Acai: alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen

Acai bessen (uitgesproken als a-sa-i bessen) zijn donkerpaarse besachtige vruchten, die ongeveer even groot zijn als flinke blauwe bessen. Acai bessen, ook wel geschreven als açai bessen, worden gezien als ‘superfood'.

De fruitsoort komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied, waar ze tot de standaard voedingsmiddelen behoren. Inmiddels zijn de bessen wereldwijd erg populair, omdat er allerlei gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven.

Acai bevatten gezonde vetten en maar weinig suiker. Ook zijn ze erg rijk aan antioxidanten. Ze bevatten zelfs drie keer zoveel antioxidanten als bosbessen. In dit artikel lees je alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

acai herkomst

Herkomst van acai

Wat is acai? Je weet nu inmiddels dat acai een vrucht is en op een blauwe bes lijkt. 

Acai bessen groeien aan de pinapalm, in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.

Ze hebben een donkerpaarse schil, geel vruchtvlees en binnenin zit een grote pit.

In de Amazone worden acai bessen vaak bij de maaltijd gegeten. De vruchten zijn niet direct eetbaar en worden daarom meestal verwerkt tot pulp. Ze worden eerst geweekt, om het taaie velletje zacht te maken. Vervolgens worden ze gepureerd tot een donkerpaarse pasta.

Je kunt acai kopen als poeder en pulp. Je vindt açai pulp in de diepvries als bevroren fruitpuree. Dit kan ook in combinatie zijn met andere soorten groenten en fruit. 

Ook acai poeder is zowel los te koop als in mix. Je kunt acai poeder bijvoorbeeld in een vegan protein mix tegenkomen. Wanneer je de acai vrucht wilt kopen, kun je in de supermarkt én online producten met acai tegenkomen.

Wist je dat...

...de acaibes door de grote pit in het midden technisch gezien geen bes is, maar een steenvrucht? Je kan het vergelijken met de pit van een abrikoos of olijf. In de volksmond worden ze meestal toch bessen genoemd. 

Waar smaakt açai naar? De fruitsoort heeft een aardse smaak, die je zou kunnen omschrijven als een mix van bramen en ongezoete chocolade.

Verse acaibessen zijn heel kort houdbaar. Ze worden dan ook niet geëxporteerd, maar zijn in verse vorm alleen verkrijgbaar in de plaats waar ze geteeld worden.

Om toch ook andere landen van de bessen te laten meegenieten, worden ze internationaal verhandeld als (bevroren) puree, gedroogd poeder of geperst sap.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...acai fruit soms ook gebruikt wordt om voedingsmiddelen op smaak te brengen? Onder andere bepaalde soorten jelly beans en ijs danken hun zoete smaak aan deze bes. Ook sommige non-food artikelen, zoals crèmes, bevatten acai olie.

acai puree

Is acai gezond?

Hoe gezond is açai? Acai bevat verschillende micronutriënten, vitaminen en mineralen.

Het heeft zelfs een redelijk uniek voedingsprofiel voor een vrucht.

Er zit namelijk wat meer vet in en juist minder suiker dan in veel andere fruitsoorten.

Tip

De bessen worden vaak verwerkt als acaipoeder of -pulp. Een van de populairste Westerse toepassingen is als dikke smoothie in een zogenoemde acaibowl, aangevuld met gezonde toppings.

Voedingswaarde van acai bessen

De voedingswaarde van acaibessen zelf is lastig te achterhalen. Als pulp levert 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 70 kcal
  • 1 gram eiwitten
  • 4 gram koolhydraten, waarvan 2 gram suiker
  • 5 gram vetten, waarvan 1,5 verzadigde vetten
  • 2 gram vezels
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vitaminen en mineralen

Je vindt ook verschillende mineralen in 100 gram van de bessen. De belangrijkste zijn:

  • Calcium: 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Ijzer: 32% van de ADH
  • Magnesium: 6,5% van de ADH

Daarnaast zijn de wonderbesjes rijk aan natrium, fosfor, zink, koper, kalium en vitamine D3, B1, B2, B3, B6, C en E.

acai bessen

Antioxidanten in acai

De belangrijkste stofjes in deze donkerpaarse bessen zijn de antioxidanten. Deze zitten ook in veel andere soorten bessen.

Zo staan bosbessen en cranberry's ook bekend om hun grote hoeveelheid antioxidanten.

Maar slechts weinig bessen overtreffen de acaibes! 

Wist je dat...

...het gehalte aan antioxidanten in acai ruim drie keer zo groot is als dat van blauwe bessen?

Het hoge gehalte aan antioxidanten is een van de redenen waarom deze fruitsoort zo populair is geworden als ‘superfood’. 

Antioxidanten zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze neutraliseren namelijk de schadelijke effecten van vrije radicalen in je lichaam. Als vrije radicalen niet door antioxidanten worden geneutraliseerd, kunnen ze cellen beschadigen.

Dit proces kan leiden tot verschillende ziektes zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.

acai gezond

Gezondheidsclaims

Wat doet Acai voor je lichaam? Aan de voedingsstoffen kun je zien dat acai gezond is. 

Acai wordt niet voor niks gezien als superfood.

Er worden allerlei gezondheidsclaims gedaan rondom het eten van de bes.

De meeste hiervan zijn terug te voeren op het enthousiasme van Dr. Oz en Oprah Winfrey in haar show in 2004. Het eten van acai zou je immuunsysteem versterken, hartaandoeningen voorkomen en artritis verlichten. 

Er zijn enkele kleinschalige onderzoeken gedaan naar verschillende van deze claims, waar voorzichtige positieve resultaten uit zijn gekomen. Zo zou acai kunnen helpen bij het verbeteren van je cholesterol en je breinfuncties.

Let op! Bij al deze claims is het goed te bedenken dat het eerste onderzoeken zijn (reageerbuisstudies of dierproeven). Er is dus nog meer onderzoek nodig voordat er officiële gezondheidsvoordelen voor mensen aan de bessen toegewezen kunnen worden. 

acai afvallen

Afvallen met acai

Naast dat acai allerlei goede dingen zou doen voor je gezondheid, wordt de vrucht ook regelmatig in verband gebracht met gewichtsverlies.

Helpt acai om af te vallen?

Helaas moeten we je hierbij teleurstellen. Het is geen wondermiddel om snel en makkelijk wat kilo’s kwijt te raken.

Het is wel een van de weinige vruchten, naast avocado's, die enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Deze vetten geven je een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit en dus minder eet.

Alleen is de hoeveelheid ervan in acai zo klein, dat je grote hoeveelheden van de bessen zou moeten eten om genoeg van deze vetten binnen te krijgen. En dat voegt dan weer veel extra calorieën toe, waardoor je per saldo niks wint. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
acai poeder

Meer acai eten

Je vindt bij onze supermarkten en groentewinkels geen verse acaibessen, vanwege de korte houdbaarheid van het fruit.

Je kunt wel meer acai aan je eetpatroon toevoegen.

Dan zul je dat wel moeten doen in de vorm van puree, acai poeder of acai sap

Acai bowl maken

Een van de bekendste gerechten met acai is de acaibowl. Deze vaak kleurrijke bowls staan bekend als antioxidantrijk ontbijt vol superfoods.

Acaibowls worden neergezet als supergezonde ontbijtjes, maar als je niet oppast kan het gerecht juist veel calorieën en toegevoegde suiker bevatten. Of deze ontbijtbowl daadwerkelijk gezond is, hangt dus erg af van de keuzes die je maakt.

Tip

Acai kopen kan in de vorm van pulp of puree, maar kijk wel goed of er geen ingrediënten aan zijn toegevoegd. Sommige soorten bevatten veel toegevoegde suikers. Dit doet de gezondheidseffecten van de bessen helemaal teniet.

acai bowl

Zelf een acai bowl maken?

Acai gemakkelijk aan je voeding toevoegen? Dan wil je vast zelf een acai bowl maken

Blend dan bevroren acaipuree met water of melk. Je creëert hiermee een smoothie-achtige basis.

Deze kun je vervolgens versieren met gezonde toppings zoals bessen en lijnzaad.

Of voeg er bijvoorbeeld ander gesneden fruit, kokosschilfers, notenpasta, cacaonibs of chiazaad aan toe. 

Je kunt ook een bowl maken met acai poeder. Meng dit door je smoothie en top het af met je favoriete toevoegingen. Het poeder levert je de meest geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen, waardoor je zoveel mogelijk gezonde vezels en vetten binnenkrijgt.

Wil je optimaal genieten van de smaak van de bessen? Dan is acai puree de beste manier. Ook het sap van de bessen is erg gezond. Het sap is wel relatief hoog in suikers, terwijl bijna alle voedingsvezels eruit gefilterd zijn. Poeder en puree zijn dus betere keuzes.

Conclusie

De acai bes is officieel een steenvrucht, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De bes kan vanwege de korte houdbaarheid niet geëxporteerd worden. Daarom is het in Nederland alleen verkrijgbaar als poeder, sap of puree.

De bessen zijn erg gezond en bevatten veel goede nutriënten, vitamines en mineralen. Ze zijn dus een goede toevoeging aan een gezond eetpatroon.

Er worden veel gezondheidsclaims toegedicht aan acai. Helaas vanwege voldoende onderzoek kunnen deze beweringen niet wetenschappelijk bevestigd worden.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

De blauwe bes, een medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fru...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen, kleine besjes met grootste krachten

Wist je dat zwarte bessen gezond zijn en kunnen bijdragen aan de instandhouding van je immuunsysteem, kunnen bijdragen a...

poke bowl

Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Pok...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

13514 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'