Acupunctuur

Acupunctuur

Alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur worden steeds populairder. Ben jij benieuwd naar wat acupunctuur voor je kan betekenen?

Echte wetenschappelijke bewijzen dat acupunctuur gezondheidsproblemen verhelpt bestaan er nog niet. Er zijn zelfs wetenschappers die vinden dat acupunctuur een 'placebo-effect' heeft.

Ze beweren dat patiënten zo sterk geloven in de helende kracht van deze eeuwenoude traditie dat ze daardoor denken en voelen dat het werkt, terwijl er in werkelijkheid niets is genezen.

Ondanks dat er geen harde bewijzen zijn, zijn veel mensen wél overtuigd dat de kleine naaldjes een grote impact kunnen hebben op hun gezondheid.

Het voordeel van acupunctuur is dat het weinig tot geen bijwerkingen met zich meebrengt, in tegenstelling tot reguliere medicatie.

Een ander voordeel van alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur is dat het een goede invloed kan hebben op zowel je lichaam als je geest.

In dit artikel lees je alles over deze oosterse behandelmethode.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en Chinese filosofie. Het betekent letterlijk: 'naaldsteken'.

Minuscule roestvrijstalen 'hao tjen'-naalden worden bij een acupunctuurbehandeling in het onderhuidse bindweefsel gestoken, op zogenaamde 'acupunctuurpunten'.

De naaldjes worden zeer secuur ingebracht en blijven ongeveer 20 minuten zitten.

Betekenis van acupunctuur

Volgens de Chinese geneeskunde en - filosofie stroomt de levensenergie (chi of qi) door je lijf, door 12 meridianen en 8 extra meridianen (energiebanen), die leiden naar alle organen en lichaamsfuncties.

Je hebt bijvoorbeeld een long-meridiaan, een maag-meridiaan en een lever-meridiaan. De acupunctuurpunten liggen in de meridianen.

De Chinezen delen hun realiteit en ook de meridianen in in 2 vormen: Yin (vrouwelijk, het donkere) en Yang (mannelijk, het lichte). Deze zijn elkaars tegenpolen maar vullen elkaar ook aan.

De natuur en het lichaam bestaan uit 5 groepen: water, hout, aarde, vuur en metaal. Als de energie in je lichaam niet in balans is of geblokkeerd is, word je fysiek of emotioneel ziek.

Acupunctuur probeert het evenwicht te herstellen door de meridianen weer vrij te maken en yin en yang in balans te brengen. Met acupunctuur probeert men het natuurlijk genezend vermogen van het lichaam te activeren.

Oor-acupunctuur

Buiten de klassieke Chinese acupunctuur bestaat er ook oor-acupunctuur. In het oor zouden punten zitten die overeen komen met je organen. Door acupunctuur kunnen die organen gestimuleerd worden.

Oor-acupunctuur wordt op zichzelf toegepast, of in combinatie met de rest van het lichaam, ter versterking van de behandeling.

Er worden in het oor vaak ook 'verblijfsnaaldjes' gebruikt. Dit zijn hele kleine naaldjes die een week kunnen blijven zitten.

Acupunctuur toen en nu

Acupunctuur is een meer dan 2500 jaar oude traditie. Waarschijnlijk werden er voor de bronstijd naalden van botsplinters of steen gebruikt. Vanaf de bronstijd werden dit metalen naalden.

Vanaf 1800 kwam er door de koloniale tijd meer interesse voor niet-westerse culturen. Het zou echter nog tot de 20ste eeuw duren voordat men in het westen acupunctuur echt serieus ging nemen als geneeswijze.

Tegenwoordig is acupunctuur een belangrijke behandelmethode binnen de westerse alternatieve geneeskunde, al is het nog geen medisch erkend beroep.

Patiënten met pijnklachten en chronische ziektes zoals Parkinson worden ermee behandeld, maar er zijn ook veel mensen in behandeling die met (chronische) stress te maken hebben.

Momenteel wordt acupunctuur in China zelfs ingezet als onderdeel van een verdoving bij operaties.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Voordelen acupunctuur

Acupunctuur heeft veel voordelen. Zoals gezegd heeft het bijna geen bijwerkingen en wordt je gehele energiehuishouding aangepakt.

Verder werkt het preventief en herstellend, het verhoogt je weerstand en je pijngrens, en het geeft je meer levenslust.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Welke klachten kan acupunctuur verminderen?

Je kunt met werkelijk alle soorten klachten naar een acupuncturist.

Je kunt denken aan de behandeling van allergieën, reuma, migraine en gynaecologische klachten. Maar ook bij hyperventilatie, een burn-out, R.S.I., onvruchtbaarheid, A.D.H.D. en incontinentie kan acupunctuur een oplossing bieden.

Soms gaat het alleen om symptoombestrijding. Bijvoorbeeld bij een chronische ziekte. De ziekte zelf zal dan niet verdwijnen, maar je kunt er wellicht beter mee omgaan.

Na een operatie kan acupunctuur zorgen voor een voorspoediger herstel.

Ook als je geen duidelijke klachten hebt kan acupunctuur, net als een massage, je gewoon lekker laten voelen.

Afvallen met acupunctuur

Je kunt met overgewicht ook terecht bij de acupuncturist. Er wordt gekeken of alle organen goed (samen)werken en de behandeling zorgt voor een optimale spijsvertering en een goede energie-balans.

Dit helpt om ervoor te zorgen dat je niet steeds gaat compenseren door overmatig te eten.

In combinatie met goede voeding en voldoende beweging kun je hiermee zeker een positief resultaat boeken.

Stoppen met roken d.m.v. acupunctuur

Acupunctuur helpt je om te stoppen met roken door de ontwenningsverschijnselen te laten verminderen.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van oor-acupunctuur en zal je ongeveer 3 behandelingen in 4 weken ondergaan.

De long-energie wordt gestimuleerd en de gevoelens van onrust en irritatie worden minder. Het is uiteraard heel belangrijk dat je echt gemotiveerd bent om te stoppen.

Bijwerkingen?

Zoals gezegd zijn er weinig bijwerkingen. Je kunt last krijgen van een zweterig gevoel, duizeligheid en een strak gevoel in je spieren, of zwaar en vermoeide spieren.

Net als bij een massage kun je je vermoeid voelen naderhand. Dit is ook een teken dat afvalstoffen je lichaam verlaten.

Op zoek naar een acupuncturist

In Nederland kun je als arts acupunctuur beoefenen maar dit kan ook als niet-arts. Je kunt je als acupuncturist (arts of niet-arts) aansluiten bij een vereniging.

Als jouw acupuncturist is aangesloten bij zo'n vereniging, is de kans groter dat de behandeling deels door de zorgverzekeraar vergoed wordt (bij een aanvullende verzekering); al wordt de eigen bijdrage steeds hoger.

Je kunt wekelijks, maandelijks en jaarlijks naar een acupuncturist gaan. Dat bepaal je helemaal zelf.

Het is wel aan te raden om goed te kijken wat een verzekeraar kan vergoeden. Dit verschilt namelijk enorm per verzekeraar en pakket.

Het is erg belangrijk dat de behandeling wordt uitgevoerd door een erkende behandelaar. Anders kunnen er complicaties optreden, zoals beschadigde zenuwen, nabloedingen en infecties.

Bij niet-steriele naalden kun je zelfs besmet raken met het hepatitis-B virus. In Nederland zal dit gelukkig niet of nauwelijks voorkomen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Combinaties met andere (Chinese) geneeswijzen

Vaak wordt een acupunctuur-behandeling uitgevoerd in combinatie met andere behandelingen:

  • Laserbehandeling; toedienen van een laserlicht i.p.v. gebruik van naaldjes.
  • Elektro-acupunctuur. Gebruik van zwakke elektrische stroompjes die door de naaldjes gaan.
  • Kleine injecties in de acupunctuurpunten ('nat prikken').
  • Massagetechnieken als Shiatsu en acupressuur.
  • Bewegingstechnieken zoals Tai Chi en Qigong.
  • Moxa; dit is gedroogd bijvoetkruid. Dit kruid wordt verwarmd om zo nog meer energie op te wekken in het lichaam.
  • Kruidentherapie. Er wordt gebruik gemaakt van kruiden met temperatuur-eigenschappen om warmte of kou te stimuleren, en kruiden met bepaalde smaak-eigenschappen, zoals zoet of juist zout. Een kruidenpreparaat zou zorgen voor een balans tussen de yin en yang energiestromen.

Dry-needling

Fysiotherapeuten gebruiken soms ook naaldjes tijdens hun behandeling. Deze methode heet 'dry-needling'. Dit is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij dry-needling wordt geen vloeistof gebruikt en wordt er alleen oppervlakkig en plaatselijk geprikt in de zogenaamde 'triggerpoints' (vaak spieren) om deze te prikkelen en te laten ontspannen.

Acupunctuur maakt gebruik van meerdere naaldjes en richt zich op de gehele energie van het lichaam.

Kleine kinderen en acupunctuur

Ook kinderen en baby's kunnen baat hebben bij een behandeling.

Er worden dan nog dunnere naaldjes gebruikt en het kind kan gewoon op schoot blijven zitten. Of er wordt een laser gezet op de acupunctuurpunten.

Kinderen kunnen behandeld worden voor problemen met de luchtwegen, eczeem en darmklachten. Maar ook angsten, bedplassen, slecht eten en slecht slapen zijn redenen om een acupuncturist te bezoeken.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn; je zal er maar last van hebben. Pijn in het oor kan erg vervelend zijn en meestal krijg je het op een moment da...

Tai chi voor je gezondheid

Tai chi voor je gezondheid

Tai Chi kan je gezondheid verbeteren. Door veel mensen wordt deze op vechtkunst gebaseerde bewegingsvorm als zweverig ge...

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Oorontsteking behandeling

Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Dit is gelukkig lang niet altijd nodig. V...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

Lees wat je gemist hebt

13660 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'