Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn; je zal er maar last van hebben. Pijn in het oor kan erg vervelend zijn en meestal krijg je het op een moment dat het totaal niet uitkomt. Al zit je er natuurlijk nooit op te wachten. Gelukkig kun je er meestal snel iets tegen doen en het is ook slim om bij een verkoudheid snel te reageren, zodat het niet tot een oorontsteking kan komen.

Lees verder voor de eerste hulp bij oorpijn.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Het oor kun je onderverdelen in drie delen.

Het oor

Het oor bestaat uit een extern gedeelte (het uitwendige oor): de oorschelp en het oorkanaal. De gehoorgang loopt in een S-vorm omhoog. Hier bevinden zich kliertjes die oorsmeer afgeven. Het oorsmeer verzamelt vuil en stof en haartjes brengen dit langzaam naar buiten.

Vervolgens kom je bij het middenoor, met daarin het trommelvlies, dat trilt bij het ontvangen van geluiden. En een ruimte met 3 botjes (de kleinste in ons lichaam, genaamd: hamer, aambeeld en stijgbeugel) die ook bewegen als zij geluid ontvangen. Vanuit daar loopt de buis van Eustachius naar je keel. Dat buisje houdt de druk op je trommelvlies gelijkmatig.

Het binnenoor tenslotte bestaat uit kanalen en het zogenaamde vestibulum, die samen het evenwichtsorgaan vormen en versnellingen kunnen waarnemen. Verder bevindt zich in het binnenoor het slakkenhuis, waarin vloeistof zit... die ook weer trilt. In het slakkenhuis ligt een matje van 40.000 tot 60.000 trilhaartjes. Gehoorverlies (door ouderdom, of een te lang blootstaan aan hard geluid) komt o.a. door het afsterven van die trilhaartjes.

Hoe ontstaat oorpijn?

Er zijn verschillende soorten oorpijn, met verschillende oorzaken:

  • Pijn binnen in je oor. Je kunt daarbij ook een loopoor hebben. Kinderen hebben hier vaak last van. Het trommelvlies is dan licht beschadigd en er komt ontstekingsvocht uitlopen. Een loopoor is ook besmettelijk.
  • Je kunt pijn in je oorschelp hebben.
  • Pijn achter je oor, op de schedel, is een veel voorkomende klacht, met vervelende steken en pijnscheuten.
Tip

Sigarettenrook kan middenoorontsteking veroorzaken, met name bij kinderen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Verkoudheid als een van de oorzaken

Bij een verkoudheid of oorontsteking zwelt het slijmvlies op. Hierdoor wordt de buis van Eustachius dichtgedrukt en ontstaat er vochtophoping achter het trommelvlies. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Kinderen krijgen snel last van een middenoor-ontsteking en hebben daarbij soms ook koorts. Volwassenen hebben eerder last van ontstekingen aan het uitwendige oor.

Het kan ook voorkomen dat je oren door schilfers verstopt raken. Soms is een schimmel de oorzaak daarvoor. Meestal voel je dan een sterke jeuk.  Oorpijn heeft soms ook een andere onderliggende oorzaak. Je kunt bijvoorbeeld een aandoening hebben in je kaak of je achterste kiezen. Je kunt ook ontstoken amandelen hebben of een puistje in de uitwendige gehoorgang.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wat helpt er tegen pijn binnen in het oor?

Nog voor je een bezoekje brengt aan je huisarts, kun je zelf eventueel de volgende stappen uitvoeren:

  1. Neusspray Om het snot af te voeren. Hierdoor komt de opening van de Buis van Eustachius weer vrij. De druk van achter je oor gaat dan vrij snel weg. Gebruik neusdruppels sowieso niet vaker dan 3 keer per dag, en niet langer dan een week.
  2. Oordruppels Je kunt je trommelvlies die op spanning staat verzachten met olie. Meestal wordt hiervoor gewone olijfolie gebruikt.
  3. Pijnstiller Je kunt een pijnstiller innemen als de pijn hevig is, zodat je deze iets kunt onderdrukken. 
  4. Hydratatie Blijf voldoende drinken.
  5. Stomen Het helpt soms om stomen. Maak een pan heet water klaar en ga er met een handdoek boven je hoofd vlak boven zitten. Adem langzaam in door je neus en blaas uit door je mond. Pas op voor de hete stoom!
Tip

Bij kinderen is het verstandig om na een dag of 3 oorpijn even langs de huisarts te gaan. Bij volwassenen is het raadzaam om de huisarts te bezoeken als de pijn langer dan 2 weken aanhoudt. Als je vaak last hebt van oorpijn is het sowieso goed om dit met je huisarts te bespreken.

Pijn aan je oorschelp heeft meerdere oorzaken

Pijn in je oorschelp

Heb je last van de randen van je oorschelp? Vaak komt dat door beschadiging of ontsteking van je kraakbeen. Oorbellen en oorpiercings zijn meestal de oorzaak van zo'n ontsteking. Je kun hier ook last van hebben als je erop gelegen hebt terwijl je oor dubbel gevouwen was. Een tik op je oor kan ook een tijdje pijn doen. Meestal gaat het vanzelf weer over maar je kan ook naar de huisarts gaan voor een antibiotica-zalf. Ibuprofen werkt ook pijnstillend en enigszins ontstekingsremmend.

Uiteraard kun je last hebben van je oorbellen. De gaatjes die geprikt of geschoten zijn kunnen gaan ontsteken als er vuil bij komt. Regelmatig je oorbellen schoonmaken met ontsmettingsmiddel voorkomt normaal gesproken infecties, maar kan, als er al een ontsteking is, ook de wond irriteren waardoor het wondje langer openblijft.

Het beste werkt een milde antibacteriële zeep. Gekookt water met een theelepel zeezout kan ook een goede oplossing zijn. Er zijn speciale producten op de markt voor piercings die geschikt zijn voor reiniging van je oorbellen.

Heb je veel last van de ontsteking ga dan altijd naar een arts.

Je oren zitten dicht of verstopt zonder pijn

Vuil kan zich ophopen in de gehoorgang. Daardoor kan het voorkomen dat een prop ontstaat die je gehoorgang af dicht. Ga niet met wattenstokjes te ver je oor in! Dit kan (extra) beschadiging als gevolg hebben. Wattenstokjes zijn alleen bedoeld voor je oorschelp en eventueel het eerste stukje van het uitwendige oor.

Bij de huisarts kun je je oren laten uitspuiten. Dit is nagenoeg pijnloos en je kunt meteen weer beter horen.

Wist je dat...

...eigen oordruppels maken heel gemakkelijk is?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Pijn op de schedel net achter het oor

Je kan meerdere keren per dag last hebben van pijnlijke steken net achter je oor. Dit is geen oorpijn en is meestal ook geen ontsteking. Wat is het dan wel? De oorzaak van deze pijn bij het oor moet gezocht worden in stress/spanning en is zenuwpijn. Vaak is er sprake van een kleine beknelling of irritatie van spiertjes bij de zenuwbaan die daar loopt. Een manueel therapeut, chiropractor of osteopaat kan voor jouw hierbij de oplossing bieden.

Verstopte oren tijdens het vliegen kun je klaren door kauwgom te kauwen

Verstopte en pijnlijke oren tijdens een vliegreis

Als je oren zijn dicht geklapt tijdens een vliegreis is het mogelijk dat je ook veel minder hoort. Meestal gaan je oren vanzelf weer open als je een keer slikt. Wat je ook kunt proberen; beweeg je onderkaak van links naar rechts. Soms helpt dit ook de oren te openen.

Een andere tip: kauwgom kauwen! Dit wil ook nog weleens helpen om dichtklappende oren te voorkomen. De beweging van je kaak zorgt voor een open Buis van Eustachius. Andere oplossingen om het dichtklappen te voorkomen zijn oordopjes voor de vliegreis of plastic bekertjes tegen je oren houden terwijl je aan de afdaling gaat beginnen. Tja, dit laatste ziet er wel een beetje grappig uit.

Wat je ook kunt doen is je oren klaren. Je drukt met je vingers je neus dicht en probeert dan met redelijk wat kracht uit te blazen door je neus. Hierdoor gaat in de meeste gevallen de druk in je oren weer weg en zakt de pijn in je oren. Je hoort ook de omgevingsgeluiden weer duidelijk. Je oren klappen als het ware weer open.

Oorpijn voorkomen

Kijk uit als je gaat zwemmen. Chloor kan irriteren en zwembaden, maar ook recreatie-meertjes kunnen, zeker bij drukte, een broeinest van bacteriën zijn. Je kunt oordoppen indoen en niet onder water gaan als je snel last krijgt van oorpijn. Oordopjes moet je dan sowieso regelmatig schoonmaken in warm water met bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel.

Gebruik wattenstaafjes op een voorzichtige manier en ga hiermee niet te diep in het oor. Pulk ook niet overmatig in je oor. Wanneer je wel je oor aanraakt, zorg er dan voor dat je handen goed gewassen zijn.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk g...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor di...

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

We kennen allemaal de piep in het oor na een avondje stappen. Stel je voor dat die piep niet meer ophoudt. En dat je 's ...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je e...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Oorontsteking behandeling

Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Dit is gelukkig lang niet altijd nodig. V...

Lees wat je gemist hebt

13659 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'