Tips bij overmatig zweten
Tip 1: Draag luchtige kleding en sokken, liefst van katoen. Katoen absorbeert vocht beter en is luchtdoorlatend. Linnen, zijde en wol zijn ook een goede keuze. Kies liever niet voor synthetische stoffen. Draag liefst schoenen van echt leer en loop indien mogelijk op blote voeten.
Tip 2: Kleed je regelmatig om. Als je kleding eenmaal nat is, helpt deodorant niet zo goed meer. Bij donkere kleding zijn zweetplekken minder goed te zien. Maar zoutkringen van het zweten zijn dan vaak wel weer zichtbaar.
Tip 3: Vermijd warme plaatsen (behalve de sauna!). Als er genoeg ventilatie is (of een airco) kan het verblijf in een ruimte een stuk aangenamer voor je zijn.
Tip 4: Ga op zoek naar een deodorant die voor jou werkt. Je kunt ook het mineraal en kristal 'aluin' gebruiken om nare geurtjes te voorkomen. Dit is een natuurlijke en niet dure vervanger voor deodorant. Je kunt ook diverse soorten poeders gebruiken (bijvoorbeeld met zink), zoals talkpoeder of baking soda.
Tip 5: Douche regelmatig maar gebruik liever geen zeep. Scheer je lichaamshaar zoveel mogelijk. Droog je goed af, ook tussen je tenen.
Tip 6: Ga eens naar een dermatoloog (huidarts) of endocrinoloog (arts die gespecialiseerd is in hormonen en stofwisseling). Deze zal je wellicht medicatie kunnen voorschrijven die overmatig zweten tegen kan gaan of kan verminderen. Voorbeelden van medicijnen zijn oxybutynine en odaban, Een operatie waarbij zweetklieren worden weggehaald behoort ook tot de mogelijkheden.
Tip 7: Er zijn mogelijkheden om bepaalde plaatsen te behandelen met botox. Na een half jaar kan de botox-behandeling herhaald worden. Hier zitten ook weer nadelen aan. Soms komt het voor dat je na de behandeling op andere plekken juist meer gaat zweten.
Tip 8: Regelmatig een sauna bezoeken kan soms helpen.
Tip 9: Gezonde voeding kan zeker ook een bijdrage leveren. Vermijd producten met veel zout. Probeer ook te minderen met alcohol, koffie, cola en energiedranken. Grote porties met veel verzadigde vetten en koolhydraten kun je ook beter laten staan omdat je lichaam daar hard voor moet werken om ze te verteren. Als je wat lichter eet zorgt dit voor minder hardnekkig zweten. Eet ook zo min mogelijk suiker. Scherpe kruiden kunnen eveneens een zweetaanval veroorzaken. Knoflook, ui en mosterd zullen door je porieën heen naar buiten hun uitweg vinden. Dat vergroot de sterke geur bij het zweten. Drink veel water en eet vaak producten als spinazie, snijbiet en kool. Kauw ook eens op peterselie; dit verfrist je lichaamsgeur. Lindenthee staat erom bekend dat het een zoete uitwerking heeft op de lichaamsgeur.
Tip 10: Een behandeling met iontoforese kan in veel gevallen helpen. Hierbij krijg je een zwak elektrisch stroompje bij de zweetplekken toegediend waardoor klieren minder zweet gaan produceren. Het is geen blijvende oplossing maar een hulpmiddel en zal regelmatig herhaald moeten worden.
Tip 11: Oplossingen met aluminiumchloride om de zweetproductie te inactiveren kunnen ook helpen, maar geven soms ook huidirritatie.