De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode wijn. Rode wijn zou, in tegenstelling tot andere alcoholische dranken, gezonde antioxidanten bevatten. Elke dag een glas rode wijn drinken zou onder andere goed zijn voor het hart.

Helaas zijn er inmiddels weer nieuwe onderzoeken naar buiten gekomen die deze stelling ontkrachten. We willen natuurlijk heel graag dat rode wijn gezond is, maar laten we wel de recente wetenschappelijke onderzoeken in de gaten houden.

In dit artikel zetten we de voor- en tegens tegenover elkaar, zodat jij als consument zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Rode wijn komt van druivensap

Wat is rode wijn?

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door middel van het gisten van druivensap. De most (sap) van blauwe druiven wordt samen met de druivenschillen vergist. De gisting duurt tussen de 15 en 20 dagen en gebeurt aan een constante temperatuur van 16 graden.

Het proces van wijnbereiding, inclusief het persen en fermenteren, wordt ook wel vinificatie genoemd. 

Tip

Wijn bevat ongeveer 13% alcohol.

Hoeveel calorieën zitten er in een glas rode wijn?

Rode wijn is een alcoholische drank die tijdens het diner of bij de borrel genuttigd wordt. Een glas wijn van 100 ml bevat gemiddeld 82 calorieën. Het aantal calorieën is ongeveer gelijk aan een boterham zonder beleg.

Waar komen de calorieën vandaan?

Het grootste gedeelte van de calorieën komt uit de alcohol. In een glas rode wijn zit gemiddeld 10% alcohol, dus in een glas van 100 ml is dit 10 gram alcohol. Eén gram alcohol bevat 7 calorieën, dus een glas rode wijn bestaat voor 70 calorieën uit alcohol. De overige 12 calorieën komen uit (druiven)suikers.

Rode wijn gezond

Rode wijn in geneeskunde

Rode wijn heeft in de geschiedenis van de vroege geneeskunde een grote rol gespeeld. Het werd al door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt als alternatief voor drinkwater, voor de ontsmetting van wonden en ter bevordering van de spijsvertering.

In de late 19e- en begin 20e eeuw veranderde de kijk op de invloed van alcohol op de gezondheid en kwamen uiteraard chemische geneesmiddelen in opkomst.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Resveratol

De laatste jaren wordt rode wijn onderscheiden van andere soorten alcohol door de aanwezigheid van een gezond stofje: resveratrol. Resveratrol is afkomstig uit de schil van de blauwe druif. Deze stof wordt aangemaakt door de plant om bacteriën en virussen van buitenaf tegen te houden.

Resveratrol behoort tot de (poly)fenolen, dit zijn plantenbestanddelen die erg gezond zijn voor het menselijk lichaam. Fenolen werken in ons lichaam als antioxidanten. Antioxidanten herstellen en verjongen de lichaamscellen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

Druiven die groeien in een koeler klimaat bevatten een hogere concentratie aan resveratrol dan druiven uit een warmer klimaat.

Gezondheidsvoordelen/-nadelen van rode wijn

Volgens diverse onderzoeken kan een bepaalde dagelijkse hoeveelheid rode wijn gezond zijn omdat het kan bijdragen aan een aantal processen in het lichaam. Toch wegen de gezondheidsvoordelen niet op tegen de nadelen van alcohol. Houd dit in je achterhoofd bij het lezen van de volgende vermeende voordelen. Een kleine hoeveelheid rode wijn per dag:

 • zorgt voor een gezond hart
 • zorgt voor een verbeterd cholesterol
 • beschermt je tegen diabetes mellitus (type 2)
 • verkleint het risico op aandoeningen van het zicht 
 • verscherpt je geest
 • heeft antibacteriële eigenschappen
 • helpt je met ontstressen en beter te slapen
 • verlaagt je trek en kan dus bijdragen tijdens het afvallen

Volgens recente onderzoeken kwam rode wijn ten onrechte aan een goede naam. Je zou de voordelen van de antioxidanten in rode wijn echt kunt wegstrepen tegen de nadelen van de alcohol die in rode wijn zit. 

Een teveel aan alcohol zorgt voor hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en het verlaagt je stofwisseling. Ben je hartpatiënt, dan wordt alcohol drinken over het algemeen in z'n geheel afgeraden.

Het gevaar van (lichte) verslaving is volgens tegenstanders van rode wijn groot. Alcoholisme verlaagt de levensverwachting met zo'n tien jaar. Daarbij kan alcohol een rol spelen bij het ontstaan van depressie en vroegtijdige dementie.

Sulfiet in rode wijn

Daarnaast beschadigt alcohol je lever. Het kost voor je lever enorm veel werk om alcohol af te breken. 

Sommige mensen zijn daarnaast overgevoelig voor sulfiet, een conserveringsmiddel in wijn. Dit zit overigens in grotere hoeveelheden ook in bijvoorbeeld gedroogd fruit.

Sulfiet kan huiduitslag geven, je kunt last van je maag krijgen en last van hoofdpijn.

Tip

Een glas rode wijn bevat zo'n 106 calorieën per glas. Misschien stilt het wel je trek, maar het geeft dus ook weer een stoot calorieën.

Rode wijn gezond of ongezond?

Rode wijn, of alcohol in het algemeen, heeft geen plaats in een gezond eet-/drinkpatroon. De antioxidatieve voordelen van rode wijn die genoemd zijn kun je ook halen uit blauwe druiven, bosbessen en cranberry's. Er zijn ook nog veel meer gezonde bronnen van antioxidanten, zoals:

 • groene (blad)groenten
 • knoflook
 • kiemen
 • bosvruchten
 • ongebrande noten
 • zaden en pitten
 • diverse kruiden en specerijen (zoals gember en kurkuma)
 • rauwe cacao.

Het gaat er ook om dat je verder een gezonde leefstijl hebt. Die bestaat uit voldoende beweging, voldoende nachtrust en niet teveel stress. Roken past uiteraard niet bij een gezonde leefstijl. Zeker als je probeert niet teveel alcohol te drinken, kun je maar beter niet roken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Nicotine en alcohol versterken elkaar

Nicotine geeft namelijk een boost aan het dopamine gehalte in het brein. Roken werkt daardoor stimulerend en gaat bovendien de vermoeidheid tegen die alcohol teweegbrengt.

Oftewel: bij veel mensen triggert roken de behoefte aan alcohol en triggert alcohol weer de behoefte aan roken.

Tip

Een à twee glaasjes rode wijn per dag (maximaal vijf dagen per week) is voor een gezond persoon veilig. Maar er bestaat tot op de dag van vandaag nog niet voldoende bewijs voor de langetermijneffecten van rode wijn. 

Kies bewust bij rode wijn

Als je dan toch een glaasje drinkt, kies dan voor goede kwaliteit, om ervoor te zorgen dat de rode wijn gezond is. Kies bijvoorbeeld voor een bio-dynamische wijn. Hieraan is minder sulfiet toegevoegd.

Ook worden erbij biologische wijn, anders dan bij de reguliere wijnen, geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. Bij reguliere wijnen worden de druiven blootgesteld aan grote hoeveelheden gifstoffen.

Kies bovendien voor droge rode wijn. Alle (ongezonde) suikers zijn hier door het gisten uit verdwenen en zo is de rode wijn gezonder dan zoete rode wijn.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Is drinken tijdens het eten ongezond?

Voldoende drinken is belangrijk voor je lichaam om goed te functioneren. Zo ondersteunt vocht onder andere een gezonde d...

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelf je lever ontgiften op natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt ...

Kefir gezond?

7 Belangrijkste Voordelen van Kefir en de Grootste Nadelen

Kefir is een drankje dat al duizenden jaren gedronken wordt, maar tegenwoordig weer helemaal populair is. Dat heeft alle...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

De blauwe bes, een medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fru...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13743 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'