Ontstoken teen of vinger? Dit kan je er zelf aan doen!

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk pijn doen. Wanneer je niet oppast, kan het wondje gaan ontsteken. Meestal zit zo'n wondje dicht bij de nagelriem van de teen of vinger. Soms gaat het ook om een ingegroeide teennagel. Je huid kan rood, ruw en gezwollen zijn of kan bijvoorbeeld kloppend aanvoelen of jeuken. Zeker een ontstoken grote teen kan veel pijn doen.

Je gebruikt natuurlijk constant je handen en voeten. Je handen komen regelmatig in aanraking met water gedurende de dag en je voeten zitten bekneld in je schoenen. Daardoor is het soms lastig voor zo'n ontstoken teen of vinger om goed te genezen.

Toch zijn er zeker trucjes om snel van dat zeurende plekje af te komen. In dit artikel vertellen wij je hoe je een ontsteking herkent, hoe je zo'n wondje kunt verzorgen en hoe je een ontsteking kunt voorkomen.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Herkenen van een ontstoken teen of vinger

Hoe herken je een ontstoken teen of vinger?

Als je vinger of teen rood is, gloeiend aanvoelt en als er eventueel vocht of pus uitkomt, dan is deze waarschijnlijk ontstoken. Bacteriën hebben zich dan gevestigd in het wondje.

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel (dus de huid) of van prikkels van buiten, bijvoorbeeld een bijtende stof die op de huid is gekomen of verbranding door de zon.

Een ontsteking is overigens niet hetzelfde als een infectie. Een ontsteking kan ook ontstaan door overbelasting (zoals bij R.S.I.) en een infectie niet. Vervolgens gaat je lichaam hard aan het werk om die ontsteking aan te pakken:

 1. De roodheid ontstaat doordat de bloedvaten verwijden en de doorbloeding versnelt.
 2. De warmte ontstaat door de witte bloedcellen die zeer actief zijn in het ontstoken gedeelte.
 3. De zwelling ontstaat door het weefselvocht dat vrijkomt.
 4. De pijnreceptoren worden 'geprikkeld' door de zwelling en door chemische stofjes in je lichaam.
Tip

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. RSI ontstaat door het herhaaldelijk maken van dezelfde beweging, waarbij spieren continue onder spanning staan en uiteindelijk spier- en gewrichtsklachten ontstaan.

Ontstoken teen of vinger door ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide nagel groeit een puntje van de nagel in het nagelbed. Eerst krijg je dan een wondje en het wondje kan gaan ontsteken. Vervolgens kan er zogenaamd 'wild vlees' (fibroom) ontstaan. Een ingegroeide teennagel komt vooral voor bij de grote teen en kan leiden tot een ontstoken grote teen, maar het kan ook voorkomen bij je andere tenen en zelfs bij de nagels van je vingers.

Indien je naar de huisarts gaat, kan die een watje aanbrengen onder de nagel, of een soort rubberen gootje. Zo kan de nagelpunt weer over het nagelbed heen groeien. Ook kan de huisarts het wild vlees aanstippen met zilvernitraat (hetzelfde spul waarmee wratten worden behandeld).

Wist je dat...

...vooral jongeren last hebben van ingegroeide teennagels?

Naar de huisarts met ontstoken vinger en teen

Wanneer naar de huisarts?

Als het plekje er na een paar dagen geel-groen uit gaat zien en de huid strak gaat staan, dan kun je beter naar de huisarts gaan. De huisarts kan op een steriele manier het vocht eruit laten lopen en je daarna een antibacteriële zalf met een ontstekingsremmend middel, zoals trekzalf, en/of antibiotica voorschrijven.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Ga nooit zelf aan de slag met een naald of door te knijpen! Dit kan de ontsteking verergeren. Ontstoken tenen of vingers zijn zeker niet hetzelfde als bij een blaar.

Nagelriemontsteking (fijt)

Fijt, ook wel Panaritium of Paronychia genoemd, is een ontsteking aan de nagelriem en het nagelbed (de nagelwal genoemd). Er hoopt dan pus op onder de huid (flegmone). Wanneer je dus bovenstaande signalen negeert, kan het zijn dat je hiermee te maken krijgt.

Als je vervolgens niets doet, kan de ontsteking uitwijken naar je botten, gewrichten of pezen, en deze aantasten. De pus kan immers geen kant op. Meestal ligt een bacterie of schimmel (Candida) hieraan ten grondslag.

Als je veel met je handen werkt is het goed om hier extra op te letten. Meestal is vuil de boosdoener. In eerste instantie zal er bijvoorbeeld een etterblaar ontstaan en zal de nagel donker en misvormd en uiteindelijk wit worden. In Nederland loopt het zo'n vaart niet vanwege de goede hygiëne. Maar wees er wel op tijd bij en bezoek je huisarts.

Wist je dat...

...je je nagelriemen nooit met je eigen nagels terug moet duwen? Hierdoor schuif je bacteriën van je eigen nagels naar de nagelwortel en heb je zo een ontstoken nagelriem te pakken.

Diabetes en reuma/ jicht

Voor mensen met diabetes is het belangrijk dat de voeten goed verzorgd worden, het liefst bij de pedicure of podotherapeut.Bloedvaten en zenuwen kunnen beschadigd raken bij diabetes. De doorbloeding werkt daardoor vaak minder goed en zo valt het soms niet op als er een wondje of ontsteking ontstaat. De ontsteking geneest vervolgens ook minder snel.

Bij reuma en jicht kunnen de gewrichten ontstoken zijn. De vingers en tenen kunnen dan naast rood en gezwollen, ook stijf aanvoelen. Bij een jichtaanval kunnen deze symptomen plotseling op komen zetten.

Ontstoken grote teen

Een ontstoken grote teen kan het gevolg zijn van een ingegroeide nagel. Bovendien is de kans het grootst dat je last gaat ondervinden van een ontstoken grote teen, dit ten opzichte van andere ontstoken tenen. 

Tijdens het lopen heeft je grote teen het meest te verwerken. Tijdens het hardlopen zal je dit het snelst ervaren. Ook kan hardlopen of kunnen verkeerde schoenen tot pijnlijke tenen leiden. Let hier zeker bij een ontstoken teen goed op.

Verzorging van een ontstoken teen of vinger

Verzorging van een ontstoken teen of vinger

Neem een sodabadje. Dit is de snelste manier om van je ontstoken teen of vinger af te komen. Laat je voet of hand weken in natuurzuivere soda (kan ook met zuiveringszout) of eventueel Biotex Groen. Dit werkt antibacterieel, dus hierdoor week je het wondje goed schoon.

Neem hiervoor een teiltje met ongeveer 1 liter gekookt water en los daarin 1 lepel soda of Biotex op. Wacht tot de temperatuur dragelijk is voor je voeten en blijf dan ongeveer 10 minuten met je voeten in het badje zitten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Probeer ongeveer driemaal daags je ontstoken vinger of teen in een sodabadje te weken. Het kan even prikken in het begin, maar je bent meestal binnen een paar dagen van de ontsteking af. Let op: Mensen met diabetes mogen geen sodabad nemen!

Hoe voorkom je ontstoken tenen of vingers?

Onderstaand een aantal handige tips om ontstoken tenen en vingers te voorkomen:

 • KnippenKnip je nagels goed af. Knip nagels recht af in plaats van rond en knip ze niet al te kort. Een goed tijdstip om je nagels te knippen is wanneer je net onder de douche vandaan komt omdat de dan vaak harde nagels wat zachter zijn.
 • Pedicure of manicureWanneer je vaker last hebt van ontstoken tenen of ontstoken vingers, is het wellicht een idee om langs een pedicure (voor je voeten) of manicure (voor je handen) te gaan. Een pedicure kan je bijvoorbeeld bij een ontstoken grote teen adviseren hoe je je nagels moet knippen. 
 • Te kleine schoenenDraag voor zover mogelijk schoenen die niet knellen, met name als je tenen krom zijn. Als het even kan, trek dan makkelijke schoenen aan of draag alleen sokken. Wanneer je voor je werk bepaalde schoenen aan moet, wissel deze dan af met meer comfortabele schoenen wanneer je niet aan het werk bent. Zo kun je ontstoken tenen voorkomen.
 • RustPeuter of bijt niet aan losse velletjes en trek niet aan loszittende nagelstukjes. Dit kan de boel verergeren.
 • Handen wassenWas je handen goed en regelmatig; minimaal 10 seconden per wasbeurt. Dit mag met koud water maar liefst wel met (verzorgende) handzeep. Was ook je vingers goed, ook onder je nagels en de nagelranden. Laat je vingertoppen bij het afspoelen naar beneden hangen. Droog je vingers en nagels goed af, liefst met een papieren doekje. Vergeet jezelf tijdens het douchen niet tussen je tenen te wassen en tussen je tenen ook goed af te drogen
 • Douchen en droogmaken Sommige mensen denken dat hun voeten onder de douche automatisch schoon worden door langs spoelend zeep, maar het is belangrijk om de tenen goed te wassen. Was je voeten goed tussen je tenen en neem de nagels ook mee. Vergeet daarna niet om je voeten goed af te drogen..
 • NagelversterkerJe kunt nagelversterker gebruiken (bijvoorbeeld in de vorm van goede nagellak) maar gebruik dan liever nagellakremover zonder aceton.
Tip

Wanneer je veel met je handen werkt, voor werk of hobby, bijvoorbeeld bij het klussen, in de tuin of het werken met chemische stoffen, let dan extra op je handen. Gebruik indien mogelijk handschoenen (die transpiratievocht opnemen) om je nagels en vingers te beschermen.

Nagels en voeding

Verkeerde voeding is meestal niet de oorzaak van ingegroeide nagels. Toch kan een tekort aan bepaalde vitamines en/of mineralen er mee te maken hebben.

Bij een tekort aan ijzer kan het zijn dat je nagels opkrullen of scheef groeien. Er bestaat dan een mogelijkheid dat de nagel in de huid groeit en vervolgens een ontstoken teen/vinger ontwikkelt. Probeer daarom altijd voldoende ijzer binnen te krijgen met vlees, groenten of peulvruchten.

Om sterke nagels te groeien kan gezonde voeding een positieve invloed hebben. De nagel bestaat uit keratine. Om deze stof aan te vullen kun je eiwitrijke voeding eten. Ook zijn de stoffen calcium, ijzer, zink en vitamine A en B belangrijk voor de aanmaak van gezonde en sterke nagels. Je haalt deze stoffen bijvoorbeeld uit eieren, melk, noten en pinda’s.

Ontstekingen voorkomen met voeding

Om je preventief te beschermen tegen ontstekingen kun je kijken naar bepaalde voedingsmiddelen.

Vul je voeding aan met omega 3 en kleurrijke groenten en fruit. Ook een scala aan specerijen, zoals kurkuma en gember, zijn van nature ontstekingsremmend.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Gebroken teen: symptomen en behandeling

Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus is een vervelende aandoening aan de voet waarbij de grote teen scheef staat. Hierdoor kun je last krijgen ...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'