Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door je neus kunt ademen, of zit je constant met het gevoel dat je niet fatsoenlijk kunt slikken. 

In dit artikel lees je meer over de oorzaken en hoe je sneller van neus- of keelslijm afkomt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

zodra de consistentie van je slijm verandert krijg je er last van

Wat betekent slijm in je keel of neus?

Dik, taai slijm in je keel of neus is een vervelend symptoom. Meestal wordt het veroorzaakt door een verkoudheid of allergie. Normaal gesproken ben je zo gewend dat je lichaam het produceert, dat je niet eens opmerkt dat het er is. Maar zodra de consistentie ervan verandert, wordt het storend en krijg je er last van. 

De consistentie zegt iets over hoe gezond je bent en wat er in je lijf gebeurt. Plakkerig, rubberachtig slijm kan ontstaan door factoren in je omgeving of leefstijl, zoals een droge lucht of te weinig drinken. Het wordt ook vaak veroorzaakt door virussen, bacteriële of schimmelinfecties in je sinussen. Maar vergeet niet dat slijm ook een erg nuttig middel is, dat veel goeds doet in je lichaam!

Het nut van slijm

Je neus en bijholtes (sinussen) zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van slijm. Je lichaam produceert er iedere dag flink wat van, of je nu gezond bent of niet.

Je mond, neus, sinussen, keel, longen en het maag-darmkanaal zijn allemaal bekleed met slijmproducerend weefsel. De substantie die dit weefsel produceert, fungeert als een beschermlaag en voorkomt dat het weefsel eronder uitdroogt. Het is belangrijk dat deze laag vochtig blijft. Gebeurt dit niet, dan wordt het droog en barst het. Met als resultaat een ‘gat in het pantser’.

Slijm werkt als een vliegenvanger

Slijm werkt daarnaast als een soort vliegenvanger. Het vangt ongewenste stoffen op, zoals bacteriën en stof, voordat deze je lichaam binnendringen. Dit werk doet het vooral voor je luchtwegen, die erg gevoelig zijn. Op deze manier wordt de steriele omgeving van je organen schoon gehouden. Het is dus veel meer dan alleen een kleverige smurrie!

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Normaal gesproken loopt het slijm door je sinussen. Hier spoelt het stof, verontreinigende stoffen en bacteriën weg. Daarna gaat het via je keel naar je maag, waar eventuele irriterende stoffen en bacteriën worden afgevoerd. Dit is een natuurlijk proces. De meeste mensen slikken dus de hele dag door slijm door zonder dat ze het in de gaten hebben.

Wist je dat...

...je lichaam elke dag 1 tot 1,5 liter slijm produceert, zelfs als je gezond bent? Het meeste ervan loopt door je keel zonder dat je het merkt. Wanneer je het wel opmerkt, is dat meestal niet omdat je er meer van produceert, maar omdat de consistentie veranderd is.

Slijm in je keel

In je keel beschermt slijm je ademhalingsstelsel door het te smeren en ongewenste stoffen weg te filteren. Telkens als je inademt, blijven allergenen, virussen, stof en ander vuil plakken. Vervolgens wordt het slijm met al deze bijvangst afgevoerd. Soms produceert je lichaam te veel slijm, waardoor je moet hoesten of je keel moet schrapen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Oorzaken 

Je kunt last hebben van een teveel aan slijm door hooikoorts, een verstopte neus, een bijholteontsteking of na een neusoperatie.

Slijm treedt op in verschillende vormen, van vloeibaar tot erg dik taai. Er zijn meerdere omstandigheden en aandoeningen die een verstoorde slijmproductie en daarmee dik slijm veroorzaken. De meest voorkomende hiervan zijn:

  • Droge lucht: Een droog klimaat kan ervoor zorgen dat je sinussen droger zijn dan normaal, wat resulteert in dik, kleverig slijm.
  • Infecties van je bovenste luchtwegen: Infecties zorgen ervoor dat je neus en sinussen extra slijm produceren. Met als doel het wegspoelen van de bacteriën die de infectie veroorzaken, terwijl je lichaam ze bestrijdt.
  • Sinusitis: Ook schimmelinfecties kunnen je neus irriteren en ervoor zorgen dat je slijm de consistentie van rubber heeft.
  • Allergieën: Allergieën zorgen ervoor dat je sinussen overuren maken om extra slijm te produceren, om de allergenen weg te vegen. De overmatige slijmproductie kan leiden tot kleverige, rubberachtige slijmdeeltjes.
  • Uitdroging: Als je lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, hebben je sinussen niet genoeg smering om het slijm dun te houden. Veel lichaamsbeweging, overmatig zweten en buiten zijn in warme temperaturen kan je lichaam uitdrogen. Dit leidt tot dik, rubberachtig slijm.
  • Onderliggende lichamelijke aandoeningen: Er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die een veranderde slijmproductie tot gevolg kunnen hebben. Overtollig maagzuur, astma en longaandoeningen zoals chronische bronchitis, longontsteking, cystische fibrose en COPD (chronisch obstructieve longziekte) zijn hier voorbeelden van.
Tip van Gezondeten.nl

Ben je allergisch, heb je hooikoorts of heb je gewoon een verstopte neus? Met een rhino horn neusspoeler spoel je allergenen, verstoppingen en pollen weg. Tegelijkertijd verzacht de natuurlijke zoutoplosing je neusslijmvlies.

Je kunt ook last hebben van een teveel aan slijm door hooikoorts, een verstopte neus, een bijholteontsteking of na een neusoperatie.

Behandelen van taai slijm

Welke behandeling je het beste kunt toepassen om van hier vanaf te komen, hangt af van het probleem of de aandoening die het veroorzaakt.

  • Bacteriële en virale infecties van de luchtwegen: Een verkoudheid kan prima worden behandeld met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals een warm kompres en kruidenthee. Als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, kun je het beste even je huisarts bellen. Je arts kan medicatie voorschrijven om je te helpen de infectie te bestrijden en makkelijker te ademen.
  • Allergische reacties: Als rubberachtig slijm een symptoom is van een allergie, kun je middelen tegen deze allergie nemen. Het vermijden van allergische triggers helpt natuurlijk ook.
  • Schimmelinfecties: Voor schimmelinfecties in je sinussen is waarschijnlijk een diagnose van een arts nodig. Deze deskundige schrijft meestal neusspoelmiddelen voor, waarmee je het antischimmelmiddel rechtstreeks in je neusholten aanbrengt.
Wist je dat...

...de makkelijkste manier om van overtollig slijm af te komen is om je hoofd op te tillen? Platliggen kan je het gevoel geven dat het slijm zich achter in je keel verzamelt. Het optillen van je hoofd kan dus direct verlichting geven.

Verschillende kleuren slijm

Als je weleens naar de inhoud van je zakdoek hebt gekeken na het snuiten van je neus, is het je misschien opgevallen dat je snot niet altijd helder is. Het kan bijvoorbeeld geel, groen of bruinachtig van kleur zijn. Wat zeggen deze kleuren over je gezondheid?

Groen of geel slijm ophoesten of snuiten, wat betekent dat?

Geel of groen slijm 

Groen of geel slijm ophoesten of snuiten, wat betekent dat? Wanneer je verkouden bent, stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen naar het geïnfecteerde gebied. 

Deze cellen bevatten een groenachtig enzym, en in grote aantallen kunnen deze voor een groene kleur zorgen. Wanneer je snot of slijm deze kleur heeft zul je zien dat het vaak ook dikker en kleveriger is dan normaal.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Slijm kan ook een roodachtige of bruinachtige kleur hebben

Roodachtig of bruinachtig slijm

Slijm kan ook een roodachtige of bruinachtige kleur hebben, vooral als je neus is uitgedroogd of geïrriteerd door te veel wrijven, snuiten of peuteren. 

Deze kleur wordt dan veroorzaakt door bloed. Het bloed komt grotendeels uit de binnenkant van je neusgat, waar zich de meeste bloedvaten bevinden. 

Tip

Een kleine hoeveelheid bloed is niet iets om je zorgen over te maken. Als je grote hoeveelheden bloed ziet, bel dan je huisarts.

Self-care bij slijm

Naast professionele behandelingen, zijn er ook veel handelingen die je zelf kunt doen om overmatig slijm te voorkomen en genezen:

  • Gorgel met warm, zout water: Dit huismiddeltje helpt om het slijm achter in je keel op te ruimen en kan ook bacteriën doden.
  • Neem honing: Voor het verlichten van hoest veroorzaakt door slijm kun je boekweithoning nemen. Slik om de paar uur een lepeltje, net als bij een reguliere hoestdrank.
  • Bevochtig de lucht: Gebruik een luchtbevochtiger om het vochtgehalte in de lucht omhoog te brengen.
  • Gebruik stoom: Door de douche flink warm te zetten en je badkamerdeur dicht te houden, creëer je een ruimte vol stoom, die je slijm verdunt. Je kunt ook een kom met heet water vullen en hierboven hangen. Dat is vaak effectiever en iets milieubewuster.
  • Drink voldoende: Het drinken van voldoende vloeistoffen, en dan vooral water, kan helpen om je slijm weer te laten stromen.
Tip van Gezondeten.nl

Vind je het lastig om dagelijks voldoende te drinken? Een waterfles van Kambukka kan je hierbij helpen. Deze geïsoleerde, niet lekkende flessen houden je drankje de hele dag koel.

Tip

Wil je op een natuurlijke manier van het slijm in je neus verlost worden? Schaf dan een neti pot aan! Dit is een klein kannetje dat wel iets weg heeft van een theepot. Je vult het met warm water, eventueel met een beetje Himalaya zout. Vervolgens spoel je een neusgat door de pot er tegenaan te houden en het potje leeg te gieten. Doe daarna je andere neusgat.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Spontane bloedneus? Bekijk de mogelijke oorzaken

Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongema...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

verkouden

Verkouden? Dit wil je (w)eten!

Heb je een verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Wanneer je verkouden ben...

Lees wat je gemist hebt

14122 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'