Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus is een vervelende aandoening aan de voet waarbij de grote teen scheef staat. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei klachten. Wil je weten hoe de behandeling van deze aandoening verloopt en hoe je kunt zorgen dat de pijn minder erg wordt?

Laat je dan door ons informeren in dit artikel.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Hallux valgus is een standafwijking van de grote teen

Wat is hallux valgus?

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening. Naar schatting een op de vier Nederlanders krijgt ermee te maken.

Hallux betekent 'grote teen' in het Latijn en valgus betekent 'scheefstand naar buiten'. Het komt meestal bij één voet voor maar kan ook beide voeten betreffen.

Er is hierbij sprake van een standafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeentje staat wel recht maar de teen zelf wijkt af van diens rechte as en groeit scheef naar binnen over de andere tenen.

Hierdoor ontstaat bij het begin van de teen aan de zijkant van de voet een knobbel. Dit wordt ook wel een knok of een bunion genoemd.

Symptomen en klachten

Door de scheefstand zit de pijn voornamelijk in de kop van het aangetaste gewricht; aan de buitenkant van de voet, daar waar de knobbel zit. Soms hebben patiënten ook pijn in ruststand.

Het ongemakkelijke gevoel ontstaat doordat de knobbel en tenen bekneld raken. Met name de tweede teen komt in het gedrang wanneer je geen speciale schoenen draagt.

Dit kan leiden tot irritatie en jeuk. De huid kan rood en gezwollen raken en je kunt een doof, branderig gevoel hebben in je tenen, evenals kramp en tintelingen van de zenuwen in de tenen. Je hebt misschien moeite met lopen en bewegen en hebt snel vermoeide voeten.

Tip

Er zijn desondanks ook patiënten die geen pijn ervaren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Gevolgen op langere termijn

Uiteindelijk kunnen er ontstekingen ontstaan zoals een slijmbeursontsteking van de knobbel of een nagelwalontsteking. Je kunt verder last krijgen van zaken als ingegroeide teennagels, schimmelnagels (kalknagel), zwemmerseczeem (voetschimmel), zweetvoeten en eelt in de nagelwal.

Je kunt last krijgen van de gevolgen van hallux valgus doordat je anders gaat lopen om de pijn te 'ontlopen'. Wandelen en sporten worden daardoor lastiger. Het is ook erg lastig om goede en leuke schoenen te vinden. Veel mensen kampen met schaamte over hun voeten.

Sommige mensen hebben hallux valgus in combinatie met klauwtenen / hamertenen en een breedteprobleem van de voet.

Het is een progressieve aandoening; als je er niets aan doet wordt de scheefstand meestal erger en krijg je steeds meer klachten. Het middenvoetsbeentje kan bijvoorbeeld uit de kom raken en de andere tenen komen steeds meer in de verdrukking.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Oorzaken

Over de oorzaken is nog veel onduidelijk. Waarom de ene persoon er wel mee te maken heeft en een ander niet, daar zijn medici nog niet zeker over.

Het kan al op jonge leeftijd voorkomen. Op latere leeftijd zijn het vooral vrouwen die ermee te maken krijgen; 90% van de patiënten is vrouw. Bij mannen is de aandoening zeldzaam.

De aandoening is vaak een kwestie van aanleg. Het kan ook erfelijk zijn die je meekrijgt als aangeboren afwijking of die later in je leven de kop opsteekt. Een verkeerde voetstand, brede voorvoet, doorgezakte voetwreef, platvoeten, verkorte achillespees of afwikkeling van de voet kunnen bijdragen aan de scheefstand.

Hallux valgus kan ook ontstaan door het veelvuldig dragen van ongeschikt schoeisel, bijvoorbeeld te kleine schoenen, schoenen met een te krappe neus of hoge hakken. Bij stammen die permanent op blote voeten lopen komt het namelijk nauwelijks voor.

Tip

Heb je artrose of diabetes? Dan is de kans op het ontwikkelen van hallux valgus groter. Ook overgewicht kan de klachten verergeren.

röntgenfoto bevestigt diagnose

Behandeling

De diagnose wordt door de huisarts gesteld naar aanleiding van een lichamelijk onderzoek in combinatie met een röntgenfoto. Dit om een gebroken teen uit te sluiten.

Je zult vervolgens doorverwezen worden naar een podotherapeut. Deze kan je helpen aan speciale brede schoenen, eventueel met inlegzolen.

Gelukkig kun je de grote teen bij een lichte hallux valgus eenvoudig corrigeren en hiermee pijn en ongemak verminderen.

Dat kun je doen door behulp van specialisten corrigerende en beschermende producten aan te schaffen. Bijvoorbeeld teenspreiders, (kinesio)tape, een spalk, brace, gel of zogenoemde siliconen orthese. Deze voorkomen eveneens eeltpitvorming.

Een fysiotherapeut of manueel therapeut kan je verder helpen de beweeglijkheid van je voeten en tenen op een veilige manier te vergroten en bepaalde spieren te versterken. Rek- en strek oefeningen en blijven bewegen is goed voor de doorbloeding. Ook kan beweging helpen om gewicht te verliezen.

Als ondersteuning kun je eens kijken wat voetreflextherapie of -massage en acupunctuur voor je kunnen betekenen.

Operatieve ingreep

Afhankelijk van de ernst van de vergroeiing en de pijnklachten kan er ook een operatie worden uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Dit is dus geen cosmetische operatie.

Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 4000 mensen geopereerd aan een hallux valgus. Helaas wordt deze operatie niet altijd meer vergoed.

Wanneer beide voeten aangedaan zijn dan werkt het meestal het best om ze na elkaar te opereren, met twee tot vier weken tussen de operaties. Soms worden beide voeten tegelijk geopereerd maar niet alle ziekenhuizen bieden dit aan.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Bij milde hallux valgus wordt de chevron osteotomie toegepast; een operatie waarbij de knobbel aan de basis verwijderd wordt. Soms worden er schroefjes of plaatjes met schroefjes geplaatst om alles op z'n plek te houden.

De operatie vindt plaats in een uiterst steriele omgeving maar het risico op infecties bestaat alsnog.

Tip

Veel patiënten maken tegenwoordig gebruik van de minimaal invasieve methode (MIS), vanwege verminderd infectiegevaar.

Herstel operatie

Je kunt bij het herstel na een operatie nog veel pijn hebben en tintelingen of een doof gevoel hebben in tenen en voet. zes tot acht weken na de operatie wordt er ter controle weer een röntgenfoto gemaakt.

Het herstel / de revalidatie kan lang duren; ten minste zes weken maar eerder zo'n vier tot vijf maanden en soms zelfs een heel jaar. Het kan zijn dat je maandenlang op krukken moet lopen.

Lopen, sporten en activiteiten als autorijden blijven dan moeilijk uitvoerbaar. Toch is blijven bewegen in verband met de doorbloeding heel belangrijk.

Vaak heeft de patiënt veel baat bij een operatie. Maar een operatie geeft soms niet het gewenste effect geven. Dan groeit de teen (jaren later) weer terug in de scheefstand.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ontstoken teen of vinger?

Eerste hulp bij een ontstoken teen of vinger

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Gebroken teen: symptomen en behandeling

Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Ingegroeide teennagel verwijderen en behandelen

Een ingegroeide teennagel verwijderen is een klusje waar hygiëne, geduld en kennis van zaken voor nodig zijn. Je kunt da...

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Lees wat je gemist hebt

13514 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'