Verkouden? Dit wil je (w)eten!

Heb je een verkoudheid te pakken? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Wanneer je verkouden bent kun je je behoorlijk belabberd voelen door het hoesten, niezen en je waterige ogen. 

Helaas bestaat er geen wondermiddel waarmee je je verkoudheid direct kunt stoppen. Maar wist je dat je je wel beter kunt gaan voelen als je de juiste voeding eet? Daarom hebben we de voedingsmiddelen die je het beste kunt eten als je verkouden voor je op een rijtje gezet. 

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

verkoudheid slijmvlies keel neus

Wat is verkoudheid?

Wanneer je verkouden bent is je slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Dit komt door een virus. Je slijmvlies bestaat uit huid met een laagje slijm. 

Normaal maakt je slijmvlies in je neus en keel een beetje slijm en vocht aan. Als het ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel meer slijm en snot aanmaken. Je neus kan daardoor dicht gaan zitten. Ook kan je snot hierdoor uit je neus lopen of achter in je keel komen te zitten.

Bij een verkoudheid kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Een verstopte neus
 • Een snotneus
 • Minder ruiken
 • Niezen
 • Hoesten
 • Keelpijn
 • Heesheid
 • Oorpijn
 • Oorsuizen
Wist je dat...

...ls je niest er 40.000 druppels je neus uitkomen? Dit valt niet op, omdat je de meeste druppels niet of nauwelijks kunt zien. 

Gezond leven is de basis

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Of je nou verkouden bent of niet. Als je gezond eet, voldoende beweegt, genoeg ontspant en goed slaapt geeft dit je weerstand een boost. Hierdoor is de kans groot dat je minder vaak en korter verkouden bent.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Voldoende lichaamsbeweging (vijf keer per week minimaal een half uur) kan de kans op een verkoudheid met wel 50% verminderen.

Chronische verkoudheid

Chronische verkoudheid

Sommige mensen hebben last van chronische verkoudheid. Dit kan onder andere te maken hebben met een allergie, een ontsteking aan het slijmvlies, chronische stress of vermoeidheid, of een (schimmel)infectie.

Maar ook neuspoliepen, PCD (slecht functionerende trilhaartjes), ontstoken amandelen of een scheefstaand neustussenschot kunnen eraan ten grondslag liggen.

Zo kun je je verkoudheidsklachten verlichten

Er bestaan geen voedingsmiddelen die er op zichzelf voor kunnen zorgen dat je beter wordt als je verkouden bent. Maar de volgende voedingsmiddelen kunnen je wel helpen om je symptomen te verlichten:

verkouden en knoflook

Knoflook

Knoflook wordt al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt. Knoflook is namelijk een natuurlijk antibacterieel middel.

Als je het fijnmaakt, komt er een stofje vrij, allicine genaamd. Deze stof zorgt ervoor dat het slijm in je neus dunner wordt. Ook draagt knoflook bij aan het versterken van je immuunsysteem.

verkoudheid en honing

Honing

Wanneer je last hebt van je keel wordt het aangeraden om honing te gebruiken. Verschillende onderzoeken laten zien dat het keelpijn verzacht.

Daarnaast kan dit natuurlijke product de zwelling van de keel verminderen. Je kunt de honing rechtstreeks uit de pot eten. Ook kun je het bijvoorbeeld door je thee mengen. 

verkouden en kokoswater

Kokoswater

Kokoswater hydrateert nog beter dan water. Daarnaast vult het belangrijke mineralen als natrium, kalium, magnesium, calcium en chloor in je lichaam aan.

Ook toont onderzoek aan dat het drinken van koud kokoswater de symptomen van je keelpijn kan verminderen. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

In kokoswater zit ook een kleine hoeveelheid suiker die van nature in de kokosnoot zit. Hierdoor krijgt je lichaam snel en makkelijk wat energie binnen. Dit is kun je goed gebruiken als je je moe voelt door je verkoudheid.

verkoudheid en hete thee

Hete thee

Thee wordt vaak gebruikt om de klachten die bij verkoudheid horen tegen te gaan. Daarnaast zorgt theedrinken ervoor dat je gehydrateerd blijft. Ook helpt dit warme drankje om slijm en keelpijn te verminderen. 

Thee bevat ook polyfenolen. Deze stofjes hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

verkouden eten kippensoep

Kippensoep

Soep is makkelijk te eten als je verkouden bent. Een kommetje kippensoep is een bron van vitamines, mineralen, calorieën en eiwitten. Een kommetje kippensoep is ook een bron van vocht. Dit is nuttig als je veel vocht verliest door koorts.

Kip bevat ook het aminozuur cysteïne. N-acetylcysteïne is een vorm van cysteïne dat een antivirale werking heeft en helpt bij het afbreken van slijm.  

verkouden en gember

Gember

Als je verkouden bent kan een hete kop gemberthee weleens een goed idee zijn.

Gember werkt namelijk ontstekingsremmend en kan koorts verminderen. De warme drank helpt om het slijm in je keel op te lossen en kan je symptomen doen afnemen. 

Wist je dat...

...gember niet alleen je symptomen verlicht als je al verkouden bent, maar ook preventief werkt? Gemberwortel geeft je immuunsysteem een boost. Hierdoor ben je minder vatbaar voor virussen.

Fruitijsjes

Fruitijsjes zijn makkelijk te verteren en de kou vermindert je keelpijn. Koop 100% fruitijsje in de winkel of maak ze zelf! 

Zo maak je gemakkelijk een gezond perenijsje. Dit heb je nodig:

 • 2 grote rijpe peren 
 • 150 milliliter water
 • 2 eetlepels honing
 • ½ eetlepel citroensap

Bereidingswijze

 1. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in kleine stukjes.
 2. Doe de stukjes peer in een blender of keukenmachine en voeg hier de honing, het citroensap en het water aan toe. Blend dit tot je een mooie egale vloeistof hebt.
 3. Giet het mengsel in ijsvormpjes en zet de ijsjes in je vriezer tot de ijsjes bevroren zijn. 
verkouden eten pittig capsaïcine

Pittig eten

Pittig voedsel, zoals chilipepers, bevat capsaïcine. Dit is het stofje dat bij aanraking een heet en branderig gevoel geeft en pittig voedsel die scherpe smaak geeft.

Deze stof zorgt er ook voor dat het slijmvlies in je neus dunner wordt. Hierdoor heb je tijdelijk minder last van je verkoudheid.  

verkoudheid verhelpen met bananen

Bananen

Het vruchtvlees van bananen is zacht waardoor je ze makkelijk kunt eten als je bijvoorbeeld keelpijn hebt. Deze gele vruchten zitten vol met kalium, vezels en vitamine B6. Hierdoor is een banaan ontzettend goed voor het versterken van je immuunsysteem

In bananen zitten veel koolhydraten. Dit geeft je lichaam energie, wat je extra nodig hebt als je vermoeid bent door een verkoudheid.

verkouden en avocado's eten

Avocado's

Avocado's bevatten veel vitamines, mineralen en gezonde vetten. Een avocado ondersteunt je immuunsysteem en helpt ontstekingen in je lichaam verminderen.

Doordat het vruchtvlees zacht en romig is, is de vrucht ook makkelijk te eten wanneer je moeite hebt met slikken.

verkouden veel water drinken

Water 

Drinken is altijd belangrijk, maar wanneer je verkouden bent is dat nóg belangrijker. Water transporteert namelijk voedingsstoffen en afvalstoffen door je lichaam. 

Wanneer je koorts hebt verlies je extra vocht. Het is belangrijk om dit weer aan te vullen. Daarnaast helpt water drinken bij het wegwerken van slijm uit je keel. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Zorg dat je een fles of groot glas in de buurt hebt staan als je verkouden bent. Zo word je er constant aan herinnerd om te drinken.

Zo ben je sneller van je verkoudheid af

Wanneer je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt ondersteunt dit je immuunsysteem. Vitamine C en zink kunnen ervoor zorgen dat je eerder herstelt van je verkoudheid.

Vitamine C

Als volwassene heb je 75 milligram vitamine C per dag nodig. Mogelijk kom je sneller van je verkoudheid af als je deze hoeveelheid ruim verdubbelt. 

Zo laat een onderzoek zien dat proefpersonen die minstens 200 milligram vitamine C per dag namen eerder van hun verkoudheid af waren dan de deelnemers die een placebo kregen. 

De volgende voedingsmiddelen zijn goede bronnen van vitamine C: 

 • Rode paprika: 150 milligram per 100 gram
 • Spruitjes: 132 milligram per 100 gram
 • Boerenkool: 120 milligram per 100 gram
 • Kiwi: 65 milligram per 100 gram 

In principe kun je makkelijk 200 milligram vitamine C binnenkrijgen uit je voeding. Lukt dit je niet? Dan kun je ook kiezen voor vitamine C suppletie.  

Verder onderzoek is nodig om te achterhalen of het verdubbelen van de hoeveelheid vitamine C effectief je verkoudheid verkort. Maar het kan geen kwaad om dit zelf uit te proberen. Vitamine C is namelijk een wateroplosbare vitamine. Een teveel plas je dus vanzelf weer uit.

Tip

Als je graag een fruitsapje drinkt om aan je vitamine C te komen, kies dan voor een verse sap. Fruitsappen uit concentraat bestaan voornamelijk uit suikers.

verkoudheid en zink

Zink

Zink is een mineraal dat je immuunsysteem versterkt. Het helpt de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid verminderen.

Wanneer je verkouden bent maakt je lichaam cytokines aan. Deze stofjes kunnen nieuwe ontstekingen veroorzaken. Daarom wil je de aanmaak van cytokines het liefst zo snel mogelijk stoppen.

Zink remt de aanmaak van deze stofjes. Wanneer je 80 tot 92 milligram per dag binnenkrijgt, kan dit de duur van je verkoudheid met een derde verkorten. 

De volgende voedingsmiddelen bevatten veel zink:

 • Oesters: 59 milligram per 100 gram
 • Hennepzaad: 10 milligram per 100 gram
 • Pompoenpitten: 8 milligram per 100 gram
 • Linzen: 4 milligram zink per 100 gram

Het kan best een uitdaging zijn om aan 80 tot 92 milligram zink per dag te komen. Denk je dat je misschien een tekort hebt? Trek dan even aan de bel bij je huisarts. Eventueel kunnen zinksupplementen een oplossing bieden. 

Met verkoudheid naar de dokter

Wanneer een arts bezoeken?

Ga naar een dokter als je het erg benauwd krijgt of hoge koorts hebt. Het kan zijn dat je dan last hebt van voorhoofdsholte-, bijholte- of kaakontsteking (sinusitis).

Ook als de verkoudheid na drie weken nog niet weg is of steeds maar blijft terugkomen is het goed om samen met de arts de oorzaak te achterhalen.

Conclusie

Er bestaan helaas geen voedingsmiddelen die er op wonderbaarlijke wijze voor kunnen zorgen dat je direct van je verkoudheid af bent. Wel is het aangetoond dat je bij een dagelijkse inname van 200 milligram vitamine C minder lang verkouden bent.

Ook zink kan je verkoudheid verkorten als je hier dagelijks 80 tot 92 milligram van binnenkrijgt als je verkouden bent. 

Daarnaast kunnen honing, thee, kokoswater, kippensoep, gember, pittige voeding, banaan, avocado en water er voor zorgen dat je minder last hebt van verkoudheidsklachten. 

De koude herfst- en winterdagen zijn in aantocht en het verkoudheidsvirus slaat weer om zich heen. Mocht het noodlot toeslaan, dan ben jij met deze kennis je verkoudheid snel de baas! 

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Keelpijn bij het slikken

Keelpijn bij het slikken

Keelpijn: een onschuldig kwaaltje maar ontzettend vervelend. Het doet pijn bij het slikken en vaak ook bij het praten. J...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Stoppen met hoesten (tips)

Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

Lees wat je gemist hebt

13665 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'