Wist jij dat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn?

Heb jij wel eens van een grondnootje of aardnootje gehoord? Dit zijn de bijzondere bijnamen van ... de pinda! Hoewel deze bijnamen allemaal op nootje eindigen, is de pinda helemaal geen noot! Ik leg je uit hoe dat zit.  

Hoe gezond zijn pinda's, welke vitamines zitten er in pinda's en waar groeit de pinda? Je ontdekt het In dit artikel. Ook vertel ik je waarom rauwe pinda's kopen een goed idee is.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Pinda en pindaplant

Waar groeien pinda's?

De peulvrucht groeit onder de grond aan de pindaplant. 

Wat is het verschil tussen noten en pinda's?

Noten zijn boomvruchten en een pinda groeit niet aan een boom.

In welk land groeien pinda's? Ze komen voornamelijk uit warme landen, zoals Egypte, Argentinië, China en Israël. 

Wist je dat...

...de pinda onder de grond groeit?

Waar zitten pinda's in?

Pinda's zijn populair door hun veelzijdigheid en rijke smaak. Je kunt ze onbewerkt eten als snack. Ook vind je ze in de supermarkt met een suikerlaagje of een chocoladejasje. Er bestaan daarnaast geroosterde, gezouten en rauwe of ongebrande pinda's

Verder worden van olienootjes allerlei producten gemaakt. Denk aan pindakaas, satésaus, arachideolie en pindakoekjes. Je ziet: ze vormen een lekker en veelzijdig ingrediënt voor allerlei etenswaren. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Pinda's gezond

Zijn pinda's gezond?

Een handje pinda's is een ideale snack voor de late middag, wanneer je nog even moet wachten op je avondeten.

De aardnootjes zitten boordevol voedingsstoffen waardoor je weer de nodige energie krijgt.

Een handje ongebrande pinda's van ongeveer 25 gram bevat de volgende voedingswaarden:

  • 157 kcal
  • 6,3 gram eiwitten
  • 3 gram koolhydraten, waarvan 1,2 gram suikers
  • 12,9 gram vetten, waarvan 1,9 gram verzadigd 
  • 1,7 gram vezels
Wist je dat...

...het hoge vetgehalte verklaart waarom een pinda ook wel 'olienoot' wordt genoemd.

Hoe gezond zijn pinda's? Ze zijn zeker gezonde toevoeging aan je eetpatroon. Dit komt door de vitaminen en mineralen die erin zitten. Dit maakt de peulvruchten een veelzijdige krachtpatser. 

Peulvruchten zijn een goede leverancier van plantaardige eiwitten. Hierdoor worden ze vaak gebruikt in de vegetarische keuken.

Ook als je weinig koolhydraten wilt eten zijn ze een goed ingrediënt. Door het lage koolhydraatgehalte zijn ze ook geschikt voor diabetici.

Gezondheidsvoordelen pinda's

Wil je het liefst zo oud mogelijk worden?

Dan is het slim om pinda's aan je voedingspatroon toe te voegen.

Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het dagelijks eten van een handje olienoten je kans op een langer leven kan vergroten.

Gezouten, gebrand, gesuikerd, geroosterd of omhuld met chocola?

Kies sowieso voor de ongezouten variant, is mijn advies. Gezouten pinda's bevatten veel zout, wat je gezondheid weinig goeds doen.

Je kunt het beste kiezen voor de ongebrande variant. Zo krijg je geen onnodige voedingsstoffen binnen, zoals verzadigde vetten. zout of suiker.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...je met pinda's kopen vogels ook een plezier kunt doen? Een slinger rauwe doppinda's is een goede voedselbron tijdens karige wintermaanden.

te veel pinda's

Kan je te veel pinda's eten?

Ja, je kunt er beter niet té veel van eten.

Zoals je ziet, bestaat ongeveer de helft van de pinda uit vetten.

Ondanks dat het gaat om gezonde, onverzadigde vetten bevatten ze wel veel calorieën. 

Wat gebeurt er als je te veel pinda's eet? Het is aannemelijk dat je hierdoor aankomt in gewicht. Eet je de gezouten variant? Dan doe je ook je hart- en bloedvaten geen plezier.

Kun je van pinda's genieten als je overgewicht hebt?

Heb je overgewicht? Dan hoef je ze overigens niet te laten staan. Ze zouden zelfs kunnen bijdragen aan een gezond gewicht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ongezonde snacks vervangt door een handje pinda's. 

Hierdoor kun je profiteren van twee voordelen. Ten eerste eet je de ongezonde snack niet. Ten tweede geven ze door hun hoge voedingswaarde snel een vol gevoel. Hierdoor heb je minder behoefte aan andere snacks. 

Daarnaast kunnen de proteïnen en het enkelvoudige onverzadigde vet bijdragen aan een betere calorieverbranding. Dit kan helpen bij het afvallen. Tenslotte zitten er in olienoten onoplosbare vezels die de kans op gewichtstoename verkleinen.

Tip

Vraag jij je af 'Is het velletje van de pinda gezond?' Soms wordt beweerd dat pinda's met vliesje gezonder zijn dan zonder. Uit onderzoek blijkt echter dat je lichaam hier geen extra baat bij heeft. Maar het kan ook zeker geen kwaad! 

pinda zwanger

Pinda's tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Dan zijn pinda's extra goed voor je.

Dit vanwege de biotine en het foliumzuur dat ze bevatten. 

Ook voor je hart zijn ze gunstig. Ze zijn namelijk rijk aan koper, vitamine B3 en magnesium.

De vitamine B1 in het aardnootje zorgt weer voor een positief effect op onder andere je zenuw- en spierstelsel.

Daarnaast vormen pinda's een goede bron van antioxidanten en kunnen de aanwezige isoflavonen helpen bij overgangsklachten. Kortom: ze zitten barstensvol stoffen die je gezondheid bevorderen.

Wist je dat...

...olienootjes ook verwerkt kunnen zijn in bak- en braadproducten, margarines en vleeswaren? Ook worden aardnootjes gebruikt voor non-foodproducten zoals cosmetica en wasmiddelen.

De mogelijke gezondheidsnadelen

Ze hebben veel gezondheidsvoordelen, maar er kunnen ook nadelen aan het eten van pinda's kleven. Behalve goede voedingsstoffen bevat het aardnootje namelijk ook antinutriënten. Deze stofjes belemmeren de opname van voedingsstoffen.

Een daarvan is fytinezuur. Je lichaam kan hierdoor moeilijker ijzer en zink opnemen. Eet je gevarieerd en gezond? Dan hoeven de antinutriënten geen problemen voor je gezondheid op te leveren. 

Een ander nadeel is dat aardnootjes aflatoxine kunnen bevatten. Dit is een stof die wordt gemaakt door schimmel. Beschimmelde pinda’s kunnen voorkomen doordat ze soms in te vochtige omstandigheden worden opgeslagen of vervoerd.

Nadelen van de pinda

Overigens komt aflatoxine niet alleen voor bij pinda's.

Ook bij noten, granen, gedroogd fruit, peulvruchten en kruiden.

Daarnaast kan het aanwezig zijn in bewerkte producten waarin deze ingrediënten voorkomen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Gelukkig wordt er in Nederland streng gecontroleerd op de aanwezigheid van aflatoxine in voeding. Hierdoor is de kans klein dat je er te veel van binnenkrijgt.

Pinda-allergie

Pinda's kunnen een allergische reactie opwekken. Wanneer je daar last van hebt, ziet jouw lichaam bepaalde eiwitten als vijandige indringers. Het gevolg is dat je afweersysteem deze eiwitten aanvalt met antistoffen. 

Bij een pinda-allergie kan een heel klein stukje pinda al voor grote problemen zorgen. Dus ook voedsel waar aardnootjes in verwerkt zitten, kunnen allergische reacties uitlokken.

Een allergie kan zelfs zó hevig zijn dat je lichaam alleen al reageert op de geur. Zonder dat je een aardnootje hebt gegeten.

De allergische reacties die kunnen voorkomen zijn onder andere huidklachten. Denk aan netelroos en galbulten. Verder zijn er luchtwegklachten mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld gaan hoesten of niezen.

Een reden om snel medische hulp in te schakelen is wanneer er een zogenaamde anafylactische shock optreedt. Dit is een shock die ontstaat door een allergische reactie.

De symptomen hierbij zijn onder andere braken, een lage bloeddruk en benauwdheid. Ook flauwvallen en zwellingen aan de hals, tong en lippen zijn tekenen van een shock.

Tip

Kun je in Nederland pinda's kweken? Ja, sterker nog. Je kunt zelf aan de slag gaan! Kweek je eigen pindaplant met ongebrande pinda's. Na de vorstperiode kun je het plantje buiten plaatsen. In het najaar heb je dan je eigen pinda-oogst.

zelgemaakte Pindakaas

Waar komt pindakaas vandaan?

Pindakaas wordt gemaakt door de peulvruchten te malen.

Je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken.

Koop doppinda's, dop ze en maal ze in een keukenmachine tot een gladde massa: pindakaas!

Vaker pinda's eten, zo doe  je dat

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van de pinda? Dan heb je keuze genoeg om ze aan je dagelijks menu te voegen. Ontbijt bijvoorbeeld met een volkoren boterham met (zelfgemaakte) pindakaas. 

Ook je avondeten kun je makkelijk verrijken met olienootjes. Vooral in de Oosterse keuken vind je veel lekkere pindagerechten.

Heb je lekkere trek? Vervang de snoeppot dan door een pindapot. Dan heb je altijd een gezonde snack voor het grijpen! 

Tip

Heb je geen zin in zelf pindakaas maken? Dat hoeft ook niet. Tegenwoordig verkoopt bijna iedere supermarkt 100% pindakaas. Hieraan zijn geen onnodige stofjes toegevoegd. Lekker gezond dus!

Conclusie

Aardnootjes zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze onbewerkt eten als snack. Maar ze worden ook verwerkt in bijvoorbeeld pindakaas en arachideolie.

Of pinda's gezond zijn? Zeker! Ze bevatten onverzadigde vetten, vezels, eiwitten en ijzer. Hiermee hebben ze een positief effect op onder andere je zenuwstelsel en gewicht.

Alle reden dus om elke dag een handjevol van deze krachtpatsers te eten. Mits je geen last hebt van een pinda-allergie.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

peulvruchten

Met peulvruchten wordt gezond eten een peulenschil

Linzen, kidneybonen, kapucijners en bruine bonen hebben vaak een wat stoffig imago. Maar eigenlijk zijn ze alles behalve...

Lees wat je gemist hebt

13702 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'