Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Hoe kun je effectief je schimmelnagels behandelen? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Het is een onschuldige aandoening die geen gezondheidsproblemen oplevert, maar het is wel ontsierend voor je nagels. Bovendien is het goed om te weten hoe je schimmelnagels kunt helpen voorkomen, zodat je er zelf minder of geen last meer van hebt en ook anderen er niet mee kunt besmetten.

In dit artikel bespreken we hoe je schimmelnagels zelf thuis kunt behandelen en genezen. Om kalknagels te voorkomen is het ook goed om de oorzaken te kennen. Lees verder en ga de strijd aan tegen deze vervelende kwaal!

Vingers met kalknagels

Schimmelnagels herkennen: de symptomen

De medische term voor een schimmelnagel of kalknagel is onychomycose. Onycho betekent nagel en mycose betekent schimmel. 98% van de schimmelnagels betreft de teennagels. De nagels van je handen kunnen echter ook geïnfecteerd raken.

Een gezonde nagel is licht en glad. Bij een kalknagel is de nagelplaat verkleurd naar wit-geel of zelfs grijs, groenig of bruin. De verkleuringen kunnen ook in banen lopen of in de vorm van vlekjes op de nagel verschijnen.

De nagel kan dik zijn en bobbelig. Vaak is de nagel broos, met name aan de rand. Daar brokkelt deze dan af, of de nagel laat los. Schimmelnagels kunnen soms ook pijnlijk zijn. Meestal openbaren de symptomen zich aan de zijkant van de nagels.

Vaak komt de aandoening als eerste tot uiting bij de grote teen, om zich vervolgens uit te breiden naar de andere tenen. Zodra je een schimmelinfectie herkent, kun je de schimmelnagels behandelen.

Wist je dat...

...meer dan 90% van de mensen met een kalknagel heeft er meer dan één.

Oorzaken schimmelnagels

Kalknagels worden veroorzaakt door een infectie met een hardnekkige schimmel of gist die zich vestigt onder de nagels. Het gaat dan vaak om dezelfde schimmels die voetschimmel kunnen veroorzaken; de zogeheten dermatofyten.

Ook een gist (een ééncellige schimmel) als candida albicans, die leeft in het maag-darmstelsel, kan de boosdoener zijn indien deze gaat groeien. Een schimmel is een levend organisme (heel klein plantje). Deze zit vaak al in je lichaam maar als je er vatbaar voor bent kan deze gaan groeien.

Als je immuunsysteem niet goed werkt of de beschermingslaag van je huid is aangetast dan kan de schimmel gaan 'overwoekeren'. Een schimmel kan ook via je darmen in je bloedbaan komen en zich vanuit daar verspreiden.

Oorzaken van schimmelnagels en kalknagels

Een schimmelinfectie ontstaat niet (per se) door een slechte hygiëne. Dit is een misverstand dat veel vooroordelen jegens patiënten met zich mee kan brengen. Schimmels gedijen goed op warme, vochtige plekken zoals een zwembad, badkamer maar ook een gymzaal, inclusief de kleedkamers.

Mensen die met hun handen of voeten veel in contact komen met water (zoals afwassers, koks en schilders) kunnen sneller last krijgen van schimmelnagels aan de handen.

Kunstnagels kunnen ook aanleiding geven tot een infectie met een schimmel of gist. Ouderen lopen meer risico op schimmelnagels. Ook mensen die al ziek zijn en een lage weerstand hebben lopen meer kans op een infectie.

Soms is het nodig om door de huisarts een kweek van een kalknagel te laten maken om te onderzoeken of het inderdaad gaat om een schimmelinfectie. Pas dan kun je schimmelnagels behandelen.

Tip

Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, daarom zijn ze zo moeilijk te genezen. Ook andere mensen, douches en badkuipen zijn een mogelijke infectiebron. Daarnaast kun je jezelf ook besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel, maar al snel zijn ook je andere teennagels getroffen.

Zijn kalknagels besmettelijk?

Kalknagels zijn zeer besmettelijk. Huidschilfertjes met schimmelsporen laten los en komen zo bij andere voeten of handen terecht. Als je schimmelnagels hebt blijf je ook lange tijd besmettelijk voor anderen.

Of iemand anders ook daadwerkelijk last krijgt van schimmelnagels hangt onder andere af van diens vatbaarheid hiervoor. Een lage weerstand verhoogt het risico op besmetting.

Het behandelen van schimmelnagels zorgt er dus ook voor dat je anderen niet meer kunt besmetten. Het is dus zaak om niet te lang met kalknagels rond te lopen zonder ze te hebben behandeld.

Schimmelnagels behandelen

Schimmelnagels behandelen en genezen

Het behandelen van schimmelnagels is niet ingewikkeld. Het kost alleen tijd en geduld. Het behandelen kan zeker 3 maanden in beslag nemen.

Teennagels groeien trager dan de nagels van je hand, dus het herstel duurt ook vaak langer.

Een schimmelnagel kan vanzelf genezen maar dit is niet altijd het geval. Ook kan de schimmelinfectie steeds weer terugkomen als je alleen de symptomen bestrijdt en niet de oorzaken.

Let op: Bij diabetes en / of een overgevoelige huid is het belangrijk om je altijd te laten behandelen bij een pedicure en niet zelf te gaan experimenteren!

Behandelmethodes

De volgende twaalf opties kunnen je helpen in de strijd tegen kalknagels:

 1. Er zijn verschillende soorten crème op de markt die schimmeldodende bestanddelen bevatten. Mocht er ook sprake zijn van voetschimmel tussen je tenen (zwemmerseczeem) dan sla je met deze crèmes twee vliegen in één klap. 

  Was je handen goed nadat je je teennagels hebt ingesmeerd. Als de crème voor de nagels van je handen bedoeld is dan moet je ze juist niet wassen.
 2. Ook je schoenen kun je met een poeder of spray behandelen.
 3. Door je sokken, badmat en beddengoed te wassen op hoge temperatuur (minimaal 80 graden) verwijder je het grootste deel van de schimmelsporen maar er kunnen altijd sporen overblijven.
 4. Verder kun je de schimmelnagels behandelen met tinctuur. Tincturen die propolis (bijenpollen) bevatten blijken ook erg effectief te zijn.
 5. Het is belangrijk dat je het smeren blijft herhalen, ook al zie je niet direct effect.
 6. Wanneer je vaak last hebt van kalknagels is het wellicht goed om regelmatig een pedicure te ondergaan. Er zijn pedicure-salons die gespecialiseerd zijn in schimmelnagels.
 7. Momenteel is een laser-behandeling van schimmelnagels erg populair. Deze behandelmethode wordt steeds verder ontwikkeld.
 8. Wil je liever je schimmelnagels behandelen door een huis-, tuin- en keukenmiddel in te zetten?

  Gebruik dan eens (appelcider)azijn of zuiveringszout. Neem iedere dag een voetenbadje verdund met water van een kwartiertje tot een half uur. De kalknagel kan er dan in eerste instantie slechter uit gaan zien, maar de resultaten mogen er zijn!
 9. Ook je nagels regelmatig met een wattenstaafje deppen met chloor of sterilon kan helpen.
 10. Schimmelnagels behandelen met etherische oliën geeft bij veel mensen een goed resultaat. Denk dan aan tea tree olie, patchouli- of eucalyptus olie.
 11. Homeopathie kan eveneens goed helpen.
 12. Mochten al deze remedies niet werken dan kun je bij de huisarts ook in aanmerking komen voor anti-schimmel medicatie. Deze kan echter onplezierige bijwerkingen geven. Antibiotica helpen overigens niet.

Let op: Tijdens de behandeling kunnen de aangedane plaatsen gaan vervellen en er kunnen tijdelijk blaasjes ontstaan.

Tip

Een doeltreffende behandeling duurt veel langer dan de meeste mensen denken, en kan zeker 3 tot 6 maanden duren. Schimmelnagels zijn namelijk behoorlijk hardnekkig. Daarnaast kunnen terugvallen plaatsvinden.

Schimmelnagels voorkomen en bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen. Was je voeten goed, maar ga niet overmatig veel zeep gebruiken. Je tast dan de natuurlijke beschermlaag van de huid aan.

Na het douchen of wassen van je voeten is het belangrijk om ze goed af te drogen, met name (tussen) je tenen. Zorg ook voor een droge badmat, een schone droge handdoek en droge sokken.

Houd je nagels kort om schimmels minder kans te geven om zich te nestelen. Hierdoor groeien ze ook sneller, wat de genezing bevordert. Kijk hierbij wel uit dat je ze niet te kort knipt in verband met ontstekingen.

Draag ademende, niet-klemmende schoenen. Draag wanneer je last van schimmelnagels hebt (of er vatbaar voor bent) en een zwembad of gymzaal bezoekt altijd slippers, ook onder de douche.

Wist je dat...

...48% van de Nederlanders niet weet dat een schimmelinfectie aan de nagel (kalknagel) de meest voorkomende oorzaak van nagelproblemen is?

Als binnen jouw gezin de gezinsleden regelmatig last hebben van schimmelnagels is het wellicht goed om te kijken naar je badkamer en deze te behandelen met een anti-schimmel middel.

Voeding heeft ook een grote invloed op de groei van schimmels in je lichaam. Vermijd suikerrijke en bewerkte voeding. Een anti-candida dieet kan bij jou wellicht tot verbetering leiden. Hierbij eet je bijvoorbeeld ook geen gluten.

Zorg voor een sterk immuunsysteem, dan ben je minder vatbaar voor schimmelgroei. Gebruik geen schoenen, sokken, beddengoed, handdoeken of nagellak van mensen met kalknagels.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Koortslip behandelen: de 10 meest effectieve tips!

Koortslip behandelen: de 10 meest effectieve tips!

Snel een koortslip behandelen is voor veel mensen een prioriteit. Een koortslip kan erg vervelend zijn: het jeukt, brand...

Aambeien behandelen

Aambeien behandelen

Aambeien behandelen is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Veel mensen houden het liever voor zichzelf en...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Wil jij weten hoe je koorts behandelen kunt en zo sneller beter kunt worden? Iedereen heeft weleens te maken met griep e...

Waterpokken thuis behandelen

Waterpokken thuis behandelen

Wil jij waterpokken thuis behandelen maar weet je niet goed hoe? Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken; het is een ...

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Wil jij je zweetvoeten behandelen en verhelpen? Bijna iedereen heeft er weleens last van. Mannen en vrouwen hebben er ev...

Toon meer (104)
Volg ons