Eten zakt niet goed, het gevoel dat eten blijft hangen

"Mijn eten zakt niet goed". Komt dit jou bekend voor? Heb je het gevoel dat het voedsel dat je nuttigt blijft hangen achter je borstbeen, oftewel in je slokdarm?

Je kunt hier veel hinder van ondervinden want het kan echt een tijd duren voordat het eten begint te zakken. Ook kun je daarbij last hebben van andere klachten. Vooral bij het eten van droge voeding zoals brood kun je last krijgen.

Eten zakt niet goed als gevolg van problemen met het spijsverteringskanaal. Structurele problemen met het goed doorstromen van voeding van de keel naar de maag worden ook wel passageklachten genoemd. Daaraan gekoppeld zijn slikstoornissen (dysfagie).

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Eten zakt niet goed brok in keel

Passageklachten zijn klachten die ontstaan doordat het eten niet goed zakt in de slokdarm. De klachten en oorzaken zijn zeer divers en de behandeling loopt uiteen van simpele oplossingen tot intensieve zorg. Je leest er alles over in dit artikel.

Wat gebeurt er in je lichaam bij deze klachten, wat kunnen de oorzaken zijn en wat kun je eraan doen?

Klachten en symptomen bij eten dat niet goed zakt

"Mijn eten zakt niet, ik heb het gevoel dat mijn eten blijft hangen, het gevoel van een brok in mijn keel en achter mijn borstbeen". Dat zijn klachten die vaak gehoord worden. Het eten kan soms pas na uren beginnen te zakken.

Er zijn echter nog veel meer klachten en symptomen die bij het niet goed zakken van eten kunnen opspelen:

 • Misselijkheid
 • Slikklachten; moeite met slikken en/of pijn bij het slikken
 • Benauwdheid
 • Een vol gevoel ook wanneer je weinig hebt gegeten
 • Opgezette maag
 • Last van je darmen zoals constipatie en winderigheid
 • Afwijkende ontlasting
 • Zure oprispingen/ boeren
 • Pijn op het borstbeen en eventueel uitstraling van de pijn naar de rug, schouders, armen en keel
 • Overgeven
 • Buikpijn en buikkramp na het eten
 • Slijm ophoesten

Oorzaken van het niet goed zakken van eten

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor passageklachten en het feit dat voeding niet goed zakt. Je hoeft niet gelijk het allerergste te vrezen. Soms heb je gewoon te veel of te snel gegeten. In geval van incidentele klachten kun je onze tips opvolgen om dit in de toekomst te helpen voorkomen.

Heb je regelmatig last van passageklachten? Dan is er misschien iets ernstigers aan de hand. In veel gevallen heeft het te maken met het functioneren van je slokdarm.

 aandoeningen aan de slokdarm

Eten zakt niet goed door slecht functioneren van je slokdarm

De functie van de slokdarm is om het eten naar de maag te vervoeren. Wanneer je eet wordt de doorgeslikte voeding door de spieren in de slokdarmwand naar de maag geduwd.

Door aandoeningen aan de slokdarm kan het eten daar blijven hangen. De slokdarm komt onder druk te staan en kan behoorlijk geïrriteerd raken.

Er bestaan verschillende slokdarm aandoeningen. Onderstaand de meest voorkomende opgesomd:

 • Eosinofiele oesofagitis Eosinofiele oesofagitis is een chronische ontsteking van de slokdarm.
 • Motiliteitsstoornis Bij een motiliteitsstoornis van de slokdarm, bijvoorbeeld bij achalasie, kan de sluitspier van de slokdarm niet goed ontspannen. Eten hoopt zich op boven de sluitspier van de slokdarm.
 • Slokdarmvernauwing Bij een slokdarmvernauwing blijft het eten hangen in de slokdarm.
 • Slokdarmspasmen Slokdarmspasmen zorgen voor een minder soepele doorgang van voeding.
 • Slokdarmkanker Bij slokdarmkanker (oesofaguscarcinoom) heb je vaak ook last van vermoeidheid, ongewenst gewichtsverlies, een teerachtige ontlasting en bloed opgeven.
Wist je dat...

...spanningen en stress de meest voorkomende oorzaken zijn van passageklachten?

Eten zakt niet goed door slikklachten

Slikklachten worden veroorzaakt door verminderde spierkracht of een verstoorde samenwerking van de spieren in de mond en keel. Deze samenwerking is behoorlijk ingewikkeld; timing en coördinatie spelen hierin bijvoorbeeld een rol.

Onder slikklachten (dysfagie) vallen presbyfagie (als gevolg van veroudering), oncologische slikstoornissen (als gevolg van kanker) en neurologische slikproblemen (als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte). Het zenuwstelsel kan de spieren dan niet goed aanzetten tot actie.

refluxklachten en brandend maagzuur

Eten zakt niet goed door maagaandoeningen

Iedereen heeft weleens zure oprispingen. Bij zuurbranden gaat dit een stap verder en komt brandend maagzuur omhoog en vloeit terug in de slokdarm.

Deze klachten worden ook wel refluxklachten genoemd en kunnen zeer belastend zijn voor de slokdarm. Bij een maagzweer is het slijmvlies van de maag beschadigd. Je hebt dan vaak ook last van pijn na het eten.

Tip

Aandoeningen aan je alvleesklier, longen, galblaas en lever kunnen een rol spelen bij passageklachten. Bij een middenrifbreuk komt een klein deel van de maag in de borstholte terecht, wat eveneens kan leiden tot passageklachten.

12 tips om eten beter te laten zakken 

 1. Drink voldoende water. Drink liever geen prik en ook geen alcohol wanneer je regelmatig last hebt van eten dat niet goed zakt.
 2. Houd boeren en winden niet in; de lucht moet kunnen ontsnappen!
 3. Probeer rechtop te blijven zitten tijdens en na het eten.
 4. Heb je last van een knellende beha of strakke broek, maak die dan los.
 5. Kauw goed en rustig en probeer zoveel mogelijk je mond gesloten te houden om te voorkomen dat je te veel lucht inslikt. Kies liever voor kleinere porties dan grote porties bij vastzittend eten.
 6. Het is niet verstandig om te eten vlak voor het slapengaan.
 7. Vermijd een teveel aan (vet) vlees en kijk uit met pikant eten. Probeer gezond en vezelrijk te eten. Soms kan het helpen om af te vallen. 
 8. Het kan voor sommige mensen helpen om lactose-houdende voeding te vermijden.
 9. Blijf goed en rustig ademen.
 10. Drink een half uur voor de maaltijden een kop heet water met citroensap en baking soda.
 11. Eventueel kun je een tijdje vloeibare voeding proberen zoals pap, smoothies, soepen en dergelijken.
 12. Stop met roken, beweeg voldoende, zorg voor voldoende nachtrust en vermijd een teveel aan stress.
Tip

Bij brandend maagzuur kun je eventueel zuurbindende medicijnen (antacida) slikken. Wees echter voorzichtig met deze maagzuurremmers en slik ze zeker niet bij nieraandoeningen!

Behandeling van een arts bij problemen met het niet goed zakken van eten

Heb je regelmatig last van eten dat niet goed zakt en bijbehorende klachten? Dan is een bezoek aan de huisarts en een behandeling noodzakelijk. De arts kan je doorverwijzen naar een specialist.

Er kan bijvoorbeeld een 'slikfoto' worden gemaakt: een soort röntgenfoto die kan uitwijzen of je slikproblemen hebt. Bij slikproblemen kan logopedie je helpen om beter te kunnen functioneren op dit gebied.

gastroscopie kijkonderzoek bij slokdarm klachten

Je kunt ook een gastroscopie ondergaan. Dit is een onderzoek naar de keel, slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Bij een gastroscopie brengt de arts een gastroscoop voorzichtig via de mond, keel en slokdarm in de maag. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het even een wat benauwd gevoel geven, ondanks dat de gastroscoop de luchtwegen niet blokkeert.

Ook kan er een drukmeting op de slokdarm worden uitgevoerd op de maag-lever-darmafdeling van het ziekenhuis.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten: De Belangrijkste Voor- en Nadelen op een rij! (inclusief tips om pikant eten milder te maken)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

Buikpijn bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het str...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Toon meer (461)