Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk vanaf. Pijn in je keel kan erg vermoeiend zijn omdat je, telkens wanneer je slikt, de pijn ervaart.
Zeker als je bijvoorbeeld voor je werk veel moet praten is het geen pretje. Misschien heb je al wel het één en ander uitgeprobeerd om van je zere keel af te komen.
Hieronder hebben wij echter de 5 beste gezonde tips verzameld, om jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen! Deze tips gaan allemaal over natuurlijke middelen; er komen geen chemische medicijnen bij te pas.
Ook als je meer wilt weten over mogelijke oorzaken van een zere keel, lees dan zeker nog even verder.
Als daar een verkoudheid bovenop komt heb je vaak een verstopte neus, moeite met ademhalen en moet je veel niezen.
De pijn kan doortrekken naar je kaken, je hals (lymfeklieren), je voorhoofd (bonkend gevoel) en je oren. Dat komt omdat bij een ontsteking of infectie dezelfde zenuwen zijn betrokken als die van je keel.
Oorzaken keelpijn
Keelpijn kan worden veroorzaakt door zowel virale als bacteriële infecties.
Virale infecties
De grootste veroorzaker van keelpijn is het verkoudheidsvirus (griepvirus), zoals het rhinovirus of het adenovirus. Verder veroorzaakt het Epstein-Barr virus een ziekte die vooral bij jongeren voorkomt: de ziekte van Pfeiffer.
De waterpokken behoren ook tot de virale infecties, waarbij keelpijn een veelgehoorde klacht is. Het HIV-virus valt eveneens onder deze categorie en openbaart zich vaak door hoesten en keelpijn.
Kinderen tussen de 0,5 en 3 jaar met hardnekkige keelpijn kunnen geveld zijn door kroep, een virusontsteking van het strottenhoofd en het luchtpijp-slijmvlies.
Bacteriële infecties
Onder bacteriële infecties valt bijvoorbeeld een keelontsteking. Bacteriën vestigen zich dan in het slijmvlies van je keel en de keelholten en vermenigvuldigen zich.
Keelontsteking veroorzaakt door de streptokok-bacterie wordt angina genoemd; er verschijnen hierbij witte plekken rond je amandelen en je amandelen zijn opgezwollen.
Luchtweginfecties zoals kinkhoest en de infectieziekte difterie komen in Europa minder voor omdat veel mensen hier tegen ingeënt zijn.
Overige oorzaken van keelpijn
Keelpijn kan diverse oorzaken hebben die voor een groot deel gemakkelijk te verhelpen zijn. Denk aan:
- Droge lucht
- Airco met een vervuilde filter
- Temperatuurverschil door airco
- Overbelasting van je stem
- Verkeerd stemgebruik
- Verminderde weerstand
- Slechte leef- en eetgewoonten
- Verkeerde voeding
- Stress
- Slaaptekort
- Roken
- Allergie voor pollen, huismijt, dieren of stof
- Inademen van chemische stoffen
- Bijwerking van bepaalde medicijnen
- Verminderde weerstand tijdens je zwangerschap
De 5 beste gezonde tips om keelpijn te verhelpen
Keelpijn kan ontzettend vervelend zijn en soms kom je er maar moeilijk van af. Daarom zetten wij de 5 meest gezonde manieren om van je keelpijn af te komen op een rij:
Tip 1: Geneeskrachtige thee
Bij keelpijn is het zeer belangrijk dat je veel blijft drinken. Er bestaat een aantal kruiden en specerijen die werkzaam zijn tegen keelpijn door hun ontsmettende, pijnstillende en kalmerende eigenschappen. Ze ondersteunen het immuunsysteem.
Je kunt bijvoorbeeld thee zetten van deze (het liefst verse) kruiden en specerijen. Je kunt hierbij denken aan:
- Kamille
- Kaneelstokjes
- Munt
- Vlier- en lindebloesem
- Salie
- Kardemonzaadjes
- Mosterdzaadjes
- Zoethoutstokjes
- Tijm
- Gember
Je kunt ook honing, schijfjes citroen of partjes sinaasappel aan je hete water toevoegen om je keel te verzachten. Drink bij keelpijn je thee niet al te heet en laat iedere slok even achter in je mond hangen.
Voor kinderen kun je gemakkelijk (suikervrije!) waterijsjes maken met vers vruchtensap naar keuze. Gebruik geen pakken uit de supermarkt waarop staat 'uit geconcentreerd vruchtensap'.
Dat zijn eigenlijk de meeste sappen op enkele verse sappen uit de koeling na. In geconcentreerd vruchtensap zitten namelijk veel suikers en weinig vezels en andere oedingsstoffen.
Ijsklontjes kun je voorzichtig opzuigen maar kijk wel uit dat ze niet aan je tong blijven plakken.
Tip 3: Propolis
Propolis werd bij de oude Grieken en Egyptenaren al gebruikt als medicijn. Het werkt echt uitstekend tegen keelpijn en heesheid. Zeker als je haast hebt bij het herstel vanwege een belangrijke presentatie of speciale dag.
Het is een natuurlijk antibioticum. Propolis komt van de bijenpollen in een bijenkorf. De bijen gebruiken het om de korf te beschermen tegen ziekteverwekkers.
Je kunt propolis kopen in de vorm van capsules bij de drogist, apotheek of natuurwinkel. Sommige mensen kunnen overigens geen bijenproducten verdragen; houd hier rekening mee.
Bijen worden met uitsterven bedreigd en dit heeft rampzalige gevolgen voor de flora in de wereld, waar mensen ook afhankelijk van zijn. Koop dus goeie kwaliteit biologische propolis, zodat je weet dat de bijen beschermd worden.
Tip 5: Gorgelen
Een oude maar oh-zo-effectieve tip bij keelpijn is gorgelen. Je kunt dit doen met verschillende producten:
-
Zout Zout opgelost in water. Een theelepeltje zout (mag ook meer) oplossen in een glas lauw of warm water en gorgelen maar! Niet erg lekker, maar je spuugt het natuurlijk gewoon weer uit.
-
Rode wijn Rode wijn werkt ook uitstekend bij heesheid. Wel of niet doorslikken, dat laten we aan jou...
-
(Appel)azijnDit is een middel wat heel handig is om in huis te hebben. Het heeft een zure smaak, maar werkt effectief tegen keelpijn.
-
Bessensap Pure zwarte bessensap of vlierbessensap. Dit mag je uiteraard ook doorslikken.
-
Cayennepeper Een mespuntje cayennepeper in je water of thee oplossen.
-
Zinkchloride Zinkchloride aluin FNA. Dit natuurlijke gorgel-middel kun je bij de apotheek krijgen. Het heeft direct effect, al kan het soms wat prikken. Het middel heeft een samentrekkende werking waardoor de zwelling minder wordt.
Een andere optie om keelpijn te verzachten is door oilpulling. Met oilpulling laat je olie (bijvoorbeeld kokosolie) door je mond heen en weer gaan. De bacteriën in je mond binden zich aan de vetten en kunnen zo afgevoerd worden (wel uitspugen dus!).
Bonustip: Doe een natte handdoek om je hals
Een veelgehoorde, simpele 'oma weet raad-tip' tegen keelpijn is de volgende:
- Neem vlak voor het slapengaan een handdoek en maak deze nat met ijskoud water.
- Wring de handdoek uit, rol 'm op in de lengte en doe daaromheen een lang dun plastic zakje of wikkel de doek in plastic huishoudfolie.
- Doe de opgerolde handdoek omhuld met plastic als een shawl om je hals heen. Dit geeft een soort broeikas-effect.
- Pak vervolgens een shawl (van wol bijvoorbeeld) en doe die eroverheen.
- Nu kun je in je bed gaan liggen en als je weer wakker wordt is de keelpijn een stuk minder.
Je kunt de handdoek ook vullen met ijsklontjes en uisnippers en drenken in (appel)azijn of sterke drank zoals jenever (niet zelf opdrinken) voor nog meer effect.
Let er wel op dat je de handdoek en de sjaal niet te strak om je nek doet of dat je er 's nachts in verstikt raakt.
Meer tips bij keelpijn
Probeer door je neus in te ademen en niet door je mond, om zo je keel te beschermen tegen kou en droge lucht. Als je naar buiten gaat draag dan een warme shawl. Neem genoeg rust en probeer niet teveel te praten. Ga ook weer niet fluisteren want dat is niet goed voor je stembanden. Vermijd roken.
Pikant eten zorgt dat eventueel slijm loskomt. Bereid verse (kippen)bouillon met knoflook, gember, kurkuma, rode linzen, kokosolie en naar wens een lepeltje sambal. Doe dit vooral als je ook last hebt van verkoudheid. Zeer goede ingrediënten om je weerstand mee te versterken!
Probeer verder gezond te eten, ook al heb je misschien weinig trek of geen puf om te gaan koken. Eet veel fruit (kiwi is bijvoorbeeld een vitamine C bommetje) maar vooral ook veel groenten. Je kunt ook extra vitamine C slikken. Een vitamine D supplement kan nuttig zijn als je weinig buiten komt.
Als je keelpijn hebt en geen zin hebt om fanatiek te sporten, kun je ook yoga doen. Zo kun je bijvoorbeeld yoga doen die de lymfeklieren stimuleert. De lymfklieren kunnen daardoor het virus beter bestrijden.
Stomen met etherische oliën, zoals eucalyptus-olie, maakt je luchtwegen vrij en geeft een weldadig gevoel voor je keel. Pas op, laat de olie eerst een beetje afkoelen anders adem je te hete lucht in!
Ziektekiemen verspreiden zich binnen veel sneller, zeker als er niet genoeg geventileerd wordt. Probeer je huis regelmatig te luchten en koop eventueel een luchtbevochtiger als je vaak last hebt van je keel en luchtwegen.
Heb je vaak last van keelpijn of houden de klachten lang aan, ga dan naar je huisarts. Ook als je klachten verergeren is het belangrijk dat je alert blijft.
Houdt je koorts langer dan 3 dagen aan? Kun je niet goed meer drinken en slikken? Ben je benauwd en/of heb je uitslag op je gezicht of je bovenlichaam? Neem dan direct contact op met een arts.