Koemelkallergie: symptomen, oorzaken, diognose en behandeling

Koemelkallergie: symptomen, oorzaken, diognose en behandeling

Koemelkallergie komt veel bij zuigelingen voor; 2-6% van de zuigelingen heeft ermee te maken.

Maar ook kinderen en volwassenen kunnen er last van krijgen.

Het kan veel klachten geven en kan zich een tijd voortslepen voordat er een diagnose kan worden gesteld.

In dit artikel gaan wij dieper in op de betekenis, symptomen en oorzaken van koemelkallergie.

Wat is precies het verschil tussen allergie voor koemelk en lactose intolerantie?

En hoe ziet je voedingspatroon eruit na de diagnose?

Lees verder en ontdek waarom (koe)melk zeker niet goed voor elk is.

Wat houdt een koemelkallergie in?

Bij een koemelkallergie ben je allergisch voor bepaalde eiwitten in koemelk, namelijk caseïne-eiwit en wei-eiwit.

Eiwitten in koemelk bestaan voor 80% uit caseïne en voor 20% uit wei.

Het afweersysteem reageert abnormaal op deze eiwitten omdat het denkt dat het schadelijke ziekteverwekkers zijn. Je bent dus overgevoelig voor deze allergenen.

Er worden antistoffen aangemaakt door het lichaam om de 'aanvallers' te verslaan. Er komt bijvoorbeeld histamine vrij, een stof die kan zorgen voor allergische reacties van onder andere de huid.

Lees ook: melkvervangers: 5 alternatieven voor melk

Symptomen koemelkallergie

Je kunt bij een koemelkallergie klachten ervaren als diarree. De spieren van de darm trekken samen, wat een onaangenaam gevoel geeft.

Baby's hebben vaak last van reflux. Bij reflux stroomt een beetje maaginhoud met onder andere maagzuur terug naar je slokdarm, wat een branderig gevoel teweeg brengt.

Verder kun je last hebben van constipatie, misselijkheid en overgeven.

Allergische reacties uiten zich meestal op de huid, zoals uitslag, eczeem en acné in het gezicht en galbulten (netelroos).

Ook de slijmvliezen van de luchtwegen kunnen aangedaan raken. Sommige patiënten krijgen bijvoorbeeld een astmatische reactie, luchtweginfecties, een verstopte neus, jeukende en tranende ogen, oorpijn en oorontsteking en moeten veel hoesten en niezen.

De klachten worden erger wanneer je net koemelk, een bewerking van koemelk of een product waarin koemelk verwerkt zit hebt gegeten. Je kunt al last krijgen bij een heel kleine hoeveelheid koemelk.

Helaas komt het ook vaak voor dat de klachten pas na een paar uur of langer ontstaan. Dit maakt diagnose lastiger.

Baby's hebben natuurlijk weleens darmkrampjes, maar als het huilen lang aanhoudt en de baby bijvoorbeeld slecht slaapt, spuugt en slecht groeit, en dit gerelateerd kan worden worden aan de flesvoeding, dan is er wellicht sprake van een koemelkallergie.

Baby's kunnen in zeldzame gevallen een anafylactische shock krijgen met het risico op verlies van bewustzijn. Er dient dan met spoed een arts bij te komen.

Verschil tussen koemelkallergie en lactose intolerantie

Veel mensen verwarren een koemelkallergie met een lactose intolerantie en dat is ook niet zo verwonderlijk want het heeft veel met elkaar gemeen en komt ook regelmatig tegelijkertijd voor.

Het zijn allebei typen van overgevoeligheid voor voeding en de reactie van het lichaam op de melk is soortgelijk, maar de oorzaak is verschillend.

Een voedsel-intolerantie is niet hetzelfde als een voedsel-allergie.

Een koemelkallergie is een voedselallergie. Bij een koemelkallergie is er sprake van een overdreven reactie van het immuunsysteem op het koemelkeiwit.

Bij een lactose intolerantie reageert het lichaam op de melksuiker vanwege een tekort aan de stof lactase en het niet goed kunnen verteren van lactose.

Oorzaken koemelkallergie

Koemelkallergie kan erfelijk bepaald zijn. Dit heet atopische constitutie. Heb je een atopische aanleg, dan is je afweersysteem dus gevoeliger voor prikkels van allergenen van buitenaf.

Koemelkallergie ontstaat bij baby's doordat het maagdarmkanaal nog niet volgroeid is. Grote stukken eiwitten komen daardoor in het bloed terecht.

Meestal gaat het over voor het vierde levensjaar, maar je kunt het ook behouden voor de rest van je leven.

Koemelkallergie komt bij patiënten met ME / CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en fibromyalgie regelmatig voor. Zij zijn extra gevoelig voor allergenen.

Tegenwoordig verschijnen er veel onderzoeken die uitwijzen dat koemelk helemaal niet gezond is voor je lichaam en eigenlijk alleen voor kalfjes bedoeld is.

Het zou een negatieve invloed hebben op onder andere je darmen, botten en hormoonhuishouding.

Nederland is een land waar graag zuivel wordt gegeten en gedronken, maar misschien is het zo'n gek idee nog niet om ook zonder koemelkallergie de koemelk(producten) te laten staan of er op z'n minst wat mee te minderen.

Lees ook: is melk gezond of ongezond

Diagnose koemelkallergie

Het is voor een arts best lastig om de diagnose koemelkallergie te stellen, en voor de zekerheid worden er meestal meerdere tests uitgevoerd.

De uiteindelijke diagnose wordt gesteld naar aanleiding van het klachtenpatroon van de patiënt.

De meest betrouwbare test om tot een diagnose te komen is de eliminatie / provocatie test.

Je moet dan de koemelk voor ongeveer 4 weken weglaten (elimineren) uit je dagelijkse voedingspatroon (of die van je baby) om zo te kijken of de klachten minder worden.

Vervolgens introduceer je de koemelk weer (provocatie) en kun je zien of de klachten dan weer toenemen. Gebeurt dit ook, dan kan de diagnose koemelkallergie gesteld worden.

Soms wordt er door een arts aanvullend nog een bloedonderzoek gedaan.

Behandeling koemelkallergie

Uiteraard moet je koemelk en andere zuivel, maar ook producten waarin koemelk verwerkt is, vermijden. Je zult dus altijd de ingrediënten op een etiket moeten controleren en bijvoorbeeld bij een etentje vragen naar eventueel gebruik van koemelk.

Je kunt 'melk' drinken van plantaardige bronnen, zoals soja. Echter raden wij aan om niet teveel soja te consumeren. Er lopen momenteel veel onderzoeken naar de invloed van soja op onder andere de hormoonhuishouding.

Beter kun je kiezen voor amandelmelk, rijstmelk, havermelk, enzovoorts.

Voor baby's bestaat ook speciale koemelk-vrije flesvoeding. Vaak wordt dit ook vergoed door je verzekering.

Het koemelkallergie dieet is strenger dan bij lactose intolerantie.

Koemelkallergie gaat vaak samen met allergie voor andere allergenen zoals ei, noten, pinda's, tarwe, gluten, vis, schaaldieren, weekdieren, sulfiet, soja, sesam, mosterd, selderij, soja en lupine.

Het is belangrijk dat je, liefst met hulp van een arts en / of diëtist, zorgt dat je goed weet welke voeding je wel en niet mag eten.

Met name omdat je ervoor wilt zorgen dat jij of je kind genoeg voedingsstoffen zoals eiwitten binnenkrijgt. Plantaardige eiwitten zijn prima en gezond, maar bevatten op soja na niet alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft voor diverse functies.

Wanneer je dus bijvoorbeeld ook vegetariër of veganist bent zul je je goed moeten laten informeren over de juiste voeding.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is ons lichaam na ons derde levensjaar niet meer goed ingesteld op een teveel aa...

Alles over voedselallergieën

Alles over voedselallergieë­n­,­ voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n­ en intoleranties

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momenteel ‘in de mo...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. 1 op de 8 Europeanen heeft hie...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je evenwicht. Dit kan een enorme i...

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat. Amandelmelk is ideaal voor m...

Toon meer (196)
Volg ons