Van koolhydraatarm tot proteïnerijk, dit zijn de gezondste ijsjes

Het is een zonnige en broeierige zomerdag. Je zit al zo?n vier uur weg te smelten op kantoor. Zonder airco. Gelukkig hoef je nog maar een halfuur vol te houden. Dan kun je ein-de-lijk naar buiten om verkoeling te zoeken. En wat is er dan verfrissender dan een heerlijk ijsje!

Helaas voorziet deze ijskoude traktatie je van weinig gezonde voedingsstoffen. Integendeel, veel ijsjes zijn een bron van suiker en leveren je veel calorieën.  

Maar wie goed zoekt kan steeds meer varianten op het traditionele suikerrijke ijsje vinden. Zo bestaan er tegenwoordig koolhydraatarme varianten en ijs met extra proteïne. Zijn deze producten een gezondere keuze? Ik zocht het voor je uit.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wist je dat...

...het meest gegeten ijsje in Nederland een waterijsje is? Het raketje beschouwen we als het lekkerste ijsje

de gezondste ijsjes

Hoe vind je de gezondste ijsjes?

Caloriearm ijs wordt vaak gemaakt met magere zuivel, kunstmatige zoetstoffen en/of melk-alternatieven. Veel mensen denken dat deze ijssoort gezonder is. Maar helaas is dit niet altijd het geval.

Sommige caloriearme ijsjes zijn sterk bewerkt. En dat niet alleen. Er zijn zelfs varianten die meer suikers bevatten dan ?normaal? ijs. Misleidend, vind je niet? 

Daar komt nog bij dat kunstmatige zoetstoffen in verband worden gebracht met een toename in gewicht op lange termijn. Ze kunnen namelijk leiden tot een behoefte aan suikers en zo overeten in de hand werken.

Wanneer je op zoek gaat naar caloriearme ijsjes, is het slim om zelf het etiket te lezen. Let dan op de volgende punten:

1. De ingrediëntenlijst 

Een lange lijst betekent meestal dat het product erg bewerkt is. Daarbij is het goed om te weten dat de ingrediënten staan vermeld in volgorde van hoeveelheid. De eerst genoemde ingrediënten zijn de voornaamste bestanddelen van je ijsje.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
groot ijsje calorieën

2. Het aantal calorieën 

Ook al zijn caloriearme varianten niet per definitie gezond, ijsjes die erg veel calorieën bevatten zijn wel ongezond.

Het is dus goed om het aantal calorieën op de verpakking te lezen. Gezondere ijslolly?s bevatten minder dan 150 calorieën per stuk.

3. De grootte van de portie 

Ga je ijsjes vergelijken? Vergelijk dan dezelfde porties of hoeveelheden. 

Op een bak schepijs worden misschien voedingswaarden vermeld die gelden voor een klein bolletje. Maar in de praktijk eet je vaak als snel meer dan dat. 

Zo kan dit schepijs qua hoeveelheid suikers en vetten gezonder lijken dan Nederlands populairste ijsje: het raketje. Maar dit gaat natuurlijk niet op als je de hele bak leeg eet.

4. Toegevoegde suikers en verzadigd vet

Ben je op zoek naar een verfrissende én verantwoorde ijsco? Zoek dan naar producten met minder dan 16 gram suiker en 3 tot 5 gram verzadigd vet per portie.

Wist je dat...

...in een Magnum ijsje gelukkig niet zoveel calorieën zitten als een pakje boter? Een pakje roomboter bevat zo'n 1875 kcal en een Magnum 'maar' 260 stuks. Dat is nog steeds een erg calorierijk ijsje. Toch maar een raketje?

5. Kunstmatige smaak-, kleur- en zoetstoffen

Vaak zitten er suikervervangers en kunstmatige smaak- en kleurstoffen in ijs. Van een hoge inname van bepaalde suikervervangers kun je maagpijn krijgen.

Ben je benieuwd hoe dit komt? Je ontdekt het in het artikel Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?.

Tip

Probeer een ijssoort te vinden met zo min mogelijk ingrediënten. Hoe korter de lijst met ingrediëntenlijst, hoe natuurlijker (en dus gezonder) het product. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Welke soorten ijsjes zijn er?

Er zijn tientallen, zo niet honderden, soorten ijsjes verkrijgbaar. Van vers schepijs bij de ijssalon tot waterijs lollies die je zelf invriest. Daarnaast zijn er varianten voor speciale wensen. Denk aan lactosevrij en koolhydraatarm ijs.

raketjes

1. Waterijsjes

Waterijsjes zijn - vooral tijdens warme zomers - favoriet. Van bekende ijsjes van vroeger als raketjes en dubbellikkers tot moderne varianten als regenboog- en knetterijs. 

Helaas zitten veel van deze bevroren lekkernijen vol met suiker. Maar gelukkig zijn er ook suikervrije varianten verkrijgbaar.

Tip

Zelf waterijs maken kan natuurlijk ook! Blend het fruit van je keuze met water, sap of halfvolle of plantaardige melk. Giet het mengsel in ijsvormpjes en vries het in. Hou je van een romige smaak? Mix dan wat yoghurt door het mengsel.

2. Lactosevrij

Ben je lactose-intolerant, maar weiger je om ijs op te geven? Dan ben je niet de enige! De lactosevrije markt is zelfs de snelst groeiende tak van de zuivelindustrie.

Naar schatting is 65 tot 74% van de volwassenen intolerant voor lactose. Als je lactose intolerant bent, maar toch trek hebt in zuivel heb je geluk. Er zijn genoeg passende opties verkrijgbaar. Mede door de groeiende populariteit van veganisme bestaan er inmiddels veel zuivelvrije soorten.

Zo is er ijs op zuivelbasis waar de lactose uit verwijderd is. Maar er bestaan ook varianten waar helemaal geen zuivel aan te pas is gekomen. Voorbeelden hiervan zijn ijsjes op water- en fruitbasis.

koolhydraatarm ijs

3. Koolhydraatarm

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, vallen de traditionele roomijsjes of bakken schepijs helaas af.

Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende suikervrije alternatieven verkrijgbaar. Koolhydraatarm ijs is door het ontbreken van suiker vaak een gezondere keuze. 

Toch betekent dit niet per definitie dat het ijs gezonder is. Dat is geheel afhankelijk van de overige ingrediënten.

Deze ijssoort wordt vanwege lage suikergehalte veel gegeten door mensen die willen afvallen en/of een koolhydraatarm dieet volgen. 

Wist je dat...

...je koolhydraatarm ijs makkelijk zelf kunt maken? Bijvoorbeeld door kokosmelk of Griekse yoghurt te blenden met fruit, citroensap en zoetstof zoals stevia. Invriezen en klaar ben je!

4. Met extra proteïne

Proteine-ijs is snel uitgegroeid tot een favoriet onder sporters en mensen die willen afvallen. Ook als je een gezondere manier zoekt om aan je behoefte aan zoetigheid te voldoen, lijkt dit een perfecte oplossing. Vergeleken met traditioneel ijs bevat proteïne-ijs een stuk minder calorieën en meer eiwit per portie.

De meeste merken gebruiken caloriearme zoetstoffen, zoals stevia. Zo proberen fabrikanten het aantal calorieën en de hoeveelheid toegevoegde suikers te beperken. 

Daarnaast bevat deze ijssoort meestal zo'n 8 tot 20 gram eiwit per bak van 500 ml. Deze eiwitten zijn vaak afkomstig van melkeiwit concentraat of wei-eiwit.

Veel merken proteïne-ijs bevatten nog steeds ongeveer 1 tot 8 gram toegevoegde suiker per portie. Dit is veel minder dan gewoon ijs. Hierin zit vaak het dubbele of zelfs driedubbele van deze hoeveelheid. 

de gezondste ijsjes

Wat zijn de gezondste ijsjes?

Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag heb ik vier ijssoorten voor je vergeleken: roomijs, waterijs, koolhydraatarm schepijs en proteinerijk schepijs.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat als je verantwoord wilt genieten je het beste kunt kiezen voor een van de laatste twee varianten.

Welk ijs bevat het minste suiker? De koolhydraatarm ijssoort bevat per 100 gram de minste calorieën én de laagste hoeveelheid suiker. Wel scoort dit ijs relatief hoog op verzadigd vet. Wil je afkoelen en afvallen? Dan kan deze variant uitkomst bieden.

Het proteïne-ijs bevat per 100 gram meer calorieën, maar deze calorieën zijn voor een groot deel afkomstig uit eiwitten. Deze variant scoort verder laag op verzadigd vet en suikers. Heb je geen calorierestrictie? Dan zou ik dit ijs adviseren!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Ben je op zoek naar suikervrij of proteïnerijk ijs? Je vindt het bij alle grote supermarkten. 

Hoe vaak mag je ijs eten?

Nu denk je misschien ?Yes, er bestaat gezond ijs!? En vraag je je af ?Hoeveel ijsjes mag ik per dag eten??.

Helaas, ik heb denk ik slecht nieuws voor je. Je kunt beter niet elke dag ijs eten. Ook al zijn bovenstaande soorten een gezondere optie zijn, ze zijn nog steeds niet gezond. Maar als je jezelf een of twee keer per week trakteert op een ijskoude verkoeling is er niets aan de hand. 

zelf ijs maken

Zelf ijs maken, zonder machine

Zelf ijsjes maken is de makkelijkste manier om zeker te weten dat je verfrissende traktatie ook gezond is.

Of je nu gek bent op perenijsjes, frambozenijsjes, watermeloenijsjes of citroenijsjes. Maak ze eenvoudig zelf. Zo hoef je jouw favoriet nooit te missen.

Nice cream 

Een populaire vorm van zelfgemaakt ijs is ?nice cream?. Deze ijssoort maak je eenvoudig zelf. Fruit (met name banaan) vormt hierbij vaak de basis. 

Nice cream is gezond en vrij van toegevoegde suikers. Daarnaast is het helemaal aan te passen aan je eigen smaak! Volg dit recept voor heerlijk munt-chocolate chipijs.

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 1 gepelde, bevroren banaan (in stukken)
  • 20 gram (baby)spinazie
  • 15 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
  • 2 eetlepels ongezoete kokosmelk
  • 1/2 theelepel pepermunt extract of een paar blaadjes verse munt

Bereiding:

1. Blend alle ingrediënten (behalve de chocola) met een blender tot een gladde massa.
2. Voeg de stukjes chocola toe en roer goed door.
3. Schep het ijs in een bakje en zet in de vriezer.

Tip

Zelf ijs maken hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hou je meer van fruitijs? Wellicht is dit gezonde recept voor heerlijke aardbeienijsjes dan echt iets voor jou!

Sorbetijs

Meer zin in ijs op waterbasis of wil je je kind een gezond(er) ijsje aanbieden? Dan is sorbetijs met bevroren fruit iets voor jou. Zelf sorbetijs maken is heel eenvoudig. Maak het samen met je kind(eren) voor extra voorpret!

Wat dacht je van dit recept voor sorbetijs met bosvruchten? Dit heb je nodig:

  • 250 gram bevroren fruit (zoals bosvruchten of andere bevroren bessen zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen, etc)
  • 1 tl citroensap
  • 4 eetlepels water
  • Eventueel 2 eetlepels yoghurt (wees dan voorzichter met het water)

Gebruik een keukenmachine of blender om alle ingrediënten goed te blenden. Heb je een gladde massa bereikt, dan is het ijs klaar om te eten.

Tip

Je kunt sorbetijs maken in een ijsmachine, maar dit hoeft niet. Het voordeel van een ijsmachine is dat je er tijdens de bereiding geen omkijken meer naar hebt. Daarnaast krijg je vaak een boekje met recepten, zodat je deze gemakkelijk kunt volgen.

Conclusie

IJsjes zijn een populaire traktatie voor jong en oud. Ondanks de populariteit is het niet de meeste gezonde traktatie. Veel ijssoorten zitten namelijk boordevol suiker.

Daar lijkt de laatste jaren verandering in te zijn gekomen. In de schappen vind je tegenwoordig veel alternatieven. Zo hebben caloriearme, koolhydraatarme, proteïnerijke en suikervrije ijsjes een opmars gemaakt.

Deze varianten hebben een gezond imago, maar zijn niet per definitie gezonder. Wil je zeker zijn van een gezondere keuze? Lees dan het etiket zorgvuldig of maak je ijsjes zelf!

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie, de symptomen, oorzaken en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Buikpijn bij ijs

5 Tips die buikpijn na het eten van ijs voorkomen

Herken je dat? Op een zomerse dag heb je zin in een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan ...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'