Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Wil jij je zweetvoeten behandelen en verhelpen?

Bijna iedereen heeft er weleens last van. Mannen en vrouwen hebben er evenveel kans op.

Helaas rust er nog een behoorlijk taboe op om erover te praten. Veel mensen die er last van hebben kampen met gevoelens van schaamte.

Toch kun je door enkele simpele aanpassingen de kwaal al verhelpen of er in ieder geval een stuk minder last van hebben.

Lees verder als je wilt weten hoe je zweetvoeten behandelen kunt en wat de oorzaken zijn die eraan ten grondslag liggen.

Maak een frisse start en pak vandaag nog je probleem aan!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat gebeurt er precies bij zweetvoeten?

Zweetvoeten of stinkvoeten verspreiden een onaangename, penetrante geur, vergelijkbaar met de geur van ammoniak of (schimmel)kaas.

Ieder mens zweet. Zweten is normaal en gezond. Het zorgt ervoor dat je lichaam niet oververhit raakt en je raakt er ook afvalstoffen mee kwijt.

Sommige mensen transpireren overmatig. Overmatig zweten kan op meerdere plekken van je lichaam voorkomen, zoals bij je oksels, handpalmen, voorhoofd, rug, tussen huidplooien zoals billen en knieën of tegen elkaar schurende huid zoals bovenbenen.

Hyperhidrosis plantaris is de naam van de aandoening waarbij zweetvoeten aan de orde van de dag zijn en echt een probleem vormen. Je hebt dan constant natte voeten van het zweet.

Vaak heb je daarbij ook last van overmatig transpireren op andere plekken van je lichaam maar het kan zich ook concentreren op alleen de voeten.

Zweet wordt geproduceerd en afgescheiden door zweetklieren. Onder de voeten zitten meer zweetkliertjes dan op welk lichaamsdeel dan ook; zo'n 500 per vierkante centimeter, en in totaal dus wel zo'n 250.000 zweetkliertjes!

Bij hyperhidrosis plantaris heb je last van natte, klamme voeten en daarbij vaak ook koude voeten door overstimulatie van de zweetklieren.

Je kunt er een onzeker en onveilig gevoel door krijgen. Ook na het sporten, tijdens een vakantie, bij het sluiten van vriendschappen en het beginnen van een relatie kunnen zweetvoeten een negatieve rol spelen. Je kunt je ongemakkelijk voelen en terughoudend zijn om je schoenen uit te doen.

Ook is het misschien lastig voor je om bijvoorbeeld slippers of andere zomerschoenen aan te hebben omdat je niet genoeg grip hebt.

Des te belangrijker is het om te weten hoe je zweetvoeten behandelen en verhelpen kunt.

Oorzaken zweetvoeten

Er bestaan verschillende oorzaken voor zweetvoeten.

Allereerst kan het liggen aan je schoeisel en sokken.

Wanneer je geen 'ademende schoenen' hebt kan de warmte nergens heen en bouwt het zweet zich op in je schoenen.

Ook te krappe, knellende schoenen bevorderen zweetvoeten.

Draag je geen sokken of draag je lang achter elkaar kunststof sokken (bijvoorbeeld een panty), dan loop je meer risico op zweetvoeten.

Bij zweetvoeten is de vocht- en warmtehuishouding niet goed in balans. Bacteriën gedijen goed in een warme en vochtige omgeving. Wanneer bepaalde bacteriën in contact komen met zweet (vocht) ontstaat de onaangename geur.

De kwaal heeft zeker niet per definitie te maken met gebrek aan hygiëne! Sommige mensen wassen hun voeten meerdere malen per dag en verzorgen hun voeten heel goed maar houden toch last van zweetvoeten.

Andersom is het wel zo dat een slechte hygiëne zweetvoeten wel in de hand kan werken.

Na het sporten of andere inspanningen en bij warm weer hebben mensen het meest last van zweetvoeten.

Enkele condities die zweetvoeten kunnen triggeren of verergeren zijn:

  • Overgewicht
  • Hormonen: tijdens en na je zwangerschap en tijdens de overgang kan onder invloed van hormonen je lichaamstemperatuur toenemen. Wanneer door andere omstandigheden, zoals stress of een schildklieraandoening, je hormoonhuishouding uit balans is, kun je eveneens meer last krijgen van zweetvoeten
  • Diabetes. Je zult dan extra zorg moeten dragen voor je voeten aangezien deze kwetsbaar zijn
  • Voetschimmel

Nu je weet wat de oorzaken zijn ben je dichter bij de oplossing en kun je beginnen met zweetvoeten behandelen en verhelpen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Zweetvoeten behandelen

Zweetvoeten behandelen is belangrijk omdat zweetvoeten soms kunnen leiden tot voetschimmel (zwemmerseczeem) en schimmelnagels. Schimmels en gisten zoals Trichophyton en Candida kunnen kans krijgen om te groeien.

Ook heb je meer kans op blaren en neemt het eelt op je voeten vocht op wat kan leiden tot pijnlijke voetzolen.

Er bestaan diverse middelen om de geur en / of de transpiratie te verminderen. Het is wel belangrijk om dit voor langere tijd uit te proberen, dus minimaal enkele weken.

Eigenlijk is het niet goed om de zweetporiën / zweetklieren af te sluiten. De warmte kan dan namelijk niet goed afgevoerd worden. Kijk dus goed of het product dit niet doet maar liever slechts de geur maskeert of de overactieve zweetklieren deactiveerd.

Zweetvoeten behandelen begint met een goede hygiëne.

Was regelmatig je voeten. Wisselbaden van warm naar koud water verbeteren de conditie van de voeten doordat de bloedtoevoer wordt gestimuleerd.

Was je voeten eens met een zeep op jodiumbasis en je zweetvoeten blijven weg!

Na het douchen of wassen droog je eerst goed je voeten af met een schone handdoek (vergeet ook niet goed tussen je tenen af te drogen) en vervolgens is het aan te raden met puimsteen de losse huidcellen / eelt eraf te schuren.

Zweetvoeten behandelen met goede schoenen en sokken

Zorg voor ademende schoenen. Er bestaan merken die zich hierin hebben gespecialiseerd. Die zijn niet goedkoop maar het is een goede investering. Zorg voor de juiste pasvorm van de schoenen.

Draag het liefst sokken van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld van katoen, wol of bamboe (antibacterieel en anti-allergie; absorbeert vocht zelfs beter dan katoen).

Er bestaan ook zogenaamde 'zilversokken' met zilverdraad erin verwerkt. Zilver bevat antibacteriële eigenschappen. Zilverionen hechten zich aan de bacteriën die zweetvoeten veroorzaken en elimineren deze.

Trek regelmatig schone sokken aan en wissel ook elke dag van schoenen zodat je schoenen goed kunnen luchten.

Je kunt je schoenen ook een nachtje in de vriezer zetten om bacteriën te doden.

Kies voor inlegzolen die vocht opvangen en geuren maskeren. Een aanrader is cederhouten inlegzolen. Deze zijn buigzaam, dun, en het is een natuurproduct.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Zweetvoeten behandelen met voetenbaden en natuurlijke middeltjes

Neem regelmatig een voetenbad. Hieraan kun je verschillende middelen toevoegen. Het bekendste middel is (appelcider) azijn. Deze breekt nare geuren af en doodt de bacteriën.

Meng het water met 1/3 deel azijn en laat je voeten 15 minuten weken. Je kunt ook je sokken erin laten weken. Stinkende sokken krijg je met een gewone was niet altijd fris namelijk.

Andere doeltreffende middelen die je aan je voetenbad kunt toevoegen zijn zuiveringszout, citroensap en dettol.

Misschien vind je het vreemd, maar urine helpt ook tegen zweetvoeten. Je kunt in de douche over je voeten heen plassen en ze daarna lekker schoon spoelen.

Ook je voeten laten weken in thee werkt erg goed wanneer je zweetvoeten behandelen wilt.

Er bestaan verder diverse sprays, zalfjes zoals zinkzalf en crèmes.

Probeer ook eens kamferspiritus of arganolie om je voeten mee in te smeren.

Talkpoeder / mentholpoeder werkt heerlijk verkoelend op je voeten en in je sokken, evenals aluinpoeder en boorzuurpoeder, die je beiden ook in je schoenen en sokken kan strooien.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Zweetvoeten behandelen in een kliniek

Bij een behandeling in een dermatologie kliniek kan gekozen worden voor diverse manieren om zweetvoeten aan te pakken.

Een botox behandeling ken je misschien van het voorhoofd maar het kan ook bij zweetvoeten toegepast worden. Het deactiveert de overactieve zweetkliertjes. Je krijgt onder lichte narcose injecties met botulinum toxine (botox).

Bij iontoforese therapie worden de voeten ondergedompeld in water waar een zwakke elektrische stroom doorheen voert (geleid water).

Ook kan er een crème of lotion van aluminiumchloride op de huid worden aangebracht.

Dit alles om de overmatige transpiratie te helpen verminderen.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur t...

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'