Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het strand om je lekkere trek te stillen. Maar wat is er aan de hand als je buik na het ijsje nog steeds om aandacht schreeuwt? 

Kom in dit artikel erachter waarom je mogelijk buikpijn hebt na het eten van een ijsje.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht

Wat houdt buikpijn in?

Buikpijn is pijn die opspeelt tussen de borstkas en het bekken. Buikpijn kan krampachtig, pijnlijk, dof of scherp zijn.

Veel mensen in Nederland hebben regelmatig last van buikpijn. In 2017 waren er in Nederland 3,7 miljoen personen met een maag- of darmaandoening bekend bij de huisarts. Hiervan is bijna 60 procent vrouw en ruim 40 procent man.

Algemene oorzaken buikpijn

Verschillende factoren in jouw leefstijl kunnen buikklachten veroorzaken:

 • Voeding
  Sommige voedingsmiddelen kunnen bij veel mensen tot buikpijn leiden.
 • Medicatie
  Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, zoals buikpijn of misselijkheid.
 • Virus
  Buikgriep is een virus dat buikpijn kan veroorzaken. 
 • Aandoeningen
  Ziekte van Crohn, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en Colitis ulcerosa kunnen chronische buikpijnklachten veroorzaken.
 • Allergie of intolerantie
  Je kunt overgevoelig of allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen waardoor je buikpijn kunt ervaren. 
 • Te veel en/of te vet eten
  Dit geeft pijn boven in de buik. Ook kan het eten uit de maag omhoog komen. 
 • Te snel eten
  Veel voeding in een korte tijd eten kan veel druk geven op je darmen. Daardoor kun je buikpijn ervaren.  
 • Voedselvergiftiging
  Je kunt iets verkeerds eten waardoor je buikpijn of buikkrampen krijgt en/of gaat braken.
 • Emoties of stress
  Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten.
 • Lichamelijke inspanning kort na het eten
  Tijdens het sporten wordt de werking van je maag verstoord. Als er dan een grote hoeveelheid voedsel in je maag zit, kan dit krampen en maagpijn veroorzaken.
Buikklachten kunnen door van alles komen

Buikpijnklachten

Buikpijnklachten verschillen per persoon. Mensen met buikpijn ervaren in ieder geval een pijnlijk gevoel in de boven- of onderbuik of in beide. Dit kan zich uiten in krampen of steken, diarree of juist verstopping, misselijkheid en/of winderigheid.

De hevigheid van de buikpijn kan ook per persoon verschillen. Wanneer er sprake is van heftige en chronische buikpijn kan ook vermoeidheid optreden. Buikpijn kan in ernstige gevallen iemands leven beperken en zelfs resulteren in psychische klachten.

Waarom kunnen we buikpijn krijgen na het eten?

Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel, krampen, steken en/of winderigheid. Hieronder een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die bij veel mensen tot buikpijn kunnen leiden. 

 • Peulvruchtenzijn heel gezond, maar kunnen voor een opgeblazen gevoel of buikpijn zorgen. 
 • Broccoli, spruitjes, kool en rucolakunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. 
 • Fructanen in ui en knoflookkunnen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. 
 • Kooldioxide in koolzuurhoudende dranken en bierblijft in je spijsverteringssysteem hangen, wat voor buikpijn kan zorgen. 
 • Zoetstoffen en suikervervangers zoals xylitol, sorbitol of mannitolkunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel of buikpijn.

Je kunt ervoor kiezen om bovenstaande voedingsmiddelen te vermijden, te minderen of te vervangen. Ook kun je buikpijnklachten voorkomen door deze voeding eerst te weken of goed te koken of te bakken.

Wist je dat...

...je ook buikpijn kan krijgen na het eten ervaren door voedselintoleranties of allergieën.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen. Een allergische reactie uit zich al snel na het eten van een bepaald voedingsmiddel, denk aan een paar minuten tot een uur. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld je darmen, maag, huid of mond. De meest bekende voedselallergieën zijn:

 • Koemelkallergie
 • Kippenei-allergie
 • Notenallergie
 • Pinda-allergie
 • Tarwe-allergie
 • Vis-, schaal- en schelpdierenallergie
Wist je dat...

…je bij een notenallergie vaak wel pinda’s kunt eten? Dit komt doordat pinda's eigenlijk geen noten maar peulvruchten zijn.

Voedselintolerantie 

Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Bepaalde bestanddelen van voeding worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. Hier reageert je lichaam op en dat uit zich in bepaalde symptomen, zoals hoofdpijn, winderigheid, duizeligheid en overgeven. De meest voorkomende intoleranties zijn voor lactose, alcohol, gluten, noten, tarwe, gist, zeevruchten, haver en mais. 

Buikpijn na het eten van ijs

Er zijn verschillende redenen waarom mensen pijn in hun buik kunnen ervaren na het eten van ijs. Bijvoorbeeld bij een melkallergie of een lactose-intolerantie. Maar je kunt ook gevoelig zijn voor de hoeveelheid suikers die erin zitten.

Buikpijn na ijs kan door meerdere redenen

Als je te veel of te snel ijs eet, krijg je last van je buik. Jouw lichaam geeft op deze manier aan dat je moet stoppen met eten, omdat je lichaam er moeite mee heeft om in korte tijd veel voedsel te verwerken.

Ook de koude temperatuur kan van invloed zijn. De kou van ijs heeft namelijk een stimulerende werking, waardoor veel mensen diarree krijgen na het eten van ijs. 

Tip

Room en andere zuivel zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Zodra ijs niet koud genoeg bewaard wordt kunnen buikklachten optreden.

Wat kun je doen bij buikpijn door ijs?

Je kunt ervoor kiezen om geen ijs meer te eten. Dit is misschien niet de leukste optie, maar zo voorkom je hoe dan ook de buikpijn.

Wat ook kan helpen is om meer vezels te gaan eten. Vezels zuigen in het darmkanaal water op en houden dit ook vast. Daardoor blijft de ontlasting soepel en zacht. Verder is het verstandig om ijs langzaam te eten.

Probeer het ijs daarnaast ook iets te laten smelten voordat je het eet. De stimulerende werking door de kou wordt op deze manier afgeremd.

Intolerantie en allergie bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs is heel vaak gerelateerd aan lactose-intolerantie of een melkallergie. De twee aandoeningen worden vaak verward, omdat je bij beide aandoeningen gelijksoortige symptomen kunt waarnemen. IJs wordt voornamelijk gemaakt van zuivel, wat diverse symptomen kan veroorzaken wanneer je lactose-intolerant of allergisch bent. 

Bij een lactose intolerantie maakt je lichaam te weinig lactase aan

Lactose-intolerantie

Wanneer je iets eet, produceert je lichaam enzymen die helpen bij het afbreken van eiwitten en suikers, waardoor ze gemakkelijker verteerbaar worden. Het enzym dat wordt gebruikt om lactose te helpen verteren, wordt lactase genoemd. Als je lactose-intolerant bent, produceert je dunne darm niet genoeg lactase om de suiker goed af te breken. 

Wist je dat...

…hoewel de meeste mensen niet voldoende lactase produceren, alleen mensen met duidelijke aanwijzingen en symptomen als lactose-intolerant worden beschouwd?

Lactosevrije producten

Bij lactose-intolerantie kijk je eerst hoeveel zuivel jouw lichaam nog wel kan verdragen. Het overige van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vul je aan met zuivelvervangers.

In de supermarkt vind je een heleboel soorten plantaardige variaties op zuivel. Denk hierbij aan sojadrink, rijstdrink, kokosyoghurt en havermelk. Let er wel op dat zuivelvervangers niet per definitie gezond voor je zijn. Vaak is er aan deze producten suiker toegevoegd. Net als bij andere producten is het dus belangrijk om het etiket te lezen. 

Tip

Je kunt checken of een product lactose bevat door het etiket te bekijken. Lactose wordt aangegeven als: melkpoeder, kaas, melkbestanddelen, weipoeder, melksuiker, karnemelk, moutmelk en zure room. Maar vergis je niet als een product melkzuur, lactalbumine, caseïne of lactaat bevat. Hier zit namelijk geen lactose in.

Melkallergie

Ook als je allergisch bent voor melk, kun je buikpijn krijgen na het eten van ijs. Het belangrijkste ingrediënt in ijs is zuivel, wat een reactie van het immuunsysteem zal veroorzaken.

Bij een allergische aanval ziet jouw lichaam de eiwitten in de melk aan voor een gevaarlijke stof. Als reactie hierop zal je immuunsysteem proberen de melkeiwitten aan te vallen. Hierdoor produceert jouw lichaam als reactie histamine. Histamine veroorzaakt ontstekingen wat resulteert in vervelende symptomen.

Verschil in symptomen

Als je lactose-intolerant bent of een melkallergie hebt, kun je binnen enkele minuten na het eten van ijs buikpijn krijgen. Veel symptomen komen overeen. Toch zijn er ook een aantal duidelijke verschillen tussen de symptomen bij lactose-intolerantie en melkallergie.

Als je lactose-intolerant bent, produceert je lichaam stinkende ontlasting die blijft drijven. Bij een melkallergie is dit niet het geval. Een melkallergie kan daarentegen weer verschillende andere symptomen laten zien, zoals kortademigheid, pijn op de borst, hoesten en andere ademhalingsproblemen.

Behandeling

Bij lactose-intolerantie is het verstandig te minderen met zuivelproducten. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel een kleine hoeveelheid melkproducten eten. De enige manier om symptomen van melkallergie te voorkomen, is door zuivel uit je dieet te verwijderen.

Wanneer hulp zoeken bij buikpijn?

Ga naar je huisarts wanneer de buikpijn langer dan twee weken doorzet, de buikpijn acuut en intens is, je buikpijn samengaat met koorts en/of er bloed bij je ontlasting zit.

Zeven tips bij buikpijn

Heb je heel af en toe last van buikpijn, dan is het goed om te beseffen dat dit normaal is. Wanneer je vaker last hebt van buikpijn en het je leven gaat beïnvloeden, is het verstandig dat je het gaat aanpakken. Het kan helpen om je levenspatroon iets aan te passen. Hieronder benoemen we zeven tips die je direct kunt toepassen in je leven.

1. Vezels

Voldoende vezels uit volkoren producten, groenten en fruit zorgen voor een goede buikgezondheid. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 30 gram vezels voor vrouwen en 40 gram vezels voor mannen. 

2. Eet rustig

Neem de tijd om te eten. Door goed te kauwen kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel goed werken. Ook zorgt goed kauwen voor een sneller verzadigd gevoel, waardoor je niet gaat overeten. 

3. Drink voldoende

Tenminste anderhalve liter tot twee liter per dag. Te weinig vocht kan verstopping veroorzaken. 

Verminder stress tegen buikproblemen

4. Verminder stress

Stress kan zich uiten in buikkrampen, rommelende darmen of diarree. Je kunt het beste voor jezelf gaan achterhalen wat in jouw geval de stress veroorzaakt en proberen deze stressfactoren te verminderen.

5. Beweging 

Voldoende beweging zorgt voor een betere stoelgang.

6. Ga vaak genoeg en op tijd naar het toilet

Houd het niet te lang op en ga direct naar het toilet wanneer je aandrang voelt.

7. Eet niet te veel

Maak je porties niet te groot. Als je te veel of te snel eet krijg je sneller buikpijn na het eten.

Ongefundeerde adviezen

Helaas zijn er veel adviezen die niet wetenschappelijk bewezen effectief zijn zoals een warme kruik, bepaalde kruiden of theesoorten. Deze opties kunnen wel voor wat verlichting zorgen, maar ze kunnen buikklachten niet voorkomen of behandelen. 

Soorten ijs

Er bestaan over het algemeen drie verschillende soorten ijs. 

Roomijs is op basis van melk, room en suiker

Roomijs

Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker en water. Om een smaak aan roomijs te geven worden ingrediënten zoals chocolade, vanille of vruchtenextracten toegevoegd.

Roomijs bevat veel vet en zuivel wat vaak resulteert in buikpijn of krampen. Ook kan de melk of room in roomijs als voedingsbodem dienen voor bacteriën als het ijs niet koud genoeg bewaard wordt. 

waterijs is op basis van water en suiker gemaakt

Waterijs

Waterijs bestaat vooral uit water en suiker. Smaak- en kleurstoffen, vruchtensap en siroop bepalen de smaak van waterijs.

Buikpijn komt bij waterijs minder vaak voor dan bij roomijs. Wel kan de kou van een waterijsje buikklachten veroorzaken. 

Een sorbet op basis van water, suiker en fruit

Sorbet

Sorbet bevat ongeveer dezelfde ingrediënten als waterijs. Een fruitsorbet mag zo pas heten wanneer er minstens 25% fruit in de sorbet zit. Voor citrusvruchten geldt een percentage van 15%. 

Welke ijssoort is het meest gezond?

Als je alleen naar calorieën kijkt, lijken waterijsjes en sorbetijs de betere keuze. Aan de andere kant bevat roomijs calcium en vitamine B2, B12, A en D. Waterijs en sorbet bevatten meestal geen calcium. Roomijs bevat echter weer veel vet. Beide soorten ijs bevatten veel suiker.

IJs staat in zijn algemeenheid niet in de Schijf van Vijf. Af en toe een ijsje kan echter geen kwaad, dus kies dan gewoon voor de ijssoort die jij het lekkerst vindt. 

Waarom houden we zo van ijs? 

IJs is een smaaksensatie en een prikkeling voor alle zintuigen. IJs is zoet, koud, romig en je slikt het makkelijk weg. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren wat smaak betreft. Het biedt verfrissing en is lekker zoet. Daarnaast hebben de meeste ijsjes een aantrekkelijk uiterlijk en/of felle kleuren. 

Wist je dat...

…vanille- en slagroomijs de favoriete smaken van de Nederlanders zijn?

Bekende soorten ijs en calorieën

Verschillende soorten ijs hebben verschillende voedingswaarden. De ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Hieronder een aantal ijskeuzes op een rijtje waarin de koolhydraten (suikers) en calorieën worden vermeld:

Soort ijsje Koolhydraten (g) Calorieën
Slimpie waterijsje 0 2
Perenijsje 8,5 35
Raketje 10 40
Festini 12 50
Split 12 65
Calippo cola 22 90
Calippo sinas 24 100
Twister 25 100
1 bolletje (50g) roomijs (gemiddeld) 11 102
Cornetto chocolade 20 109
1 bolletje (50g) slagroomijs 11,5 110
1 bolletje (50g) Ben & Jerry's  16 135
Cornetto aardbei 27 153
Magnum classic 25 260

Gezonde alternatieven voor ijs

IJs is helaas geen voedzame keuze en daarnaast kan ijs dus ook vaak voor buikpijn zorgen. Je maakt makkelijk zelf gezond ijs door aan yoghurt wat fruit, water en eventueel wat zoetstof toe te voegen. Doe alles samen in de blender en giet het in een ijsvorm. Steek een stokje in het mengsel en leg de ijsjes in de vriezer. 

Een banaan als ijsje is een ware traktatie

Voor een gezonde lactosevrije optie kun je dit recept een kans geven:

Prik een halve banaan aan een houten stokje en dip deze in pure chocolade. Als garnering kun je eventueel wat kokosrasp gebruiken. Vries de banaan in en je hebt een heerlijk en gezond alternatief voor een regulier ijsje.

Tip

Kies voor het fruit dat jij het lekkerst vindt. Zo maak je in een handomdraai een heerlijk en gezond ijsje met een goede voedingswaarde. Ook heel leuk om samen met je kinderen te maken en te eten.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten: De Belangrijkste Voor- en Nadelen op een rij! (inclusief tips om pikant eten milder te maken)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

dadels

Zijn dadels gezond? De voor- en nadelen van de dadel

Eet jij wel eens dadels? Ze zijn zoet, lekker en zitten vol vitaminen en mineralen. Het is niet gek dat veel mensen van ...

eieren

Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart o...

Toon meer (469)