De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode wijn. Rode wijn zou, in tegenstelling tot andere alcoholische dranken, gezonde antioxidanten bevatten. Elke dag een glas rode wijn drinken zou onder andere goed zijn voor het hart.

Helaas zijn er inmiddels weer nieuwe onderzoeken naar buiten gekomen die deze stelling ontkrachten. We willen natuurlijk heel graag dat rode wijn gezond is, maar laten we wel de recente wetenschappelijke onderzoeken in de gaten houden.

In dit artikel zetten we de voor- en tegens tegenover elkaar, zodat jij als consument zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist & Psycholoog i.o.

Rode wijn komt van druivensap

Wat is rode wijn?

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door middel van het gisten van druivensap. De most (sap) van blauwe druiven wordt samen met de druivenschillen vergist. De gisting duurt tussen de 15 en 20 dagen en gebeurt aan een constante temperatuur van 16 graden.

Het proces van wijnbereiding, inclusief het persen en fermenteren, wordt ook wel vinificatie genoemd. 

Tip

Wijn bevat ongeveer 13% alcohol.

Hoeveel calorieën zitten er in een glas rode wijn?

Rode wijn is een alcoholische drank die tijdens het diner of bij de borrel genuttigd wordt. Een glas wijn van 100 ml bevat gemiddeld 82 calorieën. Het aantal calorieën is ongeveer gelijk aan een boterham zonder beleg.

Waar komen de calorieën vandaan?

Het grootste gedeelte van de calorieën komt uit de alcohol. In een glas rode wijn zit gemiddeld 10% alcohol, dus in een glas van 100 ml is dit 10 gram alcohol. Eén gram alcohol bevat 7 calorieën, dus een glas rode wijn bestaat voor 70 calorieën uit alcohol. De overige 12 calorieën komen uit (druiven)suikers.

Rode wijn gezond

Rode wijn in geneeskunde

Rode wijn heeft in de geschiedenis van de vroege geneeskunde een grote rol gespeeld. Het werd al door de oude Grieken en Egyptenaren gebruikt als alternatief voor drinkwater, voor de ontsmetting van wonden en ter bevordering van de spijsvertering.

In de late 19e- en begin 20e eeuw veranderde de kijk op de invloed van alcohol op de gezondheid en kwamen uiteraard chemische geneesmiddelen in opkomst.

Resveratol

De laatste jaren wordt rode wijn onderscheiden van andere soorten alcohol door de aanwezigheid van een gezond stofje: resveratrol. Resveratrol is afkomstig uit de schil van de blauwe druif. Deze stof wordt aangemaakt door de plant om bacteriën en virussen van buitenaf tegen te houden.

Resveratrol behoort tot de (poly)fenolen, dit zijn plantenbestanddelen die erg gezond zijn voor het menselijk lichaam. Fenolen werken in ons lichaam als antioxidanten. Antioxidanten herstellen en verjongen de lichaamscellen.

Wist je dat...

Druiven die groeien in een koeler klimaat bevatten een hogere concentratie aan resveratrol dan druiven uit een warmer klimaat.

Gezondheidsvoordelen/-nadelen van rode wijn

Volgens diverse onderzoeken kan een bepaalde dagelijkse hoeveelheid rode wijn gezond zijn omdat het kan bijdragen aan een aantal processen in het lichaam. Toch wegen de gezondheidsvoordelen niet op tegen de nadelen van alcohol. Houd dit in je achterhoofd bij het lezen van de volgende vermeende voordelen. Een kleine hoeveelheid rode wijn per dag:

 • zorgt voor een gezond hart
 • zorgt voor een verbeterd cholesterol
 • beschermt je tegen diabetes mellitus (type 2)
 • verkleint het risico op aandoeningen van het zicht 
 • verscherpt je geest
 • heeft antibacteriële eigenschappen
 • helpt je met ontstressen en beter te slapen
 • verlaagt je trek en kan dus bijdragen tijdens het afvallen

Volgens recente onderzoeken kwam rode wijn ten onrechte aan een goede naam. Je zou de voordelen van de antioxidanten in rode wijn echt kunt wegstrepen tegen de nadelen van de alcohol die in rode wijn zit. 

Een teveel aan alcohol zorgt voor hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en het verlaagt je stofwisseling. Ben je hartpatiënt, dan wordt alcohol drinken over het algemeen in z'n geheel afgeraden.

Het gevaar van (lichte) verslaving is volgens tegenstanders van rode wijn groot. Alcoholisme verlaagt de levensverwachting met zo'n tien jaar. Daarbij kan alcohol een rol spelen bij het ontstaan van depressie en vroegtijdige dementie.

Sulfiet in rode wijn

Daarnaast beschadigt alcohol je lever. Het kost voor je lever enorm veel werk om alcohol af te breken. 

Sommige mensen zijn daarnaast overgevoelig voor sulfiet, een conserveringsmiddel in wijn. Dit zit overigens in grotere hoeveelheden ook in bijvoorbeeld gedroogd fruit.

Sulfiet kan huiduitslag geven, je kunt last van je maag krijgen en last van hoofdpijn.

Tip

Een glas rode wijn bevat zo'n 106 calorieën per glas. Misschien stilt het wel je trek, maar het geeft dus ook weer een stoot calorieën.

Rode wijn gezond of ongezond?

Rode wijn, of alcohol in het algemeen, heeft geen plaats in een gezond eet-/drinkpatroon. De antioxidatieve voordelen van rode wijn die genoemd zijn kun je ook halen uit blauwe druiven, bosbessen en cranberry's. Er zijn ook nog veel meer gezonde bronnen van antioxidanten, zoals:

 • groene (blad)groenten
 • knoflook
 • kiemen
 • bosvruchten
 • ongebrande noten
 • zaden en pitten
 • diverse kruiden en specerijen (zoals gember en kurkuma)
 • rauwe cacao.

Het gaat er ook om dat je verder een gezonde leefstijl hebt. Die bestaat uit voldoende beweging, voldoende nachtrust en niet teveel stress. Roken past uiteraard niet bij een gezonde leefstijl. Zeker als je probeert niet teveel alcohol te drinken, kun je maar beter niet roken.

Nicotine en alcohol versterken elkaar

Nicotine geeft namelijk een boost aan het dopamine gehalte in het brein. Roken werkt daardoor stimulerend en gaat bovendien de vermoeidheid tegen die alcohol teweegbrengt.

Oftewel: bij veel mensen triggert roken de behoefte aan alcohol en triggert alcohol weer de behoefte aan roken.

Tip

Een à twee glaasjes rode wijn per dag (maximaal vijf dagen per week) is voor een gezond persoon veilig. Maar er bestaat tot op de dag van vandaag nog niet voldoende bewijs voor de langetermijneffecten van rode wijn. 

Kies bewust bij rode wijn

Als je dan toch een glaasje drinkt, kies dan voor goede kwaliteit, om ervoor te zorgen dat de rode wijn gezond is. Kies bijvoorbeeld voor een bio-dynamische wijn. Hieraan is minder sulfiet toegevoegd.

Ook worden erbij biologische wijn, anders dan bij de reguliere wijnen, geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. Bij reguliere wijnen worden de druiven blootgesteld aan grote hoeveelheden gifstoffen.

Kies bovendien voor droge rode wijn. Alle (ongezonde) suikers zijn hier door het gisten uit verdwenen en zo is de rode wijn gezonder dan zoete rode wijn.

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Rode smoothies

Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voor...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Veel mensen lopen rond met vermoeidheidsklachten en weten niet dat ze bloedarmoede hebben. Het kan onschuldig beginnen m...

9 klachten en symptomen van vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12-tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Gezondheidsvoordelen watermeloen

Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en is goed voor je immuunsysteem. Maar ...

Toon meer (245)