Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk vanaf. Pijn in je keel kan erg vermoeiend zijn omdat je, telkens wanneer je slikt, de pijn ervaart.

Zeker als je bijvoorbeeld voor je werk veel moet praten is het geen pretje. Misschien heb je al wel het één en ander uitgeprobeerd om van je zere keel af te komen.

Hieronder hebben wij echter de 5 beste gezonde tips verzameld, om jou zo snel mogelijk van je klachten af te helpen! Deze tips gaan allemaal over natuurlijke middelen; er komen geen chemische medicijnen bij te pas.

Ook als je meer wilt weten over mogelijke oorzaken van een zere keel, lees dan zeker nog even verder.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Symptomen van keelpijn en zere keel

Symptomen bij keelpijn

Als je last hebt van keelpijn heb je meestal pijn bij het slikken, een branderig of opgezwollen gevoel in je keel, irritatie, kriebel of slijmvorming.

Daarnaast kun je klachten ervaren als heesheid en tijdelijk verlies van je stem, hoofdpijn, verlies van eetlust, overgeven, hoesten, lichte verhoging of koorts en opgezette lymfeklieren in je hals.

Als daar een verkoudheid bovenop komt heb je vaak een verstopte neus, moeite met ademhalen en moet je veel niezen.

De pijn kan doortrekken naar je kaken, je hals (lymfeklieren), je voorhoofd (bonkend gevoel) en je oren. Dat komt omdat bij een ontsteking of infectie dezelfde zenuwen zijn betrokken als die van je keel.

Oorzaken keelpijn

Keelpijn kan worden veroorzaakt door zowel virale als bacteriële infecties.

Virale infecties

De grootste veroorzaker van keelpijn is het verkoudheidsvirus (griepvirus), zoals het rhinovirus of het adenovirus. Verder veroorzaakt het Epstein-Barr virus een ziekte die vooral bij jongeren voorkomt: de ziekte van Pfeiffer.

De waterpokken behoren ook tot de virale infecties, waarbij keelpijn een veelgehoorde klacht is. Het HIV-virus valt eveneens onder deze categorie en openbaart zich vaak door hoesten en keelpijn.

Kinderen tussen de 0,5 en 3 jaar met hardnekkige keelpijn kunnen geveld zijn door kroep, een virusontsteking van het strottenhoofd en het luchtpijp-slijmvlies.

Bacteriële infecties

Onder bacteriële infecties valt bijvoorbeeld een keelontsteking. Bacteriën vestigen zich dan in het slijmvlies van je keel en de keelholten en vermenigvuldigen zich.

Keelontsteking veroorzaakt door de streptokok-bacterie wordt angina genoemd; er verschijnen hierbij witte plekken rond je amandelen en je amandelen zijn opgezwollen.

Luchtweginfecties zoals kinkhoest en de infectieziekte difterie komen in Europa minder voor omdat veel mensen hier tegen ingeënt zijn.

Overige oorzaken van keelpijn

Keelpijn kan diverse oorzaken hebben die voor een groot deel gemakkelijk te verhelpen zijn. Denk aan:

 • Droge lucht
 • Airco met een vervuilde filter
 • Temperatuurverschil door airco
 • Overbelasting van je stem
 • Verkeerd stemgebruik
 • Verminderde weerstand
 • Slechte leef- en eetgewoonten
 • Verkeerde voeding
 • Stress
 • Slaaptekort
 • Roken
 • Allergie voor pollen, huismijt, dieren of stof
 • Inademen van chemische stoffen
 • Bijwerking van bepaalde medicijnen
 • Verminderde weerstand tijdens je zwangerschap
Tip

In ernstige gevallen kan zware, aanhoudende keelpijn wijzen op bepaalde soorten kanker zoals keel-, tong-, strottenhoofd-, of longkanker.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De 5 beste gezonde tips om keelpijn te verhelpen

Keelpijn kan ontzettend vervelend zijn en soms kom je er maar moeilijk van af. Daarom zetten wij de 5 meest gezonde manieren om van je keelpijn af te komen op een rij:

Tip 1: Geneeskrachtige thee

Bij keelpijn is het zeer belangrijk dat je veel blijft drinken. Er bestaat een aantal kruiden en specerijen die werkzaam zijn tegen keelpijn door hun ontsmettende, pijnstillende en kalmerende eigenschappen. Ze ondersteunen het immuunsysteem. 

Je kunt bijvoorbeeld thee zetten van deze (het liefst verse) kruiden en specerijen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Kamille
 • Kaneelstokjes
 • Munt
 • Vlier- en lindebloesem
 • Salie
 • Kardemonzaadjes
 • Mosterdzaadjes
 • Zoethoutstokjes
 • Tijm
 • Gember

Je kunt ook honing, schijfjes citroen of partjes sinaasappel aan je hete water toevoegen om je keel te verzachten. Drink bij keelpijn je thee niet al te heet en laat iedere slok even achter in je mond hangen.

Tip

Goeie kwaliteit honing (liefst rauwe honing of bijvoorbeeld Manuka honing) heeft heilzame eigenschappen. Let op: Voeg de honing pas toe als het water wat afgekoeld is, anders gaan al de heilzame eigenschappen verloren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Keelpijn verhelpen met waterijsjes

Tip 2: Ijs

Waterijsjes, ijsklontjes of ijskoud water verdoven je keelpijn en verminderen de zwelling. Zuigen aan een ijsje of keelsnoepje zorgt voor een sneller herstel.

Let op: Strepsils zijn geen keelsnoepjes maar echte medicijnen. Hier kun je er dus beter niet te veel van nemen als het niet nodig is.

Voor kinderen kun je gemakkelijk (suikervrije!) waterijsjes maken met vers vruchtensap naar keuze. Gebruik geen pakken uit de supermarkt waarop staat 'uit geconcentreerd vruchtensap'.

Dat zijn eigenlijk de meeste sappen op enkele verse sappen uit de koeling na. In geconcentreerd vruchtensap zitten namelijk veel suikers en weinig vezels en andere oedingsstoffen. 

Ijsklontjes kun je voorzichtig opzuigen maar kijk wel uit dat ze niet aan je tong blijven plakken.

Tip 3: Propolis 

Propolis werd bij de oude Grieken en Egyptenaren al gebruikt als medicijn. Het werkt echt uitstekend tegen keelpijn en heesheid. Zeker als je haast hebt bij het herstel vanwege een belangrijke presentatie of speciale dag.

Het is een natuurlijk antibioticum. Propolis komt van de bijenpollen in een bijenkorf. De bijen gebruiken het om de korf te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Je kunt propolis kopen in de vorm van capsules bij de drogist, apotheek of natuurwinkel. Sommige mensen kunnen overigens geen bijenproducten verdragen; houd hier rekening mee.

Bijen worden met uitsterven bedreigd en dit heeft rampzalige gevolgen voor de flora in de wereld, waar mensen ook afhankelijk van zijn. Koop dus goeie kwaliteit biologische propolis, zodat je weet dat de bijen beschermd worden.

Keelpijn en zere keel verhelpen met uien

Tip 4: Uien 

's Nachts een schaaltje met gesnipperde uien naast je bed zetten doet wonderen voor je keel en je luchtwegen.

Het eten van rauwe ui (bijvoorbeeld in een salade) kan ook helpen tegen je keelpijn.

Tip 5: Gorgelen

Een oude maar oh-zo-effectieve tip bij keelpijn is gorgelen. Je kunt dit doen met verschillende producten:

 • Zout Zout opgelost in water. Een theelepeltje zout (mag ook meer) oplossen in een glas lauw of warm water en gorgelen maar! Niet erg lekker, maar je spuugt het natuurlijk gewoon weer uit.
 • Rode wijn Rode wijn werkt ook uitstekend bij heesheid. Wel of niet doorslikken, dat laten we aan jou...
 • (Appel)azijnDit is een middel wat heel handig is om in huis te hebben. Het heeft een zure smaak, maar werkt effectief tegen keelpijn.
 • Bessensap Pure zwarte bessensap of vlierbessensap. Dit mag je uiteraard ook doorslikken.
 • Cayennepeper Een mespuntje cayennepeper in je water of thee oplossen.
 • Zinkchloride Zinkchloride aluin FNA. Dit natuurlijke gorgel-middel kun je bij de apotheek krijgen. Het heeft direct effect, al kan het soms wat prikken. Het middel heeft een samentrekkende werking waardoor de zwelling minder wordt.

Een andere optie om keelpijn te verzachten is door oilpulling. Met oilpulling laat je olie (bijvoorbeeld kokosolie) door je mond heen en weer gaan. De bacteriën in je mond binden zich aan de vetten en kunnen zo afgevoerd worden (wel uitspugen dus!). 

Tip

Let erop dat je niet gelijk je mond gaat spoelen na het gorgelen. Wacht even een half uurtje zodat de ingrediënten hun werk kunnen doen.

Bonustip: Doe een natte handdoek om je hals

Een veelgehoorde, simpele 'oma weet raad-tip' tegen keelpijn is de volgende:

 1. Neem vlak voor het slapengaan een handdoek en maak deze nat met ijskoud water.
 2. Wring de handdoek uit, rol 'm op in de lengte en doe daaromheen een lang dun plastic zakje of wikkel de doek in plastic huishoudfolie.
 3. Doe de opgerolde handdoek omhuld met plastic als een shawl om je hals heen. Dit geeft een soort broeikas-effect.
 4. Pak vervolgens een shawl (van wol bijvoorbeeld) en doe die eroverheen.
 5. Nu kun je in je bed gaan liggen en als je weer wakker wordt is de keelpijn een stuk minder.

Je kunt de handdoek ook vullen met ijsklontjes en uisnippers en drenken in (appel)azijn of sterke drank zoals jenever (niet zelf opdrinken) voor nog meer effect.

Let er wel op dat je de handdoek en de sjaal niet te strak om je nek doet of dat je er 's nachts in verstikt raakt.

Meer tips bij keelpijn

Probeer door je neus in te ademen en niet door je mond, om zo je keel te beschermen tegen kou en droge lucht. Als je naar buiten gaat draag dan een warme shawl. Neem genoeg rust en probeer niet teveel te praten. Ga ook weer niet fluisteren want dat is niet goed voor je stembanden. Vermijd roken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...het kauwen op peterselieblaadjes kan helpen tegen keelpijn en verkoudheid?

Pikant eten zorgt dat eventueel slijm loskomt. Bereid verse (kippen)bouillon met knoflook, gember, kurkuma, rode linzen, kokosolie en naar wens een lepeltje sambal. Doe dit vooral als je ook last hebt van verkoudheid. Zeer goede ingrediënten om je weerstand mee te versterken!

Probeer verder gezond te eten, ook al heb je misschien weinig trek of geen puf om te gaan koken. Eet veel fruit (kiwi is bijvoorbeeld een vitamine C bommetje) maar vooral ook veel groenten. Je kunt ook extra vitamine C slikken. Een vitamine D supplement kan nuttig zijn als je weinig buiten komt. 

Als je keelpijn hebt en geen zin hebt om fanatiek te sporten, kun je ook yoga doen. Zo kun je bijvoorbeeld yoga doen die de lymfeklieren stimuleert. De lymfklieren kunnen daardoor het virus beter bestrijden.

Stomen met etherische oliën, zoals eucalyptus-olie, maakt je luchtwegen vrij en geeft een weldadig gevoel voor je keel. Pas op, laat de olie eerst een beetje afkoelen anders adem je te hete lucht in!

Ziektekiemen verspreiden zich binnen veel sneller, zeker als er niet genoeg geventileerd wordt. Probeer je huis regelmatig te luchten en koop eventueel een luchtbevochtiger als je vaak last hebt van je keel en luchtwegen.

Tip

Een zeer effectieve manier om nog zelden keelpijn of überhaupt een griepje te krijgen is door elke dag ijskoud te douchen. Je moet hier wel een doorzetter voor zijn maar het is een wondermiddel voor je weerstand.

Keelpijn en zere keel bij de huisarts controleren

Wanneer naar de huisarts?

Keelpijn is meestal binnen een week weer over. Het wordt daarom ook een self-limiting aandoening genoemd; zonder behandeling gaat het in de meeste gevallen vanzelf over.

Antibiotica worden alleen voorgeschreven bij een bacteriële infectie.

Heb je vaak last van keelpijn of houden de klachten lang aan, ga dan naar je huisarts. Ook als je klachten verergeren is het belangrijk dat je alert blijft.

Houdt je koorts langer dan 3 dagen aan? Kun je niet goed meer drinken en slikken? Ben je benauwd en/of heb je uitslag op je gezicht of je bovenlichaam? Neem dan direct contact op met een arts.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Keelpijn bij het slikken

Keelpijn bij het slikken

Keelpijn: een onschuldig kwaaltje maar ontzettend vervelend. Het doet pijn bij het slikken en vaak ook bij het praten. J...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Stoppen met hoesten (tips)

Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

verkouden

Verkouden? Dit wil je (w)eten!

Heb je een verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Wanneer je verkouden ben...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'