Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. Een teveel aan oorsmeer is echter niet goed en kan leiden tot oorpijn en zelfs oorinfecties. Een propje oorsmeer kan de gehoorgang volledig afsluiten.

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie is eenvoudig en je hoeft er het huis niet voor uit. Olijfolie is een zeer gezonde olie vol onverzadigde vetten. Buiten het feit dat olijfolie heerlijk smaakt kun je deze ook gebruiken om je oren te ontdoen van overtollige oorsmeer-propjes.

Lees ook: Verstopte oren verhelpen

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Drukverschil kan een verstopt oor veroorzaken.

Oorzaken verstopt oor

Door verschillende oorzaken kan je oor dicht komen te zitten of verstopt raken. Door drukverschil zoals onder water zwemmen of duiken of door te vliegen kan je oor dicht gaan zitten. 

Door verkoudheid, een allergie of infectie kan de buis van Eustachius opzwellen en verstopt raken. Er kan dan geen lucht meer doorheen. De buis van Eustachius vormt de verbinding tussen je middenoor en je keelholte.

Tip

In dit artikel wordt niet gekeken naar oplossingen voor bovengenoemde oorzaken. Dit artikel is met name bedoeld voor het verwijderen van oorsmeerpropjes.

Gehoorapparaten kunnen een oorsmeerpropje veroorzaken

Oorsmeerpropjes

Oorsmeer is een stroperige, kleverige en vette afscheiding. Het is meestal geel of bruin van kleur. Bij ouderen en Aziaten is de oorsmeer vaak droger en korrelig. Oorsmeerpropjes ontstaan bijvoorbeeld bij het gebruik van oordopjes of een gehoorapparaat, bij veel haargroei in de gehoorgang of een te kleine gehoorgang

Het ontstaan van een oorsmeerpropje is niet altijd te voorkomen. Sommige mensen hebben er sneller last van dan anderen.

Wist je dat...

...om verstopte oren te voorkomen het aan te raden is om géén wattenstaafjes te gebruiken? Hiermee duw je het oorsmeer alleen nog maar verder het oor in. Ga ook niet zitten peuteren in het oor. De oorsmeer-klieren gaan dan alleen maar meer oorsmeer aanmaken.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Symptomen bij een verstopt oor

Je kunt bij een verstopt oor last krijgen van oorpijndruk op je oor en hoofdpijn. Je hoort minder goed; geluiden komen gedempt binnen. Je hartslag en ademhaling hoor je dan weer luid en duidelijk. Je kunt ook suizen in je oor opmerken.

Een oorsmeerpropje kan jeuk veroorzaken. Je kunt ook wat uit balans zijn en soms duizelig. Veel mensen hebben het gevoel dat je moet slikken of aan je oor moet trekken of druk moet geven om de verstopping te verhelpen.

Olijfolie zorgt ervoor dat je de prop in je oor veilig kunt verwijderen. Het oorsmeerpropje kun je zo los laten weken van de huid. Het oorsmeer hecht zich namelijk aan vet zoals een olie.

Lees ook: Verstopte neus verhelpen

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Heb je een ooraandoening of gehooraandoening? Dan zul je eerst met je arts moeten overleggen voordat je met olijfolie aan de slag gaat.

Heb je bijvoorbeeld een gescheurd of geperforeerd trommelvlies, last van gehoorverlies, vaak last van oorontsteking of een bacteriële oorinfectie, dan is toezicht van een arts noodzakelijk.

Zelf een verstopt oor verhelpen met olijfolie: benodigdheden

Wanneer je een verstopt oor wilt verhelpen zijn de volgende hulpmiddelen handig om bij de hand te hebben, maar ze zijn niet allemaal noodzakelijk:

Olijfolie verhelpt oorsmeerpropjes
  • Olijfolie
  • Kookthermometer; verkrijgbaar online of in een huishoud- of kookwinkel.
  • Pipet; verkrijgbaar bij drogist of apotheek
  • Tissues of watjes om de olie op te vangen

Heb je geen olijfolie in huis maar wel een ander soort olie zoals kokosolie, arachideolie, zonnebloemolie, babyolie of glycerine? Dan kun je deze gerust ook gebruiken voor je behandeling van het verstopte oor.

Ook kun je 4 druppels etherische olie toevoegen aan de (olijf)olie voor een extra ontsmettend en verzachtend effect, zoals lavendelolie of eucalyptusolie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Aan de slag met de (olijf)olie

Stap 1. (optioneel)

Warm in een schoon pannetje 2 tot 3 eetlepels olie op tot maximaal 37 graden (de temperatuur van je binnenoor). Je hoeft de olie niet per se te verwarmen maar het is wel aangenamer.

Stap 2.

Vul de pipet met de olie. Doe 2 druppels in je oor en houd je hoofd scheef zodat deze er niet uitlopen. Zonder pipet gaat dit ook, je kunt alleen beter doseren mét pipet.

Stap 3.

Blijf zo'n 5 tot 10 minuten zitten of liggen zodat het oorsmeer los kan weken.

Stap 4.

Kom langzaam overeind en laat de olie uit je oor lopen en vang deze op met een tissue of watje.

Je zult dit proces 2 tot 3 keer per dag moeten herhalen en dit voor zo'n 3 tot 5 dagen voordat het grootste deel van de prop oorsmeer is opgelost.

Tip

Houden je klachten aan? Ga dan langs de huisarts. Het is belangrijk dat je oor niet verstopt blijft vanwege mogelijke schade aan onder andere je trommelvlies. De huisarts kan je oor ook laten uitspuiten. Is er iets anders aan de hand? Dan zal er wellicht een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) aan te pas moeten komen.

Gezond gehoor

Je zintuigen zorgen ervoor dat je de wereld optimaal kan beleven. Zorg daarom ook goed voor je gehoor. Vermijd luide plekken of doe oordopjes in om je oren te beschermen. Zet ook je eigen koptelefoon niet te luid.

Dieet voor je oren

Ook is het bewezen dat gezonde voeding bijdraagt aan het behouden van een goed gehoor.

Wees er alert op dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Een goede B12 verhouding in het lichaam kan bijdragen aan het behoud van een gezond gehoor. De vitamine B12 is voornamelijk aanwezig in dierlijke producten zoals eieren, vlees en vis. Ook in melkproducten is deze vitamine te vinden.  

Natuurlijk weten we dat fruit en groenten belangrijke voedingsstoffen bezitten voor je lichaam, maar ze blijken ook positief effect te hebben op het behoud van je gehoor.

Zorg er ook voor dat je regelmatig een paar zonnestralen meepikt voor wat extra vitamine D. Deze vitamine haal je ook uit vette vis, eieren en avocado.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn - wat helpt tegen pijn in het oor?

Oorpijn; je zal er maar last van hebben. Pijn in het oor kan erg vervelend zijn en meestal krijg je het op een moment da...

Verstopte oren verhelpen

Verstopte oren verhelpen

Wanneer één of beide oren verstopt zitten kan dit erg vervelend zijn. Het kan een zeurderig en soms zelfs erg pijnlijk g...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Oorontsteking behandeling

Oorontsteking behandeling

Een oorontsteking kan behandeld worden door de juiste medicatie toe te dienen. Dit is gelukkig lang niet altijd nodig. V...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'