Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk gevoel opleveren.

Bovendien hoor je je eigen stem, ademhaling en hartslag wel luid en duidelijk, maar geluiden van buitenaf nauwelijks. Die geluiden zijn gedempt.

Het lijkt wel alsof je hele hoofd vol zit. Misschien ga je er ook harder door praten. Hoe je verstopte oren verhelpen en voorkomen kunt lees je in dit artikel.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Bij een verstopt oor wordt de gehoorgang geblokkeerd

Verstopte oren door oorsmeer

Verstopte oren hebben meestal niets te maken met de kwaliteit van je gehoor maar worden vaak veroorzaakt door een blokkade van je gehoorgang.

De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 centimeter lang en eindigt bij je trommelvliezen.

Wanneer oorsmeer zich ophoopt in je oor kan het een propje vormen dat de gehoorgang afsluit. Verstopte oren verhelpen en voorkomen is dus belangrijk.

Oorsmeer wordt ook wel oorwas of cerumen genoemd. Het is een mengsel van talg, haartjes en afgestoten huidschilfers. Oorsmeer is een stroperige, kleverige, vette afscheiding. Het is meestal geel of bruin van kleur. Bij ouderen en Aziaten is de oorsmeer vaak droger en korrelig.

Wist je dat...

... het oorsmeer wordt aangemaakt door 1000 tot 2000 kliertjes in het buitenste gedeelte van je gehoorgang? Oorsmeer is belangrijk voor je oor en zeker niet onhygiënisch. Het beschermt je gehoorgang en houd je trommelvlies soepel. 

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren zijn meestal tijdelijk, maar soms kan de aandoening maanden duren. Snel verstopte oren verhelpen is belangrijk en wel zo prettig.

Heb je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes? Ga dan niet op eigen houtje experimenteren met het schoonmaken van je oren! Ga altijd naar je huisarts.

Anders dan je misschien denkt is het niet verstandig om met een wattenstokje in je oor te lopen wroeten. Door het gebruik van wattenstaafjes wordt het oorsmeer juist vaak terug je oor in geduwd. 

Het beste is om je verstopte oren uit te laten spuiten bij de huisarts. Heb je daar geen tijd voor dan kun je de aandoening eventueel ook verhelpen door ze zelf te reinigen. Deze methode kan ook een goede voorbereiding zijn op een behandeling bij je huisarts.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...je hoeft met wattenstaafjes enkel het zichtbare oorsmeer weg te halen.

De reinigingsmethode

Je kunt je eigen soda oplossing maken: neem een theelepel huishoudsoda of baking soda en los dit op in een glas lauw water. Ga op je zij liggen en laat nu het verstopte oor voldruppelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een pipetje of theelepeltje, terwijl je op je andere oor ligt.

Laat het mengsel ongeveer een minuut intrekken. Daarna vang je het de soda-oplossing op in een bakje terwijl je het uit je oor laat lopen. Maak je oren voorzichtig droog. Behandel nu je andere oor indien nodig.

Ditzelfde principe werkt ook goed met olie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, babyolie of amandelolie.

Druppel drie keer per dag een paar druppeltjes in je oor. Hiermee maak je het oorsmeerpropje week. Je kunt je oor eventueel tijdelijk afsluiten met een nat watje om de olie in te laten trekken. Spoel na met lauw water.

Ten slotte kun je ook stomen boven een bak heet water om het propje oorsmeer los te weken met de damp.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Blijven je oren verstopt of komt de verstopping steeds weer terug? Ga dan langs je huisarts voor nader onderzoek.

Oordruppels als preventiemiddel tegen oorpropjes

Verstopte oren voorkomen

Na verloop van tijd kan er zich altijd weer een nieuw oorsmeerpropje vormen in je oor.

Je kunt daarom ook verstopte oren verhelpen door je oren preventief schoon te maken met oordruppels. Gebruik geen neusdruppels voor je oren.

Heb je veel haargroei in je gehoorgang? Dan kan je oor ook eerder verstopt raken. Trim in dat geval je oorhaartjes.

Oordopjes om beter te slapen of voor gehoorbescherming, oortelefoons, inner-ear systemen voor muzikanten maar ook gehoortoestellen raken snel verstopt met oorsmeer. Probeer ze schoon te houden met ontsmettingsalcohol of een speciale schoonmaakvloeistof.

Tip

Was je oren altijd goed na wanneer je zeep of shampoo gebruikt.

Bijkomende klachten bij verstopte oren

Bij verstopte oren kun je druk op je oor voelen. Na het zwemmen of douchen zul je daar misschien nog meer last van hebben, omdat het propje dan vocht opneemt en opzwelt.

Duizeligheid is een bekende klacht bij verstopte oren. Ook kun je meer moeite hebben met het bewaren van je evenwicht en kun je je instabiel voelen. Oorsuizen, een pieptoon horen of een 'poppend' geluid horen zijn ook bekende klachten.

Bij verstopte oren kun je klachten hebben als oorpijn, hoofdpijn of migraine en jeuk in je oren. Verkoudheid, griep, koorts, oorontsteking en ontsteking van je holtes zijn eveneens klachten die in combinatie met verstopte oren voorkomen.

Wist je dat...

...het een mythe is dat je oren blijven doorgroeien? Het kraakbeen in je oren verliest in de loop der jaren elasticiteit. Zwaartekracht zorgt er vervolgens door dat je oor wat meer gaat hangen en daardoor groter oogt.  

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Verschillende oorzaken

Ophoping van oorsmeer door gebruik van een wattenstokje of bijvoorbeeld door oordopjes is meestal de oorzaak van de verstopte oren.

Je kunt ook last hebben van overmatig oorsmeer. Er wordt dan meer oorsmeer geproduceerd dan er kan worden afgevoerd. 

Wist je dat...

...wanneer je ouder wordt wordt je oorsmeer stugger en wordt het minder makkelijk afgevoerd.

Verkoudheid kan leiden tot verstopte oren

Bij of na een verkoudheid en/of griep raken je holtes verstopt en soms ook ontstoken. Dit kan ook je oren doen laten verstoppen.

Bij de ziekte van menière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor, waardoor je last kunt krijgen van dichtzittende oren, tinnitus (oorsuizen) en zelfs gehoorverlies aan één of beide oren.

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van verstopte oren. Doordat er dan meer bloed wordt rondgepompt, wordt het slijmvlies van de luchtwegen beter doorbloed en zwelt dit wat op, waardoor de luchtwegen worden vernauwd. Daardoor lijken de neus en oren soms verstopt.

Je oren kunnen eveneens dichtslaan bij intensief sporten of andere zware fysieke spanning. Door de verzuring van je lichaam kan de trilling van de geluidsgolven in je binnenoor niet meer goed worden omgezet in elektrische signalen naar ej hersenen. Vrijwel al het bloed, dus ook bijna alle zuurstof wordt naar je spieren gestuurd.

Bij hoogteverschillen zoals bij vliegen, of bijvoorbeeld tijdens het duiken kan er een drukverschil rondom je trommelvlies ontstaan. Gapen, slikken en kauwen zijn dan manieren om je oren te 'klaren'.

Ook een teveel aan stress blijkt bij te kunnen dragen aan verstopte oren: je produceert dan meer oorsmeer, er ontstaat kaakspanning en lichte hyperventilatie. Deze zaken kunnen je oren doen dichtslaan.

Een andere belangrijke reden voor verstopte oren is dat de buis van Eustachius, die het middenoor met de keelholte verbindt, langdurig verstopt raakt. Dit is dus iets anders dan dat je gehoorgang verstopt zit met een propje oorsmeer. Je verstopte oren verhelpen is dan niet zo makkelijk. Je huisarts zal je hier meer over kunnen vertellen.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn; je zal er maar last van hebben. Pijn in het oor kan erg vervelend zijn en meestal krijg je het op een moment da...

Griep

Griep symptomen herkenen en behandelen met deze tips

De griep is een vervelend virus, dat eigenlijk elke herfst en winter weer opduikt. Hoesten, rillingen en spierpijn, wie ...

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

We kennen allemaal de piep in het oor na een avondje stappen. Stel je voor dat die piep niet meer ophoudt. En dat je 's ...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Oorontsteking behandeling

Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Dit is gelukkig lang niet altijd nodig. V...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

Lees wat je gemist hebt

13709 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'