7 Belangrijkste Voordelen van Kefir en de Grootste Nadelen

Kefir is een drankje dat al duizenden jaren gedronken wordt, maar tegenwoordig weer helemaal populair is. Dat heeft alles te maken met de gezondheidsvoordelen die deze drank biedt. Het is goed voor je spijsvertering, een belangrijke bron van vitaminen en mineralen en kan verschillende gezondheidsklachten verminderen. Maar het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende nadelen van kefir.

Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over deze bijzondere drank.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Kefir is een populair gefermenteerd drankje

Wat is kefir?

Kefir is een drank die traditioneel gezien met koemelk of geitenmelk gemaakt wordt. Het is een gefermenteerde drank, wat betekent dat er bacteriën aan zijn toegevoegd die het drankje gecontroleerd laten bederven.

Dat klinkt misschien vies, maar dit proces zorgt ervoor dat de kefir veel gezonde bacteriën bevat en een lekkere zure smaak heeft. Je kunt de smaak vergelijken met drinkyoghurt.

De bacteriën worden aan de kefir toegevoegd met behulp van zogenaamde kefirkorrels. Dit zijn speciaal gekweekte korrels die precies de juiste bacteriën en melkzuren bevatten om kefir te maken.

Nadat dit is toegevoegd aan de melk, wordt de kefir op kamertemperatuur gezet. De bacteriën gaan zich dan vermenigvuldigen en zorgen voor een kleine hoeveelheid koolzuur en alcohol in de drank.

Oorspronkelijk komt kefir uit het Kaukasusgebergte. De naam komt uit het Turks en is afgeleid van 'keyfir'. Dit kan je vertalen als 'je goed voelen'. Het is dus duidelijk dat kefir een reputatie heeft als een drank die goed is voor je gezondheid. Vroeger was het alleen mogelijk om kefir zelf te maken, maar tegenwoordig koop je de drank gewoon in de supermarkt.

Wist je dat...

... kefir ook wel een probiotische drank genoemd wordt? Dat komt omdat de drank zoveel goede bacteriën bevat.

Verschillende soorten kefir

Niet alle kefir is hetzelfde. Er zijn twee duidelijk verschillende soorten: melkkefir en waterkefir.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
De smaak van melkkefir is te vergelijken met yoghurt

Melkkefir

Het spreekt voor zich dat melkkefir gemaakt wordt op basis van melk. Dat kan koemelk zijn, maar sommige mensen kiezen ook voor geitenmelk of buffelmelk.

De combinatie van de bacteriën en de melk zorgt voor een dikkere drank die net wat zuurder smaakt. Je kunt de smaak vergelijken met yoghurt. 

Waterkefir is wat minder zuur van smaak

Waterkefir

Bij deze vorm van kefir wordt helemaal geen melk gebruikt, maar water. De kefir bevat nog steeds dezelfde gezonde bacteriën, maar de smaak is anders.

Mensen die niet van zuivel houden kiezen daarom sneller voor waterkefir. Dit is ook een goede optie wanneer je niet tegen lactose kan of veganistisch wil eten.

Voedingswaarde kefir

Wil je weten hoe gezond kefir is, dan is het belangrijk om de voedingswaarde te kennen. In 100 gram kefir vind je de volgende voedingswaarden:

  • Calorieën: 63
  • Koolhydraten: 4,5 gram
  • Eiwitten: 3,3 gram
  • Vetten: 3,5 gram

Het is ook belangrijk om te kijken naar de vitamines en mineralen die je uit kefir haalt. Per 100 gram vind je de volgende voedingsstoffen in kefir:

  • Vitamine B2: 0,15 mg
  • Vitamine B3: o.15 mg
  • Vitamine B5: 0,4 mg
  • Vitamine C: 0,2 mg
  • Calcium: 120 mg
  • Kalium: 150 mg
  • Fosfor: 90 mg

7 Gezondheidsvoordelen van kefir

Je weet nu wat de voedingswaarde van kefir is, maar wat doet deze drank precies voor je lichaam? Er zijn zeven belangrijke gezondheidsvoordelen die kefir te bieden heeft.

1. Het is een krachtig probioticum

Je lichaam heeft bepaalde gezonde bacteriën nodig om goed te functioneren. Dit worden ook wel probiotica genoemd. Kefir is rijk aan deze bacteriën en zorgt daarom voor een gezonder lichaam.

Zo ondersteunt kefir je spijsvertering, maar stimuleert het ook een gezond gewicht en is het goed voor je mentale gezondheid.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

... yoghurt ook een bekend probioticum is? Kefir is alleen vele male krachtiger omdat het veel meer goede bacteriën bevat.

2. Het werkt antibacterieel

Aan de ene kant zorgt kefir ervoor dat je gezonde bacteriën binnenkrijgt, maar een aantal van deze probiotica zorgt er ook voor dat slechte bacteriën vernietigd worden.

Zo helpt het drinken van kefir met het bestrijden van de salmonellabacterie. Je bent dus mogelijk beter beschermd tegen ziekte en ontstekingen wanneer je deze drank regelmatig drinkt.

Vitamine K2 in kefir is belangrijk voor calciumopname

3. Het is goed voor je botten

Calcium is een mineraal dat je botten sterk houdt. Zuivel is altijd een goede bron van dit mineraal, maar kefir bevat ook veel vitamine K2. Deze stof zorgt ervoor dat er meer calcium wordt opgenomen door je lichaam, waardoor je je botten sterk blijven.

4. Het kan kanker helpen voorkomen

Er wordt nog altijd gezocht naar een effectief middel om kanker te voorkomen. Kefir is dat wondermiddel niet, maar kan wel een rol spelen in het voorkomen van kanker. Dat heeft te maken met de gezonde bacteriën in het drankje, die je immuunsysteem stimuleren.

Hierdoor kan je immuunsysteem schadelijke cellen makkelijker opruimen, wat de groei van een tumor belemmert. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bacteriën in kefir beter zijn in het bestrijden van kankercellen dan de bacteriën die je in yoghurt vindt.

5. Het kan spijsverteringsproblemen verhelpen

Je maag en darmen hebben goede bacteriën nodig die helpen met het verteren van voedsel. Zijn er te weinig van deze bacteriën aanwezig? Dan kan je last krijgen van maagpijn, darmkrampen en andere spijsverteringsproblemen.

Doordat kefir de goede bacteriën in je maag en darmen aanvult, kan deze drank klachten als buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel verhelpen.

6. Het bevat weinig lactose

Zuivel bevat een stofje genaamd lactose, waar veel mensen niet goed tegen kunnen. Ze krijgen buikpijn of darmklachten doordat hun lichaam deze stof slecht afbreekt. Kefir op melkbasis bevat ook lactose, maar het grootste deel wordt door de bacteriën omgezet in melkzuur.

Daarnaast bevat kefir bepaalde enzymen die je lichaam helpen om lactose af te breken. Dat maakt kefir een meer geschikte zuiveldrank voor mensen met lactose-intolerantie.

Tip

Heb je last van ernstige lactose-intolerantie? Kies dan niet voor kefir op basis van melk, maar voor waterkefir.

7. Het kan astma- en allergieklachten verminderen

Mensen met een gevoelig immuunsysteem krijgen vaker last van allergische klachten. In sommige gevallen kan dat ook tot astma leiden. Uit onderzoek blijkt dat kefir bepaalde stofjes bevat die de ontstekingsreactie van je lichaam verminderen. Hierdoor ontstaan er minder snel allergische reacties en kunnen ook astmaklachten afnemen.

De nadelen van kefir

Voordat je kefir gaat drinken, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de eventuele nadelen. Zo kan je goed overwegen of deze drank bij je past. Dit zijn de nadelen om rekening mee te houden: 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Het bevat alcohol

Kefir is een gefermenteerd product. Deze producten bevatten bijna altijd een kleine hoeveelheid alcohol, die is ontstaan door de gisten en bacteriën die aan het voedsel worden toegevoegd. Het alcoholpercentage verschilt per soort kefir en is afhankelijk van de manier waarop het gemaakt wordt.

Gemiddeld zit er tussen 0,2 en 2 procent alcohol in de drank. Bij een drankje per dag is dat niet heel veel, maar het kan oplopen wanneer je meerdere keren per dag kefir drinkt. Wil je alcohol dus vermijden om gezondheidsredenen? Dan kan je kefir beter laten staan.

Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

Kefir hoort heel goed te zijn voor je spijsvertering, maar kan ook problemen veroorzaken. Hoe dat precies zit heeft alles te maken met hoeveel kefir je drinkt. Wanneer je te veel binnenkrijgt, krijg je ook een overdaad aan gezonde bacteriën binnen. Die kunnen voor problemen zorgen doordat je maag en darmen niet meer in balans zijn.

Hierdoor krijgen sommige mensen last van buikpijn, diarree of andere maag- en darmklachten. Het is dus belangrijk om met mate van kefir te genieten.

Er zitten meer koolhydraten in dan je misschien denkt

Vind je het belangrijk om op je koolhydraatinname te letten, bijvoorbeeld omdat je een keto dieet volgt? Houd er dan rekening mee dat kefir relatief veel koolhydraten bevat. Dat geldt vooral voor de varianten die in de supermarkt verkocht worden.

De koolhydraten kunnen je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Vooral mensen met diabetes moeten daar goed op letten. Drink daarom nooit te veel kefir in één keer. 

Het is niet geschikt voor iedereen

In sommige gevallen kan het zijn dat de probiotica in kefir niet goed voor je zijn. Dat geldt voor sommige mensen met immuunziektes of ondervoeding.

Twijfel je of het goed is om kefir te gaan drinken? Neem dan even contact op met je huisarts, zodat je zeker weet of je van deze drank mag gaan genieten.

Je kan ook je eigen kefir maken

Zelf kefir maken?

Kefir is inmiddels gewoon te koop in de supermarkt, maar veel mensen vinden het leuk om de drank zelf te maken.

Dat is helemaal niet moeilijk, want je hebt slechts een paar ingrediënten nodig.

De basis van de kefir bepaal je zelf: melk of water. Afhankelijk van de basis die je kiest, koop je de juiste kefirkorrels. Sommige mensen noemen dit ook wel een yoghurtplantje.

Het is helemaal geen plantje, maar een klompje gist dat voor de groei van bacteriën zorgt. Er zijn verschillende soorten kefirkorrels. De ene is geschikt voor water en de andere voor melk.

Met deze ingrediënten kan je heel eenvoudig kefir maken. Je hoeft alleen maar de korrels toe te voegen aan de melk of het water. Je gebruikt daarbij tien keer zoveel vocht als korrels.

Dit mengsel doe je in een weckfles. Het is daarna vooral een kwestie van geduld. De bacteriën hebben minstens 24 uur nodig om te ontwikkelen. Dat gebeurt wanneer je de weckfles op kamertemperatuur bewaart. Na een dag is je melk of water ineens in kefir veranderd.

Tip

Ben je van plan om zelf kefir te gaan maken? Zorg er dan wel voor dat je schoon en veilig werkt. Gebruik gepasteuriseerde melk en reinig al je keukengerei goed.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie, de symptomen, oorzaken en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Buikpijn bij ijs

5 Tips die buikpijn na het eten van ijs voorkomen

Herken je dat? Op een zomerse dag heb je zin in een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan ...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

Lees wat je gemist hebt

14299 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'