Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ooit gedacht dat ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem, roos en andere huidklachten zou kunnen helpen? Ik hoor je denken: getver, hoe dan?! Urine bestaat toch alleen maar uit afvalstoffen? En moet ik dat dan opvangen en eroverheen gaan gieten? Je ziet het jezelf misschien nog niet doen. Toch is je urine, die het sterkst is in de ochtend, bruikbaar en zeer effectief tegen huidproblemen.

Hoe dat komt en hoe het werkt bij specifieke klachten lees je in dit artikel.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Ochtendurine, de helende werking van urine

De helende werking van ochtendurine

Urine is een lichaamsvloeistof die wij afscheiden om afvalstoffen kwijt te raken. Het wordt aangemaakt in je nieren en daalt vanuit daar via de urineleiders af naar je blaas. We produceren per dag zo'n twee liter urine.

Ureum

In de ochtend is de urine het meest geconcentreerd. Het vochtpercentage is kleiner en er zit veel ureum in. Dit is een afbraakproduct van eiwitten. Ondanks dat het een afbraakproduct is heeft ureum de eigenschap dat het vocht vasthoudt in de huid. Zodoende kan het heel nuttig zijn voor je huid en is het ook de werkzame stof tegen vele huidaandoeningen. Het wordt al veelvuldig gebruikt in crèmes en zalfjes. De urine is dan afkomstig van koeien of paarden.

Huidverzorging

Het gebruik van je urine voor medische en/of cosmetische doeleinden wordt urotherapie of urinetherapie genoemd. Het is een zeker 5000 jaar oude Ayurvedische (traditionele Indiase geneeswijze) methode. Onder urinetherapie valt ook het drinken van je urine om je weerstand te versterken. In dit artikel focussen wij ons op het uitwendig gebruik van urine. Je huid is namelijk het grootste orgaan van je lichaam en kan een goede verzorging gebruiken.

Andere werkingen

Urine werkt antibacterieel en antischimmel. Het ontsmet door het zoutgehalte en werkt ontstekingsremmend door de antioxidanten. Het helpt de overgevoeligheidsreactie van je lichaam door allergenen tegen te gaan. Het hydrateert bovendien de huid. Ochtendurine helpt de overtollige stukjes van de bovenste huidlaag (hoornhuid), zoals huidschilfers, af te breken.

Gebruik van ochtendurine tegen huidaandoeningen

Voor het gebruik van je ochtendurine is het belangrijk dat je urine een gezonde kleur en geur heeft. Dit zegt in de meeste gevallen wat over je gezondheid. De pH waarde van 'gezonde' urine ligt zo tussen de 6,6 en 6,8.

Lees ook: wat zegt de kleur en geur van urine over je gezondheid?

Tip

Met de urinetherapie kun je niet de oorzaak wegnemen van huidaandoeningen, maar wel de symptomen bestrijden. Het zal ook niet bij iedereen helpen. Wel staat vast dat veel mensen aangeven er goede ervaringen mee te hebben. En baat het niet, dan schaadt het niet in dit geval.

Wattenschijfjes om de ochtendurine aan te brengen.

Hoe ga je te werk?

Je kunt je ochtendurine opvangen in een (afsluitbaar) urinecontainertje in de douche of op het toilet. Je moet niet te lang wachten met het gebruiken ervan.

Gebruik het bijvoorbeeld in de douche of in de wasbak door het over de aangedane plekken heen te gieten of de plekken in te masseren (met schone handen!). Je kan ook met een watje of wattenstaafje de aangedane plek(ken) deppen of aanstippen. Je kunt de watjes er ook een minuut of 10 op laten zitten en daarna verwijderen. Hierna kun je de huid naspoelen.

Tip

Probeer de behandeling zeker een paar weken vol te houden om echt verschil te merken.

Ochtendurine tegen eczeem en psoriasis

Er bestaan diverse huidallergieën. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Die hoeven op zich niet schadelijk te zijn; de reactie van het lichaam is extreem.

Eczeem

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. De allergenen zijn stoffen waar het lichaam dus heftig op kan reageren. Denk daarbij aan stuifmeelkorrels, grassen, huidschilfers van (huis)dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen en voedselbestanddelen.

Bij eczeem en huidallergie kun je last krijgen van jeuk, een zeer droge huid, huidschilfers, huidkloofjes, vochtblaasjes, bultjes, zwelling, roodheid en korstjes. Bij een allergische reactie produceert het lichaam een teveel van de stof histamine. Urine kan werken als antihistaminicum; een middel tegen de allergische reactie. Verder vermindert de urine de jeuk en verzacht het de huid.

Psoriasis

Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische auto-immuunziekte. Je krijgt er een rode en zilverwitte schilferige huid van en hebt veel last van jeuk. Psoriasis wordt ook wel 'schubbenziekte' genoemd. Ochtendurine helpt tegen de jeuk en vermindert de huidschilfers.

Ochtendurine tegen veelvoorkomende huidproblemen

 • Wratten Wratten zijn vervormingen van de huid; goedaardige gezwellen. Wratten heb je in verschillende soorten en maten; waterwratjes, harde wratten, ouderdomswratjes en steelwratjes. Ochtendurine tegen wratten is een wijdverspreid huis-, tuin- en keukenmiddel.
 • Acne Acne (jeugdpuistjes die ook bij volwassenen voorkomen) wordt veroorzaakt door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Ochtendurine reinigt de huid, heeft ontstekingsremmende werkingen en is bovendien goed tegen rimpels.
 • Roos Hoofdroos is een huidaandoening met schilfertjes. Ochtendurine vermindert de schilfertjes bij roos, bevordert de haargroei en het haar krijgt er een gezonde glans door.
 • Schimmels Bij schimmelnagels (kalknagels) en voetschimmel (zwemmerseczeem) zijn de nagels en/of voeten met een schimmel geïnfecteerd. Ochtendurine werkt schimmeldodend. Neem 's ochtends een voetenbadje van ochtendurine en kijk of het voor jou werkt.
 • Rosacea Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij roodheid, kleine opgezette bloedvaatjes (couperose) en pukkeltjes te zien zijn op onder andere je neus, wangen en voorhoofd. Rosacea heeft veel te maken met de pH-waarde van je lichaam en je hormonen. Je kunt dus ook laten controleren of de pH waarde van je urine in balans is.

  Men zegt dat rosacea niet te genezen is, maar er zijn zeker veel middelen die de roodheid enorm doen laten afnemen, zoals je eigen ochtendurine. Geef dus zeker niet gelijk op!
 • Netelroos, gordelroos en wondroos Netelroos, ook bekend onder de naam galbulten, veroorzaakt veel jeuk. De huiduitslag lijkt op die van uitslag na contact met brandnetels. Gordelroos is een besmettelijke virusinfectie die veel pijn en jeuk veroorzaakt. Wondroos (belroos) is een plotseling opkomende ontsteking veroorzaakt door een bacterie. De huid wordt rood, gezwollen en warm. Ochtendurine is voor veel mensen een middel om jeuk te verlichten en wonden te ontsmetten.
 • Zweetvoeten en wintertenen/ -handen Bij zweetvoeten (hyperhidrosis plantaris) is er sprake van overmatige transpiratie. Bij wintertenen of winterhanden kunnen je tenen of vingers rood worden, opzwellen en vreselijk jeuken.

  Vang je ochtendurine op in een teiltje en neem een voetenbadje ochtendurine tegen zweetvoeten of wintertenen en winterhanden. Laat je voeten en/of handen 10 minuten in het "badwater" weken. Ochtendurine is namelijk goed voor de doorbloeding.
Wist je dat...

ochtendurine ook verlichting kan bieden bij insectenbeten, kwallenbeten en brandnetel uitslag? Wederom is ochtendurine een goed middel om de jeuk te stillen en te verzachten. Urinetherapie wordt ook ingezet bij de ziekte van Lyme.

Ochtendurine en huid aandoeningen controleren door arts

Bezoek eerst een arts

Bij bovenstaande huidaandoeningen is het in veel gevallen belangrijk om een arts te bezoeken. Het kan ook nodig zijn om bepaalde medicijnen of crèmes te gebruiken. Ga niet op eigen houtje met van alles experimenteren en al zeker niet in geval van een terugkerende/ chronische aandoening. Bespreek huisremedies zoals urinetherapie het liefst eerst met je huisarts.

Tip

Voor urinetherapie is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs en het is door de reguliere gezondheidszorg nog niet aanvaard. Er wordt vanuit daar veelal geredeneerd dat er ook schadelijke afvalstoffen zitten in urine.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Acne (jeugdpuistjes)

Acne (jeugdpuistjes)

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van jeugdpuistjes. Ook als volwassene kunnen er op je huid hier en daar puistjes...

Voetwratten behandelen en verwijderen

Voetwratten behandelen en verwijderen

Voetwratten zijn erg oncomfortabel en je wilt er natuurlijk snel vanaf. Bij de één gaat dit gemakkeli...

Steelwratjes verwijderen van huid oogleden, hals, nek, oksel en liezen

Steelwratjes, zelf verwijderen of toch liever door een huisarts?

Wil jij steelwratjes verwijderen op een veilige, hygiënische en effectieve manier? Bijna de helft van de populatie ...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Toon meer (42)