Arachideolie: kun je deze olie onbeperkt gebruiken in de keuken?

Met arachideolie of wel pindaolie kun je alle kanten op. Je kunt arachide olie gebruiken als saladedressing of er je aardappelschijfjes in frituren.  Daarbij heeft de olie een gezond imago door de afwezigheid van verzadigde vetten en de aanwezigheid van onverzadigde vetten.

Maar kun je deze olie daarom onbeperkt gebruiken in de keuken? Of kleven er aan onverzadigde vetten ook risico's? 

Vraag je je af “Wat is arachide olie?” of “Waar gebruik je arachideolie voor?” We leggen het graag uit. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

arachideolie pinda

Wat is arachideolie?

Arachideolie is plantaardige olie die geperst is uit pinda's. Daarom wordt deze olie ook wel pindaolie genoemd.

Meestal is de smaak van arachideolie neutraal, hoewel je er lichtjes de pinda's in kunt proeven. De kleur is in de meeste gevallen lichtgeel. Voor het maken van arachide olie bestaan er diverse technieken waardoor smaak en kleur kunnen verschillen. 

Ontdek verschillende soorten pindaolie voor het juiste gebruik

Arachideolie kom je vooral tegen in de Aziatische keuken. Het is een goede olie om in te bakken en te wokken. In arachideolie bakken wordt niet zonder reden gedaan. Deze olie kan namelijk goed tegen hoge temperaturen. Maar je kunt de olie ook goed verwerken in koude gerechten, bijvoorbeeld door het toe te voegen aan dressings, sauzen en marinades.

Er bestaan verschillende soorten arachideoliën. Ontdek welke varianten er zijn en welk het beste bij jouw gerecht past:

 

Geraffineerde pindaolie

Deze olie is geraffineerd, gebleekt en de geuren zijn verwijderd. Geraffineerde arachide olie wordt vooral gebruikt om in te bakken en te frituren. Deze variant kun je namelijk verhitten tot 232 °C.

arachideolie frituren

Arachideoliemelanges

Dit is een van de goedkoopste soorten. De arachideolie wordt hiervoor namelijk gemengd met een andere goedkope olie, zoals sojaolie.

Ook de pindaolie-melanges zijn erg geschikt om in te bakken en frituren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Koudgeperste arachideolie

Tijdens het proces voor het maken van koudgeperste arachideolie komt de temperatuur niet boven de 33 °C. Daardoor heeft deze olie meer smaak en blijven de voedingsstoffen beter behouden dan bij de geraffineerde oliesoort. Met deze variant kun je daarom koude gerechten extra smaak geven, zoals je dressing voor een salade.

 

Geroosterde arachideolie

Deze oliesoort is een gastronomische hoogvlieger! De ongeraffineerde olie wordt geperst uit geroosterde pinda's. De smaken zijn daardoor nootachtiger en intenser. Dit komt uitstekend tot z’n recht in Aziatische roerbakgerechten.

Wist je dat...

...niet alle plantaardige oliën geschikt zijn om te verhitten vanwege het rookpunt? Dit is de hoogte van de temperatuur waarbij zogenaamde componenten (zoals antioxidanten en vrije vetzuren) afbreken, wat schadelijk is voor je gezondheid. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Arachide olie vs. zonnebloemolie

Behalve arachide olie zijn ook zuivere olijf-, avocado-, zonnebloem- en koolzaadolie geschikt om te verhitten. Olijfolie extra vierge plus lijnzaad-, walnoot-, saffloer- en maïsolie kun je vanwege het lagere rookpunt beter niet gebruiken voor bakken, braden en frituren.

Wat is het verschil tussen arachideolie en zonnebloemolie? De eerstgenoemde kun je tot een hogere temperatuur verhitten. Dit geldt voor de geraffineerde variant en niet voor de ongeraffineerde variant.

Bij de keuze tussen arachideolie of zonnebloemolie is het belangrijk om te weten dat de arachideolie smaak aan pinda’s of noten kan doen denken. Gebruik deze olie niet wanneer jij of iemand voor wie je kookt een pinda- of notenallergie heeft, kies in dat geval voor een arachideolie alternatief. Zonnebloemolie is neutraler van smaak.

Kan ik arachideolie vervangen door zonnebloemolie? In de meeste gevallen kun je arachideolie vervangen door zonnebloemolie.

pindaplant pindaolie

Van plant tot pindaolie

De pindaplant is de leverancier van de grondstoffen voor arachideolie. Aan deze plant groeien de pinda's onder de grond. Daarom worden ze ook wel aardnootjes genoemd. Na de oogst worden de pinda's geperst tot olie.

Pindaplanten worden in verschillende delen van de wereld verbouwd. De pindaolie die je in Nederland kunt kopen, komt voornamelijk uit drie landen: Argentinië, Senegal en de Verenigde Staten.

Wist je dat...

....pinda's geen nootjes zijn, maar peulvruchten? De pinda's zijn namelijk de zaden. Deze zaden zijn in de peulen verpakt net als sperziebonen en doperwtjes. De peulvruchten worden vaak als nootjes beschouwd vanwege de manier waarop we ze eten. 

De voedingswaarden van arachideolie

Arachide olie behoort tot de gezonde oliën. Waarom is arachideolie gezond? Het zit boordevol onverzadigde vetten. Een van de belangrijke vetzuren die in deze olie aanwezig is, is linolzuur dat ook omega 6 heet. Je lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken, maar heeft dit vetzuur nodig om je hart- en vaatstelsel gezond te houden. Verder vind je in pindaolie:

Een eetlepel arachideolie (10 gram) bevat de volgende voedingswaarden:

  • 90 kcal
  • 0 gram eiwitten
  • 0 gram koolhydraten
  • 10 gram vetten, waarvan 1,7 gram verzadigd
  • 0 gram vezels
Tip

Voor het binnenkrijgen van eiwitten, koolhydraten en vezels is pindaolie niet het ideale voedingsmiddel, maar voor onverzadigde vetzuren is dat wel het geval. Combineer arachideolie daarom met voeding zoals zilvervliesrijst, vis en groenten voor een complete en gebalanceerde maaltijd.

pindaolie vitamines

Arachideolie: vitaminen en mineralen

Pindaolie bevat geen mineralen en is niet vitaminerijk. Het is echter wel een goede leverancier van één vitamine, namelijk vitamine E.

In een eetlepel zit 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook bevat de olie een spoortje van vitamine K.

Ontdek de gezondheidsvoordelen van arachideolie

Is arachide olie gezond? Door de aanwezigheid van vitamine E en onverzadigde vetten kan arachideolie je gezondheid bevorderen. Hier zijn een paar van de belangrijkste gezondheidsvoordelen:

 

Voordeel 1: Vitamine E werkt als een antioxidant

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E helpt pindaolie het aantal vrije radicalen in je lichaam te verminderen. Vitamine E is namelijk een antioxidant.

Vrije radicalen ontstaan wanneer het oxidatieproces in ons lichaam wordt verstoord door bijvoorbeeld te veel stress, slechte voeding of milieuvervuiling.

Er wordt in dat geval zogenaamde slechte zuurstof gemaakt die je lichaamscellen kan beschadigen. Deze beschadigingen kunnen leiden tot snellere veroudering en chronische aandoeningen. Antioxidanten (zoals vitamine E) bestrijden deze vrije radicalen, zodat de kans op celschade wordt verkleind.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Bewaar arachideolie niet in de koelkast, want dan kan de olie gaan stollen. Het beste zet je de fles op een koele donkere plek in je keukenkastje of voorraadkast.

arachideolie cholesterol

Voordeel 2: Arachideolie kan helpen je LDL-cholesterol te verlagen

LDL-cholesterol wordt beschouwd als het slechte cholesterol. Heb je er te veel van in je bloed? Dan heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten, doordat de kans op aderverkalking toeneemt.

Enkel- en meervoudige onverzadigde vetten hebben een gunstige invloed op het verlagen van je LDL-cholesterol. 

Arachideolie en de mogelijke gezondheidsnadelen

Kan arachideolie ook ongezond zijn? En zo ja, wanneer is arachideolie ongezond?

Naast gezondheidsvoordelen heeft arachideolie ook een paar potentiële nadelen voor je lichaam. Zo is de olie rijk aan omega 6.

Hoewel dit vetzuur onmisbaar is voor je lichaam kan een teveel aan omega 6 ontstekingen aanwakkeren. Zorg dus dat je pindaolie niet overdadig gebruikt, zodat je echt kunt profiteren van de positieve eigenschappen.

pindaolie allergie

Waarom zou je geen arachideolie kunnen nemen? Indien je een pinda-allergie hebt, is het het beste om geen arachideolie te gebruiken.

Hoewel de geraffineerde variant weinig kans geeft op sporen van pinda's, is het niet 100% uit te sluiten. Je kunt de arachide olie daarom beter vervangen door een andere olie.

Conclusie

Arachideolie heeft gezonde eigenschappen en is een goed ingrediënt voor sauzen en saladedressings. Ook kun je deze olie goed gebruiken om in te bakken. Kies je voor de geraffineerde variant, dan kun je er zelfs mee frituren.

Toch is het goed om je bewust te zijn van het hoge gehalte aan omega 6 in pindaolie. Gebruik het daarom niet overdadig. Laat bijvoorbeeld je frietjes goed uitlekken, dep de loempia's af met keukenpapier en gebruik zo min mogelijk van de olie als je gaat wokken.Heb je een pinda-allergie? Dan kun je de olie beter helemaal vermijden.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Pinda voordelen en pinda-allergie

Wist jij dat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn?

Heb jij wel eens van een grondnootje of aardnootje gehoord? Dit zijn de bijzondere bijnamen van ... de pinda! Hoewel dez...

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

peulvruchten

Met peulvruchten wordt gezond eten een peulenschil

Linzen, kidneybonen, kapucijners en bruine bonen hebben vaak een wat stoffig imago. Maar eigenlijk zijn ze alles behalve...

kokosolie

Kokosolie: de gezondheidsvoordelen en risico's van deze populaire olie

Kokosolie is uitgegroeid tot een van de populairste oliën voor in de keuken. Het is in veel Aziatische en Zuid-Amerikaan...

zonnebloemolie gezond ongezond

Zonnebloemolie: gezond of ongezond?

Zonnebloemolie staat op de vierde plek van meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld. Deze populariteit is ...

Lees wat je gemist hebt

13656 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'