Uitslag onder je oksels behandelen en voorkomen

Huiduitslag kan erg vervelend en ontsierend zijn. Het kan jeuken en pijnlijk aanvoelen. Op een plek als een oksel is het voornamelijk vervelend vanwege de constante wrijving met je kleding of huid. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

uitslag rondom de oksels

Symptomen en klachten 

Je kunt bij uitslag onder je oksels denken aan pijnjeuk en een branderig gevoel. Er ontstaat zwelling van klieren, wondjes of kleine bloeduitstortingen.

Er kunnen bultjes en puistjes verschijnen, evenals blaasjes, huidschilfers en eczeem. In bepaalde gevallen zie je zogenoemde smetplekken (intertrigo). Dit is een huidaandoening met rode, vochtige vlekken.

Tip

Vooral voor vrouwen kunnen geïrirteerde oksels schaamte opleveren. In reclames zie je vrouwen met zijdezachte oksels (evenals benen en bikinilijn). Helaas is dit in de realiteit vaak lastig te realiseren. Dat kan voor onzekerheid en schaamte zorgen.

Uitslag onder je oksels zelf behandelen

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de uitslag. In het geval van enkele irritatiebultjes en/of kleine puistjes kun je zelf aan de slag met mogelijke oplossingen.

De volgende tips kunnen je helpen:

  • Was je huid even een tijdje met lauw water.
  • Gebruik even geen geparfumeerde, alcohol-houdende en kleurstof-houdende producten of chemische bleekmiddelen. Zeker niet net na het scheren.
  • Kies voor pH-neutrale zeep als je toch zeep wilt gebruiken.
  • Draag loszittende ademende stoffen, zoals katoen en linnen.
Tip

Zijn je oksels geïrriteerd? Ga in geen geval zitten krabben, pulken, knijpen of wrijven. Dit kan de huid nog meer irriteren. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Oksel klachten en scheren

Scheren

Scheer je oksels indien mogelijk even niet tot de irritatie weg is. Mocht dat geen optie zijn, dan wees dan extra zorgvuldig en gebruik huidvriendelijke producten.

Gebruik voor het scheren een milde scrubcrème, dit voorkomt verstopping van de haarschacht. Scheer je oksels voorzichtig en met voldoende scheerschuim. Gebruik een scherp mesje.

Je kunt ook kijken of andere manieren van ontharen zoals harsen (waxen) of elektrisch scheren minder klachten geven.

Tip

Gebruik na het scheren een vochtinbrengende, beschermende olie, crème of gel om te verzachten, te kalmeren en de pijn en jeuk te verminderen. Denk dan aan kokosolie, tea tree olie of aloë vera. Gebruik daarnaast bijvoorbeeld babypoeder (mentholpoeder). Dit werkt pijnverlichtend, kalmerend, verkoelend en vochtinbrengend (hydraterend).

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Natuurlijke deodorant

Kies voor natuurlijke producten. Deodorant moet daarop geen uitzondering op zijn. Er zijn steeds meer natuurlijke deodorants te vinden, maar je kunt ook heel gemakkelijk je eigen deodorant maken.

Zo ben je ervan verzekerd dat er geen chemische stoffen, zoals aluminium en parabenen, in zitten. Deze stoffen zouden namelijk je hormoonhuishouding verstoren en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken.

Tip

Zelfgemaakte deodorant is goed voor je portemonnee en het milieu. En het werkt uitstekend. Voeg naar voorkeur etherische olie zoals lavendel, eucalyptus en/of pepermunt toe. Maak een kleine hoeveelheid per keer.

Uitslag onder je oksels laten behandelen door een arts

Wanneer je besluit dat de uitslag te heftig is om zelf te behandelen kun je dit laten doen door een arts. De huisarts kan je verschillende crèmes of gels voorschrijven, zoals schimmeldodende middelen en hydrocortisoncrème.

Bij bacteriële huidinfecties kan de huisarts eventueel antibiotica voorschrijven en bij een virus een antiviraal geneesmiddel. Indien nodig kan de huisarts je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog of huidconsulent. Deze specialist zal je huid onderzoeken op allergieën.

Huidaandoeningen worden vaak getriggerd door verkeerde voeding en een teveel aan stress. Een gezonde leefstijl kan daarom bijdragen aan vermindering van je klachten.

Tip

Wanneer je naast huiduitslag ook acuut last krijgt van benauwdheid, een opgezwollen keel en eventueel paarse uitslag, waarschuw dan direct een arts.

Mogelijke oorzaken van huiduitslag onder je oksels

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan je huiduitslag. Soms is er geen directe oorzaak aan te wijzen. Maar van een aantal factoren zoals ontharen, het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten, warmte, wrijving en allergiën is bekend dat ze huiduitslag kunnen uitlokken.

Oksel uitslag en verzorgingsproducten

Persoonlijke verzorging

Vaak is uitslag een reactie op ontharen. Door te scheren met een scheermesje kunnen haartjes gaan ingroeien en kan er irritatie ontstaan.

Zeker in combinatie met bijtende stoffen in deodorant, zeep, crèmes of zonnebrand-crèmes met alcohol of parfum heb je een grotere kans op huidirritaties. Deze stoffen kunnen ook klieren en poriën doen verstoppen.

Wist je dat...

...als er steelwratjes of uitstekende moedervlekken op je oksels zitten dan kunnen deze bij het scheren gaan bloeden. Dit kan ook leiden tot ontstekingen en huidirritatie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Synthetische stoffen, wol en geparfumeerde wasmiddelen kunnen zorgen voor huidirritatie

Synthetische stoffen en wasproducten

Een ander veelvoorkomende oorzaak is het dragen van bepaalde kleding. Synthetische stoffen en wol kunnen een overgevoeligheidsreactie geven, evenals geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters.

Warmte en wrijving

Warmte en wrijving zijn ook veroorzakers van uitslag onder de oksels. Er kan ook op andere plekken huidirritatie ontstaan wanneer er sprake is van wrijving, zoals in je liezen, aan de binnenkant van je bovenbenen, in je schaamstreek, in je bilnaad, rond je anus, in je knieholten, tussen je tenen, tussen en onder je borsten, achter je oren en in je nek.

Tip

Ook een allergie voor bepaalde voeding of medicatie kan zorgen voor huidirritatie. Hetzelfde geldt voor een insectenbeet.

Andere oorzaken 

Naast de oorzaken die hierboven genoemd zijn, kan er ook iets anders aan de hand zijn wanneer je last hebt van huiduitslag onder je oksels. 

Bij een huidinfectie door erythrasma (een niet-besmettelijke huidinfectie door een bacterie) gaat de huid onder de oksels rood-bruin gekleurde vlekken vertonen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een schimmel- / gistinfectie zoals ringworm. 

Een zweetklierontsteking of hyperhidrosis (een aandoening waarbij de patiënt last heeft van overmatig zweten) kunnen ook oorzaken zijn van huidirritaties.

Tijdens de zwangerschap kun je jeuk en uitslag onder je oksels krijgen door de invloed van hormonen. In het derde trimester kan dit voorkomen onder de naam cholestase ofwel 'galstuwing'. Laat je in dit geval gelijk onderzoeken, want dit kan complicaties geven voor het ongeboren kind.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wondroos - oorzaak en behandeling van belroos

Wondroos: Oorzaak en Behandeling

Wondroos, ook wel wel belroos of erysipelas genoemd, is een erg vervelende infectieziekte. De huid rond de geïnfecteerde...

Steelwratjes verwijderen van huid oogleden, hals, nek, oksel en liezen

Steelwratjes, zelf verwijderen of toch liever door een huisarts?

Wil jij steelwratjes verwijderen op een veilige, hygiënische en effectieve manier? Bijna de helft van de populatie heeft...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Zelf natuurlijke deodorant maken

Zelf natuurlijke deodorant maken

Als je last hebt van geparfumeerde deodorants, of bepaalde chemische stoffen die erin kunnen zitten, is het fijn om een ...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Pijn in knie: oorzaken & behandelen van kniepijn

Pijn in je knie, de meest voorkomende oorzaken en behandeling

Pijn in je knie? Kniepijn komt eg vaak voor. Als je je dagelijkse handelingen doet worden je knieën al constant gebruikt...

Lees wat je gemist hebt

13817 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'