Huiduitslag kan erg vervelend en ontsierend zijn. Het kan jeuken en pijnlijk aanvoelen. Op een plek als een oksel is het voornamelijk vervelend vanwege de constante wrijving met je kleding of huid.
Uitslag onder je oksels behandelen en voorkomen
Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach
Symptomen en klachten
Je kunt bij uitslag onder je oksels denken aan pijn, jeuk en een branderig gevoel. Er ontstaat zwelling van klieren, wondjes of kleine bloeduitstortingen.
Er kunnen bultjes en puistjes verschijnen, evenals blaasjes, huidschilfers en eczeem. In bepaalde gevallen zie je zogenoemde smetplekken (intertrigo). Dit is een huidaandoening met rode, vochtige vlekken.
Vooral voor vrouwen kunnen geïrirteerde oksels schaamte opleveren. In reclames zie je vrouwen met zijdezachte oksels (evenals benen en bikinilijn). Helaas is dit in de realiteit vaak lastig te realiseren. Dat kan voor onzekerheid en schaamte zorgen.
Uitslag onder je oksels zelf behandelen
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de uitslag. In het geval van enkele irritatiebultjes en/of kleine puistjes kun je zelf aan de slag met mogelijke oplossingen.
De volgende tips kunnen je helpen:
- Was je huid even een tijdje met lauw water.
- Gebruik even geen geparfumeerde, alcohol-houdende en kleurstof-houdende producten of chemische bleekmiddelen. Zeker niet net na het scheren.
- Kies voor pH-neutrale zeep als je toch zeep wilt gebruiken.
- Draag loszittende ademende stoffen, zoals katoen en linnen.
Zijn je oksels geïrriteerd? Ga in geen geval zitten krabben, pulken, knijpen of wrijven. Dit kan de huid nog meer irriteren.
Scheren
Scheer je oksels indien mogelijk even niet tot de irritatie weg is. Mocht dat geen optie zijn, dan wees dan extra zorgvuldig en gebruik huidvriendelijke producten.
Gebruik voor het scheren een milde scrubcrème, dit voorkomt verstopping van de haarschacht. Scheer je oksels voorzichtig en met voldoende scheerschuim. Gebruik een scherp mesje.
Je kunt ook kijken of andere manieren van ontharen zoals harsen (waxen) of elektrisch scheren minder klachten geven.
Gebruik na het scheren een vochtinbrengende, beschermende olie, crème of gel om te verzachten, te kalmeren en de pijn en jeuk te verminderen. Denk dan aan kokosolie, tea tree olie of aloë vera. Gebruik daarnaast bijvoorbeeld babypoeder (mentholpoeder). Dit werkt pijnverlichtend, kalmerend, verkoelend en vochtinbrengend (hydraterend).
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolNatuurlijke deodorant
Kies voor natuurlijke producten. Deodorant moet daarop geen uitzondering op zijn. Er zijn steeds meer natuurlijke deodorants te vinden, maar je kunt ook heel gemakkelijk je eigen deodorant maken.
Zo ben je ervan verzekerd dat er geen chemische stoffen, zoals aluminium en parabenen, in zitten. Deze stoffen zouden namelijk je hormoonhuishouding verstoren en zelfs borstkanker kunnen veroorzaken.
Zelfgemaakte deodorant is goed voor je portemonnee en het milieu. En het werkt uitstekend. Voeg naar voorkeur etherische olie zoals lavendel, eucalyptus en/of pepermunt toe. Maak een kleine hoeveelheid per keer.
Uitslag onder je oksels laten behandelen door een arts
Wanneer je besluit dat de uitslag te heftig is om zelf te behandelen kun je dit laten doen door een arts. De huisarts kan je verschillende crèmes of gels voorschrijven, zoals schimmeldodende middelen en hydrocortisoncrème.
Bij bacteriële huidinfecties kan de huisarts eventueel antibiotica voorschrijven en bij een virus een antiviraal geneesmiddel. Indien nodig kan de huisarts je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog of huidconsulent. Deze specialist zal je huid onderzoeken op allergieën.
Huidaandoeningen worden vaak getriggerd door verkeerde voeding en een teveel aan stress. Een gezonde leefstijl kan daarom bijdragen aan vermindering van je klachten.
Wanneer je naast huiduitslag ook acuut last krijgt van benauwdheid, een opgezwollen keel en eventueel paarse uitslag, waarschuw dan direct een arts.
Mogelijke oorzaken van huiduitslag onder je oksels
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan je huiduitslag. Soms is er geen directe oorzaak aan te wijzen. Maar van een aantal factoren zoals ontharen, het gebruik van persoonlijke verzorgingsproducten, warmte, wrijving en allergiën is bekend dat ze huiduitslag kunnen uitlokken.
Persoonlijke verzorging
Vaak is uitslag een reactie op ontharen. Door te scheren met een scheermesje kunnen haartjes gaan ingroeien en kan er irritatie ontstaan.
Zeker in combinatie met bijtende stoffen in deodorant, zeep, crèmes of zonnebrand-crèmes met alcohol of parfum heb je een grotere kans op huidirritaties. Deze stoffen kunnen ook klieren en poriën doen verstoppen.
Wist je dat...
...als er steelwratjes of uitstekende moedervlekken op je oksels zitten dan kunnen deze bij het scheren gaan bloeden. Dit kan ook leiden tot ontstekingen en huidirritatie.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Synthetische stoffen en wasproducten
Een ander veelvoorkomende oorzaak is het dragen van bepaalde kleding. Synthetische stoffen en wol kunnen een overgevoeligheidsreactie geven, evenals geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters.
Warmte en wrijving
Warmte en wrijving zijn ook veroorzakers van uitslag onder de oksels. Er kan ook op andere plekken huidirritatie ontstaan wanneer er sprake is van wrijving, zoals in je liezen, aan de binnenkant van je bovenbenen, in je schaamstreek, in je bilnaad, rond je anus, in je knieholten, tussen je tenen, tussen en onder je borsten, achter je oren en in je nek.
Ook een allergie voor bepaalde voeding of medicatie kan zorgen voor huidirritatie. Hetzelfde geldt voor een insectenbeet.
Andere oorzaken
Naast de oorzaken die hierboven genoemd zijn, kan er ook iets anders aan de hand zijn wanneer je last hebt van huiduitslag onder je oksels.
Bij een huidinfectie door erythrasma (een niet-besmettelijke huidinfectie door een bacterie) gaat de huid onder de oksels rood-bruin gekleurde vlekken vertonen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een schimmel- / gistinfectie zoals ringworm.
Een zweetklierontsteking of hyperhidrosis (een aandoening waarbij de patiënt last heeft van overmatig zweten) kunnen ook oorzaken zijn van huidirritaties.
Tijdens de zwangerschap kun je jeuk en uitslag onder je oksels krijgen door de invloed van hormonen. In het derde trimester kan dit voorkomen onder de naam cholestase ofwel 'galstuwing'. Laat je in dit geval gelijk onderzoeken, want dit kan complicaties geven voor het ongeboren kind.