Acai: alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen

Acai bessen (uitgesproken als a-sa-i bessen) zijn donkerpaarse besachtige vruchten, die ongeveer even groot zijn als flinke blauwe bessen. Ze worden gezien als ‘superfood’ en komen oorspronkelijk uit het Amazonegebied, waar ze tot de standaard voedingsmiddelen behoren.

Inmiddels zijn de bessen wereldwijd erg populair, omdat er allerlei gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Acai bevatten gezonde vetten en maar weinig suiker. Ook zijn ze erg rijk aan antioxidanten. Ze bevatten zelfs drie keer zoveel antioxidanten als bosbessen.

De bessen worden vaak verwerkt als acaipoeder of -pulp. Een van de populairste Westerse toepassingen is als dikke smoothie in een zogenoemde acaibowl, aangevuld met gezonde toppings.

In dit artikel lees je alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

acai

Herkomst van acai

Acai bessen groeien aan de pinapalm, in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze hebben een donkerpaarse schil, geel vruchtvlees en binnenin zit een grote pit. In de Amazone worden acai bessen vaak bij de maaltijd gegeten.

De vruchten zijn niet direct eetbaar en worden daarom meestal verwerkt tot pulp. Ze worden eerst geweekt, om het taaie velletje zacht te maken. Vervolgens worden ze gepureerd tot een donkerpaarse pasta.

Wist je dat...

...de acaibes door de grote pit in het midden (vergelijkbaar met de pit van een abrikoos of olijf) technisch gezien geen bes is, maar een steenvrucht? In de volksmond worden ze meestal toch bessen genoemd. 

Acai fruit heeft een aardse smaak, die je zou kunnen omschrijven als een mix van bramen en ongezoete chocolade.

Verse acaibessen zijn heel kort houdbaar. Ze worden dan ook niet geëxporteerd, maar zijn in verse vorm alleen verkrijgbaar in de plaats waar ze geteeld worden. Om toch ook andere landen van de bessen te laten meegenieten, worden ze internationaal verhandeld als (bevroren) puree, gedroogd poeder of geperst sap.

Wist je dat...

Acai bessen soms ook gebruikt worden om voedingsmiddelen op smaak te brengen? Onder andere bepaalde soorten jelly beans en ijs danken hun zoete smaak aan deze bes. Ook sommige non-food artikelen, zoals crèmes, bevatten acai olie.

acai puree

Is acai gezond?

Acai bevat verschillende micronutriënten, vitaminen en mineralen. Het heeft zelfs een redelijk uniek voedingsprofiel voor een vrucht.

Er zit namelijk wat meer vet in en juist minder suiker dan in veel andere fruitsoorten.

Acaibessen leveren per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 200 kcal
  • 5 gram eiwitten
  • 4 gram koolhydraten
  • 19 gram vetten
  • 32,52 gram vezels

Vitaminen en mineralen

Je vindt ook verschillende mineralen in 100 gram van de bessen. De belangrijkste zijn:

  • Calcium: 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Ijzer: 32% van de ADH
  • Magnesium: 6,5% van de ADH

Daarnaast zijn de wonderbesjes rijk aan natrium, fosfor, zink, koper, kalium en vitamine D3, B1, B2, B3, B6, C, E, 

acai bessen

Antioxidanten in acai

De belangrijkste stofjes in deze donkerpaarse bessen zijn de antioxidanten. Deze zitten ook in veel andere soorten bessen. Zo staan bosbessen en cranberry's ook bekend om hun grote hoeveelheid antioxidanten. Maar slechts weinig bessen overtreffen de acaibes! 

Het hoge gehalte aan antioxidanten is een van de redenen waarom deze fruitsoort zo populair is geworden als ‘superfood’. 

Wist je dat...

...het gehalte aan antioxidanten in acai ruim drie keer zo groot is als dat van blauwe bessen?

Antioxidanten zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze neutraliseren namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen in je lichaam. Als vrije radicalen niet door antioxidanten worden geneutraliseerd, kunnen ze cellen beschadigen.

Dit proces kan leiden tot verschillende ziektes zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.

acai gezond

Gezondheidsclaims

Acai wordt niet voor niks gezien als superfood. Er worden allerlei gezondheidsclaims gedaan rondom het eten van de bes. De meeste hiervan zijn terug te voeren op het enthousiasme van Dr. Oz en Oprah Winfrey in haar show in 2004. 

Zo zou het eten van acai je immuunsysteem versterken, hartaandoeningen voorkomen en artritis verlichten. 

Er zijn enkele kleinschalige onderzoeken gedaan naar verschillende van deze claims, waar voorzichtige positieve resultaten uit zijn gekomen. Zo zou acai kunnen helpen bij het verbeteren van je cholesterol en je breinfuncties.

Let op: Bij al deze claims is het echter heel belangrijk om te bedenken dat het eerste onderzoeken zijn, waarbij het meestal nog gaat om reageerbuisstudies of dierproeven. Er is dus nog veel meer onderzoek nodig voordat er officiële gezondheidsvoordelen voor mensen aan de bessen toegewezen kunnen worden. 

acai afvallen

Afvallen met acai

Naast dat acai allerlei goede dingen zou doen voor je gezondheid, wordt de vrucht ook regelmatig in verband gebracht met gewichtsverlies. Helpt acai je echt om af te vallen?

Helaas moeten we je hierbij teleurstellen, acai is geen wondermiddel om snel en makkelijk wat kilo’s kwijt te raken.

Het is wel een van de weinige vruchten, naast avocado's, die enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Deze vetten geven je een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit en dus minder eet.

Alleen is de hoeveelheid ervan in acai zo klein, dat je grote hoeveelheden van de bessen zou moeten eten om genoeg van deze vetten binnen te krijgen. En dat voegt dan weer veel extra calorieën toe, waardoor je per saldo niks wint. 

acai poeder

Meer acai eten

Je vindt bij onze supermarkten en groentewinkels geen verse acaibessen, vanwege de korte houdbaarheid van het fruit.

Als je meer acai aan je eetpatroon wilt toevoegen, zul je dat dus moeten doen in de vorm van puree, acai poeder of acai sap. 

Acai bowl maken

Een van de bekendste gerechten met acai is de acaibowl. Deze vaak kleurrijke bowls staan bekend als antioxidantrijk ontbijt vol superfoods.

Acaibowls worden neergezet als supergezonde ontbijtjes, maar als je niet oppast kan het gerecht juist veel calorieën en toegevoegde suiker bevatten. Of deze ontbijtbowl daadwerkelijk gezond is, hangt dus erg af van de keuzes die je maakt.

Tip

Als je acai koopt in de vorm van pulp of puree, kijk dan goed op het etiket of er geen ingrediënten aan zijn toegevoegd. Sommige soorten bevatten namelijk heel veel toegevoegde suikers. Dit doet de gezondheidseffecten van de bessen helemaal teniet.

acai bowl

Zelf een acai bowl maken?

Wil je zelf een acai bowl maken? Blend dan bevroren acaipuree met water of melk. Je creëert hiermee een smoothie-achtige basis, die je vervolgens kunt versieren met gezonde toppings.

Voeg er bijvoorbeeld gesneden fruit, kokosschilfers, notenpasta, cacaonibs of chiazaad aan toe. 

Je kunt ook een bowl maken met acai poeder. Meng dit door je smoothie en top het af met je favoriete toevoegingen. Het poeder levert je de meest geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen, waardoor je zoveel mogelijk gezonde vezels en vetten binnenkrijgt. Wil je optimaal genieten van de smaak van de bessen? Dan is acai puree de beste manier.

Ook het sap van de bessen is erg gezond. Het sap is wel relatief hoog in suikers, terwijl bijna alle voedingsvezels eruit gefilterd zijn. Poeder en puree zijn dus betere keuzes.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

De Wim Hof methode

De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd w...

Intermittent fasting, is het gezond?

Intermittent fasting: de voordelen, nadelen en de verschillende soorten op een rij

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond? Wat zijn de v...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Toon meer (111)