Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt dat uiteraard door een professional laten doen, maar zelf kun je ook een eind komen.

In dit artikel leggen we je uit wat er voor klachten en complicaties kunnen ontstaan bij een ingegroeide teennagel. En ook welke oorzaken eraan ten grondslag liggen, zodat je ook weet hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

We zetten uiteen hoe je zelf een ingegroeide teennagel kunt verwijderen en behandelen (of laten behandelen), zodat je er snel weer vanaf bent. 

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Tip

Loop niet te lang rond met een ingegroeide teennagel, maar kom in actie!

Ingegroeide teennagel ontstaan

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer het puntje van de binnen- of buitenrand van je nagel in het nagelbed groeit. Maar kan ook ontstaan doordat je nagels gekromd / verbogen zijn en hierdoor in de nagelplooi en naastliggende huid snijden.

Het komt het meest voor bij de grote tenen, maar het kan ook bij een andere teen voorkomen en zelfs bij meerdere tenen.

Wist je dat...

...een teennagel gemiddeld een millimeter per maand groeit? Vingernagels groeien daarentegen gemiddeld drie millimeter per maand. 

Klachten en symptomen bij een ingegroeide teennagel

Je teen wordt rood en pijnlijk en kan opzwellen. Daarnaast kan er een ontsteking ontstaan waarbij vocht of pus vrijkomt. Ook kunnen er eelt en / of abcessen ontstaan in en rondom de nagelplooi. Abcessen zijn met vocht gevulde zweertjes of blaren.

Dit noemt men de eerste fase ofwel de 'pseudo ingegroeide nagel'. Er kan ook wild vlees (fibroom); een goedaardig bindweefselgezwel ontstaan.

Door de pijn kun je moeite hebben bij het lopen en gaan compenseren met je voet of andere been. Dit kan vervolgens weer allerlei andere klachten opleveren, zoals spierspanning, pijnlijke benen en rugklachten.

Het verwijderen van de ingegroeide teennagel is dan erg belangrijk om van de pijn af te komen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Heb je last van een ingegroeide teennagel? Probeer dan om thuis zoveel mogelijk op sokken te lopen en loop buitenshuis op schoenen die je tenen vrijhouden en ruimte geven. Je kunt je teen ook beschermen door hem te verbinden met een gaasje (niet te strak!).

ingegroeide teennagel door krappe of slecht passende schoenen

Oorzaken van een ingegroeide teennagel

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor een ingegroeide teennagel.

Door te krappe of slecht passende schoenen met een te nauwe punt komt er voortdurende druk op je nagel te staan. Hierdoor kan je nagel gaan ingroeien.

Verkeerde verzorging van de nagels is eveneens een veelvoorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels. Wanneer je je nagels te kort of verkeerd afknipt, bijvoorbeeld rond in plaats van recht.

Ook een ontstoking door een verwonding (bijvoorbeeld na het stoten), een gebroken teen of een hallux valgus (scheefgegroeide teen) geven aanleiding voor het ingroeien van de teennagels.

Verder zijn er andere risicofactoren zoals wild vlees, steelwratjes en voetwratten waardoor je nagels scheef kunnen groeien. Houd je vocht vast, waardoor je last hebt van dikke voeten en enkels? Dan kan dat ervoor zorgen dat je tenen minder ruimte hebben in je schoenen.

Door zweetvoeten kan er wrijving ontstaan tussen je tenen. Bovendien kunnen ingegroeide teennagels ook samenhangen met schimmelnagels (kalknagels) en / of zwemmerseczeem (voetschimmel).

Lees verder om erachter te komen hoe je zelf een ingegroeide teennagel verwijdert.

Wist je dat...

...de langste nagels toebehoren aan Lee Redmond. Ze zijn maarliefst 8,65 meter lang!

Wanneer loop je meer risico op een ingegroeide teennagel?

Mensen met dikke, harde en gekromde nagels lopen meer risico op ingroei van teennagels. Ouderen hebben hier vaak mee te maken. Toch komt dit vervelende kwaaltje bij jongeren het meest voor. 

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een trage schildklier en diabetes kunnen broze en gescheurde nagels opleveren die in kunnen groeien.

Mensen met vaatproblemen hebben eveneens sneller last van ingegroeide teennagels. Dit gaat vaak gepaard met koude voeten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...van alle patiënten met een ingegroeide teennagel is 70% mannelijk.

Ingegroeide teennagel verwijderen

Het is belangrijk om een ingegroeide teennagel zo snel mogelijk aan te pakken om erger te voorkomen. Het gaat namelijk in de meeste gevallen niet vanzelf over.

Je kunt ermee naar de pedicure of de podotherapeut gaan, maar je kunt ook zelf de pijn verlichten en de ingegroeide teennagel verwijderen.

Het is wel uiterst belangrijk dat je dit met zorg, geduld en kennis van zaken doet. Zo niet dan kun je de boel ook verergeren. Ga zeker niet zitten trekken, pulken of wrijven. 

Wist je dat...

...je teennagels twee keer zo dik zijn als je vingernagels?

Voorbereiding ingegroeide teennagel verwijderen

Neem een voetenbad met soda (niet bij diabetes!) om de nagels te weken, poriën goed te openen, te desinfecteren en de doorbloeding te stimuleren. Het werkt bovendien pijnstillend.

Je kunt 3 keer per dag een voetenbad nemen van 10 minuten. In het voetenbad kun je baking soda (natriumbicarbonaat) doen of epsomzout. Droog je tenen na afloop altijd goed af met een schone handdoek.

Ingegroeide teennagel verwijderen met pincet

Ingegroeide teennagel verhelpen met pincet

Je kunt eventueel zelf de ingegroeide teennagel verwijderen wanneer dat nog mogelijk is. Zorg er wel voor dat je de 'instrumenten' die je daarbij gebruikt goed ontsmet met alcohol (zoals 2-propanol).

Je kunt met een pincet heel voorzichtig je nagel 'optillen' en je huid omlaag drukken. Nu kun je -met beleid!- het ingegroeide gedeelte van de nagel loswrikken.

Vervolgens schuif je een dun watje tussen de nagel en de huid. Dit hoeft niet ver onder de nagel, zolang de nagel maar niet meer kan ingroeien. Vergeet niet dagelijks het watje te verschonen.

Kun je deze handeling niet uitvoeren? Dan is de nagel al te ver ingegroeid en zul je echt de huisarts moeten bezoeken.

Wist je dat...

...nagels sneller groeien in de zomer dan in de winter?

Ingegroeide teennagel aanpakken met een vijl

Gebruik hiervoor het liefst een speciale vijl, zoals een hoekvijl, om de hoekjes van je teennagels glad te vijlen. Positioneer de vijl zo zodat de gladde kant naar je huid wijst en de andere kant naar je nagel. Vijl alleen je nagel en niet je huid!

Tip

Je kunt ook een zogenoemde bolkopfrees of frissuurfrees gebruiken. Werk vanaf de linkerkant van je nagel rechtsdraaiend. Maak daarna je huid weer goed schoon.

Verzorgende oliën bij ingegroeide teennagels

Verzorgende olieën en crèmes

Verzorg je nagel en voet na behandeling goed met een verzorgende olie of crème. Denk dan bijvoorbeeld aan kokosolie, aloë vera of arganolie.

Of gebruik een antisceptische crème van de drogist of apotheek tegen bacteriële infecties.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Ingegroeide teennagel verwijderen bij een specialist

Veel mensen zijn bang voor een behandeling bij een arts vanwege de mogelijke pijn. De behandeling kan echter pijnloos gebeuren.

Ben je toch bang voor de pijn, dan kun je ervoor kiezen om pijnstillers te gebruiken. Informeer je arts wanneer je bloedverdunners gebruikt!

Afhankelijk van de ernst van de ingegroeide teennagel kan de huisarts je zelf behandelen of doorverwijzen naar een pedicure of podotherapeut.

Er kan bijvoorbeeld een copoline (dun watje) of rubber gootje onder de nagel (tussen de nagel en de nagelwal) geplaatst worden. Zo wordt de nagelrand opgehoogd. Na 6 tot 18 weken mag het rubber gootje verwijderd worden.

Een pedicure of podotherapeut heeft verschillende methodes om (een lengtestrook van) je ingegroeide teennagel te verwijderen en zo te voorkomen dat de nagel opnieuw ingroeit.

Zo kan er bijvoorbeeld een nagelbeugel (orthonyxie) geplaatst worden die ervoor zorgt dat de nagel (net als bij je tanden) druk geeft, zodat de deze gecorrigeerd wordt en weer recht gaat staan. Ook kan er een gaasje onder de nagel geplaatst worden om te voorkomen dat deze in de huid groeit.

Tip

Een dermatoloog kan veel vertellen over je gezondheid door alleen maar naar je nagels te kijken. Van een verkleuring van nagelbed tot zichtbare haarvaten in je nagelriem: je nagels kunnen ziektes onthullen.

Een ingegroeide teennagel operatief verwijderen

Bij ernstig ingegroeide teennagels kan overgegaan worden tot een operatie. Hierbij wordt aan de ingegroeide zijde een reepje nagel verwijderd. Het kan ook nodig zijn de halve of hele teennagel te verwijderen. Dit vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Bij een wigexcisie wordt een driehoekje weggesneden van de nagel en het nagelbed. Dit wordt wel een gedeeltelijke nagelextractie genoemd.

Hierna wordt de teen behandeld met een etsende vloeistof zoals fenol. Herstel van een operatieve ingreep duurt 1 tot 6 weken.

Tip

Het is belangrijk dat je je nagel na een ingegroeide teennagel weer even een paar maanden laat groeien (voordat je deze opnieuw afknipt). De vuistregel is dat je deze laat groeien, totdat de nagel langer is dan je teen. 

Complicaties niet behandelde ingegroeide teennagel

Complicaties niet behandelde ingegroeide teennagel

Negeer je de ingegroeide teennagel en laat je deze onbehandeld? Dan kan dat complicaties geven, zoals ontstekingen.

Als je het echt te ver laat komen kan er zelfs osteomyelitis ontstaan, een bot infectie. In het ergste geval kan er dan moeten worden overgegaan tot het amputeren van je teen.

Voorkomen ingegroeide teennagel

Door op de hoogte te zijn van de oorzaken van een ingegroeide teennagel kun je maatregelen nemen om dit te voorkomen. Het kan helpen om je nagels te knippen met een nagelknipper en niet met een schaartje.

Vermijd het dragen van schoenen of hakken met nauwe punten. Draag indien nodig schoenen die je tenen beschermen tegen stoten. Uit voorzorg kun je je voeten goed laten verzorgen door een erkende pedicure of podotherapeut.

Gezonde nagels (maar ook gezonde haren en huid) hebben onder andere te maken met het binnenkrijgen van voldoende vitamines (A, B complex en D) en mineralen, zoals calcium.

Wij hopen dat het goed is gegaan met de behandeling. Een ingegroeide teennagel verwijderen moet met zorg gebeuren en dat is hopelijk gelukt!

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Gerelateerde artikelen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Hoe kun je effectief je schimmelnagels behandelen? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, daar wil je natuurlijk zo...

Ontstoken teen of vinger?

Eerste hulp bij een ontstoken teen of vinger

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Hielspoor: oorzaken, symptomen en behandeling

Hielspoor: oorzaken, symptomen en behandeling

Hielspoor is een verkalking bij de pees onderaan de hiel. Dit kan erg pijnlijk zijn met lopen, maar ook juist als je lan...

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Wil jij je zweetvoeten behandelen en verhelpen? Bijna iedereen heeft er weleens last van. Mannen en vrouwen hebben er ev...

Gebroken teen: symptomen en behandeling

Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus is een vervelende aandoening aan de voet waarbij de grote teen scheef staat. Hierdoor kun je last krijgen ...

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Lees wat je gemist hebt

14113 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'