De Pinda: het Gezonde buitenbeentje onder de Nootjes

Grond-, olie- of aardnootje? De pinda heeft veel verschillende namen. Hoewel deze allemaal op nootje eindigen, is de pinda helemaal geen noot. Het is namelijk een peulvrucht waarvan de zaden de pinda's zijn. 

In dit artikel bespreken we wat pinda's voor jou kunnen betekenen. Lees verder en ontdek de vele gezondheidsvoordelen, nadelen en alles over een pinda allergie.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Pinda en pindaplant

De peulvruchten groeien aan de pindaplant die voornamelijk in warme landen voorkomt.

Bijzonder is dat de peulen onder de grond ontspruiten in plaats van aan de plant, zoals bijvoorbeeld bij andere bonen gebeurt.

Dat verklaart dat pinda's ook grond- of aardnoten worden genoemd.

Pinda's zijn populair door hun veelzijdigheid en rijke smaak. Je kunt ze onbewerkt eten als snack, maar ook vind je ze in de supermarkt met een suikerlaagje, een chocoladejasje of geroosterd en gezouten.

Verder worden van pinda's allerlei producten gemaakt, zoals pindakaas, satésaus, arachideolie en pindakoekjes. Je ziet: ze vormen een lekker en veelzijdig ingrediënt voor allerlei etenswaren. Bovendien zijn ze voedzaam en rijk aan mineralen.

Tip

Wil je ook ‘s winters op een andere manier genieten van de aardnootjes? Koop dan een slinger rauwe doppinda's of vul er schaaltjes mee die je buiten op tafel zet. Dit zijn de favoriete pinda's voor vogels en een goede voedselbron tijdens de karige wintermaanden. 

Pinda voordelen

Een hoog vetgehalte en laag in koolhydraten

Een handje pinda's is een ideale snack voor de late middag, wanneer je lunch is gezakt en je nog even moet wachten op het avondeten.

De aardnootjes zitten boordevol voedingsstoffen waardoor je weer de nodige energie krijgt.

Een handje onbewerkte pinda's van ongeveer 25 grambevat de volgende voedingswaarden:

  • 157 kcal
  • 12,9 gram vet, waarvan 1,9 gram verzadigd 
  • 3 gram koolhydraten, waarvan 1,2 gram suikers
  • 1,7 gram vezels
  • 6,3 gram eiwitten

Zoals je ziet, bestaat ongeveer de helft van pinda's uit vet. Maar wees niet bang: het gaat hier met name om gezonde, onverzadigde vetten. Het hoge vetgehalte verklaart waarom een pinda ook 'olienoot' wordt genoemd.

Daarnaast is het een goede leverancier van plantaardige eiwitten, waardoor de peulvrucht vaak wordt gebruikt in de vegetarische keuken. Ook als je weinig koolhydraten wilt eten zijn pinda's een goed ingrediënt; door het lage koolhydraatgehalte zijn ze ook geschikt voor diabetici.

Pinda's gezond

Ontdek nog meer redenen waarom pinda's gezond zijn

De royale aanwezigheid van verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten maakt van de pinda een veelzijdige krachtpatser voor je gezondheid.

Wanneer je zwanger bent, zijn pinda's extra goed voor je vanwege de biotine en het foliumzuur dat ze bevatten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Ook voor je hart zijn ze gunstig, omdat ze rijk zijn aan koper, vitamine B3 en magnesium. De vitamine B1 in het aardnootje zorgt weer voor een positief effect op onder andere je zenuw- en spierstelsel.

Daarnaast vormen pinda's een goede bron van antioxidanten en kunnen de aanwezige isoflavonen helpen bij overgangsklachten. Kortom: pinda's zitten barstensvol stoffen die je gezondheid bevorderen.

Als je overgewicht hebt, hoef je de calorierijke pinda's overigens niet te laten staan. Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken zouden de aardnootjes zelfs kunnen bijdragen aan een gezond gewicht. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ongezonde snacks vervangt door een handje pinda's. 

Hierdoor kun je profiteren van twee voordelen: ten eerste eet je de ongezonde snack niet. Ten tweede geven pinda's door hun hoge voedingswaarde snel een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt aan andere snacks. 

Daarnaast kunnen de proteïnen en het enkelvoudige onverzadigde vet bijdragen aan een betere calorieverbranding. Tenslotte zitten er in pinda's onoplosbare vezels die de kans op gewichtstoename verkleinen.

Gezondheidsvoordelen pinda's

Oud worden met de pinda

Wil je het liefst zo oud mogelijk worden? Dan is het slim om pinda's aan je voedingspatroon toe te voegen, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Ze wijzen uit dat het dagelijks eten van een handje pinda's, in combinatie met een gezonde levensstijl, je kans op een langer leven kunnen vergroten.

Dit geldt ook voor noten, maar pinda’s hebben het bijkomende voordeel dat ze een stuk goedkoper zijn. 

Wist je dat...

...pinda's onder de naam Plumpy'Nut een rol spelen in de bestrijding van hongersnood bij kinderen? Dit zijn zakjes met een mengsel van pindakaas, melkpoeder, suiker, plantaardige olie en extra vitamines en mineralen.

De pinda: een rijke voedingsbron met mogelijke gezondheidsnadelen

Pinda’s hebben veel gezondheidsvoordelen, maar er kunnen ook nadelen aan het eten van pinda's kleven. Behalve goede voedingsstoffen bevat het aardnootje namelijk ook antinutriënten, die de opname van voedingsstoffen belemmeren.

Een daarvan is fytinezuur, waardoor het voor je lichaam moeilijker wordt om ijzer en zink op te nemen. Maar als je gevarieerd en gezond eet, hoeven de antinutriënten in pinda's geen problemen voor je gezondheid op te leveren. 

Een ander nadeel is dat pinda’s aflatoxine kunnen bevatten. Dit is een stof die wordt gemaakt door schimmel. Beschimmelde pinda’s kunnen voorkomen doordat de aardnootjes soms in te vochtige omstandigheden worden opgeslagen of vervoerd.

Nadelen van de pinda

Overigens komt aflatoxine niet alleen voor bij pinda's, maar ook bij noten, granen, gedroogd fruit, peulvruchten en kruiden. Daarnaast kan het aanwezig zijn in bewerkte producten waarin deze ingrediënten voorkomen, zoals pindakaas en brood.

Gelukkig wordt er in Nederland streng gecontroleerd op de aanwezigheid van aflatoxine in voeding, waardoor de kans klein is dat je er te veel van binnenkrijgt.

Wist je dat...

...pinda's ook verwerkt kunnen zijn in bak- en braadproducten, margarines en vleeswaren? Ook worden aardnootjes gebruikt voor non-foodproducten zoals cosmetica en wasmiddelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Pas op voor de pinda-allergie

Pinda's kunnen een allergische reactie opwekken. Wanneer je daar last van hebt, ziet jouw lichaam bepaalde eiwitten van pinda's als vijandige indringers. Het gevolg is dat je afweersysteem deze eiwitten aanvalt met antistoffen. 

Bij een pinda-allergie kan een heel klein stukje pinda al voor grote problemen zorgen; dus ook voedsel waar aardnootjes in verwerkt zitten, kunnen allergische reacties uitlokken.

Een allergie voor pinda's kan zelfs zó hevig zijn dat je lichaam alleen al reageert op de geur, zonder dat je een aardnootje hebt gegeten. De allergische reacties die kunnen voorkomen zijn onder andere huidklachten, zoals netelroos en galbulten. Verder zijn er luchtwegklachten mogelijk. Je kan bijvoorbeeld gaan hoesten of niezen.

Een reden om snel medische hulp in te schakelen is wanneer er een zogenaamde anafylactische shock optreedt. Dit is een shock die ontstaat door een allergische reactie. De symptomen hierbij zijn onder andere braken, een lage bloeddruk, benauwdheid, flauwvallen en zwellingen aan de hals, tong en lippen.

Tip

Heb je groene vingers? Kweek dan je eigen pindaplant met ongebrande pinda's. Is de vorstperiode voorbij, dan kun je het plantje buiten plaatsen. De gele bloemetjes fleuren dan je balkon en tuin op. Als bonus heb je in het najaar je eigen pinda-oogst.

Pindakaas gemaakt van 100% pinda

Zo verwerk je pinda's in je eetpatroon

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van de pinda? Dan heb je keuze genoeg om de aardnootjes aan je dagelijks menu te voegen.

Ontbijt bijvoorbeeld met een boterham met pindakaas. Kies daarbij voor een 100% pure pindakaas waaraan geen zout of suiker is toegevoegd. Zo start je jouw dag eenvoudig met een voedzame maaltijd.

Ook je avondeten kun je makkelijk verrijken met pinda's; vooral in de Oosterse keuken vind je veel lekkere pindagerechten. Heb je lekkere trek? Vervang de snoeppot door een pindapot. Dan heb je altijd een gezonde snack in de vorm van een handje pinda’s voor het grijpen! 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

suiker

Suiker: de ongezoete waarheid

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

peulvruchten

Peulvruchten: de soorten, voedingswaarde en voordelen op een rij

Waar vroeger vooral de bruine en witte bonen op het menu stonden, zie je tegenwoordig een grote verscheidenheid aan (pro...

Lees wat je gemist hebt

9823 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'