De blauwe bes, een medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fruitsalade of door een bakje yoghurt met granen.

De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheidsvoordelen. Is de bes dan echt zo'n blauwe krachtpatser als wordt beweerd?

Ik ging op onderzoek uit en ontdekte 6 belangrijke voordelen van de blauwe bes. Lees in dit artikel alles over wat de blauwe bes kan betekenen voor jouw gezondheid!

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Blauwe bessen zijn een zoete en zeer voedzame fruitsoort

Oorsprong van de blauwe bes

De blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een bloeiende struik uit de heidefamilie.

De struik brengt bessen voort met een blauwachtige, paarse tint. 

De plant wordt zowel in Europa als de Verenigde Staten geteeld.

Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit het noordoosten van de Noord-Amerika. Om die reden wordt hij ook wel Amerikaanse bosbes genoemd.

Blauwe bessen zijn vijf tot vijftien millimeter groot en hebben een uitlopend kroontje bovenop. Ze hebben in eerste instantie een groene kleur en worden steeds paarser naarmate ze rijpen.

De kenmerkende kleur danken ze aan het hoge gehalte anthocyaan, de kleurstof die bepaalde vruchten en groenten blauw- en roodtinten geeft.

Verschil tussen de blauwe bes en de bosbes

Het verschil tussen de blauwe bes en de bosbes

Officieel gezien zijn de blauwe bes en de bosbes twee verschillende soorten.

Ze hebben ook wat andere kenmerken. Zo geven bosbessen een sterk kleurend sap af, terwijl bij de blauwe bes alleen de schil kleurt. Blauwe bessen zijn wel nauw verwant aan bosbessen.

Zijn blauwe bessen echt zo gezond?

Dat blauwe bessen gezond zijn, blijkt wel uit het feit dat ze enorm rijk zijn aan voedingsstoffen. Eén kop blauwe bessen (ongeveer 150 gram) bevat bijvoorbeeld:

  • 85 kcal
  • 4 gram vezels
  • 15 gram koolhydraten
  • Vitamine K: 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Mangaan: 25% van de ADH
  • Vitamine C: 24% van de ADH
  • Kleine hoeveelheden van andere voedingsstoffen

Deze voedingsstoffen worden aangevuld met ongeveer 85% water. 

Blauwe bessen bevatten suiker. Ze leveren in vergelijking met ander fruit een gemiddelde hoeveelheid ervan. Een kopje bessen bevat vijftien gram suiker. Dat is net zoveel als een kleine appel of grote sinaasappel.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...een hele kop blauwe bessen maar zo’n 85 calorieën bevat? In combinatie met alle goede voedingsstoffen is het dus een super verantwoord tussendoortje.

Antioxidanten in blauwe bessen

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn instabiele moleculen die je cellen beschadigen en bijdragen aan veroudering en ziekten zoals kanker. En in blauwe bessen zitten enorm veel van deze antioxidanten. 

Blauwe bessen bevatten veel antioxidanten. De bes zou zelfs over over een van de grootste hoeveelheden bevatten van alle meest voorkomende groten- en fruitsoorten. Het is zelfs aangetoond dat het eten van blauwe bessen de hoeveelheid antioxidanten in je lichaam direct omhoog brengt.

Gezondheidsvoordelen van blauwe bessen

Dat blauwkleurige bessen gezondheidsbommetjes zijn, is nu duidelijk. Maar welke gezondheidsvoordelen bieden ze nou precies? 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 1: Blauwe bessen verminderen DNA-schade

Het ontstaan van schade aan je DNA is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Dit natuurlijke proces vindt gedurende de hele dag in elke cel van je lichaam plaats en is onoverkomelijk.

DNA-schade is een van de redenen dat je ouder wordt en het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. Omdat ze veel antioxidanten bevatten, kunnen blauwe bessen sommige vrije radicalen neutraliseren die je DNA beschadigen. 

In verschillende onderzoeken naar blauwe bessen zijn grote positieve effecten gemeten na het consumeren van deze wonderbesjes. Dit gold zowel in de vorm van sap als met verse bessen en poeder.

Blauwe bessen verlagen slecht cholesterol

Voordeel 2: Blauwe bessen verlagen slecht cholesterol

Je lichaam beschikt over goed en slecht cholesterol. Wanneer het slechte (LDL) cholesterol oxideert (aan zuurstof bindt), is dat een cruciale factor in de ontwikkeling van hartaandoeningen.

De antioxidanten in blauwe bessen worden gelinkt aan verminderde hoeveelheden geoxideerd cholesterol. De conclusie is dus dat de blauwe bessen goed voor je hart zijn.

Tip

Voeg dagelijks een portie van 50 tot 100 gram blauwe bessen toe aan je dieet om te profiteren van de positieve effecten op je cholesterol. Daarmee ondersteun je je hartgezondheid.

Voordeel 3: Blauwe bosbessen verlagen je bloeddruk

Blauwe bessen lijken belangrijke voordelen te hebben voor mensen met een hoge bloeddruk. Wat eveneens een risicofactor is voor hartaandoeningen.

Uit onderzoek onder mensen met obesitas en een hoog risico op hartaandoeningen bleek een daling van de bloeddruk op te treden nadat ze 8 weken elke dag 50 gram blauwe bessen nuttigden.

Voordeel 4: De bessen voorkomen hartafwijkingen

De positieve effecten van blauwe bessen op je cholesterol en bloeddruk hebben indirect veel voordelen voor de gezondheid van je hart. Maar daarnaast zou er ook nog een direct effect kunnen zijn van de bessen op je hart.

Onderzoek heeft uitgewezen dat personen met een hoge inname van anthocyanen (de belangrijkste antioxidanten in bosbessen) 32% minder kans hadden op een hartaanval dan degenen met een lage inname.

Het ging in dit geval wel om een observationele studie, waarbij uit de resultaten niet direct kan worden geconcludeerd dat enkel de anthocyanen verantwoordelijk waren voor de verlaging van het risico op een hartaanval. 

Het kan zijn dat er ook andere factoren van invloed waren op deze verlaging. Er is meer onderzoek nodig om hierover definitieve uitspraken te kunnen doen.

Voordeel 5: Blauwe bessen zijn goed voor je hersenfunctie en geheugen

Bij oxidatieve stress is er sprake van een overschot aan vrije moleculen, die je gezonde cellen kunnen beschadigen. Ook kunnen deze moleculen ervoor zorgen dat het natuurlijke verouderingsproces van je hersenen versnelt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je hersenfunctie.

Door het dagelijks eten van een portie blauwe bessen, verklein je de kans op een overschot aan vrije radicalen en verbeter je je gezondheid.

Blauwe bessen zijn goed voor je hersenfunctie en geheugen

Een voorbeeld hiervan is een studie waarbij oudere volwassenen met een lichte cognitieve stoornis elke dag blauwe bessensap namen. Na twaalf weken waren er verschillende verbeteringen in hun hersenfunctie te zien.

En uit een zes jaar durend onderzoek onder duizenden ouderen bleek dat blauwe bessen en aardbeien verband hielden met een vertraging van de mentale veroudering met maximaal 2,5 jaar.

Voordeel 6: Blauwe bosbessen hebben effect op diabetes

Blauwe bessen bevatten per portie van 150 gram ongeveer net zoveel suiker als een appel of sinaasappel, namelijk zo’n 15 gram. Suikers hebben een negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Je zou dus kunnen concluderen dat diabetespatiënten dit fruit beter links kunnen laten liggen, maar dat is niet zo. 

Blauwe bessen verbeteren insulinegevoeligheid, wat het risico op metabool syndroom en diabetes type 2 verlaagt. Dit effect is groter dan het negatieve effect van de suikers. Voor diabetespatiënten slaat de balans van blauwe bessen dus uit naar de goede kant.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Kan de blauwe bes ook negatieve gezondheidseffecten hebben?

Waar bij veel andere fruitsoorten naast de vele gezondheidsvoordelen ook nog wel eens negatieve effecten optreden, is dat bij blauwe bessen nauwelijks het geval. Wanneer ze in normale hoeveelheden gegeten worden, zijn er geen negatieve effecten van blauwe bessen bekend.

Tip

Een allergie voor blauwe bessen komt wel voor, maar is zeer zeldzaam.

Blauwe bessen eten

De bessen eet je makkelijk als tussendoortje. Eet ze los of meng ze door je havermout, kokosyoghurt of maak een smoothie met blauwe bessen. Je kunt er ook voor kiezen om puur blauwe bessensap te drinken.

Blauwe bessensap zit vol met gezonde anthocyanen

Dit donkerpaarse sap zit vol met gezonde anthocyanen, de antioxidanten die deze bessen hun kleur geven.

Wil je kant-en-klaar blauwe bessensap kopen? Let er dan wel even op dat er niet allerlei ongezonde toevoegingen in zitten, zoals suikers.

Tip

Het sap van blauwe bessen is net als de bessen zelf enorm gezond. Wel zitten er in het sap relatief veel (natuurlijke) suikers. Wil je optimaal profiteren van alle gezondheidsvoordelen? Dan is het verstandiger om de hele bessen te eten. Op die manier krijg je namelijk ook meer voedingsvezels binnen, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen, kleine besjes met grootste krachten

Wist je dat zwarte bessen gezond zijn en kunnen bijdragen aan de instandhouding van je immuunsysteem, kunnen bijdragen a...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

acai

Acai: alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen

Acai bessen (uitgesproken als a-sa-i bessen) zijn donkerpaarse besachtige vruchten, die ongeveer even groot zijn als fli...

Lees wat je gemist hebt

13509 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'