Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Dit is gelukkig lang niet altijd nodig. Vaak is je lichaam namelijk goed zelf in staat om van deze vervelende aandoening te herstellen.

Er zijn verschillende manieren om je lichaam bij dit herstel te ondersteunen. In dit artikel lees je alles over de mogelijke behandelingen van een oorontsteking.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Het oor bestaat uit drie delen

Het oor

Je oor bestaat uit drie delen: je buitenoor, middenoor en binnenoor. Je buitenoor bestaat uit je oorschelp en gehoorgang. Wat meer naar binnen ligt je middenoor.

Hier bevindt zich je trommelholte, die in verbinding staat met je keelholte via de buis van Eustachius. Je binnenoor bestaat uit je evenwichtsorgaan en slakkenhuis.

Hoe ontstaat een oorontsteking?

In het geval van een oorontsteking is meestal je middenoor dat ontstoken geraakt. Door verkoudheid ontstaat er een vochtophoping in je trommelholte. Doordat de buis van Eustachius niet optimaal werkt, kan het vocht je oor niet verlaten. Dit zorgt voor ontsteking van het weefsel.

Door het opgehoopte vocht ontstaat er een drukverschil. Dit veroorzaakt de pijn die je bij een oorontsteking ervaart. Het geeft een dof, zeurend gevoel binnenin je oor.

Er zijn twee soorten oorontstekingen: acuut en chronisch. Een acute oorontsteking ontstaat plotseling en houdt minder dan drie weken aan. Deze variant komt vaak voor bij kinderen.

Als een acute oorontsteking blijft aanhouden is er sprake van chronische oorontsteking. Hierbij zal de pijn aanzienlijk minder zijn, maar je zult meer last ervaren van jeuk bij je oor. 

Tip

Vermoed je dat je last hebt van een chronische oorontsteking? Vraag dan advies aan je huisarts.

Behandeling van een oorontsteking

In de meeste gevallen zal de ontsteking vanzelf overgaan. Je lichaam is doorgaans sterk genoeg om de infectie te overwinnen.

Blijven de klachten aan houden? Dan kan het zinvol zijn om de aandoening te behandelen.

Een goede behandeling helpt je snel van je klachten af en zorgt ervoor dat de ontsteking niet terugkeert. Dit heeft overigens wel wat tijd nodig. Denk hierbij aan ongeveer acht dagen.

Geeft de ontsteking erg veel klachten, zoals moeizaam slapen of intense pijn? Dan kunnen er eventueel medicijnen of natuurlijke middelen worden gebruikt om de pijn te verlichten of om het genezingsproces te versnellen.

Helpen deze middelen niet? Of keert de ontsteking vaak terug? Dan kan je arts concluderen dat het plaatsen van een buisje of een operatie de oplossing kan zijn. Gelukkig is dit niet vaak nodig.

De volgende hulpmiddelen worden doorgaans gebruikt bij het behandelen van een oorontsteking.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
oorontsteking verhelpen met druppels

Oordruppels

Medicatie in de vorm van druppels zijn relatief gebruikelijk. Heb je problemen met je trommelvlies? Overleg dan eerst met je huisarts of het veilig is om oordruppels te gebruiken. 

Bewaar je oordruppels op kamertemperatuur. Te koude druppels kunnen namelijk duizeligheid veroorzaken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Gebruik druppels enkel op voorschrift van je (huis)arts.

Neusdruppels

Bij de drogist kun je neusdruppels kopen die de zwelling van je neusslijmvlies verminderen. Hierdoor gaat de verbinding tussen je neus- en keelholte en middenoor weer openstaan. Zo kan het ontstekingsvocht weglopen en zullen je klachten verminderen.

Oorontsteking behandelen met natuurlijke middelen

Veel mensen kiezen voor medicatie om van hun oorontsteking af te komen. Wil je de aandoening liever verhelpen met natuurlijke middelen? Probeer dan eens om de pijn te verzachten met olijfolie. Naast olie in je oor kan ook warmte zeer heilzaam werken.

Warm kompres

Het is aan te raden om je oor warm te houden tijdens een oorontsteking, om zo het oorsmeer zachter te maken. Ook biedt warmte ontspanning en verzachting van de pijn. Daarnaast draagt het bij aan versnelde werking van het ontstekingsproces, waardoor je eerder klachtenvrij bent.

Een kruik kan helpen bij het oorsmeer zacht he maken

Je kunt je oor opwarmen door gebruik te maken van een kruik met warm water. Pas op dat je de waterkruik niet te heet maakt.

Let vooral goed op de temperatuur als je een kruik maakt voor (jonge) kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om de waterkruik in een handdoek te wikkelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Wil je er zeker van zijn dat je kruik niet te warm is? Test dan eerst zelf hoe warm de waterkruik aanvoelt door deze (voorzichtig!) tegen je eigen huid aan te houden. 

Warme douche

Door de ontstane druk in je oor kun je veel pijn ervaren. Een warme, stomende douche kan verzachtend werken en het oorsmeer los maken.

Wanneer het ontstekingsvocht verdwijnt, zal de druk op je oor lager worden waardoor de pijn zal afnemen.

Wanneer is een operatie nodig?

Als een middenoorontsteking niet overgaat of steeds terug komt, is er sprake van een chronische oorontsteking. In dat geval is het verstandig om advies te vragen aan je huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de KNO(keel, neus, oor)-arts .

De KNO-arts zal beslissen welke vervolgstappen nodig zijn om je oorontsteking te behandelen. Een van de meest voorkomende behandelingen is het plaatsen van een “buisje”. Dit buisje zorgt voor verbinding tussen je middenoor en gehoorgang.

Door het plaatsen van een buisje wordt de functie van de buis van Eustachius voor een deel overgenomen. Dit buisje verkleint de kans op vochtophoping en bacteriën in jemiddenoor. Hierdoor wordt de kans op een terugkerende oorontsteking verminderd.

Als het plaatsen van een buisje de oorontsteking niet verhelpt, is er mogelijk een ooroperatie nodig. Bij deze operatie wordt je gehele oor vrijgemaakt van vuil en ontstekingsvocht. Of je in aanmerking komt voor een ooroperatie, zal worden bepaald door je KNO-arts.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn; je zal er maar last van hebben. Pijn in het oor kan erg vervelend zijn en meestal krijg je het op een moment da...

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk g...

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

Tinnitus (oorsuizen): oorzaak & behandeling

We kennen allemaal de piep in het oor na een avondje stappen. Stel je voor dat die piep niet meer ophoudt. En dat je 's ...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je e...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Lees wat je gemist hebt

13531 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'