Macadamianoten: 6 redenen waarom je deze noot wil eten

Macadamianoten zijn echte voedingsstofbommetjes. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten, vezels en talloze vitaminen en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Het is dus niet gek dat deze noten allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wil je weten waarom je macadamianoten aan je voedingspatroon moet toevoegen? Wij leggen het je precies uit.

De macadamianoot groeit aan de macadamiaboom

Wat zijn macadamianoten?

De macadamianoot komt oorspronkelijk uit Australië en groeit aan de macadamiaboom. In de negentiende eeuw werd de macadamianoot langzaam maar zeker bekender in de rest van de wereld.

Zo werden de noten ook in Zuid-Afrika, Hawaï en Puerto Rico verbouwd. Nu komen de meeste macadamianoten nog steeds uit Australië, maar ze worden ook uit andere plekken gehaald.

Wist je dat...

...de noot is ontzettend belangrijk was voor de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals? Zij hebben hem heilig verklaard en gebruikten hem in het verleden zelfs als munteenheid omdat hij zo waardevol was. 

Liefhebbers van macadamianoten weten dat deze noten relatief duur zijn. Dat heeft verschillende redenen. Zo groeit de macadamiaboom niet overal en duurt het tot wel tien jaar voordat deze boom vruchten krijgt. De rijpe noten kunnen maar een paar keer per jaar met de hand geplukt worden.

Daarna moet de dikke schil gekraakt worden. Hier is speciale apparatuur voor nodig, aangezien de schil enorm sterk is. Het kost dus veel tijd en moeite om macadamianoten te oogsten, verwerken en verschepen.

Macadamianoten zijn zacht van smaak

Je herkent de noten aan hun ronde vorm. Ze groeien in een harde, donkerbruine schil. De noot zelf heeft een lichtbruine kleur die je kan vergelijken met een pinda.

Sommige mensen houden van de zachte, natuurlijke smaak van macadamianoten, maar anderen eten ze liever gebrand. Ze krijgen dan een knapperigere textuur en smaken iets sterker.

Wist je dat...

...de macadamianoot ook wordt gebruikt om olie mee te maken? De olie kan in de keuken worden gebruikt, maar ook als huidverzorging.

Voedingsstoffen in macadamianoten

Macadamianoten worden door veel mensen als een gezonde snack gezien. Je vindt de volgende voedingsstoffen in 100 gram van deze noten:

 • calorieën: 785
 • koolhydraten: 13,4
 • eiwitten: 7,8
 • vetten: 76,1

Natuurlijk vind je ook gezonde vitamines en mineralen in macadamianoten. Dit zijn de belangrijkste:

 • vitamine B1: 0,7 mg
 • vitamine B3: 2,4 mg
 • vitamine B5: 0,7 mg
 • vitamine B6: 0,36 mg
 • vitamine C: 1 mg
 • natrium: 4 mg
 • kalium: 363 mg
 • magnesium: 118 mg
Wist je dat...

... macadamianoten de meeste onverzadigde vetten bevatten van alle notensoorten? Dit zijn de gezonde vetten die belangrijk zijn voor je hart. 

De 6 gezondheidsvoordelen van macadamianoten

Met al die gezonde voedingswaarden spreekt het bijna voor zich dat het eten van macadamianoten goed is voor je gezondheid. Kies bij voorkeur wel voor ongezouten macadamianoten. Er zijn wel zes verschillende gezondheidsvoordelen die deze noten te bieden hebben.

1. Ze zijn een goede bron van energie

Macadamianoten bevatten relatief weinig koolhydraten en suiker. Tegelijkertijd krijg je wel veel gezonde vetten binnen wanneer je deze noten eet. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gedurende lange tijd energie van de noten krijgt.

Je bloedsuikerspiegel schiet niet meteen omhoog, maar blijft langere tijd op hetzelfde niveau hangen. Zo geniet je langer van meer energie, maar voorkom je ook dat je snel de behoefte krijgt om weer te gaan snacken.

2. Ze zitten boordevol antioxidanten

Je lichaam heeft antioxidanten nodig om vrije radicalen te bestrijden. Dit zijn stofjes die je lichaam kunnen beschadigen. Alle noten zijn een goede bron van antioxidanten, maar macadamianoten spannen de kroon. Door regelmatig deze noten te eten, help je je lichaam om schadelijke vrije radicalen te vernietigen. Dat verkleint meteen je kans op bepaalde hartaandoeningen, diabetes en alzheimer.

Macadamianoten verlagen het slechte cholosterolgehalte

3. Ze zijn goed voor je hart

Je krijgt vaak te horen dat vetten niet goed zijn voor je hart, maar dat zijn verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn juist heel goed voor je hart, want ze verlagen je cholesterolgehalte. Dit verkleint uiteindelijk weer je kans op hartaandoeningen, zoals een beroerte of hartaanval.

Macadamianoten bevatten ontzettend veel gezonde vetten en zijn dus goed voor je hart. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat mensen met hoog cholesterol hun cholesterolgehalte tot wel 10% zagen dalen door elke dag macadamianoten te eten.

4. Ze verkleinen het risico op metabool syndroom

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor verschillende klachten die met je stofwisseling te maken hebben. Mensen met dit syndroom hebben een hoog cholesterolgehalte, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en overgewicht. Dit kan op de lange termijn weer voor verschillende problemen zorgen, zoals hartziektes.

Macadamianoten kunnen verschillende klachten rondom het metabool syndroom verminderen. Door deze noten regelmatig te eten kan je bloedsuikerspiegel stabieler worden en ook je cholesterolgehalte dalen. Dat maakt de risico's van dit syndroom meteen een stukje kleiner.

Een handje vol ongezouten macadamianoten stimuleert gewichtsverlies

5. Ze kunnen helpen met gewichtsverlies

Macadamianoten bevatten veel calorieën, maar toch kunnen ze je helpen om af te vallen. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid eiwitten en vezels in de noten. Deze voedingsstoffen staan erom bekend dat ze je hongergevoel verminderen.

Wetenschappers denken ook dat niet alle calorieën in de noten door je lichaam opgenomen worden. Een deel van de vetten blijft misschien in de vezels van de noot zitten, waardoor je lichaam ze niet opneemt. Macadamianoten leveren in de praktijk dus misschien minder calorieën dan gedacht wordt.

Tip

Tip: ben je op zoek naar een gezonde, vullende snack? Zorg dan altijd dat je een klein zakje ongezouten macadamianoten in je tas hebt zitten. Zo kan je op ieder moment je honger stillen.

6. Ze zijn goed voor je maag en darmen

Macadamianoten zijn een goede bron van vezels. Dat is goed nieuws voor je maag en darmen, want zij hebben dit stofje nodig om goed te functioneren. Zo zorgen de vezels uit macadamianoten ervoor dat de gezonde bacteriën in je maag en darmen gevoed worden.

Dit houdt je lichaam in balans, met genoeg gezonde bacteriën die zorgen voor een gezonde vertering. Je loopt zo minder risico op ontstekingen en aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom. Veel vezels eten zorgt er ook voor dat je makkelijker naar het toilet kan.

Over het algemeen wordt al aangeraden om regelmatig een handje noten te eten. Macadamianoten zijn nog beter, doordat deze noten zo rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Doordat ze de gezondheid van je hart verbeteren, je bloedsuikerspiegel stabiliseren en je helpen afvallen, kunnen macadamianoten bijdragen aan een langer leven. 

Onvoldoende bewezen gezondheidsvoordelen

Hierboven hebben we gezondheidsvoordelen opgenoemd die hoe dan ook bijdragen aan een gezondere leefstijl. Maar er bestaan nog meer onderzoeken die in het lab fantastische resultaten laten zien, maar nog niet (voldoende) getest zijn op mensen.

Bij proefdier- of labstudies worden bijvoorbeeld macadamianoten getest op de bestrijding van kankercellen en de stimulering van het brein. De stofjes flavanoïden en tocotriënolen zouden hierin een grote rol spelen. Alhoewel deze onderzoeken positieve resultaten boeken, zijn deze dus niet een op een over te nemen voor de mens.

Hoe eet je een macadamianoot?

Het grote voordeel van macadamianoten is dat je ze op allerlei manieren kan eten. Je kan ze gewoon uit de hand eten, maar ze smaken ook erg lekker wanneer je ze in kleine stukjes breekt en over een salade doet.

Kies bijvoorbeeld voor macadaiaboter

Vind je het leuk om te bakken? Doe ze dan in cake of koekjes om je baksels zo net wat gezonder te maken. Natuurlijk passen de noten ook goed bij havermout, yoghurt en soepen.

Je kunt zelfs macadamiaboter kopen die je over een cracker of boterham smeert. Je kan deze noten dus altijd wel aan je voedingspatroon toevoegen, wat je voorkeuren ook zijn.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten, ongezond of juist onwijs gezond?

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

passageklachten doordat eten niet goed zakt in de slokdarm

Eten zakt niet goed, het gevoel dat eten blijft hangen

"Mijn eten zakt niet goed". Komt dit jou bekend voor? Heb je het gevoel dat het voedsel dat je nuttigt blijft hangen ach...

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds meer mensen eten licht verteerbaar eten, omdat dit gezonder zou zijn voor je darmen en je lichaam. Maar is dit oo...

Buikpijn bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het str...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Toon meer (234)
Volg ons