Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar seconden duren maar ook minutenlang aanhouden. Je kunt in zowat elke spier wel kramp krijgen maar spontane krampen komen meestal voor in de kuiten, voeten, scheenbeenspieren en handen.

Er bestaan verschillende oorzaken voor. Gelukkig zijn er zeker oplossingen om de kramp te behandelen en te verhelpen.

In dit artikel lees je hier meer over en kijken we ook naar manieren om kramp in kuit, benen, voeten en tenen tijdelijk of zelfs permanent te voorkomen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bij spierkramp trekken de vezels in de spieren samen

Wat gebeurt er bij kramp in de kuit, benen en / of voeten?

Normaliter zijn niet alle vezels in de spieren tegelijkertijd actief. Maar bij spierkramp trekken de vezels in je spieren echter plotseling tegelijkertijd onwillekeurig en krachtig samen en voelen hard en strak aan. Het is een felle en stekende pijn.

Je kunt daarnaast ook prikkels ervaren in de spieren die als speldenprikjes kunnen aanvoelen.

Tip

Bij kramp in je tenen gaat het soms maar om één teen of enkele tenen, bijvoorbeeld de grote teen. Je voet draait naar binnen en je tenen kunnen zelfs verkleuren wanneer de bloedtoestroom verandert. Ze kunnen rood of blauw gaan zien.

Twee soorten spierkramp

Idiopathische kramp ontstaat vanuit rust, vaak gebeurt dit 's nachts. Het kan flink je slaap verstoren.

Waarschijnlijk heeft het te maken met een te lange periode van onvoldoende beweging. Het komt in sommige families meer voor maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het erfelijk is.

Secundaire kramp wordt vaak uitgelokt door intensief sporten of door het belasten van spieren die je normaal niet gebruikt. Met name in combinatie met hitte is kramp een veel voorkomend probleem.

Alle sporten zijn gevoelig voor kramp in kuiten, benen en voeten maar sporten als hardlopen, zwemmen, turnen, skieën, voetbal, paardrijden, spinning en wielrennen zijn in het bijzonder sporten die gevoelig zijn voor kramp.

Kramp direct verhelpen

Wil je de pijn bestrijden bij een krampaanval, ga dan niet een ruk geven aan de spieren want dat kan de spier beschadigen.

Buig de spier in tegenovergestelde richting van de kramp. Houd je voet haaks, duw met je voet tegen de muur. Of strek je tenen omhoog en trek ze naar je toe. Liefst met gestrekte benen, maar daar moet je wel de lenigheid voor hebben.

Zodra de pijn verlicht is kun je een stukje lopen, wat stretchen of je kuit, been of voet even masseren. Zo help je de doorbloeding weer op gang en kunnen de spieren zich 'resetten'. Wat tijgerbalsem of magnesiumolie verlicht de pijn eveneens.

Kramp in kuit, benen en / of voeten behandelen en voorkomen

Gedurende de nacht lig je relatief veel stil. Om kramp te voorkomen helpt het wanneer je, voordat je gaat slapen wat rek- en strekoefeningen doet.

Voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag is belangrijk om kramp te voorkomen. Blijf ook niet te lang in dezelfde houding staan of zitten, dit kan kramp uitlokken. Regelmatig een klein stukje lopen om je spieren te laten ontspannen en resetten is een goede manier om de doorbloeding op gang te houden.

Door een slechte interne vochthuishouding of slechte vochtbalans kun je last krijgen van kramp in de kuit, benen en / of voeten. Zorg er dus voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, met name tijdens en na het sporten. Drink geen suikerrijke sportdrankjes. Maak liever zelf je eigen sportdrank; heel simpel!

Sporten kan kramp veroorzaken

Te intensief sporten kan juist kramp veroorzaken. Tijdens of na het sporten is het belangrijk om goed op te warmen, te rekken en strekken en een goede cooling down te doen.

Zorg sowieso voor schoenen met een goede demping / vering, met name bij het hardlopen. Draag niet te lang hoge hakken of schoenen zonder ondersteuning, zoals slippers. Je schoenen, sokken en broek dienen niet te strak te zitten.

In de winter zul je je benen en voeten warm moeten houden wanneer je regelmatig krampaanvallen hebt. Neem in bed eventueel een kruik mee. Stimuleer de doorbloeding door een warm bad of wisseldouches.

Door je bureaustoel goed af te stellen, zodat je benen in een hoek van 90 graden staan, creëer je de best mogelijke doorbloeding; al blijft veel zitten niet bevorderlijk voor de doorbloeding.

Tip

Sommigen zweren bij een gek middel tegen kramp: zeep onder de dekens bij je voeten leggen. Een theorie over waarom dit werkt: kramp is een verzuring in de spieren. Om deze verzuring tegen te gaan, is er een base (de tegenhanger van een zuur) nodig. Zeep is een base en deze gaat verzuring tegen.

Voeding en supplementen

Een belangrijke oorzaak voor kramp in kuit, benen en voeten is een magnesium tekort. Magnesium ontspant namelijk de spiersamentrekkingen. Je kunt eventueel magnesium supplementen slikken.

Ook tekorten aan de vitaminen E, B- complex en D spelen een rol bij spierkrampen, evenals tekorten aan calcium, zink, kalium en natrium (alleen bij een natrium tekort).

Een goede voeding kan bijdragen tot verminderde krampaanvallen. Let daarom op een goede balans tussen omega 3 en 6. Bananen bevatten veel mineralen en zijn zeker na het sporten een goede manier om kramp te voorkomen. Ook tomaten werken preventief tegen kramp in kuit, benen en voeten.

Je kunt kiezen voor een dieet waarin verzuring van het lichaam wordt tegengegaan. Vermijd een crash dieet en overmatig alcoholgebruik. Spierkrampen zijn soms te wijten aan voedselintolerantie zoals die voor lactose en gluten.

Medicijnen en behandelmethodes

Bekijk met je huisarts eens goed je medicijngebruik. Bepaalde medicijnen kunnen spierkramp als bijwerking hebben of in de hand werken, zoals plaspillen (vochttekort) en bepaalde anticonceptie die je bloeddruk verhogen.

Er zijn ook medicijnen beschikbaar tegen kramp in kuit, benen en voeten. Hier kan de huisarts je ook verder bij helpen

Een fysiotherapeut kan veel betekenen voor patiënten die vaak last hebben van spierkrampen. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat de spieren in een ontspannen toestand komen. Eventueel adviseren zij steunkousen.

Aandoeningen die kramp in kuit, benen en voeten kunnen veroorzaken

Heb jeeen van de volgende aandoeningen? Dan kun je als bijkomend symptoom ook spierkrampen verwachten.

 • Restless legs syndroom
 • Etalagebenen
 • Gescheurde kuitspier
 • Shinsplint
 • Hernia
 • Trombose en spataderen. 40% van de mensen met spataderen heeft meer dan driemaal per week een krampaanval. Dit heeft te maken met een slechte doorbloeding
 • Na een knie-operatie of hernia-operatie
 • Spierziekten zoals m.s., neuropatische aandoeningen
 • Reuma, artrose, fibromyalgie
 • Diabetes, te lage bloedsuikerspiegel 
 • Hoge bloeddruk 
 • Hoog sensitiviteit

Tot slot heeft bijna de helft van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap wel eens last van kramp in de kuit.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders kunnen je onzeker maken. Veel mensen vinden ze ontsierend. Bij grotere plekken kun je er ook klachten van onde...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Granaatappelpitjes: de gezondheidsvoordelen op een rij

Granaatappelpitje­s­: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Granaatappelpitjes zijn een bron van antioxidanten, gezonde vitaminen en goede mineralen. Het is dus niet voor niets dat...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Toon meer (334)