Voetschimmel (zwemmerseczeem) oorzaak en behandeling

Ben jij bekend met voetschimmel, ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd? 1 op de 5 mensen heeft hier weleens mee te maken. Buiten het feit dat het er niet prettig uit kan zien is het ook ontzettend vervelend en geeft het bijvoorbeeld veel jeuk.

In dit artikel geven wij je informatie over voetschimmel en hoe je deze kunt behandelen en voorkomen.

Voetschimmel is een infectie

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veel voorkomende infectie van de huid door een schimmel. Een schimmel is een levend organisme. Het is een soort minuscuul plantje dat alleen onder de microscoop te zien is.

De beschermende functie van de huid en het immuunsysteem werken door uiteenlopende omstandigheden soms niet optimaal. Dan ziet een schimmel kans om te gaan overwoekeren.

Schimmelsporen in de vorm van kleine zaadjes komen onder andere voor op vloeren, tapijten, handdoeken en schoenen. Zwembaden zijn plekken waar vaak schimmels voorkomen. In de zomer komt voetschimmel vaker voor.

Schimmels nestelen zich graag op warme, liefst vochtige plekjes in huidplooien, zoals tussen je tenen, je liezen maar ook in je mond en in de vagina. Daar tasten zij de buitenste laag van de opperhuid aan.

Symptomen voetschimmel

Je kunt soms voetschimmel hebben zonder het door te hebben. De aangedane plaatsen op de voet zijn voornamelijk tussen de tenen en op de voetzolen.

Waar kun je voetschimmel aan herkennen?

  • grijs-witte huidschilfertjes
  • kloofjes
  • bobbeltjes
  • kleine blaasjes
  • jeuk
  • roodheid
  • pijn
  • een afwijkende, sterke geur
Wist je dat...

...voetschimmel ook wel atleetvoet genoemd wordt. Dit komt omdat deze aandoening veel voorkomt bij sporters.

Soorten voetschimmel

Voetschimmel kan uiteindelijk overgaan op schimmeltenen en kalknagels. De nagelranden worden dan witgeel, groen of bruin. De nagels worden dik, broos en brokkelig.

Een ander soort schimmel is ringworm. Wanneer ook andere delen van je huid zijn aangedaan, gaat het meestal om ringworm, ook wel katrienewiel genoemd. Je kunt dit zien aan kleine rode kringetjes op je lichaam.

Ringworm heeft niets met een worm te maken; de naam verwijst enkel naar de verschijningsvorm. Het komt minder vaak voor op de voeten.

Tip

Voetschimmel is overdraagbaar. Huidschilfertjes waar de schimmelsporen terechtkomen kunnen loslaten en daardoor weer bij iemand anders terechtkomen.

Behandeling voetschimmel

Het is belangrijk om voetschimmel en kalknagels te behandelen. Anders kunnen er namelijk complicaties optreden De schimmel kan zich verspreiden, bijvoorbeeld naar de teennagels. De nagels kunnen dan flink aangetast worden en zelfs gedeeltelijk gaan loslaten.

De voetschimmel kan, mits behandeld, na een dag of 5 weer verdwijnen, maar kan ook zeker een maand blijven bestaan. In bepaalde gevallen verdwijnt het en komt het regelmatig weer terug. Dit kan soms jaren voortduren.

Probeer in ieder geval -hoe lastig dit ook is- niet te krabben. Krabben maakt het allemaal nog veel erger.

Was je voeten bij voetschimmel in eerste instantie niet met zeep maar alleen met water. En was je sokken tijdens de voetschimmel op een hogere temperatuur dan normaal. 

Medicatie

Er bestaan verschillende crèmes, zalfjes en poeders die de voetschimmel aanpakken en die ook zonder recept verkrijgbaar zijn. Wel is het zo dat dit soort middelen soms alleen de groei van de schimmel afremmen, maar niet de cellen doden. Het is belangrijk dat je het middel blijft gebruiken tot de voet genezen is.

Er zijn ook medicijnen tegen voetschimmel. Deze kunnen echter voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Natuurlijke middelen

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die je kunt inzetten bij voetschimmel.

Jodium is een goede remedie tegen voetschimmel. Kies voor jodium met 10% Providonjood.

Voetenbadje tegen voetschimmel

Een voetenbadje in warm water met zuiveringszout óf azijn (1 deel azijn op 2 delen water) kan de voetschimmel ook helpen verdwijnen. Was je voeten eerst voordat je in het badje stapt. 

Wrijf je voeten wanneer ze droog zijn in met calendula crème of purol vaseline.

Tip

Droog je voeten na het wassen of baden niet af maar laat ze drogen door de lucht.

Voorkomen van voetschimmel

Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen dus zorg ervoor dat je goed blijft opletten nadat de symptomen zijn verdwenen. Wat belangrijk is om voetschimmel te voorkomen is ten eerste een goede hygiëne, al geeft dit geen garantie dat je nooit voetschimmel 'oploopt'.

Ook na grondig wassen kunnen schimmels overleven. Bovendien is de ene persoon nu eenmaal vatbaarder voor voetschimmel dan een ander en ligt het met name aan je weerstand van dat moment.

Voetmassage voor betere doorbloeding

Draag ademende schoenen die niet te krap zitten, vooral niet bij je tenen. Een goede doorbloeding helpt voetschimmel te voorkomen.

Je kunt je voeten dus masseren, warm- en koud water afwisselen en natuurlijk voldoende wandelen. Je kunt je voeten ook regelmatig scrubben. Hiermee verwijder je dode huidcellen waarin zich vaak vuil en schimmel opslaan.

Gezond imuunsysteem

Zorg dat je immuunsysteem op peil blijft. Dit begint bij een goede darmflora. Er blijkt een link te zijn tussen het krijgen van parasieten in de darmen en de schimmel Candida. Parasieten houden van een omgeving met schimmels.

Als je last hebt van terugkerende voetschimmel kun je ook overwegen om een anti-candida dieet te volgen. Dit is een dieet waarbij je lichaam gaat ontgiften. Je mag dan geen snelle suikers, koolhydraten meer eten. Schimmels leven namelijk op suiker. Ook mag je dan geen producten met gluten eten, zoals brood.

Voeding die goed werkt tegen schimmels is bijvoorbeeld yoghurt, koolraap, bonen en kokosolie. Ook probiotica zoals kefir staat bekend om diens anti-schimmel werking.

Voldoende drinken is hierbij zeer belangrijk.

Als je diabetes hebt of een verzwakt immuunsysteem is het extra belangrijk dat je je voeten en tenen goed blijft verzorgen en in de gaten houden, liefst door middel van medische pedicure.

Ook ouderen zullen extra alert moeten zijn op voetschimmel.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Trombose behandeling en voorkomen

Trombose behandeling en voorkomen

Onderga jij een trombose behandeling of ben je benieuwd waar een trombose behandeling uit bestaat? Dan is het raadzaam o...

Toon meer (187)
Volg ons