Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Poké bevat meestal één soort vis, gemengd met verse en gezonde ingrediënten.

In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over de poke bowls en vind je alles wat je nodig hebt om zelf heerlijke poke bowls te maken.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

poke bowl

Wat is een poke bowl?

Poke betekent in blokjes gesneden rauwe vis. Het is een van de hoofdgerechten van de inheemse Hawaiiaanse keuken. ‘Poke’ is Hawaiiaans voor ‘in plakjes snijden’ of ‘kruiselings in stukken snijden’.

Traditionele poke bowl is heel eenvoudig, namelijk: blokjes rauwe ahi (een lokale tonijnsoort) geserveerd met wat Hawaïaans zout, fijngehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen kemirinoten. Het bevat geen sushi rijst of andere extra’s.

 Het is zeer waarschijnlijk dat poke in eerste instantie gewoon een manier was om de rauwe vis te bereiden. 

Klinkt dit een beetje saai in vergelijking met de kleurrijke, goedgevulde poke bowls die je op je Instagram feed ziet? Dat klopt, want sinds die eerste versie zijn er op Hawaii en ver daarbuiten aardig wat bijzondere varianten verschenen.

Wist je dat...

...poke, poké bowl en poke-bowl eigenlijk gewoon dezelfde gerechten zijn, maar dan net even anders geschreven? 

poke bowl saus

Met de introductie van andere culturen op de Hawaiiaanse eilanden is het waarschijnlijk dat recepten voor poke bowl-fusion steeds gebruikelijker werden. Zo werden sojasaus en sesamolie geïntroduceerd door immigranten uit China en Japan in de 19e en 20e eeuw. 

Poke is onlosmakelijk verbonden met de bowl waarin het geserveerd wordt. Voor Japanners en Hawaiianen is dit vanzelfsprekend: ze hebben namelijk meer kommen dan borden in hun keukenkastjes. Poke en poke bowl zijn dus benamingen voor hetzelfde gerecht.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De moderne poke bowl is een gerecht dat naar ieders smaak en voorkeur kan worden aangepast. Poke-shops bieden een pokebowl aan in je eigen stijl, waar je kunt kiezen uit toppings zoals sojasaus, sesamolie, sesamzaadjes, lente-uitjes, komkommers en chilivlokken.

Sommige poke-winkels bieden rijstkommen aan waar de visschotel wordt geserveerd met sushi rijst, terwijl andere zich richten op de vis als een op zichzelf staand gerecht.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
poke bowl maken

Geschiedenis

Eeuwenlang sneden Hawaiiaanse vissers hun vangst van rauwe vis in blokjes en kruidden het met ingrediënten die ze voor handen hadden. Al werd het toen nog geen poke genoemd

Vanaf ongeveer 2012 werd poke steeds populairder in Noord-Amerika. Van 2014 tot medio 2016 verdubbelde het aantal Hawaiiaanse restaurants (inclusief de restaurants die poke serveren) van 342 naar 700. 

Wist je dat...

...volgens voedselhistoricus Rachel Laudan de huidige vorm van poke rond de jaren zeventig populair werd?

Hoe gezond is een poke bowl?

Hoe gezond poke bowls zijn, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. Ze bevatten over het algemeen gezonde ingrediënten, zoals vis en groenten. Vis is een goede bron van eiwitten en onverzadigde omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor je hersenfunctie, de gezondheid van je hart en het verminderen van ontstekingen.

Toch zijn er een aantal ingrediënten die een poke bowl ongezond kunnen maken. Zo wordt het gerecht meestal gemaakt op basis van witte rijst; een sterk bewerkte graansoort met weinig vezels

poke bowl gezond

Daarnaast worden er dikwijls sesamolie en sojasaus toegevoegd. Deze toevoegingen bevatten veel calorieën en natrium. Hoewel natrium een ​​essentiële voedingsstof is, kan het je bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen als je er te veel van neemt.  

Het consumeren van rauwe vis moet altijd met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Dit is vanwege het risico op ziekteverwekkers, zoals Salmonella, die aanwezig kunnen zijn in rauwe dierlijke producten. Je kan hier ernstig ziek van worden. 

Tip

Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand dienen het eten van rauwe vis te vermijden. Daarom kunnen zij beter kiezen voor een vegetarische variant van de poke bowl.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
poke bowl recept

Hoe pas je de poke bowl aan jouw voorkeuren aan?

Het is heel eenvoudig om de samenstelling van je poke bowl aan te passen aan je voedings- of gezondheidsvoorkeuren. Je kunt het gerecht bijvoorbeeld plantaardig maken door de vis achterwege te laten en een grotere portie groenten op te nemen. In plaats van vis kun je eiwitrijke tofu, tempeh of seitan gebruiken.

Je kunt de maaltijd caloriearm(er) maken door minder olie, sushi rijst en/of sojasaus te gebruiken. Je maakt je poke bowl gemakkelijk iets gezonder door de sushi rijstbasis te vervangen door volkoren granen.

Wist je dat...

...er een jaarlijkse poke bowl festival bestaat? Elk jaar in september organiseert Sam Choy (een van de beroemdste chef-koks van Hawaï) een driedaags poke-festival. De wedstrijd trekt meer dan 2.000 inzendingen uit West-Canada, het vasteland van de Verenigde Staten, Hawaï en de Stille Zuidzee. Hieruit worden 75 inzendingen geselecteerd als finalisten, met veel variaties op de basis-poke.

Zelf poke bowl maken

Kun je wel wat poke inspiratie gebruiken? Hier lees je hoe je de lekkerste poké bowl maakt!

Dit traditionele poke bowl recept uit het Aloha Kitchen Cookbook van Alana Kysar is snel gemaakt en geeft je het gevoel alsof je zelf op het zonnige Hawaii bent. Het is gemaakt met tonijn, ui, sojasaus, sesamolie, macadamianoten en lente-uitjes. E ʻai kāua (eet smakelijk).

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 450 gram rauwe tonijnsteak, in blokjes gesneden
  • 350 gram gestoomde sushi rijst
  • 4 bosuien, fijngesneden
  • ½ gele ui, fijngesneden
  • 20 gram fijngehakte geroosterde macadamianoten
  • 1½ el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • ⅛ tl gochugaru (Koreaanse rode chili poeder)
  • Snufje Hawaiiaans rood zout alaea (of gewoon zeezout)

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten (behalve de sushi rijst) in een kom. Serveer met de sushi rijst.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

acai

Acai: alles over deze ‘powerbesjes’ en hun voordelen

Acai bessen (uitgesproken als a-sa-i bessen) zijn donkerpaarse besachtige vruchten, die ongeveer even groot zijn als fli...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lees wat je gemist hebt

13548 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'