Pijn in de lies, alle mogelijke oorzaken op een rij

Heb je veel pijn in de lies? En vraag je je af waar dit vandaan komt? In dit artikel kun je achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn van de pijn.

Ook bespreken we de mogelijke behandelingen bij liespijn. Pijn in de lies komt vaker voor dan je misschien zou denken. De pijn straalt vaak uit naar de benen, de onderrug, de billen, de heupen, en de buik.

Maar andersom kan het ook zijn dat de pijn uit een omliggend gebied afkomstig is en uitstraalt naar je liezen. Dat maakt het soms lastig om de oorzaak te achterhalen. Het is anatomisch gezien nu eenmaal een complex gebied van het lichaam.

Met behulp van ons overzicht van mogelijke oorzaken kun je, onder behandeling van een arts, wellicht sneller van je pijn af zijn.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Een man met pijn in zijn liezen tijdens het rennen

De liezen

Je liezen zijn de twee huidplooien links en rechts bij de overgang van je buik naar je bovenbenen. De liezen bestaan uit liesbanden. Hieronder zitten spieren die vanuit je bovenbenen vastzitten aan je schaambeen.

Ook bevinden zich bloedvaten en zenuwen onder de liesbanden en je lymfeklieren (die overigens ook ter hoogte van je nek zitten). Deze spelen een rol bij het afweersysteem.

Tip

Over de liesbanden heen loopt het lieskanaal. Hierin bevindt zich bij de man de zaadleider en bij de vrouw de ronde baarmoederband. Als we praten over de liezen spreken we ook wel over de liesstreek.

Symptomen bij pijn in de lies

Je kunt pijn hebben aan een kant, dus in één lies, maar je kunt ook pijn hebben in beide liezen. Het kan een zeurende of stekende pijn zijn en je kunt moeite hebben met zitten of lopen. Het kan aanvoelen alsof je net de split hebt gedaan terwijl dit niet het geval is.

Meestal is de pijn in de lies één van meerdere symptomen. De pijn gaat vaak samen met klachten in omliggende plekken van je lichaam, bijvoorbeeld je buik, je heupen, je billen, je geslachtsdeel, je benen en/of je onderrug. Door dit te onderzoeken kun je achter de oorzaak van de pijn komen.

Oorzaken pijn in de lies

Pijn in de lies heeft een tal van mogelijke oorzaken. Onderstaand bespreek ik de 7 meest voorkomende oorzaken van pijn in de lies.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

1. Pijn in de lies door een blaasontsteking

Bij blaasontsteking heb je meestal een branderig gevoel bij en na het plassen en heb je ook steeds het gevoel dat je moet plassen, ook al ben je net geweest. Tevens is er sprake van een sterke geur van je urine, pijn in je (onder)rug en eventueel koorts.

Tip van Gezondeten.nl

Vermoed je dat je last hebt van een blaasontsteking? Dit pakket met 3 producten voor blaasontsteking kan een branderig gevoel, irritatie en jeuk verminderen.

2. Pijn in lies door verschillende soorten liesblessures

Liespijn komt veel voor bij sporters, hardlopers en dansers. Vaak zijn de spieren van je bovenbenen naar je schaambeen dan overbelast doordat er scheurtjes in de aanhechting van deze spieren ontstaan.

Dit soort liesletsel wordt dan een liesblessure genoemd. Je hebt dan vaak last van acute pijn. Geleidelijke pijn ontstaat vaak als er sprake is van een ontsteking. De peesaanhechtingen zijn dan gedurende langere tijd belast geweest.

Er kan ook sprake zijn van een liesbreuk. Een liesbreuk kan plaatsvinden doordat er te veel druk staat op het buikvlies, een dunne weefsellaag aan de binnenkant van de buik die de organen in de buik omgeeft. Hierbij ontstaat er een scheurtje op een zwakke plek in je buikvlies waar dan een zwelling/ uitstulpsel zichtbaar wordt.

Er ontstaat druk door bijvoorbeeld het langdurig tillen van zware spullen, overgewicht, veel hoesten, intensief een blaasinstrument bespelen, hard persen door obstipatie, hardnekkig hoesten en door erfelijke factoren.

Wist je dat...

...mannen 27% kans hebben op een liesbreuk in hun leven? Bij vrouwen is de kans een stuk lager, namelijk maar 3%.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

3. Pijn in de lies door een schimmelinfectie

Bij een vaginale schimmelinfectie of schimmelinfectie van de penis is er ook sprake van jeuk aan het geslachtsdeel, witte afscheiding (meer dan normaal), buikkramp en pijn en/of bloed bij het plassen.

Tip van Gezondeten.nl

Heb je last van genitale schimmel? Blijf hier dan niet mee rondlopen. Canesten Gyno is een snelle en effecitieve 1-daagse behandeling bij vaginale schimmel. Het doodt de schimmel en verlicht zo de jeuk.

4. Pijn in de lies bij zwangerschap

Pijn vanuit de onderbuik (bij vrouwen) in de richting van de liezen kan overigens ook duiden op zwangerschap. Tijdens de zwangerschap komt pijn in de liesstreek soms eveneens voor, met name richting het einde.

Dit kan te maken hebben met onder andere het indalen van het kindje, bekkeninstabiliteit of een blaasontsteking.

5. Pijn in de lies door een nierbekkenontsteking

Bij een nierbekkenontsteking (een opstijgende urineweginfectie) zit de pijn hoger en is deze veel heviger dan bij een blaasontsteking. Je kunt soms bloed tegenkomen in je urine of last hebben van misselijkheid, koorts en koude rillingen.

Een nierbekkenontsteking kan veroorzaakt worden door een afwijking aan de urinewegen, zwangerschap, diabetes en nierstenen.

Tip van Gezondeten.nl

Heb je koorts? Loop hier dan niet te lang mee rond. Dit kan gevaarlijk zijn. Aspirine is een veelzijdige en koortsverlagende pijnstiller.

Oorzaak pijn in de lies

6. Pijn in de lies door heupproblemen

Een andere oorzaak voor pijn in de lies betreft heupproblemen, meestal in de vorm van slijtage van het kraakbeen van de heup door dunner wordend kraakbeen of ontstekingen van het kraakbeen in het heupgewricht.

Dit zijn reumatische aandoeningen als artrose en reumatoïde artritis. Ook kan het heupbot versleten raken, deze aandoening heet osteoporose (botontkalking).

Bij een snapping hip wordt de beweging van de heup belemmert. Je hoort dan steeds een 'knakje'. Dit heeft te maken met een slijmbeursontsteking of verspringende pees waardoor er weerstand ontstaat in de beweging van het heupgewricht.

De pijn kan bij deze heupaandoeningen uitstralen naar de lies. Je hebt dan meestal eveneens last van stijfheid en/of moeite met lopen.

7. Pijn in de lies door een huidschimmelinfectie

Je kunt ook last hebben van het huidoppervlak van de liezen. Het kan dan gaan om een huidschimmelinfectie (tinea cruris). Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door overmatig zweten in de liesstreek. 

Vaak gaat deze aandoening gepaard met jeuk, huiduitslag/ eczeem, irritatie en een rode, schrale huid.

Iedereen heeft huidschimmel. Maar deze veroorzaakt zelden een infectie bij jezelf. De schimmels die een infectie veroorzaken zijn in de meeste gevallen afkomstig van andere mensen. Je huid is dan niet in staat om de schimmels van je huid te weren, wat een schimmelinfectie kan veroorzaken. 

Tip van Gezondeten.nl

Huidschimmel kan heel vervelend zijn en gaat niet altijd vanzelf over. Canesten Skin crème is een effectieve crème tegen huidschimmel. Dit middel herstelt je huid en beschermt deze tegen invloeden van buitenaf.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Overige oorzaken voor pijn in de lies

Als er geen sprake is van één van bovenstaande oorzaken wordt er gekeken naar de omliggende gewrichten om uit te wijzen of daar eventueel de pijnklachten vandaan komen.

Is dit niet het geval dan kan onderzocht worden of de pijn misschien veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld opgezette lymfeklieren, tumoren, een cyste (holte gevuld met vocht) of gescheurde bloedvaten.

Er kunnen ook problemen zijn met het prostaat (bij mannen) of met de baarmoeder(hals) of de eierstokken.

Tip van Gezondeten.nl

Heb je prostaatproblemen? De softgel capsules 'Pros-totalis' zijn voor het behoud van een goede prostaatfunctie. Dit supplement is op basis van kruiden en vitaminen.

medicatie pijn in de lies

Behandeling pijn in de lies

ls één van bovenstaande aandoeningen geconstateerd, dan worden er vaak pijnstillers en ontstekingsremmende medicatie of injecties voorgeschreven.

Bij een schimmelinfectie, blaasontsteking en nierbekkenontsteking worden er vaak ook antibacteriële en/of schimmeldodende middelen voorgeschreven.

Tip van Gezondeten.nl

Wil je het ongemak van een bacteriële vaginose tot een minimum beperken? Daar kan dit pakket van intieme verzorgingsproducten je bij helpen.

Om te herstellen van een liesblessure kun je bepaalde rek- en strekoefeningen doen. Het is belangrijk dat je oefeningen blijft doen voor het herstel, maar wel op een rustige, voorzichtige manier.

Bij heupproblemen kan er eventueel worden overgegaan tot operatie. Je kunt dan een kunstheup (prothese) krijgen. Ook bij heupproblemen is het belangrijk om oefeningen te blijven doen, eventueel onder begeleiding van een specialist.

Bij een liesbreuk kan er worden overgegaan op een buikvlies-verstevigende operatie. Tijdens het herstel na een operatie kun je uiteraard nog veel pijn ervaren, waaronder in de liezen.

Operaties kunnen altijd complicaties met zich meebrengen en zo opnieuw pijn teweegbrengen, bijvoorbeeld door zenuwbeknellingen of zenuwbeschadigingen.

Tip

Darmproblemen of een liesbreuk kunnen een van de mogelijke veroorzakers zijn van pijn in de lies. Wanneer je liespijn hebt, raden we je daarom aan altijd eerst naar je huisarts te gaan om dit uit te sluiten.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Heb jij last van pijn bij het plassen? Ervaar je steken of een branderig gevoel bij het plassen en wil je erachter komen...

Pijn in de onderrug: 5 oorzaken

Pijn in je onderrug: 5 mogelijke oorzaken

Heb jij vaak last van pijn in je onderrug? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 80% van alle Nederlanders heeft hier we...

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup, of coxalgie, is een veel voorkomende klacht. Er kunnen diverse aandoeningen aan ten grondslag liggen. D...

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'