Wakame: een eetbaar zeewier met vele gezondheidsvoordelen

Wakame is een eetbaar zeewier dat al eeuwenlang in Japan en Korea wordt gekweekt. Het behoort tot de bruinwieren en groeit onder water. 

Wakame heeft een unieke smaak en textuur, waardoor het een goede toevoeging is aan onder meer soepen en salades. Het wier bevat weinig calorieën, maar is super voedzaam. Het bevat een scala aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor je gezondheid.

Door de aanwezigheid van al deze nutriënten wordt het in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder lagere cholesterolwaarden en een verlaagde bloeddruk.

Er zijn allerlei manieren om van dit smakelijke zeewier te genieten en het is dan ook een waardevol onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Voeg het toe aan rijstgerechten, smoothies of eet het als snack en je profiteert op een makkelijke manier van alle bijzondere eigenschappen ervan. In dit artikel lees je alles over het zeewier wakame.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

wakame zeewier herkomst

Wat is wakame?

Wakame planten groeien onder water, met lange gladde slierten die tot wel twee meter lang kunnen worden. Als je het uit het water haalt, heeft wakame zeewier een rubberachtige textuur. 

Wakame is In Nederland vooral bekend van de zeewiersalade die je bij je sushi kunt bestellen.

Je verwacht door de toepassing bij sushi misschien dat deze zeewiersoort alleen in Japan voorkomt. Het groeit tegenwoordig echter op veel meer plekken ter wereld. Zo vind je het ook in onder andere de Verenigde Staten en IJsland.

Wist je dat...

Wakame ook in Nederland groeit? Het is hier ooit als exotische verstekeling terechtgekomen, waarschijnlijk via schepen of geïmporteerde oesters. Je vindt het in de Oosterschelde, de enige plek in Nederland waar eetbare wieren groeien. Wakame is een tweejarige plant, die van het voorjaar tot en met de zomer wordt geoogst. Na de oogst wordt het traditioneel in de lucht gedroogd. Dit gebeurt door het op te hangen aan lange lijnen. Tegenwoordig wordt het ook vaak direct verwerkt en machinaal gedroogd. Hierdoor krijgt het een knapperige textuur en diepgroene kleur.

zeewier gezond

Is zeewier gezond?

Wakame bevat weinig calorieën en levert een flinke hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen. Het is dan ook een supergezond plantje.

Zelfs als je er maar weinig van eet, kan het je helpen om je inname van mineralen als jodium, mangaan, foliumzuur, magnesium en calcium te verhogen. Hierdoor kun je makkelijker aan je behoefte van dagelijkse voedingsstoffen voldoen.

In 100 gram rauwe wakame zeewier vind je de volgende voedingswaarden:

 • 45 kcal
 • 3 gram eiwitten
 • 9,1 gram koolhydraten, waarvan 0,7 gram suiker
 • 0,6 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
 • 0,5 gram vezels

Vitaminen in wakame 

Wakame zeewier bevat ook flink wat vitaminen. Vooral van vitamine B11 (foliumzuur) krijg je veel binnen als je een portie van 100 gram wakame eet.

Daarnaast bevat het onder andere de volgende vitamines:

 • Vitamine B11 (foliumzuur): 65,3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Vitamine B2: 15,3% van de ADH
 • Vitamine B5: 13,9% van de ADH
 • Vitamine E: 10% van de ADH
 • Vitamine B3: 10% van de ADH

Mineralen

Zet je wakame op het menu, dan levert dit ook een goede bijdrage aan de mineralen die je elke dag binnen zou moeten krijgen.

Onder meer de volgende mineralen zitten in 100 gram van het zeewier:

 • Jodium: 2600% van de ADH
 • Natrium: 87,2% van de ADH
 • Magnesium: 35,7% van de ADH
 • Koper: 31,6% van de ADH
 • IJzer: 27,3% van de ADH
 • Calcium: 15% van de ADH
gezondheidsvoordelen wakame zeewier

Gezondheidsvoordelen

Het zal je niet verbazen dat de vele voedingsstoffen in wakame zeewier op verschillende manieren bijdragen aan je gezondheid.

Voor veel vermeende gezondheidsvoordelen is echter nog niet voldoende onderzoek gedaan om ze ook daadwerkelijk te kunnen claimen.

Wakame kan je schildklierfunctie ondersteunen

Wakame is een goede bron van jodium. Jodium is een essentieel mineraal, dat je lichaam gebruikt om schildklierhormonen te produceren. Deze hormonen helpen bij je groei, stofwisseling, eiwitsynthese en het herstel van je cellen.

Jodiumtekort komt erg vaak voor. Een tekort aan deze belangrijke voedingsstof kan bijdragen aan hypothyreoïdie. Bij deze aandoening is je schildklier niet in staat om voldoende schildklierhormoon aan te maken en kan je schildklier niet normaal functioneren.

wakame jodiumtekort

Symptomen van een jodiumtekort zijn onder meer gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval en een droge, schilferige huid.

Regelmatig wakame eten kan bijdragen aan het op peil brengen van de hoeveelheid jodium in je lichaam.

Zeewier kan je bloeddruk verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen

Sommige onderzoeken suggereren dat het toevoegen van wakame zeewier aan je eetpatroon kan helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Ook zou het de gezondheid van je hart kunnen optimaliseren.

Onderzoeken bij ratten en kinderen toonden deze effecten aan. Er is echter meer onderzoek nodig onder volwassenen om precies te kunnen zeggen hoe wakame de bloeddruk bij de algemene bevolking kan beïnvloeden.

wakame negatieve effecten

Nadelen van wakame

Hoewel zeewier over het algemeen gezond is, kan het consumeren van (te) grote hoeveelheden bij sommige mensen nadelige bijwerkingen hebben.

Sommige merken wakameproducten bevatten een grote hoeveelheid natrium. Dit kan je bloeddruk verhogen.

Het bevat ook veel jodium. Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen, maar als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt kan het ook schadelijk zijn. Het heeft dan een negatief effect op je schildklier, waardoor er symptomen als koorts, maagpijn, misselijkheid en diarree optreden.

Zeewier kan ook sommige zware metalen en verontreinigende stoffen bevatten, die het plantje heeft opgenomen uit de zee. Meerdere studies hebben echter aangetoond dat deze hoeveelheden te laag zijn om je zorgen over te maken.

wakame suplementen

Wakame eten

Wakame is in verschillende vormen verkrijgbaar, namelijk vers, gedroogd en als poeder.

Wakamepoeder is een voedingssupplement, dat je vooral vindt in reformwinkels en biologische supermarkten. Ook toko’s hebben vaak wakameproducten in hun assortiment.

Tip

In verse en gedroogde vorm wordt wakame voornamelijk gebruikt in Japanse gerechten, zoals sushi. Je vindt het in de supermarkt dan ook meestal bij de sushiproducten. Wil je graag meer wakame eten, maar weet je niet zo goed hoe? Voeg het dan eens toe aan je salade. Het is ook erg lekker om het wier toe te voegen aan een soepje. Het zorgt voor een echte smaakexplosie!

sushi wakame

Chuka wakame

Chuka wakame is de officiële naam van de Japanse zeewiersalade die je op het menu van elk sushirestaurant vindt.

De knapperige wakame salade wordt gegeten als hapje, of als voor- of bijgerecht. Het is extra lekker wanneer je er wat sojasaus of rijstazijn overheen giet.

Tip

Wil je wel profiteren van de gezondheidsvoordelen van wakame, maar is zeewiersalade niet echt aan jou besteed? Koop dan eens zeewierchips! In gedroogde vorm is het lekker knapperig en de perfecte snack.

Zijn alle soorten zeewier eetbaar?

Zeewier kan vanuit het wild worden geoogst of als gekweekte variant worden verkregen. Het wordt afgeraden om wilde zeewier te eten met oog op risico op vervuiling. Er kan in sommige gevallen sprake zijn van vervuiling met bestrijdingsmiddelen, radioactiviteit, ammonia of dioxine.

Voor alle soorten zeewier geldt dat hun veiligheid eerst moet worden aangetoond. Van een aantal soorten is ondertussen bekend dat ze veilig zijn voor consumptie. Dit zijn wakame, kelp, suikerwier, nori, blaaswier, hiziki, arame, IJslands mos, gladgesteeld vingerwier, zeeaster en dulse.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Toon meer (216)