Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is waarschijnlijk het meest veelzijdige product voor je gezondheid en verzorging. Maar je kunt het ook in en om het huis, en voor diverse schoonmaakklussen inzetten. Het is voor heel veel doeleinden te gebruiken. Van maagzuurremmer tot gezichts- en lichaamsscrub, van witte tanden tot het verwijderen van nare geurtjes, van deodorant tot insectenbeten.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan over alle toepassingen met zuiveringszout.

Zuiveringszout of baking soda heeft vele toepassingen

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout, ook wel natriumwaterstofcarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd, is een witte stof dat opgebouwd is door kristallen. De bekendere Engelse benaming baking soda, heeft zijn naam te danken aan het gebruik als rijsmiddel in bakrecepten.

Wist je dat...

...vroeger zuiveringszout gebruikt werd voor het maken van frisdrank. Vandaar de 'soda', dat betekent frisdrank in het Engels, in baking soda.

Zuiveringszout toepassingen voor gezondheid en verzorging

Hieronder vind je verschillende manieren hoe je zuiveringszout kan gebruiken in je gezondheids- en verzorgingsroutine

Frisse adem

Doe 1 theelepel zuiveringszout in een half glas water, gorgel en spoel je mond, spuug het uit en spoel je mond na met water. Nare geurtjes worden geneutraliseerd, niet alleen gemaskeerd.

Reinig je tandenborstels en tongschraper

Zuiveringszout werkt super goed voor het verwijderen van viezigheid op je tandenborstel. Ook dood het 99% van de bacteriën.

Roer 1 theelepel baking soda en eventueel een scheutje witte azijn door een glas water en laat je tandenborstels en/of tongschraper er een nachtje in weken. Spoel daarna goed af onder de kraan. Deze reinigingsmethode werkt ook voor een kunstgebit.

Witte tanden met baking soda

Witte tanden

Maak zelf tandpasta van zuiveringszout en krijg mooie witte tanden. Ideaal wanneer je voor een speciale gelegenheid een extra mooie lach wilt hebben.

Meng 1 theelepel baking soda, ½ theelepel zeezout, 1 druppel pepermuntolie en een paar druppels water tot een gladde pasta. Zorg dat de pasta niet te dun wordt, de pasta moet zo dik zijn dat deze op je tandenborstel blijft zitten.

Tip

Baking soda werkt wel als schuurmiddel. Je glazuur kan daardoor aangetast worden. Doe dit dan ook niet te vaak. Glazuur dat weg is (gepoetst) komt nooit meer terug en maakt je tanden en tandvlees erg gevoelig.

Tegen aften

Aften verdwijnen meestal sneller door ermee te gorgelen. Roer ½ theelepel baking soda door ½ kopje warm water en gorgel er een paar keer per dag mee.

Verzacht keelpijn

Verzacht je keel door met een oplossing van zuiveringszout te gorgelen. Dit doe je door simpelweg 1 theelepel baking soda, 1 theelepel zout en eventueel wat honing op te lossen in een half kopje warm water.

Gorgel ermee en herhaal dit een paar keer gedurende de dag.

Zuiveringszout tegen verschillende maagproblemen

Maagzuurremmend middel.

Los ½ theelepel baking soda op in een half glas water en drink dit rustig op. Herhaal dit ieder 2 uur tot de klachten over zijn. Je kunt tot maximaal 7x een ½ theelepel zuiveringszout per 24 uur nemen. Mensen die ouder zijn dan 60 jaar kunnen dit beter reduceren tot maximaal 3x een ½ theelepel zuiveringszout per 24 uur.

Tegen misselijkheid

Los ½ theelepel baking soda op in een kopje warm water en drink dit op.

Let op! In verband met het hoge zoutgehalte is dit niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Tip

Natriumwaterstofcarbonaat, zuiveringszout dus, komt van nature voor in het menselijke lichaam. Het wordt in grote hoeveelheden geproduceerd door de alvleesklier. Je lichaam gebruikt het om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm.

Deodorant

Gebruik het als een natuurlijke deodorant door het met een poederdons onder de arm aan te brengen. Het werkt zeer goed tegen zweetluchtjes.

Badzout tegen huidirritatie

Roer 1 kopje zuiveringszout op in een warm bad en ga lekker badderen. Je huid zal na afloop heerlijk zacht aanvoelen.

Zuiveringszout werkt ook als scrub

Gezichts- en lichaamsscrub

Gebruik 3 delen zuiveringszout en 1 deel water om een papje te maken. Scrub hiermee vervolgens met cirkelvormige bewegingen je gezicht en lichaam. Zo verwijder je dode huidcellen van je huid. Spoel je huid vervolgens schoon en onthul je frisse, energieke uiterlijk.

De scrub is zacht genoeg voor dagelijks gebruik.

Kwallen- en insectenbeten

Meng een klein beetje baking soda met een heel klein beetje water (papje) en wrijf het op een insectenbeet. Je zult zien dat het de jeuk verlicht.

Na zon behandeling

Maak weer een papje met water en wrijf het zachtjes op je door de zon verbrande huid. Dit verlicht de pijn en helpt het herstel van de huid.

Open een verstopte neus

Kook 250 ml water en laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Doe het water samen met een halve theelepel (2,5 gram) baking soda in een verstuiver en spray het in je neus. Snuif het zachtjes in.

Je kunt er eventueel ook een halve theelepel zout door mengen.

Zuiveringszout toepassingen voor het schoonmaken

Nu je weet waar baking soda gebruikt kan worden ter verzorging van jezelf, kan je deze ook gaan gebruiken bij het schoon houden van je huis. Hieronder vind je verschillende manieren hoe je zuiveringszout kan gebruiken in je dagelijks leven 

Baking soda als gootontstopper

Gootsteen ontstoppen

Je kunt gootstenen en andere afvoeren eenvoudig ontstoppen met enkel natuurlijke middelen.

Verwijder eerst zo veel mogelijk water uit de gootsteen. Strooi een kopje zuiveringszout in de gootsteen, indien er geen water in staat, duw het in de afvoer. Gooi hier vervolgens een kopje azijn overheen. Laat het ongeveer 5 minuten bruisen en spoel het weg met kokend water. Herhaal indien noodzakelijk. Helaas werkt het niet altijd bij hardnekkige verstoppingen.

Tip

Je kunt deze methode ook preventief inzetten om te voorkomen dat vuil, vet en zeepresten zich vastzetten in afvoer.

Ontvetter

Baking soda iseen perfect middel om die aangekoekte vetaanslag van je potten en pannen te verwijderen. Laat ze een uurtje weken in baking soda en heet water en schrob ze daarna met een beetje los poeder na.

Afwassen, een schone vaat

Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan je afwaswater. Zo kun je de vaat eenvoudiger schoonmaken en het resultaat is glanzend.

De schil van groenten en fruit wassen

Meng een paar eetlepels met zuiveringszout door een bak water en was hier de schil van je groenten en fruit in. Hiermee verwijder je eenvoudig de vaak wat vettige laag waar bestrijdingsmiddelen op kan zitten.

Baking soda voor in de badkamer

Toilet schoonmaken en luchtjes verwijderen

Strooi de inhoud van een kopje baking soda in en over je toilet, zorg dat het op alle oppervlakken komt. Laat het een uurtje staan, trek door en spoel dan je wc goed na met water. Voilà! Een glimmende bacterievrije pot en geen nare luchtjes meer.

Wasbak, douche en kunststof of porseleinen badkuip blinkend schoonmaken

Doe een beetje van dit wondermiddel op het te reinigen oppervlak en schrob het eenvoudig super schoon.

Maak je eigen allesreiniger

Meng 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel groene zeep en een scheutje citroensap en 250 ml warm water. Giet dit mengsel in een sproeiflacon en gebruik het als allesreiniger.

Reinig je grijze bak en je vuilnisbakken

Gebruik de allesreiniger of een papje gemaakt met water om je grijze bak en vuilnisbakken schoon te maken. Het verwijderd eenvoudig vuil en nare luchtjes.

Bloemen met baking soda

Laat je bloemen langer leven

Nadat je heel het huis gereinigd en je eigen lichaam verzorgd hebt, verdien je zeker een mooie bos bloemen op tafel.

Doe 1 theelepel in het water van de vaas en je bloemen zullen het langer uithouden. Je kunt elke dag een beetje toevoegen. Ook zal het verkleuringen van de bloemen tegengaan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Is de straling van mobiele telefoons slecht voor je gezondheid? Er komen regelmatig zorgelijke berichten langs over de i...

Rood vlees slecht voor de gezondheid / kankerverwekkend?

Rood vlees slecht voor de gezondheid / kankerverwekkend?

Is rood vlees slecht voor de gezondheid? Met name de laatste jaren verschijnen er vele alarmerende berichten in de media...

Energiedrankjes ongezond?

Energiedrankjes ongezond?

Zijn energiedrankjes ongezond? Dit heb je je misschien weleens afgevraagd als je een blikje opentrok, of als je dit ande...

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid?

Zijn oude amalgaamvullingen slecht voor je gezondheid? Vroeger was het heel normaal om amalgaamvullingen of zilvervullin...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten!

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

Toon meer (142)
Volg ons