De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vroeger dachten?
In dit artikel zetten we verschillende feiten en meningen over melk uiteen.
De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vroeger dachten?
In dit artikel zetten we verschillende feiten en meningen over melk uiteen.
Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding
Melk is een product dat vrouwelijke zoogdieren produceren voor hun jonge kinderen. Mensen gebruiken vaak de melk van koeien, geiten, schapen en buffels voor een glas melk, of het maken van zuivelproducten zoals kaas.
De meeste melk wordt in Finland en Zweden gedronken. Nederland staat op nummer 3 met 320 liter melk per persoon, per jaar. Dat zijn heel wat pakken melk!
Naast de verschillende soorten dieren waarvan we melk gebruiken, is er ook een onderscheid te maken in de soorten toegepaste methodes om melk te bewerken. Het is handig deze verschillen te weten, voordat we in gaan op het verschil in voedingswaarde.
Je kunt direct bij de boer échte verse melk kopen. Deze melk is niet bewerkt. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld geen vet uit de melk is gehaald en het de oorspronkelijke voedingswaarde bevat. Daarnaast is de melk niet verhit en bevat nog de bacteriën die van nature aanwezig zijn.
Het wordt aangeraden om deze melk eerst te verhitten, om te voorkomen dat je ziek wordt. Niet iedereen doet dit, omdat ze geloven dat deze melk het afweersysteem versterkt.
Er zijn ook boeren die melk van specifieke koeien verkopen en niet het "mengsel" van alle koeien. Elke koe geeft andere melk en zal ook anders smaken. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen naar de melk van koe Marie.
De melk die je vindt in de koeling in de supermarkt komt niet direct van de koe/boer. De melk wordt eerst verzameld in een grote koeltank. Een vrachtwagen haalt deze melk elke drie dagen op en brengt het naar de fabriek.
In de fabriek bewerken ze de melk, zodat onder andere de bacteriën gedood worden en het het juiste vetpercentage krijgt. Als laatste wordt de melk verpakt en naar de winkel gebracht.
Houdbare melk wordt grotendeels hetzelfde klaargemaakt als de melk die in de koeling staat (in de supermarkt). Het grootste verschil is dat de melk verhit wordt tot een veel hogere temperatuur. Dit wordt het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT) genoemd. De melk wordt enkele seconden verhit tot 130-140 graden Celsius, ook wel sterilisatie genoemd
Doordat de melk beter verhit wordt, zitten er nagenoeg geen bacteriën meer in. Hierdoor is de melk langer houdbaar.
De vraag die ontstaat is: wat is dan het verschil tussen de supermarkt-melksoorten in voedingswaarden?
Doordat houdbare melk gesteriliseerd wordt, krijgt de melk een andere smaak. De voedingswaarde verschilt nauwelijks, als je kijkt naar bijvoorbeeld de hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten en mineralen (zoals calcium).
Daarentegen kunnen er wel vitaminen kapot gaan in dit verhittingsproces. Hierdoor zitten er minder vitamines in houdbare melk. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B2 en B12. je zou daarmee kunnen stellen dat deze melk daarom iets minder gezond is.
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDe voedingswaarde van melk hangt er vanaf wat voor melk je drinkt, magere, halfvolle en volle melk hebben ieder een ander vetpercentage. Daarom gaan we voor nu uit van volle melk. Halfvolle en magere hebben minder hoog vetpercentage dan volle melk. Honderd milliliter volle melk bevat:
Daarnaast bevat melk ook belangrijke micronutriënten zoals calcium, vitamine D en vitamine B12.
Magere melk is een gezonde optie als iemand minder (verzadigd) vet binnen wil krijgen. Echter kan (half)volle melk wel het voordeel hebben dat het door het vet beter bepaalde in vet oplosbare vitamines kan absorberen.
Een vrij algemeen advies is om twee glazen melk per (volwassen) persoon per dag te drinken. Kinderen die in de groei zijn (pubers) en 50 plussers mogen meer melkproducten gebruiken.
Melk is een goede bron van dierlijke eiwitten, verzadigd met essentiële aminozuren, vitamines B2, B12 en D en calcium. Met het drinken van melk kom je al snel aan de dagelijkse behoefte calcium.
Vitamine B2 helpt bij de instandhouding van het zenuwstelsel, de spijsvertering en de energiehuishouding.
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Calcium maakt je botten en tanden sterker.
Volle melk bevat meer verzadigd vet dan magere of halfvolle melk. Volle melk bevat zo'n 60% procent verzadigd vet. Daarom is het aan te raden om magere melkproducten te gebruiken. Op deze manier krijg je niet teveel verzadigde vetten binnen.
We hebben net besproken waarom melk gezond voor je zou zijn. Toch zijn er heel veel mensen, waaronder voedingsdeskundigen, die beweren dat melk erg ongezond is voor het menselijk lichaam. Hieronder hebben we de verschillende redenen uiteen gezet.
Een mens heeft geen melk nodig. Koemelk is oorspronkelijk bedoeld voor kalfjes. Kalfjes hebben melk nodig om uit te groeien tot grote koeien. Wij zijn als mensen de enige wezens die de moedermelk van een ander 'soort' drinken.
Dat wil zeggen dat wij melk drinken die eigenlijk bedoeld is voor het ontzettend hard laten groeien van kalfjes.
Melk bevat twee soorten eiwitten: wei-eiwitten en caseïne-eiwitten. Caseïne-eiwitten worden slecht opgenomen door het menselijk lichaam. Koemelk bestaat voor 20% uit wei-eiwit en voor 80% uit caseïne-eiwit. Een teveel van caseïne eiwitten kan zorgen voor een koemelkintolerantie. In het uiterste gevallen kan dit eiwit zelfs voor hartziekten, verkalking van de aderen, diabetes, autisme, ernstige darmklachten en kanker zorgen.
Een andere belangrijke voedingsstof in melk is lactose. Lactose wordt ook wel 'melksuiker' genoemd en zorgt ervoor dat baby's en jonge dieren groeien. Ongeveer 70% van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Wanneer je lactose-intolerant bent, mist jouw lichaam (gedeeltelijk) het enzym 'lactase' dat ervoor zorgt dat lactose wordt afgebroken. Veel mensen worden ziek van het drinken van melk, maar komen hier pas op latere leeftijd achter. 70% van de wereldbevolking is een grote groep mensen!
We hebben eerder besproken dat melk calcium bevat. Calcium is goed voor de opbouw van botten en tanden. Echter, melk bevat ook heel veel fosfor. Wanneer de verhoudingen tussen fosfor, calcium en magnesium goed zijn, neemt het lichaam gemakkelijk fosfor op. Dit is bij koemelk niet het geval. Koemelk bevat bijna net zoveel calcium als fosfor; hier kan jouw lichaam niks mee.
Er is minstens twee keer zoveel calcium als fosfor nodig, om fosfor af te breken. Om weer in balans te komen, wordt de calcium voorraad in je lichaam aangebroken. Calcium zit in je botten.
Kortom; je denkt je botten sterker te maken door meer melk te drinken, maar ondertussen breek je hierdoor je botten juist af. Dit verschijnsel noemen we 'osteoporose.'
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Dierlijke producten, zoals melkproducten, zorgen ervoor dat de pH-waarde van je bloed daalt. Dit betekent dat je lichaam zuurder wordt. Wil je de verzurende werking van melk tegengaan, dan zul je heel veel groente moeten eten om weer in balans te komen. Kortom: hoe meer melk je drinkt, hoe zuurder je wordt en hoe meer groente je zult moeten eten om dit weer goed te maken.
Acne is een aandoening waarbij iemand veel last heeft van puistjes, die worden veroorzaakt door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Er zijn mensen die er meer last van hebben dan anderen, of mensen die er op volwassen leeftijd last van hebben of krijgen.
Er wordt vaak naar verschillende voedingsmiddelen gewezen die vermeden zouden moeten worden omdat ze klachten kunnen verergeren. Voorbeelden hiervan zouden zijn chocolade, varkensvlees en melk(producten).
Er zijn verschillende studies waaruit kan worden aangetoond dat melk invloed kan hebben op acne. Dit komt omdat melk de hormoonbalans in het lichaam zou verstoren. Toch is het nog altijd onduidelijk of de producten de klachten veroorzaken of verergeren. Heb je last van puistjes, dan kan het de moeite waard zijn je glas melk even te laten staan om te kijken of dit verbetering oplevert.
Ja, er zitten hormonen in koemelk. Deze hormonen komen van nature voor bij koeien. Deze hormonen regelen allerlei functies, denk bijvoorbeeld aan de spijsvertering of de waterhuishouding.
In Nederland is het verboden om extra hormonen toe te dienen, om te voorkomen dat je niet te veel binnen kunt krijgen. Dit wordt streng gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
...men in sommige landen wel extra hormonen toevoegt aan de melk? Dit wordt gedaan om de opbrengst te verhogen. Dit is dus niet van toepassing in Nederland.
De hoeveelheid hormonen die van nature aanwezig is heeft geen invloed op je gezondheid. Dit komt omdat het gaat om een kleine hoeveelheid. Wanneer je daarentegen wél te veel hormonen binnenkrijgt, kan dit effect hebben op je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de hormoonhuishouding en de weerstand.
Om te voorkomen dat Nederlanders te veel hormonen binnenkrijgen, is het verboden om extra hormonen toe te dienen.
Wellicht ben je erachter gekomen dat je lactose-intolerant bent. Wat nu? Je gaat melk misschien best wel missen, want je bent zo gewend het te drinken. Geen nood! Er zijn tegenwoordig erg goede vervangers te koop. Zowel in de supermarkt als bij de natuurwinkel kan je kiezen uit allerlei varianten 'melk,' zonder lactose of andere dierlijke producten. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit:
Het is misschien eventjes wennen, maar je komt er snel achter dat deze melksoorten te gebruiken zijn voor alles wat je ook met koemelk deed. Denk aan taarten bakken, pap koken of milkshakes maken. Je hoeft dus niks te missen. Let er wel op dat je in je voedingspatroon alle voedingsstoffen binnenkrijgt.
Melk is verrijkt met belangrijke bouwstoffen, vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Er zijn wel een aantal gezondheidsnadelen toe te schrijven aan dit witte drankje. Toch is dit niet per se een reden om je glas melk te laten staan. Weeg voor jezelf af wat melk kan betekenen voor je gezondheid.
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWaarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...
Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...
Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...
"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...
Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...
Pure fosfor is ontvlambaar en levensgevaarlijk. Maar het mineraal, dat je in je eten aantreft, is essentieel voor je gez...
Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...
Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.