Oorontsteking behandeling

Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Maar vaak kan ons lichaam deze vervelende aandoening ook prima zelf oplossen.

Er zijn verschillende manieren om je lichaam bij het herstel te ondersteunen.

Welke behandelmethodes zijn er eigenlijk?

En wat kun je zelf doen om weer beter te worden?

Lees hier alles over de oorontsteking behandeling.

Hoe ontstaat oorontsteking?

Een goede oorontsteking behandeling is erg belangrijk om schade aan het gehoor te voorkomen. Maar hoe loop je deze ontsteking eigenlijk op?

Ons oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Het buitenoor houdt de oorschelp en de gehoorgang in. Wat meer naar binnen ligt het middenoor. Hier bevindt zich de trommelholte, die in verbinding staat met de keelholte via de buis van Eustachius. Het binnenoor bestaat uit ons evenwichtsorgaan en het slakkenhuis.

In het geval van oorontsteking is meestal het middenoor ontstoken geraakt. Door verkoudheid ontstaat er vochtophoping in de trommelholte. Doordat de buis van Eustachius niet optimaal werkt, kan het vocht het oor niet verlaten.

Dit zorgt voor ontsteking van het weefsel.

Door het opgehoopte vocht ontstaat er een drukverschil. Dit veroorzaakt de pijn die je bij een oorontsteking ervaart. Het geeft een dof, zeurend gevoel binnenin het oor.

Er zijn twee soorten oorontstekingen: acuut en chronisch.

Acute oorontsteking ontstaat plotseling en houdt minder dan drie weken aan. Deze variant komt vaak voor bij kinderen.

Als een acute oorontsteking blijft aanhouden is er sprake van chronische oorontsteking. Hierbij zal de pijn aanzienlijk minder zijn, maar je zult meer last ervaren van jeuk bij het oor.

Vermoed je een chronische ontsteking? Vraag dan advies aan de huisarts.

Lees ook: Verstopte oren verhelpen

Oorontsteking behandeling

Een goede oorontsteking behandeling helpt je snel van je klachten af en zorgt ervoor dat de ontsteking niet terugkeert. In de meeste gevallen zal de ontsteking echter vanzelf overgaan.

Je lichaam is doorgaans sterk genoeg om de infectie te overwinnen.

Dit heeft overigens wel wat tijd nodig. Denk hierbij aan ongeveer acht dagen.

Geeft de ontsteking erg veel klachten, zoals moeizaam slapen of intense pijn? Dan kunnen er eventueel medicijnen of natuurlijke middelen worden gebruikt om de pijn te verlichten of om het genezingsproces te versnellen.

Helpen deze middelen niet? Of keert de ontsteking vaak terug? Dan kan de arts concluderen dat het plaatsen van een buisje of een operatie de oplossing kan zijn.

Gelukkig is dit niet vaak nodig. Welke medicatie wordt doorgaans voor een oorontsteking behandeling gebruikt?

Oorontsteking behandelen met medicijnen

Soms is tijdens de behandeling de hulp van medicatie nodig. Vaak helpt dit tegen de pijn en ondersteunt dit het herstel van het ontstoken weefsel.

Bij pijnklachten kan paracetamol worden gebruikt voor verlichting. Bij de drogist of apotheek kun je vragen naar de juiste dosering en de juiste vorm (drankje, tablet of zetpil).

Helpt deze pijnstilling onvoldoende? Overleg dan met je arts of je een middel op basis van ibuprofen mag gebruiken.

Ook is er medicatie in de vorm van druppels verkrijgbaar.

Neusdruppels

Bij de drogist kun je neusdruppels kopen die de zwelling van het neusslijmvlies verminderen. Hierdoor gaat de verbinding tussen je neus- en keelholte en je middenoor weer openstaan. Zo kan het ontstekingsvocht weglopen.

Deze druppels mag je maximaal drie keer per dag gebruiken en niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Oordruppels

Voor de bestrijding van een oorontsteking met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt.

Doe dit alleen op voorschrift van een arts!

Oorontsteking behandelen met natuurlijke middelen

Als eerste keuze neemt men vaak medicijnen om een oorontsteking te behandelen. Wil je dit liever verhelpen met natuurlijke middelen? Dan is olijfolie de redder in nood.

Olijfolie maakt het oorsmeer namelijk zachter, waardoor je het gemakkelijker uit je oor krijgt. Hierdoor kan ook het opgehoopte vocht uit het oor lopen.

Warm de olie op tot lichaamstemperatuur (37 graden Celsius) voor het beste resultaat.

Probeer na het opwarmen eerst een paar druppels op je hand, om de temperatuur en eventuele allergische reacties te testen.

Laat vervolgens enkele druppels in de gehoorgang lopen. Houd hierna je hoofd ongeveer tien minuten gekanteld, zodat de olie in het oorsmeer kan trekken.

Het oorsmeer zal van één keer druppelen niet gelijk zacht genoeg worden. Herhaal het druppelen daarom 2 tot 3 keer per dag, over een periode van vijf dagen.

Door de vochtophoping vindt er ook bacteriële groei plaats in het oor. Om dit te bestrijden, kun je verschillende oliën met een anti bacteriële werking toevoegen aan de verwarmde olijfolie. Ongeveer 4 druppels is hierbij genoeg.

Je kunt hiervoor de volgende oliën gebruiken:

  • Eucalyptusolie
  • Knoflookolie
  • Lavendelolie, wat ook veilig te gebruiken is bij kinderen
  • Oregano-olie
  • Sint Janskruidolie

Naast oliën kan ook warmte zeer heilzaam werken. Dit kun je gebruiken via een kompres of warme douche.

Warm kompres

Het is aan te raden om het oor warm te houden tijdens een oorontsteking, om het oorsmeer zachter te maken. Daarnaast biedt warmte ontspanning, verzachting van de pijn en versnelde werking van het ontstekingsproces.

Je kunt hierbij gebruik maken van een kruik met warm water. Pas op dat je de kruik niet te heet maakt, vooral bij kinderen. Dit kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Probeer de kruik altijd eerst tegen je eigen huid en wikkel deze in een handdoek.

Warme douche

Door de ontstane druk in de oor kan men veel pijn ervaren. Een warme, stomende douche kan verzachtend op het opgehoopte oorsmeer werken. Wanneer het ontstekingsvocht verdwijnt, verlaagt de druk waardoor de pijn zal afnemen.

Neem echter bij twijfel of heftige klachten altijd contact op met een arts.

Wanneer is een operatie nodig?

Als een middenoor ontsteking niet overgaat of steeds terug komt, is er sprake van een chronische oorontsteking. In dat geval is het verstandig om advies te vragen aan je huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar de Keel-, Neus- en Oor arts (KNO).

De KNO-arts zal beslissen wat de volgende stap kan zijn om je oorontsteking te behandelen. Een van de meest voorkomende behandelingen is het plaatsen van een “buisje”. Dit buisje zorgt voor verbinding tussen het middenoor en de gehoorgang.

Door het plaatsen van een buisje wordt de functie van de buis van Eustachius voor een deel overgenomen. Dit buisje verkleint de kans op vochtophoping en bacteriën in het middenoor. Hierdoor wordt de kans op terugkerende oorontsteking verminderd.

Als het plaatsen van een buisje de oorontsteking niet verhelpt, is er mogelijk een ooroperatie nodig. Bij deze operatie wordt het gehele oor van vuil en ontstekingsvocht vrijgemaakt.

Of je in aanmerking komt voor een ooroperatie, zal worden bepaald door de KNO-arts.

Lees meer: Verstopt oor verhelpen met olijfolie »

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Trombose behandeling en voorkomen

Trombose behandeling en voorkomen

Onderga jij een trombose behandeling of ben je benieuwd waar een trombose behandeling uit bestaat? Dan is het raadzaam o...

Toon meer (148)
Volg ons