Slijmbeursontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd is een pijnlijke aandoening. Zo pijnlijk dat je haast niet meer kunt functioneren. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

De elleboog is een veelvoorkomende plaats voor slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs is een met vocht gevuld 'kussentje' dat op botten zit die uitsteken.

Een slijmbeurs zit tussen de pees en het gewricht en dient als bescherming, schokbreker en smeermiddel van je botten en gewrichten.

Slijmbeurzen zitten overal in je lichaam waar druk moet worden verdeeld of opgevangen. Je kunt dan denken aan je schouder, knie, scheenbeen, elleboog, heup, pols, achillespees en voet.

Symptomen van een slijmbeursontsteking

De klachten bestaan doorgaans uit een doffe tot vlammende pijn en een moeizaam functioneren van het betreffende lichaamsdeel. Bij een slijmbeursontsteking van je schouder of elleboog kun je bijvoorbeeld pijn voelen bij het heffen en draaien van je arm en bij zijwaarts tillen.

Vaak ontstaat er zwelling van de slijmbeurs door overmatig vocht. Er zit van nature gewrichtsvloeistof (synoviaal vocht) in je slijmbeurs, maar bij een ontsteking wordt het dikker en wordt er meer vocht geproduceerd. Je slijmbeurs loopt vol en wordt dan dik en pijnlijk. Spieren hebben minder ruimte en gaan dus ook zeer doen.

De betreffende plek kan rood zijn en warm aanvoelen door de ontstekingsreactie. De pijn kan uitstralen naar andere plekken. Ook in rust kun je last hebben van de pijn. Deze wordt bij het uitvoeren van bepaalde handelingen vaak erger.

Wist je dat...

...slijmbeurzen kunnen op meerdere plekken tegelijkertijd ontstoken raken.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

In de meeste gevallen is de oorzaak van een slijmbeursontsteking een mechanische beschadiging door overbelasting. Bijvoorbeeld door teveel wrijving van de pezen en botten in een korte tijd, of een plotselinge val of grote druk.

Maar ook een weekend lang plafonds witten of een sport uitoefenen die je normaal nooit doet kan leiden tot problemen.

Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan doordat je een bepaalde handeling of beweging extreem vaak herhaalt. Bijvoorbeeld lang in dezelfde houding zitten of staan, door werk achter de computer of in een fabriek of winkel.

De meest voorkomende slijmbeursontstekingen vinden plaats in schouders, ellebogen, knieën en voeten:

  • Je heupen raken vaak overbelast door hardlopen of door een beenlengteverschil
  • Je ellebogen kunnen geïrriteerd raken door er lang op te leunen
  • Je knieën raken vaak overbelast door veel gehurkt te zitten
  • Je achillespees en hiel kunnen ontstoken raken door veel op hakken te staan of aan intensief ballet te doen

Een slijmbeursontsteking aan je schouder valt onder een serie schouderklachten genaamd sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS).

Te weinig rust nemen en slijtage kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van een slijmbeursontsteking.

Naast bovenstaande factoren kan er ook sprake zijn van een bacteriële infectie. We spreken dan ook wel van een septische slijmbeursontsteking. Die kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een wondje of wespensteek.

Indien je lijdt aan een reumatische aandoening zoals reumatoïde artritis of jicht is het risico op een slijmbeursontsteking groter.

Ten slotte kan een vitamine B12 tekort ook een oorzaak zijn. Vitamine B12 is heel belangrijk voor talloze lichaamsfuncties, zoals voor een soepele werking van de zenuwbanen.

Bij een acute slijmbeursontsteking komt de pijn binnen een paar uur opzetten. Bij chronische slijmbeursontsteking wordt de pijn over een periode van soms wel maanden steeds erger. Je slijmbeurs en onderliggende pezen zijn dan blijvend ontstoken. De pijn gaat maar niet weg of steekt om de zoveel tijd steeds weer de kop op.

Een slijmbeursontsteking lijkt erg op een peesontsteking. In beide gevallen gaat het om overbelasting van je spieren. Deze aandoeningen komen vaak ook tegelijkertijd voor. Bij een slijmbeursontsteking is de pijn meestal dof en bij peesontsteking scherp.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...een slijmbeursontsteking in de elleboog vaak een studentenelleboog genoemd wordt? Dit komt vanwege een studeerhouding waarbij je veel op je elleboog leunt.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

Om tot de diagnose te komen zal je huisarts het gewricht onderzoeken en je medische geschiedenis kijken. Op basis van je klachten en lichamelijk onderzoek komt hij/zij dan tot een diagnose. In sommige gevallen noodzakelijk om een röntgenfoto, echo of MRI scan (magnetische scan) te laten maken.

Meestal geneest een slijmbeursontsteking vanzelf. Hoe lang het duurt voordat je hersteld bent is sterk afhankelijk van je klachten, de oorzaak, het tijdstip van ingrijpen, of een behandeling aanslaat en hoe je zelf met je lichaam omgaat. Het kan een paar weken tot een paar maanden duren.

Een coldpack tegen slijmbeursontsteking.

De eerste fase

In de eerste 48 uur un je de plek van de ontsteking koelen met ijs of een coldpack.

In de eerste 1 tot 3 weken is het vooral belangrijk dat de aangedane plek rust krijgt. Zaken zoals tillen, springen en hardlopen moeten dan absoluut vermeden worden.

Na de hoognodige periode van rust kun je het bewuste lichaamsdeel met lichte oefeningen weer bewegen, om verstijving te voorkomen.

Een chronische slijmbeursontsteking

Bij een chronische slijmbeursontsteking is een kijkoperatie of open operatie vaak noodzakelijk. Hierbij wordt de slijmbeurs schoongemaakt, het bot glad gemaakt, een eventuele peesscheur hersteld en in sommige gevallen wordt de slijmbeurs deels verwijderd.

Een operatie kan uiteraard complicaties en napijn met zich meebrengen. Patiënten die roken hebben hier beduidend meer kans op. Het herstel van zo'n ingreep kan 4 tot 6 weken duren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Pijnstillers worden voorgeschreven tegen slijmbeursontsteking.

Behandeling door de huisarts

Je arts zal je ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven indien gewenst. 

Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een orthopeed voor speciale steunzolen of een fysiotherapeut om je te helpen met bepaalde bewegingen. Ook kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden met sporttape of het aanbrengen van een brace.

Tip

Kijk uit met pijnstellers. Hierdoor voel je de pijn namelijk niet goed meer, waardoor je misschien bewust of onbewust toch weer verkeerde bewegingen gaat maken of de plek gaat overbelasten.

Alternatieve behandelmethoden

Shockwave therapie kan veel goeds betekenen. Dit is een hypermoderne methode tegen verkalking, waarbij gebruik wordt gemaakt van mechanische schokgolven. Deze therapie wordt door sommige verzekeraars vergoed bij een aanvullende verzekering.

Als dit alles geen verbetering brengt kun je kiezen voor cortison-injecties met corticosteroïden (bepaalde hormonen). Deze methodiek helpt echter niet bij iedereen, of helpt maar voor een korte tijd.

Ook kan het voorkomen dat deze behandelmethode na verloop van tijd minder goed of niet langer werkt. Daarnaast heb je kans op de volgende bijwerkingen: zwelling van je huid, jeuk en maagproblemen.

Wanneer je last hebt van een slijmbeursontsteking kun je ook baat hebben bij homeopathieacupunctuur, cupping (een massagetechniek met holle glazen bollen; een bindweefselmethode) of de moxa- en baunscheidtieren methode, hierbij worden je energiestroom en bloedcirculatie gestimuleerd.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Pijn in knie: oorzaken & behandelen van kniepijn

Pijn in je knie, de meest voorkomende oorzaken en behandeling

Pijn in je knie? Kniepijn komt eg vaak voor. Als je je dagelijkse handelingen doet worden je knieën al constant gebruikt...

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Jicht: oorzaken, symptomen en behandeling

Heb je last van aanvallen van gewrichtspijn? Wellicht heb je te maken met de gewrichtsaandoening jicht. in de volksmond ...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Peesontsteking schouder: oorzaak, symptomen en behandeling

Peesontsteking schouder: oorzaak, symptomen en behandeling

Een peesontsteking in de schouder is een gemene, hardnekkige blessure. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen ...

Frozen shoulder: klachten, behandeling en oefeningen

Frozen shoulder: klachten, behandeling en oefeningen

Een frozen shoulder, letterlijk 'bevroren schouder', is een pijnlijke aandoening aan de schouder. De klachten kunnen lan...

Lees wat je gemist hebt

13521 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'