Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel moet hoesten kan dat ook irritatie geven aan je keel. Bovendien kun je er doodmoe van worden en je nachtrust behoorlijk verstoren.

Lees verder en leer slimme trucs om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met hoesten.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Er zijn meerdere oorzaken te vinden voor hoesten

Wat is een hoest

Hoesten heeft de nuttige functie om schadelijke indringers buiten de deur te houden. Je lichaam houdt hiermee je keel, luchtpijp en longen schoon door bijvoorbeeld irriterend slijm op te hoesten.

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid, een allergie of irritatie van de luchtwegen.

De twee soorten hoest

Een hoest kan hardnekkig zijn en je flink uitputten. Ook al is hoesten een heel gewoon reflex, bij sommige oorzaken houdt deze langer aan dan normaal. We onderscheiden hierbij twee verschillende soorten hoest: de productieve en de niet productieve hoest.

Bij een productieve hoest moet er ook echt iets vanuit longen en keel verwijderd worden, zoals slijm of snot. Zodra dit gelukt is, zal de hoest weer -even- tot rust komen. Een niet productieve hoest wordt ook wel een droge hoest of een kriebelhoest genoemd. Hierbij is een dwingende hoestprikkel aanwezig, maar komt er geen slijm omhoog. Daarom houdt deze hoest vaak langer aan.

Er zijn veel voorkomende oorzaken bij een hoest

Veel voorkomende oorzaken

Een aanhoudende droge- of niet productieve hoest kan heel ingrijpend zijn. 's Nachts houdt de hoest vaak geen pauze. Door het gebrek aan rust en de oplopende irritatie kan er verhoging optreden of kan koorts verergeren.

Maar waar komt deze hoest eigenlijk door? Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende oorzaken.

 1. Ziekte
  Vaak is een prikkelhoest een symptoom van een virus. Deze virussen zijn helaas bij iedereen wel bekend. Doet het weer een beetje raar of worden de dagen wat korter, dan heerst er al snel een verkoudheid of griepje.
 2.  Algemene irritatie
  Onze luchtwegen kunnen door allerlei dingen geprikkeld worden. Uitlaatgassen, rook, parfum, maar ook pollen. Hoesten kan dus een signaal zijn van irritatie door omgevingsfactoren, zoals irriterende stoffen of door een allergie.
 3. Beschadiging
  Wanneer het weefsel in onze luchtwegen beschadigd raakt, kan dit ook een hoestreflex opwekken. Dit zie je vaak bij mensen die net naar een concert of festival geweest zijn. Door al het schreeuwen en hard zingen ontstaan er allerlei beschadigingen in het weefsel, wat voor irritatie en hoest zorgt.
 4. Overige factoren
  Hiernaast hebben we oorzaken die minder algemeen zijn, maar ook voor een typisch droge, aanhoudende hoest kunnen zorgen. Denk hierbij aan astma of de longziekte COPD (Chronische Obstructieve Longziekte). Ook aanhoudend brandend maagzuur kan de keel irriteren, net als een aandoening genaamd Post Nasale Drip.
 5. Zeldzame factoren
  Heel soms is een aanhoudende prikkelhoest een signaal van een ernstig onderliggend probleem. Denk hierbij aan longkanker, maar ook ziekten zoals kinkhoest of tuberculose.
Tip

Het inademen van (sigaretten)rook, scherpe geuren of smaken, chemische schoonmaakmiddelen, stof of zand kan hoestbuien opwekken. Ook een (verontreinigde) airconditioning en droge of verontreinigde lucht kunnen de hoest triggeren.

Wanneer moet ik naar een arts?

Wanneer je een week of twee een hoest hebt die vervolgens in intensiteit afneemt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar er zijn situaties, waarin het wijs is om een arts te raadplegen over je hoest:

 • Aanhoudend piepen of reutelen bij ademhaling
 • Fikse benauwdheid
 • Hoest houdt langer dan drie weken aan
 • Hoge koorts
 • Irritatie aan de stembanden
 • Lang aanhoudende of terugkomende hoestbuien
 • Langer dan twee weken ernstige slaapproblemen
 • Ophoesten van bloed
 • Scherpe of doffe pijn
 • Sterk verminderde weerstand
Tip

Hoe langer en harder je hoest, hoe groter de beschadiging in het weefsel. Dit leidt weer tot extra hoestprikkels, waardoor de klachten alleen maar erger worden. Zeker wanneer je slecht slaapt, en dat is heel aannemelijk bij een hardnekkige (kriebel)hoest, kun je slecht herstellen. 

Tips om te stoppen met hoesten

Om effectief te stoppen met hoesten hebben wij de beste tips op een rij gezet.

Door thee lost het slijm in je luchtwegen beter op

Goed drinken

Goed drinken zorgt voor spoeling en afkoeling van het geïrriteerde weefsel. Drink ten minste twee liter water of thee per dag.

Thee heeft de voorkeur boven koude dranken. De warmte lost het slijm in je luchtwegen beter op zodat je sneller zult stoppen met hoesten. Aan (kruiden)thee kun je bijvoorbeeld citroen, honing, gember en kamille toevoegen voor een verzachtend en ontsmettend effect.

Ook anijs (door warme melk of thee) heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bevroren voeding zoals waterijsjes kunnen daarentegen weer verdovend werken en daardoor ook de hoest verminderen.

Zuiveldranken kunnen wel het gevoel van slijmvorming verergeren dus zijn wellicht niet prettig als je al veel slijm ophoest. Alcohol en zure vruchtensappen moet je vermijden wanneer je wilt stoppen met hoesten. 

Stomen is goed om het slijm los te krijgen

Stomen

Wat eveneens goed helpt tegen (vastzittende) hoest, is stomen. Ga met een handdoek om je hoofd boven een dampende pan met eucalyptusolie (of dampo) of kamille zitten en adem diep in. Zorg ervoor dat het water niet te heet is want anders kun je je keel verbranden!

Keelsnoepjes kunnen de keel verzachten

Keelpastilles

Hoest je echt geen slijm op, neem dan hoestprikkel-dempende medicatie. Zowel milde als zwaardere hoeststoppers zullen je keel verzachten en mild verdoven om zo de hoestprikkel te dempen. Een hoesttablet met tijm dempt de hoestprikkel doeltreffend, evenals de pastilles met menthol. 

Een neusspray kan verlichting bieden

Zoutoplossing

Je kunt bij verkoudheid en griep ook een zoutoplossing maken en daarmee gorgelen of gebruiken als neusspray. Dit remt de bacteriën en virussen die verantwoordelijk zijn voor de verkoudheid of griep en de zoutoplossing kan verlichting bieden. Je kunt heel eenvoudig zelf je eigen zoutoplossing / neusspray maken als je wilt stoppen met hoesten.

Verdere tips

 • Stop met (mee)roken
 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Zorg voor juiste luchtvochtigheid
 • Slaap in een stofvrije kamer
 • Slaap op je zij met je hoofd op een kussen
 • Adem door je neus
 • Schraap je keel zo min mogelijk
Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al v...

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen

Wanneer je ’s morgens wakker wordt met pijn en stijfheid in je rug kan dit komen door een slecht matras of bedbode...

Toon meer (339)