Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk gevoel opleveren. Bovendien hoor je je eigen stem, ademhaling en hartslag wel luid en duidelijk maar geluiden van buitenaf nauwelijks. Die geluiden zijn gedempt. Het lijkt wel alsof je hele hoofd vol zit. Misschien ga je er ook harder door praten.

Hoe je verstopte oren verhelpen en voorkomen kunt lees je in dit artikel.

Bij een verstopt oor wordt de gehoorgang geblokkeerd

Verstopte oren door oorsmeer

Verstopte oren hebben meestal niets te maken met de kwaliteit van je gehoor maar worden vaak veroorzaakt door een blokkade van je gehoorgang. De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 centimeter lang en eindigt bij de trommelvliezen. Wanneer oorsmeer zich gaat ophopen in je oor kan het een propje vormen dat de gehoorgang afsluit. Verstopte oren verhelpen en voorkomen is dus belangrijk.

Oorsmeer wordt ook wel oorwas of cerumen genoemd. Het is een mengsel van talg, haartjes en afgestoten huidschilfers. Oorsmeer is een stroperige, kleverige, vette afscheiding. Het is meestal geel of bruin van kleur. Bij ouderen en Aziaten is de oorsmeer vaak droger en korrelig.

Wist je dat...

... het oorsmeer wordt aangemaakt door 1000-2000 kliertjes in het buitenste gedeelte van je gehoorgang? Oorsmeer is belangrijk voor het oor en zeker niet onhygiënisch. Het beschermt de gehoorgang en houdt het trommelvlies soepel. 

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren hebben is meestal tijdelijk maar het kan ook maanden duren. Snel verstopte oren verhelpen is belangrijk en wel zo prettig. Heb je een gaatje in je trommelvlies of trommelvliesbuisjes? Ga dan niet op eigen houtje experimenteren met het schoonmaken van je oren! Ga altijd naar je huisarts.

Anders dan je misschien denkt is het niet verstandig om met een wattenstokje in je oor te lopen wroeten. Door het gebruik van wattenstaafjes wordt het oorsmeer juist vaak terug je oor in geduwd. Je hoeft alleen het zichtbare oorsmeer weg te halen.

Het beste is om je verstopte oren uit te laten spuiten bij de huisarts. Heb je daar geen tijd voor dan kun je eventueel ook verstopte oren verhelpen door ze zelf te reinigen. Deze methode kan ook een goede voorbereiding zijn op de behandeling bij de huisarts.

De reinigingsmethode

Je kunt je eigen soda oplossing maken: neem een theelepel huishoud soda of baking soda en los deze op in een glas lauw water. Ga op je zij liggen en laat nu het verstopte oor voldruppelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een pipetje of theelepeltje, terwijl je op je andere oor ligt.

Laat het mengsel ongeveer een minuut in het oor intrekken. Daarna vang je het water op in een bakje terwijl je het uit je oor laat lopen. Maak je oren voorzichtig droog. Behandel nu je andere oor indien nodig.

Ditzelfde principe werkt ook goed met olie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie, babyolie of amandelolie. Druppel 3 keer per dag een paar druppeltjes in je oor. Hiermee maak je het oorsmeerpropje week. Je kunt je oor eventueel tijdelijk afsluiten met een nat watje om de olie in te laten trekken. Spoel na met lauw water.

Ten slotte kun je ook stomen boven een bak heet water om het propje oorsmeer los te weken met de damp.

Tip

Blijven je oren verstopt of komt de verstopping steeds weer terug? Ga dan langs de huisarts voor nader onderzoek.

Oordruppels als preventiemiddel tegen oorpropjes

Verstopte oren voorkomen

Na verloop van tijd kan er zich altijd weer een nieuw oorsmeerpropje vormen in je oor. Je kunt daarom ook verstopte oren verhelpen door je oren preventief schoon te maken met oordruppels. Gebruik geen neusdruppels voor je oren.

Heb je veel haargroei in je gehoorgang? Het oor raakt dan ook eerder verstopt. Trim in dat geval je oorhaartjes.

Oordopjes om beter te slapen of voor gehoorbescherming, oordopjes voor geluidssystemen zoals mobiele telefoon, inner-ear systemen voor muzikanten maar ook gehoortoestellen raken snel verstopt met oorsmeer. Probeer ze schoon te houden met ontsmettingsalcohol of speciale schoonmaakvloeistof.

Was je oren altijd goed na wanneer je zeep of shampoo gebruikt.

Bijkomende klachten bij verstopte oren

Bij verstopte oren kun je druk op je oor voelen. Na het zwemmen of douchen zul je daar misschien nog meer last van hebben omdat het propje dan vocht opneemt en opzwelt.

Duizeligheid is een bekende klacht bij verstopte oren. Ook kun je meer moeite hebben met evenwicht bewaren of je instabiel voelen. Oorsuizen, een pieptoon horen of een 'poppend' geluid horen zijn ook bekende klachten.

Bij verstopte oren kun je klachten hebben als oorpijn, hoofdpijn of migraine en jeuk in je oren. Verkoudheid, griep, koorts, oorontsteking en ontsteking van je holtes zijn eveneens klachten die in combinatie met verstopte oren voorkomen.

Wist je dat...

...het een mythe is dat je oren blijven doorgroeien? Het kraakbeen in je oren verliest in de loop der jaren elasticiteit. Zwaartekracht zorgt er vervolgens door dat je oor wat meer gaat hangen en daardoor groter oogt.  

Verschillende oorzaken

Ophoping van oorsmeer door gebruik van een wattenstokje of bijvoorbeeld door oordopjes is meestal de oorzaak van de verstopte oren. Je kunt ook last hebben van overmatig oorsmeer. Er wordt dan meer oorsmeer geproduceerd dan er kan worden afgevoerd. Wanneer we ouder worden wordt het oorsmeer stugger en wordt het minder makkelijk afgevoerd.

Verkoudheid kan leiden tot verstopte oren

Bij of na een verkoudheid en/of griep raken je holtes verstopt en soms ook ontstoken. Dit kan ook je oren doen laten verstoppen.

Bij de ziekte van menière is er sprake van een niet goed werkend binnenoor, waardoor je last kunt krijgen van dichtzittende oren, tinnitus (oorsuizen) en zelfs gehoorverlies aan één of beide oren.

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van verstopte oren. Doordat er meer bloed wordt rondgepompt, wordt het slijmvlies van de luchtwegen meer doorbloed en zwelt dit wat op, waardoor de luchtwegen worden vernauwd. Daardoor lijken de neus en oren soms verstopt.

Je oren kunnen eveneens dichtslaan bij intensief sporten of andere zware fysieke spanning. Door de verzuring van het lichaam kan de trilling van de geluidsgolven in het binnenoor niet meer goed worden omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Vrijwel al het bloed, dus ook vrijwel alle zuurstof wordt naar de spieren gestuurd.'

Bij hoogteverschillen zoals bij vliegen, of bijvoorbeeld tijdens het duiken kan er een drukverschil rondom het trommelvlies ontstaan. Gapen, slikken en kauwen zijn dan manieren om je oren te 'klaren'.

Ook een teveel aan stress blijkt bij te kunnen dragen aan verstopte oren: je produceert dan bijvoorbeeld meer oorsmeer, er ontstaat kaakspanning en lichte hyperventilatie. Deze zaken kunnen je oren doen dichtslaan.

Een andere belangrijke reden voor verstopte oren is dat de buis van Eustachius, die het middenoor met de keelholte verbindt, langdurig verstopt raakt. Dit is dus iets anders dan dat je gehoorgang verstopt zit met een propje oorsmeer. Je verstopte oren verhelpen is dan niet zo makkelijk. Je huisarts zal je hier meer over kunnen vertellen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Stijve nek verhelpen en voorkomen

Stijve nek verhelpen en voorkomen

Wil jij een stijve nek verhelpen en voorkomen? Een pijnlijke en stijve nek is een veelvoorkomend probleem. Het lijkt een...

Buikkrampen verhelpen

Buikkrampen verhelpen

Wil je weten hoe je buikkrampen verhelpen kunt? Last hebben van buikkrampen is een veelvoorkomende aandoening. Wanneer j...

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur t...

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een oncomfortabel gevoel in je maag dat vaak gepaard gaat met (het gevoel te moeten) overgeven. Maar di...

Toon meer (48)
Volg ons