Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Wil jij weten hoe je koorts behandelen kunt en zo sneller beter kunt worden? Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts.

Stel je voor. Je ligt in bed en bent het ene moment aan het zweten en hebt het volgende moment koude rillingen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

temperatuur scannen bij koorts

Om de zoveel tijd meet je je temperatuur en hoopt dat de koorts weer gezakt is. Misschien denk je aan die belangrijke vergadering of dat leuke feestje in het vooruitzicht dat je echt niet kan en wilt missen.

Je zou denken dat het leed al geschied is als de griep en koorts eenmaal uitbreken en dat je dan alleen nog maar kunt uitzieken en je lichaam z’n gang kunt laten gaan. 

Toch zijn er natuurlijke manieren om dit proces te versnellen!
In dit artikel laten we je zien hoe je dit voor elkaar krijgt en hoe je koorts kunt behandelen. Ook geven we je feitjes en weetjes over wat er bij koorts zoal in je lichaam gebeurt.

Wat gebeurt er in je lichaam als je koorts hebt?

De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en de 37,5 graden. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 36,7 graden. Je temperatuur kan schommelen door verschillende redenen, bijvoorbeeld door inspanning, tijdens de menstuatiecyclus of bij koorts. 

Tussen de 37,5 en 38 graden spreek je van verhogingen vanaf 38 graden is er sprake van koorts. Tot 39 graden spreekt men wel van 'koude koorts' vanwege de koude rillingen die je dan vaak hebt.

Stijgt de koorts boven de 39 graden dan verdwijnen de koude rillingen meestal omdat het lichaam dan de juiste temperatuur heeft bereikt om de ziektekiemen te bestrijden. De koorts kan oplopen tot wel 40 of 41 graden. In enkele gevallen zelfs tot zo'n 41,7 graden.

Koorts wordt ook wel febris of pyrexiegenoemd en is veelal het gevolg van een ontsteking of infectie in het lichaam door een virus of bacterie, al is dit niet in alle gevallen de boosdoener. Hoe heftiger de ontsteking, hoe hoger de koorts kan oplopen. Hoge koorts wordt wel hyperthermie of hyperpyrexie genoemd.

Symptomen bij koorts

Je voelt je bij koorts meestal futloos, moe, zwak en ziek en hebt het afwisselend warm en koud, met koude rillingen en klappertanden.

Je gaat vaak flink zwetenen je wangen en voorhoofd voelen warm aan terwijl je voeten en handen juist koud kunnen aanvoelen. Je bent moe maar kunt niet altijd goed slapen en ligt vaak veel te woelen.

Koorts gaat vaak samen met andere griepverschijnselenzoals opgezette lymfeklieren, keelpijn, verkoudheid, hoesten, hoofdpijn en spierpijn. Ook kun je je moeilijk concentreren, heb je weinig eetlust en ben je soms misselijk met overgeven, heb je veel dorst en kun je moeite hebben om je evenwicht te bewaren.

Wist je dat...

...als je drager van het herpes simplex virus bent dan kun je door koorts ook een koortslip (koortsuitslag) krijgen.

kinderen kunnen last krijgen van koortsstuipen

Kinderen krijgen sneller koorts dan volwassenen. Ze kunnen bij een snel opkomende koorts last hebben van koortsstuipen(koortsconvulsies); dit zijn aanvallen van spierkramp waarbij de benen en armen schokkende bewegingen kunnen gaan maken.

Ook kunnen ze lethargiegaan vertonen; dat betekent dat je steeds in slaap valt en onverschilligheid vertoont als iemand je aanspreekt.

Tijdens hoge koorts kun je ook gaan ijlen; je bent dan door de koorts verward en gaat wartaal uitslaan.

Hyperthermie(hoge, langdurige koorts) gaat vaak samen met onder andere hartkloppingen, spierstijfheid en verstoring van de stofwisseling.

Je kunt hyperthermie krijgen bij bijvoorbeeld ernstige nieraandoeningen of ernstige infecties met micro-organismen. Het hyperthermiesyndroom kan levensbedreigend zijn. 

Bij onderkoeling, het tegenovergestelde van koorts (wanneer je lichaamstemperatuur onder de 35 graden zakt) spreken we van hypothermie.

Kun je koorts behandelen door het te verlagen?

Koorts is eigenlijk een heel onschuldig maar effectief middel van je lichaam om een ontstekingof infectiete bezweren. Het is een verdedigingssysteem tegen zo'n ontsteking of infectie. Het lichaam maakt afweerstoffen (pyrogenen) aan die ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur stijgt.

Heb je verhoging of koorts dan is dat een goed teken; je immuunsysteemdoet z’n werk en het lichaam laat diens zelfhelende kracht zien. Uiteraard is dat niet iets waar je veel aan zult denken wanneer je onder de wol ligt te steunen en zuchten.

Wat goed is om te weten is dat het niet de bedoeling is om de koorts gelijk te laten verdwijnen. De verhoging van lichaamstemperatuur is juist belangrijk voor je herstel. Je hoeft je lichaamstemperatuur dus absoluut niet gelijk terug te brengen naar normaal.

Wel kun je je koorts behandelen door deze te helpen verlagen. Dit vooral een goed idee bij hoge en / of langdurige koorts, omdat deze vormen van koorts je lichaam juist uitputten.

Wist je dat...

...je je al een stuk beter voelt als je koorts met 1 graad is gezakt.

paracetamol heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking

Koorts behandelen met medicijnen

Koorts behandelen en verlagen kun je doen met behulp van synthetische medicijnen zoals paracetamol. Dit soort medicijnen hebben zowel een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking.

Om goed te kunnen slapen of bij stevige hoofdpijn kan dit wel helpen. Een halve paracetamol kan ook al genoeg zijn.

Let op: Het kan zijn dat je na het slikken van een koortsverlagend medicijn voor je gevoel weer beter bent en je daardoor je lichaam de rust niet gunt om uit te zieken. Op lange termijn kan dit gevaarlijk zijn.

Kinderen kunnen baat hebben bij een paracetamol zetpil. Echter raden wij wel aan om terughoudend te zijn als het gaat om het geven van medicatie aan kinderen. Kijk vooral uit met hoge doseringen. 

Tip

Koorts is nodig om ziekteverwekkers te bestrijden. Het is dus niet erg gezond om de koorts in rap tempo te gaan verlagen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Oorzaken en typen koorts

De manier waarop je koorts het beste kunt behandelen is afhankelijk van de oorzaak. Koorts wordt in 90% van de gevallen door een virale infectie veroorzaakt.

Deze vorm van koorts gaat meestal vanzelf weer over, eventueel ondersteunt door natuurlijke middelen. Is de oorzaak van de koorts een bacteriële infectie, dan zijn antibiotica wél noodzakelijk.

Soms komt bovenop een virale infectie nog een bacteriële infectie. Dit wordt een opportunistische infectie genoemd.

De mogelijke oorzaken van een ontsteking lopen sterk uiteen en kunnen onschuldig of extreem ernstig zijn. Infectieziekten, allergische reacties, auto-immuunziekten, kanker, hormoonaandoeningen en overmatig gebruik van medicijnen of vergiftiging kunnen ontstekingen en infecties veroorzaken.

oververhitting door een zonnesteek kan zorgen voor koorts

Ook bij oververhitting door bijvoorbeeld een zonnesteekkun je koorts krijgen. Wanneer je hier last van hebt is het lichaam te warm en te droog geworden.

Hoe je een zonnesteek behandelt is afhankelijk van de ernst, maar over het algemeen geldt dat je moet koelen en hydrateren.

Wist je dat...

...na een ruggenprik tijdens de bevalling krijgt 20% van de vrouwen te maken met koorts. 

Er bestaan verschillende soorten koorts. De meest bekende en onschuldige vormen zijn intermitterende koortsen remitterende koorts. Bij beide vormen neemt de koorts na een tijdje weer af; bij remitterende koorts daalt de koorts echter niet helemaal naar de normale waarden.

Daarnaast bestaat er nog relapsing feverwaarbij de koorts steeds 3-10 dagen duurt, afneemt en vervolgens weer toeneemt. Ten slotte is er nog aanvalsgewijze koortswaarbij korte periodes van koorts worden afgewisseld met koortsvrije periodes.

Wist je dat...

...koorts 's nachts vaak heftiger is dan overdag. Daardoor voel je je in de nacht vaak veel beroerder dan overdag.

met een thermometer kun je bepalen of iemand koorst heeft

Koorts behandelen met natuurlijke middelen

Vaak kun je al voelen aan je voorhoofd dat je temperatuur verhoogd is. Met een thermometer kun je dit heel exact meten; onder je tong of oksel. Bij kinderen gaat het vaak rectaal.

Een keer per dag je temperatuur meten is in principe voldoende. Vervolgens kun je koorts behandelen door middel van diverse natuurlijke middelen.

Huisartsen gebruiken tegenwoordig vaak een thermometer die tegen het voorhoofd gehouden kan worden.

Rust en Slapen

Tijdens je slaap krijgen je hersenen de kans om hormonen aan te maken die de vorming van nieuw weefsel stimuleren. Dit weefsel draagt bij aan je afweermechanisme. Tijdens rust, en met name tijdens je slaap maakt je lichaam meer witte bloedcellen aan, die een virus of bacterie te lijf gaan.

Wanneer je dus niet goed kan slapen, bijvoorbeeld doordat je niet goed kunt ademen vanwege verkoudheid, of doordat je misschien stress voelt omdat je net in een drukke periode zit, is dit niet bevorderlijk voor het laten zakken van je koorts.

Om goed te kunnen slapen kun je eventueel het supplement melatonine slikken. Melatonine is een lichaamseigen stof. Ook valeriaan tabletten of druppels kunnen je helpen om in slaap te komen. 

Je hoeft natuurlijk niet per se de hele dag te slapen of de hele dag in bed te liggen, maar grote inspanningen zijn niet aan te raden. Zorg er ook voor dat je luchtwegenzoveel mogelijk vrijblijven.

Wist je dat...

...een koud nat washandje op je voorhoofd ook erg prettig kan zijn bij koorts.

hydratatie is belangrijk als je koorts wil behandelen

Veel water drinken

Hydratatievan je lichaam is zeer belangrijk als je koorts behandelen wilt. Tijdens een koortsaanval verlies je door het zweten veel vocht.

Water zorgt ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en dit versnelt het genezingsproces.

Wanneer je tijdens het ziek zijn meer dan 3 uur achter elkaar niet naar het toilet bent geweest dan heb je waarschijnlijk niet genoeg gedronken. Water drinken kan je tegenstaan als je ziek bent, thee kan dan de oplossing zijn.

Kruidentheeën, zoals (peper)munt- of kamillethee met gember, werken heel goed om je vochtbalans te herstellen. Bouillonmet cayennepeper is weldadig bij griep en koorts. Ook kunnen (zelfgemaakte) ijslolly's verkoelend zijn.

Ook kokoswaterzonder toevoegingen (en niet kokoswater van concentraat) levert het lichaam vocht en elektrolyten (mineralen die oplosbaar zijn in je bloed en weefsels). Deze elektrolyten zijn essentieel voor je spierfuncties, zenuwfuncties, water- en pH-balans. 

Drink niet teveel suikerrijke dranken (ook fruitsappen zijn suikerrijk!). Bacteriën leven namelijk op glucose (suiker). Je kunt beter een sinaasappel of kiwi in stukjes eten of in de smoothie mixen met groenten, dan dat je er alleen het sap van drinkt. 

Tip

Vermijd cafeïne, alcohol en roken als je last hebt van koorts.

Eet milde, zachte voeding

Wanneer je koortsig en grieperig bent is je eetlust vaak weg. Toch is het goed om kleine, lichte porties te consumeren, tenzij je echt geen trek hebt of misselijk bent.

Let erop dat je beter geen bewerkte, suikerrijke voeding kunt eten. Denk in plaats daarvan bijvoorbeeld aan havermoutpap, soep, granenwafels (zoals rijstwafels) en vitamine C-rijke voeding zoals fruit en groenten; bijvoorbeeld citrusvruchten of spinazie.

een lauwwarm bad met essentiële oliën kan helpen bij koorts

Neem een lauwwarm of warm bad

Wil je je koorts behandelen? Neem dan een lauwwarm of warm bad. Let erop dat niet een te heet bad neemt. 

Voeg eens wat essentiële olie toe (zoals lavendel) om je spieren te ontspannen. Ook bitterzout (Epsom zout) is een echte weldoener als je lijf pijn doet van de koorts en griep.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...sommige mensen zweren bij het nemen van een koude douche om zo hun koorts te verlagen. Hiervoor moet je wel in goede conditie zijn (voordat je de koorts kreeg dus) en niet al te hoge koorts hebben.

zuurstofrijke lucht in je slaapkamer is belangrijk bij koorts

Kleding en kamertemperatuur

Draag in bed luchtige, comfortabele kleding. Vermijd zware dekens.

Laat de ruimte waarin je licht goed luchten zodat er voldoende zuurstofrijke lucht in de kamer is. Houd de kamertemperatuur zo tussen de 22 en 25 graden.

sokjes in azijn of citroensap om koorts te verminderen bij kinderen

Sokjes in azijn of citroensap

Een huis-, tuin- en keukenmiddel dat goed werkt: drenk de sokjes van je kind in azijn of citroensap. Wring ze uit en doe ze weer aan bij je kind. Doe daaroverheen 1 of 2 paar droge sokken en / of een plastic zakje.Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur.

Of dit bij volwassenen ook werkt is niet bekend, maar het is het proberen waard.

Probiotica

Probiotica kunnen je immuunsysteemversterken en zijn werkzaam in je darmen (spijsverteringssysteem). Het zijn levende, goede bacteriën (micro-organismen) die de darmflora kunnen ondersteunen.

Als je je bedenkt dat 80% van je immuunsysteem zich in het spijsverteringssysteem voltrekt, dan kan je wel begrijpen waarom het belangrijk is dit op peil te houden.

Kombucha(gefermenteerde zoete thee) en misosoep(een traditionele Japanse soep) zijn beiden uitstekende probiotica. Je kunt ook probiotica supplementen gebruiken.

Is koorts besmettelijk?

Koorts zelf is niet besmettelijk. Maar het virusof de bacteriedie het veroorzaakt kan wel overdraagbaar zijn. Meestal gaat koorts gepaard met andere griepverschijnselen die besmettelijk zijn.

Nog voordat je deze griepverschijnselen krijgt kan iemand anders het virusje al van je overnemen. Bij volwassenen zo'n dag van tevoren en bij kinderen zelfs wel tot 6 dagen voordat de klachten beginnen.

Tip

Om koorts te voorkomen kun je eigenlijk voornamelijk zorgen dat je weerstand goed is en dat je je handen regelmatig en grondig wast.

Wanneer een arts waarschuwen?

Kinderen zijn extra kwetsbaar. Het is dus belangrijk om kinderen met koorts goed in de gaten te houden en regelmatig te checken hoe het ervoor staat; bijvoorbeeld door ze aan te spreken.

Waarschuw een arts wanneer een kind van onder de 3 maanden koorts heeft. Bij een kind van boven de 3 maanden wordt geadviseerd om sowieso na 3 dagen koorts contact op te nemen met een arts, en al eerder wanneer het kind almaar zieker wordt. Bijvoorbeeld als het kind veel overgeeft, diarree krijgt, benauwd wordt en / of niet wil drinken.

Ook als je kind puntvormige, rode vlekjes krijgt op het lichaam of op het oogslijmvlies is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een kinderziekte.

Koorts hoger dan 40,5 graden is gevaarlijk

Heb jij zelf of heeft iemand in je omgeving meer dan 40,5 graden koorts, dan is het eveneens belangrijk om contact op te nemen met een arts.

Met name wanneer de koorts lang aanhoudt. Krijg je koorts nadat je net terug bent gekomen van een tropische bestemming, raadpleeg dan ook zeker een arts.

Ouderen en mensen met een hartaandoeningmoeten extra opletten bij koorts en griep. Ook bij zwangerschapkan hoge en langdurige koorts gevaarlijk zijn. Het kan schade brengen aan de foetus en zelfs tot vroeggeboorte leiden.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Griep

Griep symptomen herkenen en behandelen met deze tips

De griep is een vervelend virus, dat eigenlijk elke herfst en winter weer opduikt. Hoesten, rillingen en spierpijn, wie ...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Insomnia

De 11 meest effectieve tips tegen Insomnia (slapeloosheid)

Insomnia of slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij je slecht kunt slapen. Je hebt het vast weleens ervaren: je bent ...

vermoeidheid

Moe, vermoeid of energieloos? Deze tips gaan je helpen

Ken je dat? Je wordt wakker en voelt je allesbehalve uitgerust. Dan ben je niet de enige. Bijna 5 miljoen Nederlanders h...

Lees wat je gemist hebt

9830 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'