Macadamia noten: 6 redenen waarom je deze noot wil eten

Macadamia noten zijn echte voedingsstofbommetjes. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten, vezels en talloze vitaminen en mineralen die goed zijn voor je lichaam.

Het is dus niet gek dat deze noten allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wil je weten waarom je macadamia noten aan je voedingspatroon moet toevoegen? Wij leggen het je precies uit.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

De macadamia noot groeit aan de macadamiaboom

Wat zijn macadamia noten?

De macadamianoot komt oorspronkelijk uit Australië en groeit aan de macadamiaboom. Deze boom is onderdeel van een groep bomen van het macadamia geslacht.

De soorten Macadamia integrifolia en Macadamia tetraphylla worden voor de noten gekweekt.

In de negentiende eeuw werd de macadamianoot langzaam maar zeker bekender in de rest van de wereld.

Zo werden de noten ook in Zuid-Afrika, Hawaï en Puerto Rico verbouwd. Nu komen de meeste macadamianoten nog steeds uit Australië, maar ze worden ook uit andere plekken gehaald.

Wist je dat...

...de noot is ontzettend belangrijk was voor de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals? Zij hebben hem heilig verklaard en gebruikten hem in het verleden zelfs als munteenheid omdat hij zo waardevol was. 

Liefhebbers van macadamia noten weten dat deze noten relatief duur zijn. Maar waarom zijn macadamia noten zo duur? Dat heeft verschillende redenen. Zo groeit de macadamiaboom niet overal en duurt het tot wel tien jaar voordat deze boom vruchten krijgt. De rijpe noten kunnen maar een paar keer per jaar met de hand geplukt worden.

Daarna moet de dikke schil gekraakt worden. Hier is speciale apparatuur voor nodig, aangezien de schil enorm sterk is. Het kost dus veel tijd en moeite om macadamianoten te oogsten, te verwerken en te verschepen. Ook dit speelt door in de prijs van macadamia noten. Lees onderaan deze pagina waar je macadamia noten kunt kopen en wat dit ongeveer kost.

Macadamia noten zijn zacht van smaak

Je herkent de noten aan hun ronde vorm. Ze groeien in een harde, donkerbruine schil. De noot zelf heeft een lichtbruine kleur die je kan vergelijken met een pinda.

Sommige mensen houden van de zachte, natuurlijke smaak van de macadamia, maar anderen eten ze liever gebrand. Ze krijgen dan een knapperigere textuur en smaken iets sterker.

Wist je dat...

...de macadamia noot ook wordt gebruikt om olie mee te maken? De macadamia olie kan in de keuken worden gebruikt, maar ook als huidverzorging.

Voedingsstoffen in macadamianoten

Is macadamia gezond? Macadamianoten worden door veel mensen als een gezonde snack gezien. Je vindt de volgende voedingsstoffen in 100 gram van deze noten:

 • calorieën: 785
 • koolhydraten: 13,4
 • eiwitten: 7,8
 • vetten: 76,1

Wat zijn de belangrijkste vitamines en mineralen als je kijkt naar de voedingswaarde van macadamia noten? Natuurlijk vind je ook gezonde vitamines en mineralen in macadamianoten. Dit zijn de belangrijkste:

 • vitamine B1: 0,7 mg
 • vitamine B3: 2,4 mg
 • vitamine B5: 0,7 mg
 • vitamine B6: 0,36 mg
 • vitamine C: 1 mg
 • natrium: 4 mg
 • kalium: 363 mg
 • magnesium: 118 mg
Wist je dat...

... macadamianoten de meeste onverzadigde vetten bevatten van alle notensoorten? Dit zijn de gezonde vetten die belangrijk zijn voor je hart. 

De 6 gezondheidsvoordelen van macadamia

Met al die gezonde voedingswaarden spreekt het bijna voor zich dat het eten van macadamia noten goed is voor je gezondheid. Kies bij voorkeur wel voor ongezouten macadamia. Er zijn wel zes verschillende gezondheidsvoordelen die deze noten te bieden hebben.

1. Ze zijn een goede bron van energie

Macadamianoten bevatten relatief weinig koolhydraten en suiker. Tegelijkertijd krijg je wel veel gezonde vetten binnen wanneer je deze noten eet. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gedurende lange tijd energie van de noten krijgt.

Je bloedsuikerspiegel schiet niet meteen omhoog, maar blijft langere tijd op hetzelfde niveau hangen. Zo geniet je langer van meer energie, maar voorkom je ook dat je snel de behoefte krijgt om weer te gaan snacken.

2. Ze zitten boordevol antioxidanten

Je lichaam heeft antioxidanten nodig om vrije radicalen te bestrijden. Dit zijn stofjes die je lichaam kunnen beschadigen. Alle noten zijn een goede bron van antioxidanten, maar macadamia noten spannen de kroon. Door regelmatig deze noten te eten, help je je lichaam om schadelijke vrije radicalen te vernietigen. Dat verkleint meteen je kans op bepaalde hartaandoeningen, diabetes en alzheimer.

Macadamia noten verlagen het slechte cholosterolgehalte

3. Ze zijn goed voor je hart

Je krijgt vaak te horen dat vetten niet goed zijn voor je hart, maar dat zijn verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn juist heel goed voor je hart, want ze verlagen je cholesterolgehalte. Dit verkleint uiteindelijk weer je kans op hartaandoeningen, zoals een beroerte of hartaanval.

Macadamia noten bevatten ontzettend veel gezonde vetten en zijn dus goed voor je hart. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat mensen met hoog cholesterol hun cholesterolgehalte tot wel 10% zagen dalen door elke dag macadamia noten te eten.

4. Ze verkleinen het risico op metabool syndroom

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor verschillende klachten die met je stofwisseling te maken hebben. Mensen met dit syndroom hebben een hoog cholesterolgehalte, hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en overgewicht. Dit kan op de lange termijn weer voor verschillende problemen zorgen, zoals hartziektes.

Macadamia noten kunnen verschillende klachten rondom het metabool syndroom verminderen. Door deze noten regelmatig te eten kan je bloedsuikerspiegel stabieler worden en ook je cholesterolgehalte dalen. Dat maakt de risico's van dit syndroom meteen een stukje kleiner.

Een handje vol ongezouten macadamianoten stimuleert gewichtsverlies

5. Ze kunnen helpen met gewichtsverlies

Macadamianoten bevatten veel calorieën, maar toch kunnen ze je helpen om af te vallen. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheid eiwitten en vezels in de noten. Deze voedingsstoffen staan erom bekend dat ze je hongergevoel verminderen.

Wetenschappers denken ook dat niet alle calorieën in de noten door je lichaam opgenomen worden. Een deel van de vetten blijft misschien in de vezels van de noot zitten, waardoor je lichaam ze niet opneemt. Macadamia noten leveren in de praktijk dus misschien minder calorieën dan gedacht wordt.

Tip

Tip: ben je op zoek naar een gezonde, vullende snack? Zorg dan altijd dat je een klein zakje ongezouten macadamianoten in je tas hebt zitten. Zo kan je op ieder moment je honger stillen.

6. Ze zijn goed voor je maag en darmen

Macadamia noten zijn een goede bron van vezels. Dat is goed nieuws voor je maag en darmen, want zij hebben dit stofje nodig om goed te functioneren. Zo zorgen de vezels uit de macadamia ervoor dat de gezonde bacteriën in je maag en darmen gevoed worden.

Dit houdt je lichaam in balans, met genoeg gezonde bacteriën die zorgen voor een gezonde vertering. Je loopt zo minder risico op ontstekingen en aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom. Veel vezels eten zorgt er ook voor dat je makkelijker naar het toilet kan.

Over het algemeen wordt al aangeraden om regelmatig een handje noten te eten. Macadamianoten zijn nog beter, doordat deze noten zo rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Doordat ze de gezondheid van je hart verbeteren, je bloedsuikerspiegel stabiliseren en je helpen afvallen, kan het toevoegen van macadamianoten aan je voeding en bijdragen aan een langer leven. 

Onvoldoende bewezen gezondheidsvoordelen

Hierboven hebben we gezondheidsvoordelen opgenoemd die hoe dan ook bijdragen aan een gezondere leefstijl. Maar er bestaan nog meer onderzoeken die in het lab fantastische resultaten laten zien, maar nog niet (voldoende) getest zijn op mensen.

Bij proefdier- of labstudies worden bijvoorbeeld macadamianoten getest op de bestrijding van kankercellen en de stimulering van het brein. De stofjes flavanoïden en tocotriënolen zouden hierin een grote rol spelen. Alhoewel deze onderzoeken positieve resultaten boeken, zijn deze dus niet een op een over te nemen voor de mens.

Hoe eet je een macadamia?

Het grote voordeel van macadamia noten is dat je ze op allerlei manieren kan eten. Je kan ze gewoon uit de hand eten, maar ze smaken ook erg lekker wanneer je ze in kleine stukjes breekt en over een salade doet.

Kies bijvoorbeeld voor macadaiaboter

Vind je het leuk om te bakken? Doe ze dan in cake of koekjes om je baksels zo net wat gezonder te maken. Natuurlijk passen de noten ook goed bij havermout, yoghurt en soepen.

Je kunt zelfs macadamiaboter kopen die je over een cracker of boterham smeert. Je kan deze noten dus altijd wel aan je voedingspatroon toevoegen, wat je voorkeuren ook zijn.

Macadamia noten kopen

Je kunt macadamia noten kopen bij notenwinkels of in natuurwinkels; hier kun je ze meestal los of in een mix bestellen. Ook kun je macadamia noten in supermarkten kopen. Je kunt ongeveer rekening houden met een prijs van rond de  € 4,- of € 5,- per 100 gram.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Pittig eten gezond of ongezond?

Pittig eten: De Belangrijkste Voor- en Nadelen op een rij! (inclusief tips om pikant eten milder te maken)

In de westerse wereld worden weinig pikante kruiden en specerijen gebruikt. Wanneer je dan toch in aanraking komen met p...

Intuïtief eten: wat houdt het in en hoe begin je ermee?

Intuïtief eten: Wat is het? De Voordelen en Nadelen

Eten wanneer je honger hebt, stoppen wanneer je verzadigd bent en je behoeftes respecteren: dat is in een notendop intuï...

passageklachten doordat eten niet goed zakt in de slokdarm

Zakt jouw eten niet goed? Deze tips kunnen je helpen

Ken je dat vervelende gevoel? Je hebt net gegeten, maar je eten lijkt maar niet te willen zakken. Ontzettend irritant. ...

Toon meer (371)