Keelpijn bij het slikken

Keelpijn: een onschuldig kwaaltje maar ontzettend vervelend. Het doet pijn bij het slikken en vaak ook bij het praten. Je hebt het gevoel alsof je keel in brand staat en geen brandweer de brand kan blussen, al drink je liters water.

In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen tegen een aanhoudende keelpijn en hoe je deze kunt voorkomen.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist & Psycholoog i.o.

De oorzaak van keelpijn is meestal een virale of bacteriële infectie.

Wat gebeurt er van binnen als je keelpijn hebt?

De oorzaak van keelpijn is meestal een virale of bacteriële infectie. Een rokerige omgeving of veel schreeuwen en praten (overbelasting) kan ook bijdragen aan het ontstaan van keelpijn.

Als je je keel in de spiegel bekijkt, zie je vaak dat je keel rond je amandelen rood is en soms ook wit. Dit duidt op irritatie en soms keelontsteking.

Je amandelen zelf kunnen ook opgezwollen zijn.

Je amandelen zelf kunnen ook opgezwollen zijn. De klieren in je hals voelen opgezet aan. Vaak gaat keelpijn gepaard met hoesten, een verkoudheid of koorts.

Ook kunnen aften achter in je keel of ontstoken amandelen zorgen voor keelpijn bij het slikken. In ernstigere gevallen kan keelpijn wijzen op de ziekte van Pfeiffer of een schildklieraandoening.

Wat kun je zelf doen bij keelpijn tijdens het slikken?

 • Drink veel Drink vooral water of kruidenthee. Salie-thee, kamille-thee en groene thee, eventueel met honing, werken verzachtend. Koude dranken of ijsklontjes kunnen ook verlichting geven.
 • Gorgel met zout water Of gorgel met bovengenoemde thee. Gorgelen met rode wijn is bovendien ook goed tegen heesheid.
 • Zuigen op keelsnoepjes of dropjes Deze werken als een massage voor je keel. Het zorgt voor de doorbloeding van de keelspieren.
 • Rust nemen Slaap voldoende en probeer minder te praten. Ga in geen geval fluisteren. Dit is juist belastend voor je stembanden.
 • Voldoende ventilatie ook wanneer je de verwarming aan hebt staan.
 • Stop met roken In ieder geval totdat de keelpijn weg is. Maar liefst langer natuurlijk. Vermijd  het inademen van teveel uitlaatgassen, scherpe baklucht of schoonmaakmiddelen.

Medicatie

Bij keelpijn kun je eventueel ontstekingsremmende pijnstillers slikken. Hierdonder volgt een lijst van verschillende middelen die te verkrijgen zijn bij je drogisterij of apotheek.

 • Pijnstillers Pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen zijn voorbeelden hiervan. Kijk uit met Diclofenac. Dit middel zorgt voor veel bijwerkingen.
 • Trachitol Trachitol werkt goed tegen beginnende keelpijn. Trachitol bevat een lokaal verdovend middel, en verdoofd ook je tong. Trachitol haalt de pijn (tijdelijk) weg, maar de oorzaak niet; het is alleen symptoombestrijding.
 • Oscillococcinum Oscillococcinum is een homeopatisch geneesmiddel. Er zou eendenlever en -hart in verwerkt zitten, maar dat is moeilijk te traceren. Het gaat waarschijnlijk om heel minuscule hoeveelheden.
 • Hibitane Hibitane is een zuigtablet, evenals Isla Moos (ook goed tegen heesheid), Natterman en Strepsils/Strepfen. Strepfen is een stuk zwaarder dan Strepsils en kan met veel andere medicatie niet gecombineerd worden.
 • Superol Superol bestaat in de vorm van oplostabletjes om mee te gorgelen (vroeger waren het buisjes).
 • Tonsiotreen zuigtabletten Deze zuigtabletten worden bij langdurige keelpijn aangeraden. De eerste paar tabletten (in het begin een per uur bij acute klachten) zorgen ervoor dat de pijn erger wordt, maar na een halve dag begint de pijn af te zwakken.
 • Propolis tabletten of keelspray Dit is een middel dat ook goed helpt bij heesheid. Het bevat weerstand-versterkende bestanddelen.
 • Codeine is een zwaardere pijnstillerDeze pijnstiller werkt ongeveer vier uur en vermindert de zwelling. Je kunt wel een behoorlijke terugslag krijgen als het middel is uitgewerkt en eveneens zitten er bijwerkingen aan vast. Autorijden wordt afgeraden.
Tip

Let ook eens op de hoeveelheid suikers of zoetstoffen die in zuigtabletten zitten. Dit is soms schrikbarend.

Bezoek je huisarts wanneer de keelpijn te lang aanhoudt

Wanneer moet je een huisarts raadplegen?

Meestal gaat keelpijn binnen een week weer over. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij je huisarts.

Als de keelpijn naar een kant trekt, de koorts aanhoudt of als je moeite krijgt bij het drinken en slikken, is het belangrijk dit te melden bij je huisarts. Dit geldt ook als je je zieker gaat voelen en uitslag krijgt op je gezicht en/of bovenlijf.

Kun je keelpijn voorkomen?

Je kunt keelpijn niet voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je je weerstand verhoogt en zo minder vatbaar bent voor virussen. Eet gezond, neem voldoende rust en vermijd stress. Probeer elke dag een half uur te bewegen en slik eventueel voedingssupplementen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn, 5 gezonde tips tegen een zere keel

Keelpijn is een onschuldige, maar veel voorkomende kwaal. Als je er last van hebt dan wil je er graag zo snel mogelijk v...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Waterpokken thuis behandelen

Waterpokken thuis behandelen

Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken; het is een klassieke kinderziekte. Je kunt je er flink beroerd door voelen. ...

Toon meer (86)