Pijn in je knie, de meest voorkomende oorzaken en behandeling

Pijn in je knie? Kniepijn komt eg vaak voor. Als je je dagelijkse handelingen doet worden je knieën al constant gebruikt en belast. Gebruik je je knieën intensiever, dan kunnen er klachten ontstaan.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

knieaandoening en kniepijn bij oude man

Blijft de pijn maar aanhouden en is er meer aan de hand dan alleen vermoeidheid of spierpijn? Dan heb je misschien last van één van de vele knieaandoeningen, waarvan wij er in dit artikel een aantal belangrijke van beschrijven.

Kniepijn kan je enorm beperken binnen je dagelijkse routine, je werk en / of bij specifieke activiteiten en hobby's. Bijvoorbeeld bepaalde sporten, tuinieren, dansen, lange wandelingen maken, enzovoorts. Kniepijn komt voor bij alle leeftijden, maar vooral bij 65 plussers.

Er bestaan zoals gezegd veel soorten kniepijn en daarbij horen ook verschillende oorzaken en behandelingen. In dit artikel geven we jou de basis-informatie over waar jouw kniepijn (of die van je partner, familielid of vriend) vandaan zou kunnen komen.

En wat de juiste 'stappen' zijn die je kunt ondernemen om de pijn in de knie te verminderen. Wanneer soepel bewegen je aan het hart gaat, lees dan hieronder verder over jouw mogelijkheden.

anatomie van de knie

Waaruit bestaat de knie?

Een klein stukje anatomie! De knie vormt de verbinding tussen het boven- en onderbeen en geeft ondersteuning en flexibiliteit aan de benen. De knie bestaat uit botten, gewrichtsbanden, de menisci (menuscus, bestaande uit kraakbeen), spieren en slijmbeurzen.

Het kniegewricht wordt gevormd door (de botten van) het bovenbeen, scheenbeen en de knieschijf. De gewrichten worden verstevigd en stabiel gehouden door gewrichtsbanden (ligamenten) bestaande uit lagen bindweefsel. De meeste mensen zijn wel bekend met bijvoorbeeld de kruisbanden.

De menisci verbinden het onder- en bovenbeen en functioneren als schokdempers. Met de spieren kan gestrekt (quadriceps spier) en gebogen (hamstring spier) worden. Ook de knieschijfpees speelt hierbij een rol.

De slijmbeurzen bestaan uit holten met een stroperige vloeistof. Het is een soort smeerstof die wrijving tussen bot, pees en huid helpt voorkomen. De knieholte, ook wel kniekuil genoemd, bestaat uit (aanhechtingen van) spieren, zenuwen en bloedvaten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
pijn en gevoeligheid tijdens het bewegen

Symptomen van knie-aandoeningen

Pijn in de knie kan betekenen: een stekende of zeurende pijn, rond of onder de knieschijf, bij de knieholte of aan de zijkanten van je knie. Pijn en gevoeligheid tijdens het bewegen, maar ook in rust.

Je kunt hierbij de volgende klachten ervaren:

  • Beperking in de bewegingsvrijheid
  • Stijfheid, met name in het begin van de dag
  • Verkeerde stand van de knie en soms zelfs misvorming
  • Roodheid en warmte
  • Zwelling en vocht vasthouden
  • Spierpijn
  • Horen kraken van de kniegewrichten
  • Zware en vermoeide benen
  • Pijn in enkels
  • Pijnuitstraling naar het onder- of bovenbeen.
  • Pijn in schouders, nek, rug, bekken / heupen

Pijn in de knie en in andere lichaamsdelen kan 's nachts of juist 's morgens voorkomen. Tijdens de dag of juist aan het einde van de dag. Sommige mensen hebben in de winter veel last van pijn in de knie; anderen juist in de zomer, of als er veel vocht in de lucht zit.

Pijn in de knie kan in veel situaties voorkomen:

  • Na een val, draai, klap of stoot
  • Na langdurig en / of intensief sporten, bijvoorbeeld hardlopen
  • Na lang op de knieën te hebben gezeten
  • In rust (bij zitten of liggen)
  • Na lang staan
  • Na buigen en strekken (bijvoorbeeld bij een squat)
  • Na hurken en knielen
  • Bij het traplopen
  • Bij of na het (lang) lopen
  • Na het fietsen
  • Bij traplopen
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...er zijn veel knie-oefeningen die kunnen helpen om je knie steviger te maken. Zo heb je minder snel last van knieklachten.

Pijn in je knie: oorzaken

Pijn in de knie kent vele oorzaken, die gepaard gaan met specifieke symptomen. Knieblessures kunnen ontstaan door overbelasting of door een trauma:

  1. Door een plotselinge val, draai of stoot (trauma) kan je knieschijf uit de kom schieten. Je knie is dan ontwricht (patellaluxatie). Je kunt hier door een afwijking aan je kniegewrichten vatbaarder voor zijn.
  2. De meniscus kan eveneens beschadigd raken, door bijvoorbeeld te scheuren.
  3. Lopersknie (liotibiale band syndroom) ontstaat door irritatie / frictie van de banden (bestaande uit een dikke laag weefsel) die aan de zijkanten van het dijbeen, van de heup tot de knie lopen. Het is een bekende hardloopblessure.
  4. De kruisbanden kunnen scheuren of verrekken.
  5. Door bovenstaande aandoeningen kan ook een cyste ontstaan, meestal in de knieholte (een baker-cyste). Dit is een ophoping van vocht.
  6. Door een zogeheten trauma (een plotselinge val, draai, klap of stoot) kun je je knieschijf breken of kneuzen.
Wist je dat...

...overbelasting verschillende oorzaken kan hebben? Zoals (te) intensief sporten, overgewicht en fysieke beroepen als stratenmaker of hovenier.

Andere oorzaken voor pijn in de knie:

  • Bij knie artrose (gonartose) verandert het kraakbeen in je knie en raakt het beschadigd, waardoor slijtage optreedt.
  • Reumatoïde artritis is een veelvoorkomende vorm van reuma die ook pijn in de knie veroorzaakt. Het kraakbeen wordt hier eveneens aangetast maar de oorzaak is niet hetzelfde.
  • Een slijmbeursontsteking (bursitis) ontstaat vaak door overbelasting, bijvoorbeeld door RSI (repetitive strain injury). Het kan veel pijn geven in de knie. Door onder andere een slijmbeursontsteking kan er ook een bacteriële ontsteking ontstaan.
  • Bij jicht is er eveneens sprake van een ontsteking, en wel van een acute gewrichtsontsteking.
  • Patellofemorale pijn is pijn aan de voorkant van de knie, rond de knieschijf (de patella).
  • Het patellafemoraal pijnsyndroom ontstaat door irritatie / frictie en komt vooral voor bij jongeren. De knieschijf kan hierbij niet goed 'sporen' en geeft stabiliteitsklachten.
  • Door scoliose, bekkeninstabiliteit, een beenlengteverschil of een doorgezakte voetwreef kunnen je benen verkeerd gaan staan en kun je ook last krijgen van je knieën.
  • Bij vocht in de knie (knie effussie) hoopt overtollig vocht zich op rondom de kniegewrichten. Dit vocht noemen we hydrops. Het vocht kan ook ontstoken raken.
  • Overgewicht kan zorgen voor overbelasting van je knieën, met als gevolg slijtage.
  • Tijdens en vlak na de zwangerschap kun je ook last van pijn in de knie krijgen.
  • Ten slotte wordt pijn in de knie soms veroorzaakt door bloedstolsels, spataderen en andere problemen met de doorbloeding.

Pijn in je knie: behandeling

De arts zal de knie(ën) onderzoeken door te buigen, strekken en roteren. De arts zal zoeken naar eventuele blessures en probeert de pijn te lokaliseren. Ook onderzoekt hij of zij de beweeglijkheid van de knie. Je kunt bij bepaalde aandoeningen doorverwezen worden naar een orthopedisch chirurg.  Een röntgenfoto kan ook nodig zijn om tot een diagnose te komen.

fysiotherapie doet een patiënt met kniepijn een kniebrace om

Vaak word je doorverwezen naar een fysiotherapeut: Deze geeft een behandeling in de vorm van massage, oefeningen ter versteviging van de (omringende) spieren en herstel van de knie, tapen van de knieschijf of het aanbieden van een brace.

Tip

Denk je dat je last hebt van een infectie aan je knie? Ga dan naar je arts. De arts zal vocht afnemen om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een onsteking en indien nodig antibiotica voorschrijven.

arts schrijft pijnstilling voor aan patiënt met knieklachten

Pijnstillers in de vorm van tabletten en zalfjes en crèmes werken natuurlijk goed tegen de pijn maar nemen de oorzaak niet weg. Loop er niet te lang mee door anders kunnen de pijnklachten chronisch worden! Soms is het nodig om vooral rust te nemen en de knie niet verder te belasten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Bij artrose worden vaak injecties toegediend met hyaluronzuur. Deze werken pijnstillend, ontstekingsremmend en zorgt voor zover mogelijk dat het kraakbeen niet verder beschadigd raakt. Shockwave therapie werkt met mechanische schokgolfpulsen en heeft voor veel patiënten resultaten geboekt.

Soms is bewegingstherapie noodzakelijk zoals Alexander techniek of Cesar/Mensendieck therapie. Een arts zal bij overgewicht de patiënt adviseren om te proberen af te vallen.

Een orthopeed kan eventueel zorgen voor orthopedische inlegzooltjes. Je kunt voor klachten bij het 'bewegingsapparaat' ook terecht bij een manueel therapeut, een chiropractor, haptotherapeut of cranio-sacraal therapeut.

kijkoperatie knie

Bij ernstigere vormen van beschadigingen aan de knie kan een arts overgaan tot een (kijk)operatie. In bepaalde gevallen is het nodig om kraakbeen te verwijderen of een nieuwe knieschijf te plaatsen; een knieprothese.

Tip

Voor een goede doorbloeding van je knieën is het belangrijk dat je veel drinkt, wisseldouches neemt en geen strakke kleding draagt. 

Voorkomen van kniepijn

Mensen van alle leeftijden kunnen last krijgen van knieklachten. De volgende tips helpen je om knieklachten in de toekomst te voorkomen:

  • Vermijd eenzijdige, zich herhalende belastende handelingen, zowel binnen het werk als bij activiteiten op privévlak. Draag ook kniebeschermers.
  • Draag goede schoenen en loop niet te vaak op hakken of schoenen met te dunne zolen.
  • Draag de juiste schokdempende schoenen bij het hardlopen.
  • Eet gezonde voeding zodat je op gewicht blijft en je je spieren en gewrichten gezond houdt. Zorg voor voldoende calcium- en magnesium inname.
  • Train ook je rug, benen en je core om de last op je knieën te verlichten. Doe voor en na het sporten of andere belastende activiteiten stretchoefeningen bij wijze van warming-up en cooling down.
  • Let op je lichaamshouding: zet je knieën niet op slot, ga niet te lang op één been staan, en zit niet te lang op je knieën.
  • Yoga is erg goed voor een goede lichaamshouding en hiermee stretch je bijvoorbeeld je IT-banden.
  • Zorg bij pijn in de knie dat je het gewricht hoog houdt door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen.
  • Belast je knie niet te veel maar ook niet te weinig.
Wist je dat...

...heb je last van je knieën maar wil je graag lekker blijven bewegen? Denk er dan eens aan om te gaan zwemmen, dit zorgt namelijk voor een minimale belasting voor je knie.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Wil jij je spierpijn verhelpen en voorkomen? Samen met hoofdpijn en griep is spierpijn de meest voorkomende klacht van N...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Pijn tussen de schouderbladen: oorzaken & oplossingen

Pijn tussen de schouderbladen: oorzaken & oplossingen

Pijn tussen de schouders en schouderbladen valt onder 'hoge rugpijn'. Het is meer een symptoom van een onderliggend prob...

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Spierscheuring: symptomen, behandeling en herstel

Spierscheuring: symptomen, behandeling en herstel

Een spierscheuring is een veel voorkomende (sport)blessure die zeer pijnlijk kan zijn. Wanneer je hier te lang mee doorl...

Lees wat je gemist hebt

13532 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'