Steelwratjes, zelf verwijderen of toch liever door een huisarts?

Wil jij steelwratjes verwijderen op een veilige, hygiënische en effectieve manier? Bijna de helft van de populatie heeft weleens steelwratjes. Het is dus niks om je voor te schamen.

Veel mensen vinden het echter ontsierend en willen er graag vanaf. In dit artikel geven wij je informatie over steelwratjes en hoe je steelwratjes verwijderen kunt of kunt laten verwijderen door een arts. Lees verder en ontdek de mogelijkheden.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Voorbeeld van een steelwratjes

Wat zijn steelwratjes?

De medische benaming voor steelwratjes is fibroma pendolans. Een steelwratje wordt door artsen ook wel een fibroom genoemd. Andere namen voor steelwratjes zijn bijvoorbeeld skintags of wild vlees.

Een steelwratje is een klein, zacht, rubberachtig, elastisch aanhangsel, huidflapje, op de huid. Het is een onderhuids goedaardig bindweefselgezwel.

Meestal is het steelwratje huidskleurig en soms is het wat donkerder dan je eigen huidskleur doordat het meer huidpigment bevat. De steelwratjes ontstaan meestal op bepaalde plaatsen op je lichaam zoals op je oogleden, in je hals en nek, op je hoofdhuid, onder je borsten, op je oksels, je romp en / of je liezen. Soms vormen ze zich ook op je gezicht, bijvoorbeeld onder je ogen.

Plekjes waar je huid te maken heeft met veel wrijving zijn extra gevoelig voor steelwratjes. Ze kunnen van vorm en grootte verschillen, van tussen de paar millimeter tot een paar centimeter. Vaak kom je ze in groepjes tegen op de huid.

Zowel mannen als vrouwen kunnen steelwratjes krijgen maar vrouwen hebben er vaker mee te maken. Bij het vorderen van je leeftijd kunnen zich ook meer en grotere steelwratjes vormen.

Heb je overgewicht? Dan kunnen steelwratjes zich sneller gaan vestigen in de huidplooien. Ook tijdens de zwangerschap kunnen ze de kop opsteken en bij mensen met diabetes mellitus komen ze vaker voor.

Over de oorzaak van het ontstaan van steelwratjes is nog niet voldoende bekend maar het komt erop neer dat het wildgroei van de huid is.

Tip

Mensen kunnen 1 tot wel 100 steelwratjes hebben. De oorzaak van steelwratten is niet helemaal duidelijk, maar ze schijnen te ontstaan op plaatsen waar de huid tegen andere huid of kleding aan schuurt. 

Is het verwijderen van steelwratjes noodzakelijk?

Nee, je kunt de steelwratjes ook gewoon laten zitten als je er zelf verder geen last van hebt. Een steelwratje is een kleine goedaardige huidtumor.

Steelwratjes zijn niet onhygiënisch of besmettelijk. Gewone wratten ontstaan door een virus; dat is bij steelwratjes niet het geval. Veel mensen vinden ze gewoon niet zo mooi en willen er daarom vanaf. Het is echter helemaal geen must om ze te verwijderen.

Zelf steelwratjes verwijderen

Hoe kun je zelf veilig en pijnloos steelwratjes verwijderen?

Zelf thuis steelwratjes verwijderen door ze af te knippen of af te binden met een touwtje is niet aan te raden. Heb je diabetes of huidkanker dan is het in geen geval de bedoeling dat je iets gaat ondernemen buiten je behandelend arts om.

Daarbij kan er (weer) een nieuw steelwratje groeien uit een wondje als het slecht geneest.

Er bestaat ook een andere, veiligere methode om van de steelwratjes af te komen. Door ze aan te stippen met vloeibare stikstof en ze zo te bevriezen. Dit kost je wel zo'n 20 euro. Niet bij iedereen werkt het, maar het is wel een veilig middel.

Je kunt eventueel ook met een touwtje het steelwratje afbinden totdat deze afsterft. Sommige mensen stippen steelwratjes aan met (appelcider)azijn, kleurloze nagellak of met een wrattenpen voor 'gewone' wratten. Dit schijnt ook vaak te werken.

Wij zouden je willen adviseren om zorgvuldig om te gaan met je huid en toch even je huisarts te bezoeken, met name als je last hebt van meerdere steelwratjes en wanneer ze op zichtbare plekken zitten zoals je oogleden.

Wist je dat...

...dat 50% van de Nederlanders wel eens last heeft van één of meerdere steelwratjes. 

Steelwratjes verwijderen bij de huisarts, dermatoloog of schoonheidsspecialist

Aangeraden wordt om even naar de huisarts te gaan wanneer je steelwratjes verwijderen wilt. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog; een huidspecialist. Zeker wanneer je bijvoorbeeld meerdere aandoeningen van je huid wilt laten behandelen, zoals pigmentvlekken, ouderdomsvlekjes, couperose, acné of rosacea.

Ook kun je hiervoor bij de schoonheidsspecialist terecht. Welke behandelaar je ook kiest; als je het uit handen geeft heb je meer zekerheid dat het veilig, hygiënisch en effectief gebeurt. Een huisarts is overigens opgeleid om dit soort kleine chirurgische ingrepen uit te kunnen voeren, dus soms hoef je niet eens doorverwezen te worden.

Wist je dat...

...een cosmetische behandeling bij de dermatoloog niet wordt vergoed? Het kost je zo tussen de 100 en 250 euro, afhankelijk van de duur van de behandeling.

Verdoving voor het weghalen van steelwratjes

Steelwratjes kunnen uit cosmetisch oogpunt worden weggehaald, maar ook om medische redenen. Ze kunnen hinderlijk zijn doordat ze bijvoorbeeld jeuk of huidirritatie opleveren of in de weg zitten bij het ontharen.

Meestal is verdoving niet eens nodig, maar in veel gevallen wordt toch gekozen voor plaatselijke verdoving. De steelwratjes worden dan bijvoorbeeld weggeschraapt of weggeknipt met een chirurgische schaar. Dit wordt excisie genoemd.

Er blijven dan kleine wondjes over die in het algemeen snel genezen zonder zichtbare littekens achter te laten. Ook kan de arts kiezen voor bevriezing van het steelwratje door middel van vloeibare stikstof (cryotherapie). In het gezicht wordt deze methode niet veel toegepast vanwege het risico op littekens.

Minder kans op huidschade heb je met een lasertechniek waarbij het steelwratje weggeschroeid wordt en er dan vanzelf afvalt. Het wegbranden van huidweefsel gebeurt met een cauteurstift en wordt elektro cauterisatie of coagulatie genoemd.

Vaak moet je na een maand terugkomen voor een herhaalbehandeling. Deze behandeling is niet voor iedereen pijnloos. Garantie dat de steelwratjes niet meer zullen terugkeren heb je helaas ook niet.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Toon meer (182)