Wespensteek: van lastig tot gevaarlijk

Een zoet drankje biedt vaak de perfecte verfrissing op een hete zomerdag. En wat blijkt snel: een zoemende wesp komt ook al snel van jouw drankje genieten. Als je dit al erg genoeg vindt, kun je de wesp beter niet boos maken. Je maakt dan kans om gestoken te worden. De klachten variëren van een zwelling tot een ernstige allergische reactie.

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen bij een wespensteek!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Een wespensteek veroorzaakt een aantal klachten

Een wespensteek: voorkomen en genezen

Ben jij ooit het slachtoffer geweest van een wespensteek? Dan heb je die vast en zeker gevoeld. Een van de eerste gevolgen van een wespensteek is een scherpe brandende pijn die wordt veroorzaakt door het gif. Daarna ontstaat er een zwelling en jeuk. 

De stof histamine is hier verantwoordelijk voor; je lichaam maakt dit aan als verdediging tegen lichaamsvreemde stoffen. Houd er rekening mee dat als je een aanvaring hebt met een wesp dat deze meerdere keren kan steken

Anders dan een bij heeft een wesp namelijk geen weerhaken aan zijn angel, waardoor hij zijn wapen niet verliest. Een wesp spuit tijdens het steken het gif alleen in het bindweefsel van je huid, haalt zijn steekwapen eruit en vliegt daarna – hopelijk –  weer weg. Je hoeft daarom in de regel geen angel uit de gestoken plek te verwijderen, zoals wel het geval is bij een bijensteek.

Wist je dat...

...je voor de grote vriendelijke hommels geen angst hoeft te hebben? In tegenstelling tot de wesp, vliegen ze bij een confrontatie liever weg. Maar komen de diertjes in een situatie, waarin ze zich wel moeten verdedigen? Dan kunnen hommels steken

Voorkom een wespensteek

Het beste wat je kunt doen om een wespensteek te voorkomen, is een aanvaring met een wesp vermijden. Een van de moeilijkste methodes is om rustig te blijven als er eentje om je heen zoemt. Wespen kunnen namelijk agressief worden als ze zich bedreigd voelen, dus ga niet om je heen slaan. 

Ook wegrennen helpt niet altijd, want als de wesp eenmaal boos is, vliegt het beestje gewoon achter je aan. Het allerbeste is daarom om ervoor te zorgen dat wespen niet verleid worden om in je buurt te komen. Zo is het beter om geen parfum of andere geurige cosmetica-artikelen te gebruiken als je een terrasje wilt pakken. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Lok wespen weg met limonade

Een andere methode om een wespensteek te voorkomen is om de diertjes weg te lokken. Heb je bijvoorbeeld last van wespen in je tuin? Verleid ze dan met iets waar ze dol op zijn, zoals limonade. Zet de wespenlekkernij op een plek bij je uit de buurt, zodat je rustig van je tuin kunt genieten. 

Verder is het altijd goed om op te letten dat er geen wesp op/in je eten of drinken zit. Vooral in blikjes frisdrank kan het insect ongezien liggen spartelen en de gevolgen van een wespensteek in je mond of keel kunnen zeer ernstig zijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Wil je er alles aan doen om een wespensteek te voorkomen? Loop dan niet met je blote voeten door het gras. Wespen kunnen namelijk ook onder de grond hun nest bouwen.

Maak kennis met de verschillende gevolgen van een wespensteek

Wanneer je door een wesp wordt gestoken en je bent niet allergisch, blijft de reactie in je lichaam lokaal. Dat betekent dat alleen de plek van de steek reageert. Is dit op een ongevaarlijke plaats dan zullen de symptomen blijven bij ongemakken als:

  • pijn
  • roodheid
  • zwelling
  • jeuk

Word je op gevoelige plekken als je lip, neusvleugels of rondom je ogen gestoken, dan kan de zwelling veel groter zijn dan bijvoorbeeld bij een steek op je bovenarm. 

Vanwege de reactie van je lichaam kan een wespensteek rondom je hals of mond tot een gevaarlijke situatie leiden. Het is namelijk mogelijk dat je door de zwelling minder goed kunt ademhalen, waardoor er verstikkingsgevaar optreedt. 

Je kunt last hebben van meer klachten

Verder kunnen meerdere steken de symptomen verergeren, omdat er meer gif is ingespoten en er daardoor een toxische reactie kan ontstaan. Door het teveel aan wespengif kun je naast pijnlijke bulten ook last krijgen van moeheid, braken, buikloop, oedemen of een dalende bloeddruk. Een serie wespensteken kan zelfs stuipen veroorzaken of zorgen dat je buiten bewustzijn raakt.

Tip

Met geuren kun je het voor wespen minder aantrekkelijk maken om in de buurt te komen. Zo houden ze niet van kruidnagel en citroen. Snij een citroen doormidden, steek in iedere helft een paar kruidnagels en zet de vrucht bij je in de buurt.

Een allergische reactie op een wespensteek: iets om zeer serieus te nemen

Heb je een wespensteek allergie? Dan kan je lichaam al na één wespensteek heftig reageren. Zo kan je een dikke hand, onderbeen of arm krijgen als je daar wordt gestoken. 

In ernstigere gevallen raakt je hele lichaam betrokken. Zo kan er een zwelling ontstaan waar je niet bent gestoken, waaronder je tong, lippen, ogen of keel. Andere voorkomende symptomen zijn: hoofdpijn, maag- en darmklachten, duizeligheid, moeilijkheden met ademhalen en bewusteloosheid.

Bij een of meerdere van deze reacties is snelle medische hulp noodzakelijk. Ben je  namelijk in hoge mate allergisch voor een wespensteek? Dan kan je immuunsysteem zó heftig reageren dat je in een levensgevaarlijke shock terechtkomt. Deze toestand wordt in het geval van een allergische reactie een anafylactische shock genoemd.

Wist je dat...

...de hoeveelheid gif die een wesp inspuit als hij steekt, 2 tot 10 microgram bedraagt? Wanneer een volwassene meer dan 20 keer door een wesp wordt gestoken, moet hij of zij uit voorzorg ter observatie naar het ziekenhuis.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Neem een epipen

Wat te doen bij een wespensteek?

Een hevige allergische reactie door een wespensteek wordt vaak behandeld met een adrenaline-injectie. Ben jij extreem allergisch voor wespengif? Dan heb je waarschijnlijk altijd medicijnen bij je, zoals een adrenalinepen. Deze kun je direct toedienen voordat je naar de eerste hulp gaat of 112 belt.

Je kunt uit voorzorg andere dingen doen

Verder kun je met een wespenallergie uit voorzorg een tablet met antihistaminicum slikken wanneer je verwacht in situaties te komen waar wespen zijn. Een andere oplossing om in de toekomst gevaarlijke situaties met wespen te vermijden, is het volgen van immunotherapie. Bij deze behandeling wordt je overgevoeligheid voor een wespensteek verminderd. 

Ben je mild of niet allergisch voor wespengif, dan kun je bij een wespensteek een speciale stick met antihistaminica gebruiken die de jeuk en pijn vermindert. Ook is het aan te raden om een wespensteek te behandelen met een natte doek of een ijscompres om ervoor te zorgen dat de zwelling niet uitbreidt. 

Ook zijn er bij de apotheek verkoelende gels, crèmes en zalfjes verkrijgbaar die helpen tegen de gevolgen van een wespensteek. Heb je de juiste middeltjes niet in huis? Dan kun je de steek met azijn, citroen of honing behandelen. Blijf je ondanks deze maatregelen toch veel last houden? Neem dan een paracetamol of aspirine.

Een wespensteek is vervelend, maar er is veel tegen te doen. Ben je echter allergisch? Dan moet je extra alert zijn en zorgen dat je in het wespenseizoen adrenalinepennen bij je draagt.

Tip

Het is raadzaam om bij een hoge mate van allergie twee adrenalinepennen bij je te hebben. Zo heb je altijd een back-up wanneer één dosis niet genoeg is.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Pijn in de zij oorzaken en behandeling

Pijn in de zij - rechts of links: oorzaken en behandeling

Pijn in de zij is een veelgehoorde klacht. Beide zijden van je lichaam worden 'flanken' genoemd en daarom wordt pijn in ...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

Lees wat je gemist hebt

13804 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'