Zelf natuurlijke deodorant maken

Als je last hebt van geparfumeerde deodorants, of bepaalde chemische stoffen die erin kunnen zitten, is het fijn om een alternatief te hebben gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten.

In dit artikel delen we het 'zelf natuurlijke deodorant maken' recept.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Waarom zelf maken?

In reguliere deodorants zitten vaak parfums. Dit kan allergische reacties uitlokken. Ook zitten er vaak andere (chemische) stoffen in deodorant die omstreden zijn.

Van het stofje aluminium wordt bijvoorbeeld gezegd dat deze op lange termijn ziektes veroorzaken, maar dit is tot op heden nog niet eenduidig bewezen.

Met het maken van je eigen deodorant heb je zelf in de hand welke ingrediënten je gebruikt. 

Ingrediënten zelfgemaakte deodorant

Om de basis van deze natuurlijke deodorant te maken heb je maar 3 ingrediënten nodig. Eenvoudiger kan bijna niet. Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zuiveringszout
  • 2 eetlepels kokosolie (mag ook de geurloze goedkopere variant zijn)

Deze basis is in principe voldoende. Het voorkomt nare zweetluchtjes als de beste. Je kunt er eventueel nog een lekker luchtje aan toevoegen. Hiervoor kun je gebruik maken van etherische oliën (ook wel essentiële olie genoemd). Deze zijn veilig voor je huid en vaak ook anti-microbacterieel.

Tip

Is je kokosolie te hard tijdens het bereiden van de deo? Kokosolie wordt vloeibaar boven 25,5 ºC. Je kunt het dan eenvoudiger mixen met de overige ingrediënten.

Wanneer alle ingrediënten goed gemixt zijn, kun je het in een potje doen.

Misschien heb je een leeg bakje of potje waar crème of zalf in heeft gezeten. Een leeg gel of wax bakje volstaat ook.

Sluit het bakje of potje goed af. Zo kun je de deodorant het langst bewaren.

Is de zelfgemaakte deodorant te hard?

Als het bijvoorbeeld kouder dan 20 ºC in huis is zal de zelfgemaakte deo behoorlijk hard zijn. Deze is dan minder gemakkelijk aan te brengen. Door een beetje van de harde deo in je handen warm te wrijven zal de deo vloeibaarder worden en kun je het makkelijk met je handen onder je oksels smeren.

Voeg naar voorkeur etherische oliën toe

Etherische olie toevoegen

Deze zelfgemaakte deodorant is geurloos en neutraliseert zweetlucht zodat je de hele dag lekker fris ruikt. Wil je er graag je favoriete luchtje aan toevoegen? Dat kan! Mix simpelweg een aantal druppels van je favoriete etherische olie door de deodorant.

Wat dacht je bijvoorbeeld van pepermuntolie, rozenolie, limoenolie of lavendelolie? De laatstgenoemde heeft ook een verzorgende werking op de huid. Er zijn ook etherische oliën die ervoor zorgen dat je minder zweet. Salie- en dennenolie bijvoorbeeld.

Je kunt ook etherische oliën combineren.

Tip

Kies altijd voor 100% zuivere en natuurlijk olie. Het liefst in een blauw of donkerbruin glazen flesje zodat de olie beschermt is tegen zonlicht.

De werking

Waarom werkt deze zelfgemaakte deodorant zo goed?

Zowel de kokosolie als de baking soda hebben een sterk antibacteriële werking; ze doden bacteriën als de beste. En laten die bacteriën onder je oksels nou net verantwoordelijk zijn voor die nare zweetluchtjes.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Uitslag onder de oksels behandelen

Uitslag onder je oksels behandelen en voorkomen

Huiduitslag kan erg vervelend en ontsierend zijn. Het kan jeuken en pijnlijk aanvoelen. Op een plek als een oksel is het...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor di...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, m...

Toon meer (325)