Diarree stoppen en behandelen

Last hebben van diarree is geen pretje. Je zult plekken en situaties willen vermijden waarbij je geen onmiddellijke toegang hebt tot een toilet. Ook kun je door krampen en frequent toiletbezoek uit je slaap gehouden worden.

In dit artikel informeren we je hoe je op diverse manieren diarree stoppen kunt en hoe je diarree behandelen kunt.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Diarree is een afweermechanisme

Wat is diarree?

Diarree is een reactie van het afweermechanisme van het lichaam om schadelijke bacteriën uit het lichaam te verdrijven. Het is een verstoring van het normale ontlastingspatroon.

De meeste mensen krijgen zo'n een tot twee keer per jaar last van diarree. Heb je gevoelige darmen of een darmaandoening dan zul je vaker last hebben van diarree.

Oorzaken diarree

Acute diarree ontstaat meestal door een (virus)infectie, bacterie, parasiet of schimmel (zoals Candida) in de darmen.

Buikgriep, voedselvergiftiging, voedselallergieën zoals koemelkallergie, voedselintolerantie zoals lactose intolerantie of coeliakie zijn eveneens veroorzakers van diarree.

Ook alcoholmisbruik, een teveel aan stress, diabetes, schildklierproblemen en bepaalde medicatie leveren een bijdrage aan de ontregeling van je stoelgang.

Klachten bij diarree

Wanneer je last hebt van diarree is je ontlasting zeker vier keer per dag dun en waterig of brijachtig. Je merkt vaker naar het toilet moet dan in een normale situatie.

Kramp in je buik is een veelvoorkomende oorzaak

Bij diarree kun je je erg slap voelen, kramp in je buik hebben, een opgeblazen gevoel hebben en bijvoorbeeld ook misselijk zijn en overgeven. Ook kun je jeuk of een branderig gevoel hebben in de anus.

Je kan veel last hebben van een droge mond en huid, veel dorst hebben en weinig moeten plassen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Diarree stoppen met natuurlijke middelen

Diarree gaat meestal binnen twee tot drie dagen vanzelf weer over. Het kan ook na een dag al over zijn maar zou in ieder geval na zeven dagen helemaal gestopt moeten zijn.

In principe hoef je niet in bed te blijven liggen als je diarree hebt. Sterker nog: met lichte beweging stimuleer je een gezonde darmbeweging en dat is in z'n algemeenheid beter voor je dan veel zitten of liggen.

Heb je naast de diarree echter verhoging of koorts en voel je je ziek, dan is het wel goed om rust te nemen. Probeer stress te verminderen als je daar last van hebt. Door stress raken je darmen ontregeld (het bloed trekt uit je maag) en ligt diarree op de loer.

Was je handen heel regelmatig zodat je diarree stoppen kunt en verdere verspreiding kunt voorkomen. Probeer je handen twintig seconden grondig te wassen met zeep.

Een warm bad of warme kruik werkt krampstillend. Koude voeten werken op de darmen; zorg dus voor dikke sokken en sloffen.

Roken kan ook bijdragen aan diarree. Nicotine in het bloed stimuleert de aanmaak van stofjes als dopamine en adrenaline. Deze zorgen voor een ontspanning van de sluitspier.

Neem je medicijngebruik eens onder de loep. Zware medicijnen en met name antibiotica, verstoren de darmflora. Kijk bijvoorbeeld eens naar homeopathische middelen als alternatief.

Er bestaan anti-diarree middelen

Diarree stoppen met medicijnen

Je kunt medicijnen zonder recept verkrijgen bij de apotheek of drogist en je kunt ze ook online bestellen. Anti-diarree middelen worden ook wel stopmiddelen genoemd. Ze reguleren de darminhoud en darmwerking.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Diarree stoppen met voeding

Bedenk je dat als je direct de diarree stoppen wilt, je het lichaam niet zelf de kans geeft om zich te ontdoen van de schadelijke stoffen. Medicijnen hebben bovendien ook bijwerkingen. Kijk of je je leefstijl kunt veranderen en natuurlijke middelen kunt gebruiken voordat je naar zwaardere medicijnen grijpt.

Vocht

Wanneer je last hebt van diarree kun je veel vocht verliezen. De wand van de dikke darm onttrekt normaal gesproken vocht uit de ontlasting, maar dit gebeurt niet bij diarree. De darmen scheiden zelfs lichaamsvocht af.

Het is daarom erg belangrijk dat je heel veel water blijft drinken zodat je niet uitdroogt; op z'n minst zes volle glazen per dag. Je kunt ook thee maken met citroen, gember, pepermunt of weegbree. Of drink bouillon, puur kokoswater of bosbessensap.

Vermijd alcohol, melk, koffie of energiedrankjes. Drink ook liever geen frisdranken met zoetstoffen; deze werken laxerend. Je kunt wel zelf je eigen hydraterende, mineraalrijke (sport)drank maken.

Vast voedsel

Anders dan vroeger werd gedacht, kun je gewoon gelijk vast voedsel eten. Kies voor een gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon.

Gezonde vetten, van bijvoorbeeld noten en avocado passen eveneens in dit voedingspatroon. Te vet eten, bijvoorbeeld gefrituurde voeding kan het spijsverteringskanaal echter juist irriteren.

Houd je maaltijden dus licht maar wel voedzaam. Neem rustig de tijd om te eten. Misschien heb je bij diarree niet altijd veel trek, maar het is toch belangrijk om goed en gezond te blijven eten.

Stukjes appel met kaneel helpt

Wil je de diarree stoppen, neem dan haverzemelen of tarwezemelen; deze werken goed voor de spijsvertering, evenals appelstukjes met Ceylon kaneel.

De appel mag je eventueel bruin laten worden; de bacteriën die zorgen voor de bruine verkleuring werken juist heel goed voor je maag en darmen.

Af te raden voeding

Zuivel kan verkeerd vallen als je last hebt van diarree. Je kunt wel kefir eten. Kefir bevat goede bacteriën (probiotica) die gunstig zijn voor de darmflora. Probiotica kun je overigens ook in de vorm van een voedingssupplement innemen.

Cola, witbrood en ontbijtkoek worden regelmatig genoemd als diarree-stoppende voedingsmiddelen. Wij raden dit af, hier is geen bewijs voor en deze voedingsproducten zijn ongezond. Het werkt misschien voor sommige mensen maar is geen gezonde oplossing, omdat deze producten veel suiker bevatten en weinig voedingstoffen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Een bekend 'dieet' bij diarree is het BRAT dieet, dat bestaat uit bananen, rijst, appelmoes en toast. Dit is echter geen voedzaam dieet, dus eet dit niet tenzij dit echt niet anders kan.

Diarree stoppen op vakantie

Reizigersdiarree (turista) kan je vakantie of lange reis flink verpesten, zeker als je tripjes maakt en veel in de auto, bus of trein zit. Ongeveer een kwart tot de helft van de reizigers krijgt last van reizigersdiarree, met name in (sub)tropische gebieden. Meestal gebeurt dat in de eerste twee weken van de vakantie / reis.

De voeding in het land is anders dan je thuis gewend bent. Er wordt soms andere olie of veel meer olie gebruikt en het eten kan erg scherp zijn.

Er kan ook sprake zijn van een verminderde hygiëne. Zeker wanneer de temperatuur hoog is en water uit de kraan niet geschikt is als drinkwater maar wel wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het afwassen van groenten, is de kans aanwezig dat je door bedorven of besmet eten of drinken een bacterie of virus oploopt.

Om dit te voorkomen en de duur van de diarree te verkorten is het belangrijk om je handen regelmatig en grondig te wassen. Drink je water en andere dranken uit een voorverpakt flesje of blikje. Kijk uit met ijsklontjes.

Neem altijd een goed medicijn mee tegen diarree. Voor bepaalde gebieden in de wereld geldt dat je eventueel van tevoren een antibiotica kuur of vaccinatie kunt krijgen tegen plaatselijke uitbraken van diarree.

Tip

Wanneer je veel last hebt van maag- en darmklachten en je hier uitgedroogd door raakt kan je het beste kiezen voor ORS. Dit bestaat uit mineralen en zouten die de energie en vochtbalans van het lichaam helpen herstellen. Je kunt ORS in kleine zakjes bij je apotheek of drogist kopen. Deze voeg je aan water toe.

Wanneer een arts waarschuwen om diarree te behandelen?

Als je last hebt van de volgende verschijnselen, neem dan contact op met je huisarts.

  • Bloed en/of slijm in je ontlasting
  • Hoge koorts
  • Uitdrogingsverschijnselen
  • Abnormaal veel buikpijn
  • Pijn in de anus
  • Donkere urine
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid

Ook wanneer de diarree blijft aanhouden is het belangrijk om je huisarts te bezoeken om de diarree te behandelen. Wanneer je echt uitgedroogd bent zal je wellicht via een infuus vocht toegediend moeten krijgen.

Je huisarts kan je laten testen op een voedselintolerantie of -allergie door een bloedtest te laten doen en je ontlasting te laten onderzoeken. Je wordt dan wellicht doorverwezen naar een specialist; een gastro-enteroloog.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Aambeien behandelen

Aambeien behandelen

Aambeien behandelen is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Veel mensen houden het liever voor zichzelf en...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Ooit weleens in het toilet gekeken? Veel mensen zouden het niet toegeven, maar ik denk dat iedereen weleens een nacontro...

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

5 Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Je grijpt vast wel eens naar een aspirine, ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit zijn ontstekingsremmers. Deze medicijn...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'