Voetschimmel (zwemmerseczeem) oorzaak en behandeling

Ben jij bekend met voetschimmel, ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd?
Eén op de vijf mensen heeft hier weleens mee te maken. Buiten het feit dat het er niet prettig uit kan zien is het ook ontzettend vervelend en geeft het bijvoorbeeld veel jeuk.

In dit artikel geven wij je informatie over voetschimmel en hoe je deze aandoening kunt behandelen en voorkomen.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Voetschimmel is een infectie

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veel voorkomende infectie van de huid door een schimmel. Een schimmel is een levend organisme. Het is een soort minuscuul plantje dat alleen onder de microscoop te zien is.

De beschermende functie van je huid en immuunsysteem werken door uiteenlopende omstandigheden soms niet optimaal. Dan ziet een schimmel kans om te gaan woekeren.

Schimmelsporen in de vorm van kleine zaadjes komen onder andere voor op vloeren, tapijten, handdoeken en schoenen. Zwembaden zijn plekken waar vaak schimmels voorkomen. 

Schimmels nestelen zich graag op warme en het liefst vochtige plekjes in huidplooien, zoals tussen je tenen en liezen. Maar soms ook in je mond of vagina. Daar tasten ze de buitenste laag van de opperhuid aan.

Wist je dat...

...in de zomer komt voetschimmel vaker voor.

Symptomen van voetschimmel

Je kunt soms voetschimmel hebben zonder het door te hebben. Meestal bevindt de schimmel zich tussen je tenen en op je voetzolen.

Waar kun je voetschimmel aan herkennen?

  • Grijs-witte huidschilfertjes
  • Kloofjes
  • Bobbeltjes
  • Kleine blaasjes
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Pijn
  • Een afwijkende, sterke geur
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...voetschimmel ook wel atleetvoet genoemd wordt. Dit komt omdat deze aandoening veel voorkomt bij sporters.

Soorten voetschimmel

Voetschimmel kan uiteindelijk overgaan in schimmeltenen en kalknagels. Je nagelranden worden dan witgeel, groen of bruin. Je nagels worden dik, broos en brokkelig.

Een ander soort schimmel is ringworm. Wanneer ook andere delen van je huid zijn aangedaan, gaat het meestal om ringworm, ook wel katrienewiel genoemd. Je kunt dit zien aan kleine rode kringetjes op je lichaam.

Ringworm heeft niets met een worm te maken; de naam verwijst enkel naar de verschijningsvorm. Het komt minder vaak voor op de voeten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...voetschimmel is overdraagbaar en erg besmettelijk. Huidschilfertjes kunnen loslaten en daardoor weer bij iemand anders terechtkomen.

Behandeling van voetschimmel

Het is belangrijk om voetschimmel en kalknagels te behandelen. Anders kunnen er namelijk complicaties optreden Daarnaast kan de schimmel zich gaan verspreiden, bijvoorbeeld naar je teennagels. Je nagels kunnen dan flink aangetast worden en zelfs gedeeltelijk gaan loslaten.

Voetschimmel kan, mits behandeld, na een dag of vijf weer verdwijnen, maar kan ook zeker een maand blijven bestaan. In bepaalde gevallen verdwijnt het en komt het regelmatig weer terug. Dit kan soms jaren voortduren.

Probeer in ieder geval -hoe lastig dit ook is- niet te krabben. Krabben maakt het allemaal maar erger.

Was je voeten bij voetschimmel in eerste instantie niet met zeep maar alleen met water. En was je sokken tijdens de voetschimmel op een hogere temperatuur dan normaal. 

Medicatie

Er bestaan verschillende crèmes, zalfjes en poeders die voetschimmel aanpakken. Deze middelen zijn ook zonder recept verkrijgbaar. Wel is het zo dat dit soort midde

Let wel goed op met het gebruik. Soms remmen ze alleen de groei van de schimmel, maar doden ze de schimmels niet. Het is daarom belangrijk dat je het middel blijft gebruiken tot je voet schimmelvrij zijn.

Tip

Werken de middelen van de drogist niet? Er bestaan ook medicijnen tegen voetschimmel, deze kun je op recept bij je dokter verkrijgen. Een nadeel aan deze producten is wel dat ze soms voor nare bijwerkingen kunnen zorgen.

Natuurlijke middelen

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je kunt inzetten bij voetschimmel. Zo is jodium een goede remedie. Kies voor jodium met 10% Providonjood.

Voetenbadje tegen voetschimmel

Een voetenbadje met zuiveringszout óf azijn (1 deel azijn op 2 delen water) kan je voetschimmel ook helpen verdwijnen.

Was je voeten eerst voordat je in het badje stapt. 

Wrijf je voeten (wanneer ze droog zijn) in met calendula crème of purol vaseline.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Droog je voeten na het wassen of baden niet af maar laat ze drogen door de lucht.

Voorkomen van voetschimmel

Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen, dus zorg ervoor dat je goed blijft opletten nadat de symptomen zijn verdwenen. Wat belangrijk is om voetschimmel te voorkomen is ten eerste een goede hygiëne, al geeft dit geen garantie dat je nooit voetschimmel 'oploopt'.

Ook na grondig wassen kunnen schimmels overleven. Bovendien is de ene persoon nu eenmaal vatbaarder voor voetschimmel dan deander en dat ligt met name aan je weerstand op dat moment.

Voetmassage voor betere doorbloeding

Draag ademende schoenen die niet te krap zitten, vooral niet bij je tenen. Een goede doorbloeding helpt voetschimmel te voorkomen.

Je kunt je voeten masseren, warm- en koud water afwisselen en natuurlijk voldoende wandelen. Je kunt je voeten ook regelmatig scrubben

Een gezond imuunsysteem

Zorg voor een goede gezondheid, zo houd je je immuunsysteem op peil. Dit begint bij een goede darmflora. Er komen van nature gisten en schimmels (candida) in je darmen voor. Een verminderde weerstand kan leiden tot een overgroei van candida. 

Als je last hebt van terugkerende voetschimmel kun je ook overwegen om een anti-candida dieet te volgen. Dit is een dieet waarbij je lichaam gaat ontgiften. Je mag dan geen snelle suikers meer eten. Schimmels leven namelijk op suiker. Ook mag je dan geen producten met gluten eten, zoals brood.

Voeding die goed werkt tegen schimmels is bijvoorbeeld yoghurt, koolraap, bonen en kokosolie. Ook probiotica zoals kefir staat bekend om diens anti-schimmel werking. Het drinken van voldoende water is ook erg belangrijk. 

Als je diabetes hebt of last hebt van een verzwakt immuunsysteem is het extra belangrijk dat je je voeten en tenen goed blijft verzorgen en in de gaten houdt. Het liefst door een medische pedicure. Ook ouderen zullen extra alert moeten zijn op voetschimmel.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Hoe kun je effectief je schimmelnagels behandelen? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, daar wil je natuurlijk zo...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Candida infectie

Candida infectie

Candida komt veel voor en wordt vaak onderschat. Het kan namelijk chronische klachten veroorzaken die maanden of zelfs j...

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Wil jij je zweetvoeten behandelen en verhelpen? Bijna iedereen heeft er weleens last van. Mannen en vrouwen hebben er ev...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

Lees wat je gemist hebt

13704 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'