten voor de maaltijd kan brandend maagzuur verhelpen.

Een dobbelsteentje gember per dag is een weldaad voor de gezondheid.

Snijd een paar plakjes van de gemberwortel en laat deze in heet water, kamillethee of groene thee trekken. Dek het glas af en laat het liefst 30 minuten trekken voordat je het opdrinkt.

Brandend maagzuur - kauwgom

Tip 5: Kauwgom kauwen na de maaltijd

Kauw na je maaltijd eens 30 minuten lang op een suikervrij stukje kauwgom.

Dit bevordert de aanmaak van speeksel door de speekselklieren, waardoor je voedsel sneller verdund en verteerd wordt, en je brandend maagzuur verhelpen kan.

Brandend maagzuur - Niet gaan liggen

Tip 6: Niet gaan liggen

Wanneer je gaat liggen op de bank of gaat slapen kan het brandende gevoel erger worden.

Dit heeft simpelweg te maken met de zwaartekracht: het brandend maagzuur loopt gemakkelijker terug je slokdarm in als je ligt dan wanneer je zit of staat.

Probeer sowieso dus niet (zwaar) te tafelen vlak voordat je gaat slapen. Eet het liefst niet 3-4 uur voordat je gaat slapen. Nog beter is om een wandelingetje te maken na het eten.

Als je na het eten op de bank wilt neerploffen, dan kun je brandend maagzuur verhelpen door toch wat rechter op te blijven zitten, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. 

Tip

Tijdens het slapen kun je ervoor zorgen dat je met je hoofd iets hoger ligt. Dit kunt je doen met kussens.

Brandend maagzuur - let op hoe en wat je eet

Tip 7: Let op hoe en wat je eet

Neem de tijd voor je eten en focus ook op het eten (even het werk en je telefoon wegleggen).

Eet kleine happen en kauw hier goed op. Eet liever vaker kleinere porties dan teveel. Je hoeft niet altijd te eten tot je niet meer kunt.

Let op wat je eet. Bepaalde producten kunnen brandend maagzuur veroorzaken, zoals tomaten, citrusvruchten, gekruid eten, koffie, frisdranken (met of zonder prik), uien en glutenrijke producten.

Bananen en appels zijn weer producten die juist maagzuurremmend werken. Een appel is een prima 'snack' om te eten tussen de avondmaaltijd en het slapen gaan. Zeker als je brandend maagzuur verhelpen wilt.

Wist je dat...

...goede kwaliteit mosterd ook goed werkt tegen brandend maagzuur?

Na elke maaltijd enkele rauwe, ongebrande amandelen eten schijnt eveneens een uitstekende natuurlijke remedie te zijn.

Brandend maagzuur verhelpen doe je ook door ervoor te zorgen dat je lichaam niet verzuurd. Dit heeft dus niet te maken met het eten van zure producten, maar met het in balans houden van de pH-waarden in je lichaam.

Brandend maagzuur - vermijd strakke kleding

Tip 8: Vermijd strakke kleding

Strakke kleding, met name bij je maag en taille, zet druk op je maag en onderste slokdarm sluitspier, waardoor er sneller maagzuur omhoog kan komen.

Gelukkig hoeven de dames geen korset meer te dragen tegenwoordig, maar ook strakke broeken, riemen, corrigerend ondergoed enzovoorts kunnen druk geven.

Brandend maagzuur - vermijd roken en te veel alcohol

Tip 9: Vermijd roken en een teveel aan alcohol

Nicotine en alcohol verzwakken de onderste slokdarm sluitspier zodat deze minder goed het opkomende maagzuur tegen kan houden.

Wil je brandend maagzuur verhelpen? Stop dan met roken en beperk of vermijd alcohol. Alcohol irriteert je maag.

Brandend maagzuur - voorkom overgewicht

Tip 10: Voorkom overgewicht

Overgewicht kan leiden tot brandend maagzuur. De extra kilo's drukken op je maag en onderste slokdarm sluitspier, en kunnen deze spier op den duur zelfs verzwakken.

Brandend maagzuur - verminder stress en beweeg voldoende

Bonus tip: Verminder stress en beweeg voldoende

Als je last hebt van teveel stress zal je lichaam de focus voornamelijk leggen op je ademhaling, bloeddruk en hartslag en niet op je spijsverteringsproces. Dit is erg slecht voor je lichaam.

Je kunt bij teveel stress last krijgen van allerlei maag- en darmklachten, en zelfs een maagzweer oplopen. 

Voldoende beweging is goed voor je spijsvertering en vermindert stress, wat brandend maagzuur verhelpen kan.

Brandend maagzuur - reflux ziekte

Reflux ziekte

Heb je zeer regelmatig last van brandend maagzuur en heb je alles al geprobeerd om het te verhelpen? Breng dan een bezoek aan je huisarts.

Voordat je je huisarts bezoekt is het aan te raden om een paar weken een dagboek bij te houden van wat je hebt gegeten en de daarbij behorende klachten.

Je huisarts kan de mogelijkheid op gastro-oesofageale refluxziekte onderzoeken, in het Engels bekend als gastroesophageal reflux disease (GERD).

Heb je deze aandoening, dan is het belangrijk om medische hulp te krijgen. Het slokdarmslijmvlies kan ontstoken en beschadigd raken.

Oorzaken voor deze aandoening zijn: overgewicht, een middenrifsbreuk of veranderingen in het slokdarmslijmvlies.

Verandering van leefwijze, medicatie en eventueel een operatie behoren tot de behandelmethodes.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Gezonde voeding als natuurlijke ontstekingsremmer

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn vaak te vinden in de vorm van een farmaceutische pil. Maar er zijn meer middelen...

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonde...

Stoppen met de pil: voordelen & nadelen

Stoppen met de pil: voordelen & nadelen

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

Wat doet je maag?

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Toon meer (164)
Volg ons