Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. Maar wist je dat muggen ook voor allergische reacties kunnen zorgen?

Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in rode, jeukende bulten en eventueel vochtblaasjes of blaren. Lees in dit artikel wat een muggenbeet is, wat de oorzaak is van deze allergische reactie en hoe je de jeukende bulten in de toekomst voorkomt en eventueel behandelt.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Muggenbeet

Sommige mensen reageren erg heftig op een beet van deze insecten, wat allerlei klachten kan veroorzaken.

Hoewel niet alle klachten op een allergische reactie muggenbeet duiden, is het wel goed om hier meer over te weten. In sommige gevallen is er namelijk sprake van een muggenbeet allergie.

Wat is een muggenbeet?

Een muggenbeet vindt plaats wanneer een mug in je huid bijt. Dit wordt ook wel een muggensteek genoemd, terwijl de beestjes eigenlijk bijten en niet steken.

Ze hebben het op je huid gemunt omdat ze zo bloed uit je kunnen zuigen. Dat doen alleen de vrouwtjes, want zij hebben het bloed nodig om hun eitjes goed te laten rijpen.

De beet voel je niet omdat hij zo klein is, maar na verloop van tijd merk je dat een plekje op je huid opgezwollen is en begint te jeuken. Dat is een muggenbult, die ontstaat door het speeksel dat de mug in je huid achterlaat. 

Tip

Helaas is het zo dat muggen sommige mensen nou eenmaal lekkerder vinden dan anderen. Dat heeft met allerlei factoren te maken. 

De insecten komen vooral af op je geur, namelijk je zweet en de koolstofdioxide die je uitademt. Mensen met overgewicht en zwangeren ademen hier meer van uit.

Daarnaast houden de beestjes van mensen met bloedgroep O. Ook wanneer je een hogere lichaamstemperatuur hebt, bier drinkt of veel sport kan het zijn dat je meer muggen aantrekt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Soorten muggen

Muggen komen overal ter wereld voor. Het zijn kleine vliegende insecten met een dun lijf, zes poten en een typische zuigsnuit waarmee ze je bijten.

In Nederland vind je meer dan dertig verschillende soorten muggen. De gewone steekmug is daar de bekendste van. Je kent misschien ook wel de langpootmug. 

Deze heeft enorm lange poten en ziet er daarom wat enger uit, maar deze muggen bijten juist niet

Andere bekende muggensoorten zijn de malariamug en de gele koortsmug. Deze komen niet van nature voor in Nederland. Soms komen soorten als de tijgermug wel in ons land terecht, bijvoorbeeld tijdens het transport van goederen en planten. Deze muggen kunnen alleen niet goed overleven in ons klimaat.

Wist je dat...

...muggen hun typische gezoem maken door snel met hun vleugels te bewegen? Zo houden deze insecten je dus wakker wanneer je probeert te slapen.

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie op een muggenbeet

De meeste mensen hebben gelukkig niet veel last van een muggenbeet.

Dat is anders wanneer je allergisch reageert op het speeksel dat de mug in je lichaam achterlaat. Dit wordt ook wel het Skeeter-syndroom genoemd. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Dit syndroom is een vorm van de huidaandoening papulaire urticaria, waarbij je huid heel heftig reageert op de beet van een insect. Mensen met dit syndroom reageren vooral sterk op de eiwitten die in het speeksel van muggen zitten. Het Skeeter-syndroom kan dan zorgen voor een muggenbeet allergie.

De oorzaak van het Skeeter-syndroom is niet altijd duidelijk te benoemen. Sommige mensen hebben een immuunsysteem dat erg heftig reageert op de beet van insecten.

Hierdoor krijgen ze een veel heftigere reactie dan anderen die door een mug gebeten worden. Het syndroom komt ook veel voor bij jonge kinderen. Hun immuunsysteem is nog volop aan het ontwikkelen en daarom niet opgewassen tegen bepaalde allergenen.

Hierdoor kan hun lichaam heftiger reageren op een muggenbeet, ouderen zijn ook een risicogroep. Hun immuunsysteem werkt namelijk minder goed, wat ook voor allergische reacties kan zorgen.

Symptomen van een allergische reactie op een muggenbeet

Je lichaam reageert altijd wel op een muggenbeet, dus hoe ontdek je het verschil tussen een normale en een zware allergische reactie op een muggenbeet? Bij het Skeeter-syndroom zijn de volgende symptomen gebruikelijk:

  • Uitzonderlijk grote muggenbulten
  • Veel jeuk
  • Beschadigde huid
  • Blauwe plekken rondom de beet
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Netelroos rondom de beet
  • Opgezwollen keel of tong 
  • Koorts
  • Zware hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Huiduitslag
  • Vermoeidheid
  • Gevoeligheid voor licht
  • Verwarring
  • Slappe spieren

De symptomen zien er bij iedereen anders uit. Zo reageert slechts een kleine groep mensen zo heftig dat men koorts of een opgezwollen keel krijgt.

Deze mensen hebben ook medische hulp nodig om ernstige problemen te voorkomen. Veel mensen met een allergische reactie op een muggenbeet merken vooral dat hun huid heftig reageert en veel jeukt. Dat trekt meestal vanzelf weer weg.

Tip

Heb je muggenbulten die groter zijn dan een muntstuk van 20 eurocent? Dan kan dat wijzen op een allergische reactie.

Kan je een muggenbeet voorkomen?

Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je lichaam zo sterk reageert op een muggenbeet. Net als bij veel andere problemen is voorkomen beter dan genezen. Er zijn gelukkig verschillende manieren om een muggenbeet te voorkomen. 

Vermijd stilstaand water

Muggen hebben stilstaand water nodig om zich te kunnen voortplanten. Het is dus beter om waterrijke gebieden te vermijden. Dat geldt vooral wanneer het aan het schemeren is. Muggen zijn dan namelijk het meest actief. Het is ook de moeite waard om te kijken of er stilstaand water rondom je huis te vinden is. Des te minder aantrekkelijke plekken er voor muggen zijn, des te minder overlast je ervaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende punten.

  • Maak je regengoot op tijd schoon en droog.
  • Leeg (opblaasbare) zwembaden wanneer ze niet gebruikt worden.
  • Maak vogelbadjes schoon.
  • Zorg dat lege bloempotten droog zijn.

Draag de juiste kleding

Je kleding is een goede beschermlaag tegen muggen. Het is het beste om lichtgekleurde kleding te dragen. Lichte stoffen houden namelijk minder warmte vast, waardoor je geur ook minder goed verspreid wordt.

Draag shirts met lange mouwen en lange broeken. Ga je in een gebied wandelen waar je veel muggen verwacht? Zorg er dan ook voor dat je lange sokken en een grote hoed draagt.

Muggen buiten houden om muggenbeet tegen te gaan

Houd muggen buiten de deur

De beste manier om muggen uit je huis te houden is door je ramen en deuren gesloten te houden. Doe dat vooral rond de schemering, wanneer muggen het meest actief zijn.

Wil je toch wat frisse lucht in je slaapkamer hebben? Installeer dan horren en controleer goed of er geen gaatjes in het materiaal zitten.

Gebruik insectenspray

Wil je er zeker van zijn dat muggen uit je buurt blijven, dan is insectenspray een goede optie. Gebruik dan wel een spray die minstens 6% DEET bevat.

Dit is het enige effectieve stofje dat muggen op afstand houdt. Volg altijd de instructies die op de insectenspray staan en controleer hoe lang de spray bescherming biedt.

Tip

Heb je een gevoelige huid? Test het product dan eerst op een klein stukje huid om zeker te weten dat je niet slecht reageert.

Zo behandel je een muggenbeet

Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen is het niet altijd te voorkomen dat je door een mug gebeten wordt. Voor de meeste mensen is calendula zalf of een verkoelend ijsblokje genoeg om de jeuk en zwelling af te laten nemen.

Heb je last van een allergische reactie op een muggenbeet? Dan kan je voor de volgende behandelingen kiezen:

  • Allergietabletten Slik allergietabletten, ook wel bekend als antihistaminica, om de heftige reactie van je immuunsysteem te onderdrukken. Hooikoortstabletten zijn hier een goed voorbeeld van.
  • Crème Breng anti-jeuk crème aan op de muggenbulten.
  • Hygiëne Was de muggenbult dagelijks en breng een klein beetje antibioticazalf aan om de zwelling te verhelpen.
  • EpiPen Gebruik bij ernstige allergische reacties een EpiPen. Deze is alleen op recept verkrijgbaar.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen muggenbeten

Wil je liever geen medicatie slikken of crèmes gebruiken? Dan zijn er ook een aantal simpele middelen waarmee je de klachten van een muggenbeet kan verminderen. Hier heb je weinig voor nodig en de meeste hulpmiddelen staan al in je keukenkastje:

  • Washandje Maak een washandje nat met koud water en dep dit op de muggenbult. Dit verlicht meteen de jeuk en laat de zwelling afnemen.
  • Warm bad Neem een warm bad met havermout om de jeuk te verminderen. Doe één of twee kopjes havermout in het warme water en blijf hier minstens vijftien minuten in liggen.
  • Koud bad Neem een koud bad zonder zeep. Dit irriteert je huid niet en laat de zwelling van de muggenbulten afnemen.
  • Baking soda Meng baking soda met water en breng dit mengsel een paar keer per dag aan op de muggenbult. 
  • Nagel Druk met je nagel of een vlak object op de muggenbult om de jeuk tijdelijk te verminderen.
     
Gevaren van muggenbeten

De mogelijke gevaren van muggenbeten

In de meeste gevallen is je lichaam goed in staat om te herstellen na een muggenbeet.

Helaas komt het soms voor dat een muggenbult voor vervelende klachten zorgt, vooral wanneer hij niet goed geneest of behandeld wordt. 

Je kan dan last krijgen van:

  • Zwelling
  • Blaren met vocht
  • Rode bulten
  • Impetigo
  • Ontstoken huid
  • Lymfebaan-ontsteking
  • Sepsis

Deze gevolgen ontstaan wanneer je lichaam allergisch reageert en de muggenbult niet goed geneest. Dat is niet het enige gevaar dat een muggenbeet veroorzaakt. Muggen kunnen namelijk ook verschillende ziektes overdragen, zoals:

  • Malaria
  • Gele koorts
  • Knokkelkoorts
  • Hersenontsteking
  • Westnijlvirus
  • Zikavirus
  • Hersenvliesontsteking

Deze ziektes kunnen levensgevaarlijk zijn, maar veel mensen ervaren vooral een paar dagen koorts, hoofdpijn en andere milde klachten.

Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral wanneer je in een gebied bent waar veel muggen zijn die deze ziektes overdragen. Voorkom dat je gestoken wordt en houd na een steek in de gaten of je de volgende symptomen ontwikkelt:

  • Koorts
  • Huiduitslag
  • Oogontsteking of rode ogen
  • Pijn in je spieren en gewrichten
  • Vermoeid gevoel
  • Constante hoofdpijn
  • Moeite met ademen
Tip

Neem direct contact op met een arts wanneer je in een risicogebied bent en deze klachten ontwikkelt. 

Er wordt tegenwoordig ook gewerkt aan vaccinaties tegen verschillende ziektes die muggen overdragen. Zo is er al een vaccin tegen gele koorts en wordt er een malariavaccin ontwikkeld.

Testen op muggenbeet allergie

Wanneer je merkt dat jouw symptomen lijken op een allergische reactie op een muggenbeet, kun je dit laten testen. Bij een test op een insectenallergie wordt bloedonderzoek, een huidpriktest en een intracutane huidtest gedaan. Deze laatste twee testen zijn specifiek voor allergenen onderzoek en worden in een medisch centrum gedaan.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Restless Legs Syndroom (RLS) - rusteloze benen

Restless Legs Syndroom (RLS) - rusteloze benen

Iedereen heeft weleens last van rusteloze benen, of kriebel in de benen. Zeker na een inspannende dag of als je de hele ...

Verschillende soorten hoofdpijn

Verschillende soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende pijn. Bijna 3,5 miljoen Nederlanders hebben te maken met ernstige, vaak chronische vor...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Wespensteek: van lastig tot gevaarlijk

Wespensteek: van lastig tot gevaarlijk

Een zoet drankje biedt vaak de perfecte verfrissing op een hete zomerdag. En wat blijkt snel: een zoemende wesp komt ook...

Lees wat je gemist hebt

14338 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'