Amandelmelk: De 6 Belangrijkste Gezondheidsvoordelen

Wanneer je door het zuivelpad in de supermarkt loopt, ontgaat het je vast niet dat er vandaag de dag ontzettend veel keuze is aan melk en melkvervangers. Een van de meest populaire opties van de afgelopen jaren is toch wel amandelmelk. 

Amandelmelk wordt vaak vanuit gezondheids- of duurzaamheidsoverwegingen gedronken. Daarnaast vinden sommigen de smaak van amandelmelk simpelweg erg lekker. Maar wat is amandelmelk eigenlijk? En hoe gezond is amandelmelk nou echt? Wij leggen het je uit en geven je maar liefst 6 gezondheidsvoordelen van amandelmelk.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

Amandelmelk is een plantaardig alternatief voor dierlijk melk

Wat is amandelmelk?

Amandelmelk is een plantaardig alternatief voor traditionele melk. Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen te roosteren en te malen en ze vervolgens te mengen met gefilterd water. Sommige vitamines en mineralen komen van nature voor in de amandelen en sommigen zijn toegevoegd. 

Amandelmelk is enorm populair, omdat het een heel belangrijke eigenschap heeft: het is namelijk lactosevrij. Mensen met lactose-intolerantie waarderen amandelmelk als een gezond en smaakvol alternatief voor traditionele koemelk. Anderen houden gewoon van de zoete, nootachtige smaak.

Tip

Je kunt amandelmelk puur drinken of gebruiken in recepten waar oorspronkelijk dierlijke melk voor nodig is. 

Amandelmelk vs. koemelk

Onbewerkte amandelmelk en koemelk zijn allebei witte vloeistoffen en daarbij houden de grote gelijkenissen eigenlijk al op. In melk van koeien zitten belangrijke bouwstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, calcium, magnesium én ook een heel klein beetje vitamine C.

Amandelmelk is gemaakt van amandelpoeder en water. Voor de smaak wordt vaak suiker toegevoegd en voor voedingswaarde worden later ook kunstmatig andere voedingsstoffen toegevoegd.

Tip

Er wordt aangeraden om plantaardige melk te kiezen waar calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is.

Voedingswaarden vergelijken

Amandelmelk bevat van nature minder calcium, eiwitten en vitamine B12 dan koemelk. We zetten de belangrijkste voedingsstoffen van beiden hier op een rij:

Honderd gram halfvolle melk bevat:

  • Calorieën: 47 kcal
  • Eiwitten: 3,5 gram
  • Koolhydraten: 4,7 gram
    • waarvan suikers: 4,7 gram
  • Vet: 1,5 gram
  • waarvan verzadigd: 1,1 gram
  • Vezels: 0 gram
  • Natrium: 50 mg
  • Calcium: 200 mg
  • Vitamine B12: 0.51 µg

Honderd gram (verrijkte) amandelmelk bevat:

  • Calorieën: 13 kcal
  • Eiwitten: 0,4 gram 
  • Koolhydraten: 0,1 gram
    • waarvan suikers 0,1 gram
  • Vet: 1,1 gram
  • waarvan verzadigd 0,1 gram
  • Vezels: 0,1 gram
  • Natrium: 0,05 mg.
  • Calcium: 119 mg.
  • Vitamine: B12 0,38 µg

Wanneer je de voedingswaarde van gewone halfvolle melk vergelijkt met amandelmelk, zie je echter ook dat amandelmelk een aantal voordelen heeft ten opzichte van koemelk. Amandelmelk bevat minder vetten, minder suiker en zout en meer vezels. 

Kijkend naar de voedingswaarde klopt het dus dat plantaardige melk niet één op één dierlijke melk kan vervangen. Dit betekent niet per definitie dat plantaardige melk minder gezond is. Plantaardige melk en gewone melk hebben elk hun eigen kwaliteiten.

Gezondheidsvoordelen van amandelmelk

De vitamines, mineralen en antioxidanten in amandelmelk zorgen voor belangrijke gezondheidsvoordelen:

  1. Goede bron van magnesiumAmandelmelk is rijk aan magnesium. Magnesium is vooral belangrijk voor het controleren van de bloedsuikerspiegel en het gebruik van energie in het lichaam.
  2. Nuttig bij lactose-intolerantieAmandelmelk bevat geen lactose, aangezien het geen dierlijk product is. Als gevolg hiervan is het de perfecte vervanging voor melk voor mensen met lactose-intolerantie. Amandelmelk kan worden gebruikt in elk recept dat dierlijke melk vereist.
  3. Laag in calorieën en koolhydratenIn vergelijking met dierlijke melk bevat ongezoete amandelmelk weinig suikers en koolhydraten. Het bevat 50% tot 80% minder calorieën dan koemelk, terwijl het even rijk van smaak blijft. 
  4. Veel calciumDe meeste merken amandelmelk zijn verrijkt met calcium. Het binnenkrijgen van voldoende calcium houdt je botten sterk en kan jouw lichaam helpen zwakke botten te bestrijden.
  5. Positief effect op de progressie van cognitieve ziektenAmandelmelk zit vol met vitamine E, een antioxidant waarvan bekend is dat het je hersenen helpt. Studies hebben een verband aangetoond tussen het krijgen van voldoende vitamine E en een lager risico op cognitieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. 
  6. Hoog in antioxidantenAntioxidanten zijn belangrijk voor het verminderen van schade door vrije radicalen. Deze moleculen kunnen schade aan nabijgelegen cellen veroorzaken, wat kan leiden tot alles, van verouderingssymptomen tot kanker.
Tip

Wil je de meest gezonde keuze maken? Kies dan voor ongezoete amandelmelk met toegevoegd calcium.

Is amandelmelk gezonder dan koemelk?

Melk en amandelmelk vergelijken is nog niet zo eenvoudig. Als je naar de voedingswaarden kijkt, vallen er een aantal dingen op: in ongezoete amandelmelk zit meer dan helft minder calorieën en meer vezels. Koemelk bevat meer eiwitten, maar ook meer verzadigd vet. Koemelk is een bron van veel belangrijke vitaminen, zoals calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B12 en foliumzuur. Maar aan amandelmelk worden deze vitaminen vaak toegevoegd. 

Wanneer je echter vanuit lactose-intolerantie of melkallergie een keuze maakt is amandelmelk absoluut de gezondere keuze. 

Wist je dat...

…amandelmelk officieel amandeldrink heet? Alleen echte ‘melk’ (afkomstig van dieren) mag als melk mag worden verkocht. Daarom staat op het pak dat je in de supermarkt of natuurwinkel koopt ‘amandeldrink’, en geen ‘amandelmelk’. Dit geldt voor alle plantaardige melkvervangers. 

Wat kies ik nu in de supermarkt?

Het goede nieuws is dat beide soorten melk hun eigen voordelen hebben. Kies de drank die het beste bij je past op basis van budget, gezondheid en jouw persoonlijke smaakvoorkeuren. Alleen omdat amandelmelk of een ander product op dit moment populair is, wil nog niet zeggen dat het direct de beste keuze voor jou is. En alleen omdat je bent opgegroeid met koemelk, betekent niet dat je nu niet de overstap kunt maken naar plantaardige melk. Beide producten zijn helemaal oké en passen binnen een gezond voedingspatroon. 

Maak je eigen amandelmelk

Zelf amandelmelk maken

Hoewel amandelmelk bijna in elke supermarkt verkrijgbaar is, is het soms ook gewoon heel leuk om het zelf te maken. Met dit recept kun je de zoetheid en smaken zelf bepalen en met de dikte van de melk experimenteren. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Je hebt slechts enkele ingrediënten en een blender nodig. 

Voor zelfgemaakte amandelmelk heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gr amandelen
  • 1 liter water
  • Snuf zout
  • Zoetstof 

Ga te werk volgens de volgende zes gemakkelijke stappen:

  1. Laat de amandelen een nachtje weken in water. Hierdoor worden ze zacht.
  2. Giet de amandelen af en spoel ze af.
  3. Doe de geweekte amandelen samen met 1 liter water in een blender.
  4. Mix het geheel ongeveer 3 minuten. Voeg een snuf zout toe. Je kunt eventueel een beetje zoetstof toevoegen als je van een zoetere smaak houdt. 
  5. Schenk de amandelmelk in een zeef met daarin een fijne theedoek.
  6. Laat de amandelmelk uitlekken. Wring vervolgens al het vocht uit de doek.

Geniet vervolgens van jouw zelfgemaakte amandelmelk!

Tip

Van de overgebleven pulp kun je lekkere granola maken, gooi dit dus niet weg!

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingredi...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

3 gezondheidsvoorde­l­e­n van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Toon meer (181)