Pijn in je onderrug: 5 mogelijke oorzaken

Heb jij vaak last van pijn in je onderrug? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 80% van alle Nederlanders heeft hier weleens last van. Het is de meest voorkomende klacht van je bewegings- en houdingsgestel.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Rugpijn kent vele klachten

Deze vervelende aandoening kan vele oorzaken hebben en komt niet altijd direct vanuit je rug, maar kan ook vanuit je nieren, darmen of baarmoeder komen.

In dit artikel bespreken we de symptomen, behandeling en 5 mogelijke oorzaken van pijn in je onderrug.

Symptomen van pijn in je onderrug

Als je last hebt van lage rugpijn kunnen de volgende klachten zich voordoen:

 • Een zeurende, prikkelende, stekende pijn
 • Kramp
 • Een uitstralende pijn
 • Stijfheid
 • Een branderig gevoel
 • Een verdoofd gevoel
 • Tintelingen
 • Krachtverlies
 • Misselijkheid

Spit

Pijn in je lende (onderrug) wordt ook wel spit genoemd. Spit is een heftige vorm van pijn in je onderrug door verkramping van je rugspieren.

De pijn is vernoemd naar een spit (waar je het land mee kunt omspitten), wat 'puntige ijzeren staaf' betekent.

Spit betekent zoveel als het verrekken van je onderrug; oftewel je onderste rugwervels. Er vindt een verkramping van je rugspieren en irritatie van je lage rugwervels plaats.

Het is een reactie van je spieren op overbelasting. Spit krijg je meestal acuut, maar het kan ook chronisch worden.

5 oorzaken van pijn in je onderrug

Er zijn verschillende oorzaken voor lage rugpijn. Soms spelen meerdere oorzaken tegelijkertijd; alles in je lichaam is immers met elkaar verbonden.

1. Overbelasting en een verkeerde lichaamshouding

Overbelasting van je rugspieren en gewrichten kan leiden tot pijn in je onderrug. We doen misschien niet allemaal zwaar werk, maar onze leefstijl is er ook niet op vooruitgegaan, door lange uren in een statische houding aan een bureau door te brengen en vervolgens uitgezakt op de bank zitten.

Er zijn talloze manieren waarop je je rug kunt overbelasten, denk aan:

 • Verkramping door stress
 • Zwaar tillen
 • Intensief sporten
 • Onverwachte bewegingen
 • Eenzijdige bewegingen
 • Een eenzijdige lichaamshouding
 • Lang staan
 • Lang slenteren
 • Lang zitten
 • Een slechte zithouding
 • Bankhangen
 • Langdurig liggen
 • Liggen op een slecht matras
 • Een beenlengte-verschil
 • Een doorgezakte voetwreef
door problemen met je ruggenwervels kunnen zenuwen bekneld raken

2. Problemen met je ruggenwervels / wervelkolom

Door uiteenlopende problemen met je ruggenwervels kunnen zenuwen bekneld raken en kun je last krijgen van pijn in je onderrug.

In je rug wordt een beknelde zenuw ook wel een zenuwcompressie genoemd.

Veelvoorkomende oorzaken

Instabiliteit van de onderrug of bekken wordt de laatste jaren steeds vaker genoemd als dé veroorzaker van lage rugklachten. Instabiliteit wordt veroorzaakt door een slechte spierconditie en/of instabiele tussenwervelschijven.

Heb je bekkeninstabiliteit, dan zal je lichaam dit ergens anders in je lijf proberen te corrigeren en compenseren en dat kan pijn veroorzaken.

Wist je dat...

...als je ouder wordt verliezen je tussenwervelschijven deels hun schokdempende werking. Daardoor krijg je sneller last van problemen en lage rugpijn.

Aandoeningen

Scoliose, een aangeboren vergroeiing van je ruggengraat, kan voor pijn zorgen.

Bij een reumatische aandoening kan er sprake zijn van een ontsteking van de gewrichten van je bekken en wervelkolom. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Bechterew. Vaak gaat dit gepaard met een ontsteking van je oog en pijn in de onderrug.

Bij een spinaal kanaal stenose is er sprake van een wervelkanaalvernauwing in je onderrug. De zenuwwortels raken daardoor bekneld.

Bij een hernia vindt een breuk of uitpuiling van de tussenwervelschijf plaats. Die uitpuiling drukt op een zenuw. De zenuwwortel raakt hierdoor beklemd en dat gaat gepaard met pijn, bijvoorbeeld in je onderrug.

Ischias

Bovenstaande problemen kunnen leiden tot de aandoening Ischias. Je krijg dan last van pijnscheuten in je rug, bilpartij en benen.

De pijn begint bij de ischias zenuw (grote beenzenuw) door druk, beknelling, beschadiging of ontsteking van deze zenuw. De ischias zenuw loopt van je bil helemaal naar onderen over je been.

Hormoonschommelingen bij onder andere zwangerschap veroorzaakt rugpijn.

3. Hormonale schommelingen

Pijn in je onderrug komt veel voor tijdens de menstruatie en ook tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsischias; pijn aan de langste zenuw van je lichaam komt ook regelmatig voor. 

Bij deze aandoening kunnen de banden die je heupen op z'n plek houden verslappen. Je bekken wordt dan beweeglijker en instabieler, waardoor je meer risico loop top lage rugpijn.

Wist je dat...

...stress en slechte voeding kunnen lage rugklachten veroorzaken doordat ze hormonale schommelingen te weeg kunnen brengen.

4. Problemen met je organen

De bron van de pijn in je onderrug kan elders in je lichaam liggen. Zo kunnen problemen met je blaas, nieren, baarmoeder en darmen lage rugpijn veroorzaken.

Nierpijn manifesteert zich vaak ook in je onderrug of in je zij. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van nierstenen (kristallisering van zouten) of een nier(bekken)ontsteking. Meestal heb je dan ook pijn bij het plassen.

Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies buiten je baarmoederholte. Je kunt dan last krijgen van buikpijn, pijn bij het plassen, pijn tijdens de seks en ook lage rugpijn. Ook een baarmoederverzakking kan voelbaar zijn in je onderrug.

Anale pijnklachten zoals problemen met je endeldarm of aambeien kunnen eveneens uitstralen naar je lage rug.

5. Overgewicht

Overgewicht zorgt voor talloze klachten, waaronder pijn in je onderrug. Je rug moet dan extra gewicht dragen. Dit geeft spanning op je spieren, belast je gewrichten en beperkt de doorbloeding.

Fysiotherapie kan helpen bij rugpijn

De behandeling van pijn in je onderrug

Met lage rugpijn kom je meestal terecht bij een fysiotherapeut. Het is belangrijk om ook tijdens klachten te blijven bewegen.

Daarom zal de fysio je oefeningen meegeven, zodat je op een veilige manier je rug soepel kunt houden.

Deze oefeningen zijn extra belangrijk omdat ze de doorbloeding stimuleren.Ook kun je je rug- en buikspieren zo versterken.

Een therapeut kan je ook masseren en indien nodig je rug kraken. Denk bijvoorbeeld aan een chiropractor, een manueel therapeut of een cranio-sacraal therapeut, die zich allen op een bepaalde manier bezighouden met het bewegingsapparaat.

Soms is het nodig om bij scoliose of bekkeninstabiliteit een podotherapeut te bezoeken die voor jou inlegzooltjes op maat maakt. 

Ook de aanschaf van een degelijk matras kan pijn in de onderrug verlichten. Kies voor de minst belastende slaaphouding (bijvoorbeeld op je zij) en ondersteun jezelf met kussens.

Alternatieve therapieën 

Nog redelijk onbekend in Nederland is de neuraal- en regulatietherapie. Hierbij worden injecties met een tijdelijk en plaatselijk verdovend middel toegediend. De pijncirkel wordt dan tijdelijk onderbroken zodat blokkades kunnen worden opgeheven. De regulatie kan zich dan herstellen, dit leidt bijvoorbeeld tot een betere doorbloeding.

Ook shock wave therapie, een soort elektronische vorm van acupunctuur, levert bij veel patiënten resultaat op.

Tip

Bij ernstige beschadigingen en pijnklachten kan overgegaan worden tot operatie. Hierbij worden bepaalde rugwervels vastgezet. Deze operatie wordt spondylodese genoemd. Het nadeel van deze ingreep is dat de revalidatie en het herstel een hoop tijd in beslag kunnen nemen.

Pijn in je onderrug voorkomen

Pijn in je onderrug kun je zeker niet altijd voorkomen, maar het helpt in ieder geval wanneer je goed voor je lichaam zorgt. Vermijd een teveel aan stress. Sport, beweeg, werk en recreëer op een verantwoorde manier.

Overbelast je rug niet. Probeer je rug ook regelmatig te rekken en strekken. Doe bijvoorbeeld dagelijks een paar simpele yoga oefeningen. Vermijd tocht, spieren en zenuwen raken daardoor verkrampt en bekneld.

Met gezonde voeding hou je spieren en gewrichten gezond en vrij van ontstekingen. Daarbij voorkom je zo overgewicht.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Pijn in de lies

Pijn in de lies, alle mogelijke oorzaken op een rij

Heb je veel pijn in de lies? En vraag je je af waar dit vandaan komt? In dit artikel kun je achterhalen wat de oorzaak z...

Pijn in de zij oorzaken en behandeling

Pijn in de zij - rechts of links: oorzaken en behandeling

Pijn in de zij is een veelgehoorde klacht. Beide zijden van je lichaam worden 'flanken' genoemd en daarom wordt pijn in ...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Pijn tussen de schouderbladen: oorzaken & oplossingen

Pijn tussen de schouderbladen: oorzaken & oplossingen

Pijn tussen de schouders en schouderbladen valt onder 'hoge rugpijn'. Het is meer een symptoom van een onderliggend prob...

Toon meer (258)