Keelpijn bij het slikken

Keelpijn: een onschuldig kwaaltje maar ontzettend vervelend. Het doet pijn bij het slikken en vaak ook bij het praten. Je hebt het gevoel alsof je keel in brand staat en geen brandweer de brand kan blussen, al drink je liters water.

In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen tegen een aanhoudende keelpijn en hoe je deze kunt voorkomen.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

De oorzaak van keelpijn is meestal een virale of bacteriële infectie.

Wat gebeurt er van binnen als je keelpijn hebt?

De oorzaak van keelpijn is meestal een virale of bacteriële infectie. Een rokerige omgeving of veel schreeuwen en praten (overbelasting) kan ook bijdragen aan het ontstaan van keelpijn.

Als je je keel in de spiegel bekijkt, zie je vaak dat je keel rond je amandelen rood is en soms ook wit. Dit duidt op irritatie en soms keelontsteking.

Je amandelen zelf kunnen ook opgezwollen zijn.

Je amandelen zelf kunnen ook opgezwollen zijn. De klieren in je hals voelen opgezet aan. Vaak gaat keelpijn gepaard met hoesten, een verkoudheid of koorts.

Ook kunnen aften achter in je keel of ontstoken amandelen zorgen voor keelpijn bij het slikken. In ernstigere gevallen kan keelpijn wijzen op de ziekte van Pfeiffer of een schildklieraandoening.

Wat kun je zelf doen bij keelpijn tijdens het slikken?

  • Drink veel Drink vooral water of kruidenthee. Salie-thee, kamille-thee en groene thee, eventueel met honing, werken verzachtend. Koude dranken of ijsklontjes kunnen ook verlichting geven.
  • Gorgel met zout water Of gorgel met bovengenoemde thee. Gorgelen met rode wijn is bovendien ook goed tegen heesheid.
  • Zuigen op keelsnoepjes of dropjes Deze werken als een massage voor je keel. Het zorgt voor de doorbloeding van de keelspieren.
  • Rust nemen Slaap voldoende en probeer minder te praten. Ga in geen geval fluisteren. Dit is juist belastend voor je stembanden.
  • Voldoende ventilatie ook wanneer je de verwarming aan hebt staan.
  • Stop met roken In ieder geval totdat de keelpijn weg is. Maar liefst langer natuurlijk. Vermijd  het inademen van teveel uitlaatgassen, scherpe baklucht of schoonmaakmiddelen.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Medicatie

Bij keelpijn kun je eventueel ontstekingsremmende pijnstillers slikken. Hierdonder volgt een lijst van verschillende middelen die te verkrijgen zijn bij je drogisterij of apotheek.

  • Pijnstillers Pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen zijn voorbeelden hiervan. Kijk uit met Diclofenac. Dit middel zorgt voor veel bijwerkingen.
  • Trachitol Trachitol werkt goed tegen beginnende keelpijn. Trachitol bevat een lokaal verdovend middel, en verdoofd ook je tong. Trachitol haalt de pijn (tijdelijk) weg, maar de oorzaak niet; het is alleen symptoombestrijding.
  • Oscillococcinum Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel. Er zou eendenlever en -hart in verwerkt zitten, maar dat is moeilijk te traceren. Het gaat waarschijnlijk om heel minuscule hoeveelheden.
  • Hibitane Hibitane is een zuigtablet, evenals Isla Moos (ook goed tegen heesheid), Natterman en Strepsils/Strepfen. Strepfen is een stuk zwaarder dan Strepsils en kan met veel andere medicatie niet gecombineerd worden.
  • Superol Superol bestaat in de vorm van oplostabletjes om mee te gorgelen (vroeger waren het buisjes).
  • Tonsiotreen zuigtabletten Deze zuigtabletten worden bij langdurige keelpijn aangeraden. De eerste paar tabletten (in het begin een per uur bij acute klachten) zorgen ervoor dat de pijn erger wordt, maar na een halve dag begint de pijn af te zwakken.
  • Propolis tabletten of keelspray Dit is een middel dat ook goed helpt bij heesheid. Het bevat weerstand-versterkende bestanddelen.
  • Codeine is een zwaardere pijnstillerDeze pijnstiller werkt ongeveer vier uur en vermindert de zwelling. Je kunt wel een behoorlijke terugslag krijgen als het middel is uitgewerkt en eveneens zitten er bijwerkingen aan vast. Autorijden wordt afgeraden.
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Let ook eens op de hoeveelheid suikers of zoetstoffen die in zuigtabletten zitten. Dit is soms schrikbarend.

Bezoek je huisarts wanneer de keelpijn te lang aanhoudt

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Meestal gaat keelpijn binnen een week weer over. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij je huisarts.

Als de keelpijn naar een kant trekt, de koorts aanhoudt of als je moeite krijgt bij het drinken en slikken, is het belangrijk dit te melden bij je huisarts. Dit geldt ook als je je zieker gaat voelen en uitslag krijgt op je gezicht en/of bovenlijf.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Kun je keelpijn voorkomen?

Je kunt keelpijn niet voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je je weerstand verhoogt en zo minder vatbaar bent voor virussen. Eet gezond, neem voldoende rust en vermijd stress. Probeer elke dag een half uur te bewegen en slik eventueel voedingssupplementen.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Pittig eten gezond of ongezond?

Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. O...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

Diclofenac (NSAID)

Diclofenac (NSAID): De Werking, Bijwerkingen en verschillende Risico’s

Ben je van plan diclofenac te gebruiken? Dan is het goed om stil te staan bij de werking en mogelijke bijwerkingen van d...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'