Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor diverse schoonmaakklussen inzetten.

Het is voor heel veel doeleinden te gebruiken. Van maagzuurremmer tot gezichts- en lichaamsscrub, voor wittere tanden tot het verwijderen van nare geurtjes en van deodorant tot het behandelen van insectenbeten.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder om alles te weten te komen over de toepassingen van zuiveringszout.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

Zuiveringszout of baking soda heeft vele toepassingen

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout, ook wel natriumwaterstofcarbonaat of natriumbicarbonaat genoemd, is een witte stof welke is opgebouwd uit kristallen.

In het Engels wordt het ook wel baking soda genoemd. Dat komt omdat dit product ook vaak wordt gebruikt als rijsmiddel in bakrecepten.

Wist je dat...

...vroeger zuiveringszout gebruikt werd voor het maken van frisdrank. Vandaar de 'soda' (wat frisdrank betekent), in baking soda. 

Zuiveringszout als toepassing voor gezondheid en verzorging

Hieronder vind je verschillende manieren waarop je zuiveringszout kunt gebruiken in je gezondheids- en verzorgingsroutine.

Frisse adem

Doe 1 theelepel zuiveringszout in een half glas water, gorgel en spoel je mond, spuug het uit en spoel je mond na met water. Nare geurtjes worden zo geneutraliseerd, niet alleen gemaskeerd.

Reinig je tandenborstels en tongschraper

Zuiveringszout werkt super goed voor het verwijderen van viezigheid op je tandenborstel. Ook dood het 99% van de bacteriën.

Roer 1 theelepel baking soda en eventueel een scheutje witte azijn door een glas water en laat je tandenborstel en/of tongschraper er een nachtje in weken. Spoel daarna goed af onder de kraan. Deze reinigingsmethode werkt ook voor een kunstgebit.

Witte tanden met baking soda

Witte tanden

Maak zelf tandpasta van zuiveringszout en krijg mooie witte tanden. Ideaal wanneer je voor een speciale gelegenheid een extra mooie lach wilt hebben.

Hoe maak je het?
Meng 1 theelepel baking soda, ½ theelepel zeezout, 1 druppel pepermuntolie en een paar druppels water tot een gladde pasta. Zorg dat de pasta niet te dun wordt, de pasta moet zo dik zijn dat deze op je tandenborstel blijft zitten.

Tip

Baking soda werkt als schuurmiddel. Je glazuur kan daardoor aangetast worden. Poets je tanden niet te vaak met dit product. Glazuur dat weg is (gepoetst) komt nooit meer terug en maakt je tanden en tandvlees erg gevoelig.

Tegen aften

Aften verdwijnen meestal sneller door te gorgelen met zuiveringszout. Roer ½ theelepel baking soda door een half kopje warm water en gorgel er een paar keer per dag mee.

Verzacht keelpijn

Verzacht je keel door met een oplossing van zuiveringszout te gorgelen. Dit doe je door simpelweg 1 theelepel baking soda, 1 theelepel zout en eventueel wat honing op te lossen in een half kopje warm water.

Gorgel ermee en herhaal dit een paar keer gedurende de dag.

Zuiveringszout tegen verschillende maagproblemen

Maagzuurremmend middel

Los ½ theelepel baking soda op in een half glas water en drink dit rustig op. Herhaal dit ieder 2 uur tot de klachten over zijn. Je kunt dit maximaal 7x per dag doen.

Mensen die ouder zijn dan 60 jaar kunnen dit beter reduceren tot maximaal 3x per dag.

Tegen misselijkheid

Los ½ theelepel baking soda op in een kopje warm water en drink dit op.
Let op: In verband met het hoge zoutgehalte is dit niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Tip

Natriumwaterstofcarbonaat (de scheikundige benaming van zuiveringszout), komt van nature voor in je lijf. Het wordt in grote hoeveelheden geproduceerd door je alvleesklier. Je lichaam gebruikt het om de zure maaginhoud te neutraliseren.

Deodorant

Gebruik zuiveringszout als een natuurlijke deodorant door het met een poederdons onder je arm aan te brengen. Het werkt zeer goed tegen zweetluchtjes.

Badzout tegen huidirritatie

Giet een kopje zuiveringszout  in een warm bad, laat het oplossen en ga lekker badderen. Je huid zal na afloop heerlijk zacht aanvoelen.

Zuiveringszout werkt ook als scrub

Gezichts- en lichaamsscrub

Gebruik 3 delen zuiveringszout en 1 deel water om een papje te maken. Scrub hiermee vervolgens met cirkelvormige bewegingen je gezicht en lichaam.

Zo verwijder je dode huidcellen van je huid. Spoel je huid vervolgens schoon met water.

De scrub is zacht genoeg voor dagelijks gebruik.

Kwallen- en insectenbeten

Meng een klein beetje baking soda met een heel klein beetje water, maak een papje en wrijf het op een insectenbeet. Je zult zien dat het de jeuk verlicht.

Behandeling van schade door de zon

Maak weer een papje met water en wrijf het zachtjes op je verbrande huid. Dit verlicht de pijn en helpt je huid om te herstellen.

Open je verstopte neus

Kook 250 ml water en laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Doe het water samen met ½ theelepel baking soda in een verstuiver en spray het in je neus. Snuif zachtjes na het verstuiven.

Zuiveringszout toepassingen voor het schoonmaken

Nu je weet waar baking soda gebruikt kan worden ter verzorging van jezelf, kan je deze ook gaan gebruiken bij het schoon houden van je huis. Hieronder vind je verschillende manieren hoe je zuiveringszout kan gebruiken in je dagelijkse leven.

Baking soda als gootontstopper

De gootsteen ontstoppen

Je kunt gootstenen en andere afvoeren eenvoudig ontstoppen met enkel natuurlijke middelen.

Zorg dat er zo min mogelijk water in je gootsteen staat. Gooi er dan een kopje zuiveringszout in. Giet er vervolgens een kopje azijn in. 

Laat het ongeveer 5 minuten bruisen en spoel weg met kokend water. Herhaal indien noodzakelijk. Helaas werkt het niet altijd bij hardnekkige verstoppingen.

Tip

Je kunt deze methode ook preventief inzetten om te voorkomen dat vuil, vet en zeepresten zich vastzetten in afvoer.

Ontvetter

Baking soda is een perfect middel om die aangekoekte vetaanslag van je potten en pannen te verwijderen. Laat je pannen een uurtje weken in baking soda en heet water en schrob ze daarna met een beetje los poeder na.

Afwassen, een schone vaat

Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan je afwaswater. Zo kun je de vaat eenvoudiger schoonmaken en het resultaat is glanzend.

De schil van groenten en fruit wassen

Schep een paar eetlepels zuiveringszout in een afwasteil en roer goed door. Was hier je groenten en fruit in af. Zo verwijder je eenvoudig de laatste vettige laag van bestrijdingsmiddelen die vaak achterblijft.

Baking soda voor in de badkamer

Toilet schoonmaken en luchtjes verwijderen

Strooi de inhoud van een kopje baking soda in en over je toilet, zorg dat het op alle oppervlakken komt.

Laat het een uurtje staan, trek door en spoel dan je wc goed na met water. Voilà! Een glimmende bacterievrije pot en geen nare luchtjes meer.

Wasbak, douche en kunststof of porseleinen badkuip blinkend schoonmaken

Doe een beetje van dit wondermiddel op het te reinigen oppervlak en schrob het eenvoudig super schoon.

Maak je eigen allesreiniger

Meng 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel groene zeep, een scheutje citroensap en 250 ml warm water. Giet dit mengsel in een sproeiflacon en gebruik het als allesreiniger.

Reinig je grijze bak en je vuilnisbakken

Gebruik de allesreiniger of een papje gemaakt met water om je grijze bak en vuilnisbakken schoon te maken. Het verwijdert eenvoudig vuil en nare luchtjes.

Bloemen met baking soda

Laat je bloemen langer leven

Nadat je heel het huis gereinigd hebt en je eigen lichaam verzorgd hebt, verdien je zeker een mooie bos bloemen op tafel.

Doe 1 theelepel zuiveringszout in het water van de vaas en je bloemen zullen het langer uithouden. Je kunt elke dag een beetje toevoegen. Ook zal dit het verkleuringen van de bloemen tegengaan.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Is de straling van mobiele telefoons slecht voor je gezondheid? Er komen regelmatig zorgelijke berichten langs over de i...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

BPA (Bisfenol A)

BPA (Bisfenol A)

Bij het woord 'BPA' gaat er niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen. Toch staan de gezonde lifestyle-websites vol...

Toon meer (236)